Amerikan Film Enstitüsü (AFI) 2023 Yılının En İyi Filmlerini Açıkladı!

Amerikan Film Enstitüsü (AFI), yıl boyunca gösterime giren ve sinemaseverleri büyüleyen yapımları değerlendirerek, 2023'ün en iyilerini belirledi!

Bu yılın en dikkat çeken ve etkileyici filmleri, Amerikan Film Enstitüsü tarafından özenle seçilen bir liste üzerinde toplandı. Pekçok türdeki bu başarılı yapımlar, sinema tutkunlarını bir kez daha büyülemeye aday.

İşte, Amerikan Film Enstitüsü tarafından belirlenen ve sinemaseverleri büyüleyen "2023 Yılının En İyi Filmleri" listesi!

Keyifli seyirler!

1. American Fiction

Orijinal İsmi: American Fiction

Süre: 119dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Cord Jefferson
Senarist: Cord Jefferson
Yapımı: 2023 - ABD

Yazar Thelonious "Monk" Ellison (Jeffrey Wright), son eserinin yayıncılar arasında ilgi görmemesi sebebiyle sinirlenir; o sırada Sintara Golden'ın (Issa Rae) "We's Lives in Da Ghetto" adlı kitabı ise en çok satanlar listesine girerek Monk'u daha da öfkelendirir.

2. Barbie

Orijinal İsmi: Barbie

Süre: 114dk
Tür: Komedi , Macera
Yönetmen: Greta Gerwig
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Barbie Ülkesi'nde yaşamak, bir varoluşsal kriziniz yoksa, mükemmel bir yerde mükemmel bir varlık olmaktır. Ya da bir Ken'sinizdir...

Mükemmelliğini kaybetmeye başladığı için Barbie Ülkesi'nden Gerçek Dünya'ya giden Barbie (Margot Robbie) ile davetsiz yol arkadaşı Ken (Ryan Gosling), kendilerini keşfetme yolculuğuna çıkarlar.

3. Geride Kalanlar

Orijinal İsmi: The Holdovers

Süre: 133dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Alexander Payne
Senarist: David Hemingson
Yapımı: 2023 - ABD

Öğretmen Paul Hunham'ı kimse sevmez. Ne öğrencileri, ne diğer öğretim üyeleri, ne de müdür, hepsi onun kibirli ve katı tutumunu sinir bozucu bulur. 1970 yılında Noel tatilinde ailesi olmayan ve gidilecek bir yeri olmayan Paul, evlerine gidemeyen öğrencilere nezaret etmek için okulda kalır. Birkaç gün sonra, sadece bir öğrenci kalır - sorun çıkaran 15 yaşında bir genç olan Angus, iyi bir öğrenci olmasına rağmen kötü davranışları her zaman onun okuldan atılmasına neden olur. Paul ve Angus'a katılan baş aşçı Mary ayrıcalıklı ailelerin oğullarına hitap eden bir Afrika kökenli Amerikalı kadın, kendi oğlunu Vietnam'da kaybetmiştir. Bu üç çok farklı insan, New England'da iki hafta boyunca yoğun kar altında komik serüvenler paylaşarak beklenmedik bir Noel ailesi oluştururlar.

4. Dolunay Katilleri

Orijinal İsmi: Killers of the Flower Moon

Süre: 206dk
Tür: Dram , Suç , Tarih
Yönetmen: Martin Scorsese
Senarist: Eric Roth
Yapımı: 2022 - ABD

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Osage kabilesinin üyeleri, 1920'lerde gizemli koşullar altında öldürülür ve J. Edgar Hoover'ı içeren büyük bir F.B.I. soruşturmasının fitilini yakar.

5. Maestro

Orijinal İsmi: Maestro

Süre: 129dk
Tür: Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: Bradley Cooper
Yapımı: 2023 - ABD

Leonard Bernstein'ın (Bradley Cooper), hem senfoni hem de popüler Broadway eserleri besteleme tutkusunun peşinden koşarken Amerika'nın ilk yerli, dünyaca ünlü şefi olarak ün kazanmasını anlatan film müzisyenin eşsiz karizmasının ve işine olan tutkusunun bir portresi.

Filmde, Leonard ve Felicia'nın (Carey Mulligan) 1946'da bir partide tanışmalrından ve iki nişan, 25 yıllık bir evlilik ve üç çocukla devam eden karmaşık aşkları merkeze alınıyor.

6. Bir Skandalın Peşinde

Orijinal İsmi: May December

Süre: 117dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Todd Haynes
Yapımı: 2023 - ABD

Ünlü bir çiftin (Julianne MooreCory Michael Smith), magazin dergilerine konu olan, kötü şöhretli aşklarının tüm ülkeyi etkisi altına almasından yirmi yıl geçmiştir. Fakat bir oyuncunun (Natalie Portman) geçmişleriyle ilgili çekilecek bir film için araştırma yapmaya gelmesiyle evliliklerinin dinamikleri değişir.

7. Oppenheimer

Orijinal İsmi: Oppenheimer

Süre: 181dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Christopher Nolan'ın yönettiği film, Amerikalı bilim adamı Julius Robert Oppenheimer'ın (Cillian Murphy) hikayesini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesindeki rolünü anlatıyor. Fizikçi Julius Robert Oppenheimer, İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin bilimsel lideri yapılmıştır. Fakat o ve eşi Kitty (Emily Blunt), bu kararın hem kendi hayatlarında hem de bütün dünyanın üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin bile edemezdi.

8. Başka Bir Hayatta

Orijinal İsmi: Past Lives

Süre: 106dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Celine Song
Senarist: Celine Song
Yapımı: 2023 - ABD , Güney Kore

Birbirine derinden bağlı iki çocukluk arkadaşı olan Nora (Greta Lee) ve Hae Sung (Teo Yoo), Nora'nın ailesi Güney Kore'den göç ettikten sonra birbirlerinden ayrılırlar. 20 yıl sonra, aşk ve kader kavramlarıyla yüzleşirken, bir hafta boyunca tekrar bir araya gelirler.

9. Zavallılar

Orijinal İsmi: Poor Things

Süre: 142dk
Yönetmen: Yorgos Lanthimos
Senarist: Tony McNamara
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere , İrlanda

Film bir Viktorya dönemi aşk, keşif ve bilimsel cesaret hikayesi olacak. "Poor Things", eksantrik ama parlak bir bilim adamı (Willem Dafoe) tarafından hayata döndürülen genç bir kadın olan Belle Baxter'ın (Emma Stone) inanılmaz hikayesini anlatıyor.

10. Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş

Orijinal İsmi: Spider-Man: Across the Spider-Verse

Süre: 140dk
Yapımı: 2023 - ABD

Miles Morales, Oscar® ödüllü Örümcek-Evreni destanının bir sonraki bölümü için geri dönüyor. Brooklyn'in tam zamanlı, mahallenin arkadaş canlısı Örümcek-Adam'ı, Çoklu Evren boyunca Gwen Stacy ve yeni bir Örümcek-Adam ekibiyl her şeyden daha güçlü bir kötü adamla karşı karşıya gelecek.