Sight & Sound'a Göre 2023'ün En İyi Filmleri

Prestijli sinema dergisi "Sight & Sound" 2023 yılının en iyi filmlerini seçti!

Sinema dünyasının önde gelen dergilerinden biri olan "Sight & Sound", yine yılın en iyi filmlerini belirledi. Bu yılın liste başı filmleri, sanatın gücünü ve sinemanın evrensel dilini bir kez daha kanıtlıyor. Yönetmenlerin derinlikli anlatıları 2023 yılı sinemasını unutulmaz kılan unsurlar arasında. Sight & Sound'un seçtiği en iyi filmler, sinemaseverleri farklı dünyalara taşıyarak duygusal bir yolculuk sunuyor.

İşte "Sight & Sound" dergisine göre 2023 yılının en iyi 10 filmi!

 

1. Dolunay Katilleri

Orijinal İsmi: Killers of the Flower Moon

Süre: 206dk
Tür: Dram , Suç , Tarih
Yönetmen: Martin Scorsese
Senarist: Eric Roth
Yapımı: 2022 - ABD

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Osage kabilesinin üyeleri, 1920'lerde gizemli koşullar altında öldürülür ve J. Edgar Hoover'ı içeren büyük bir F.B.I. soruşturmasının fitilini yakar.

2. İlgi Alanı

Orijinal İsmi: The Zone of Interest

Süre: 105dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Jonathan Glazer
Senarist: Jonathan Glazer
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere , Polonya

Auschwitz'in komutanı Rudolf Höss ve eşi Hedwig, kampın bitişiğindeki ev ve bahçede aileleri için rüya gibi bir hayat kurmaya çalışıyor.

3. Başka Bir Hayatta

Orijinal İsmi: Past Lives

Süre: 106dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Celine Song
Senarist: Celine Song
Yapımı: 2023 - ABD , Güney Kore

Birbirine derinden bağlı iki çocukluk arkadaşı olan Nora (Greta Lee) ve Hae Sung (Teo Yoo), Nora'nın ailesi Güney Kore'den göç ettikten sonra birbirlerinden ayrılırlar. 20 yıl sonra, aşk ve kader kavramlarıyla yüzleşirken, bir hafta boyunca tekrar bir araya gelirler.

4. Zavallılar

Orijinal İsmi: Poor Things

Süre: 142dk
Yönetmen: Yorgos Lanthimos
Senarist: Tony McNamara
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere , İrlanda

Film bir Viktorya dönemi aşk, keşif ve bilimsel cesaret hikayesi olacak. "Poor Things", eksantrik ama parlak bir bilim adamı (Willem Dafoe) tarafından hayata döndürülen genç bir kadın olan Belle Baxter'ın (Emma Stone) inanılmaz hikayesini anlatıyor.

5. Barbie

Orijinal İsmi: Barbie

Süre: 114dk
Tür: Komedi , Macera
Yönetmen: Greta Gerwig
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Barbie Ülkesi'nde yaşamak, bir varoluşsal kriziniz yoksa, mükemmel bir yerde mükemmel bir varlık olmaktır. Ya da bir Ken'sinizdir...

Mükemmelliğini kaybetmeye başladığı için Barbie Ülkesi'nden Gerçek Dünya'ya giden Barbie (Margot Robbie) ile davetsiz yol arkadaşı Ken (Ryan Gosling), kendilerini keşfetme yolculuğuna çıkarlar.

6. Oppenheimer

Orijinal İsmi: Oppenheimer

Süre: 181dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Christopher Nolan'ın yönettiği film, Amerikalı bilim adamı Julius Robert Oppenheimer'ın (Cillian Murphy) hikayesini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesindeki rolünü anlatıyor. Fizikçi Julius Robert Oppenheimer, İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin bilimsel lideri yapılmıştır. Fakat o ve eşi Kitty (Emily Blunt), bu kararın hem kendi hayatlarında hem de bütün dünyanın üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin bile edemezdi.

7. Passages

Orijinal İsmi: Passages

Süre: 92dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Ira Sachs
Yapımı: 2023 - Fransa

Eşcinsel bir çiftin evliliği, içlerinden birinin genç bir kadınla tutkulu bir ilişkiye başlamasıyla krize girer.

8. Bir Düşüşün Anatomisi

Orijinal İsmi: Anatomie d'une chute

Süre: 152dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Justine Triet
Yapımı: 2023 - Fransa

Filmde, Fransız Alpleri'nde bir kulübede kocası Samuel (Samuel Theis) ve görme engelli oğluyla (Milo Machado-Graner) izole bir yaşam süren Alman yazar Sandra'yı (Sandra Hüller) izliyoruz. Ancak Samuel, yüksekten düşerek ölünce, ölümün nedeninin intihar mı, kaza mı yoksa cinayet mi olduğu belirsiz kalır. Bu belirsizlik, Sandra'nın cinayet suçlamasıyla tutuklanmasına yol açar.

Samuel'in ölümünün sorgulandığı mahkeme süreci, çiftin karmaşık ve çalkantılı ilişkilerinin derinliklerine inen rahatsız edici ve tatsız bir psikolojik yolculuğa dönüşür.

9. Nu astepta prea mult de la sfârsitul lumii

Orijinal İsmi: Do Not Expect Too Much From the End of the World

Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Radu Jude
Senarist: Radu Jude

Fazla çalışan ve az maaş alan bir yapım asistanı, çok uluslu bir şirket tarafından yaptırılan bir işyeri güvenliği videosunu çekmek zorundadır. Ancak görüşülen kişi, kendisini şirketin anlatısına uyacak şekilde hikayesini yeniden keşfetmeye zorlayan bir açıklama yapar.

10. Bir Skandalın Peşinde

Orijinal İsmi: May December

Süre: 117dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Todd Haynes
Yapımı: 2023 - ABD

Ünlü bir çiftin (Julianne MooreCory Michael Smith), magazin dergilerine konu olan, kötü şöhretli aşklarının tüm ülkeyi etkisi altına almasından yirmi yıl geçmiştir. Fakat bir oyuncunun (Natalie Portman) geçmişleriyle ilgili çekilecek bir film için araştırma yapmaya gelmesiyle evliliklerinin dinamikleri değişir