Merve Dizdar, Cannes'da İlk Türk "En İyi Kadın Oyuncu" Oldu!

29.05.2023 09:21
Merve Dizdar, Cannes'da İlk Türk

Türk oyuncu Merve Dizdar, Cannes Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" seçilerek tarihe geçti!

Merve Dizdar, dünya sinema tarihinde bir ilke imza atarak Cannes Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü"nü kazanan ilk Türk kadın oyuncu oldu. Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği "Kuru Otlar Üstüne" filmiyle büyük bir başarı elde eden Dizdar, aldığı ödül ve yaptığı konuşma ile büyük yankı uyandırdı. Ülkemizin zor günler geçirdiği büyük deprem felaketi ve ekonomik kriz ortamında, Dizdar'ın başarısı ülkemize büyük bir moral kaynağı oldu.

2003 yılında yine Nuri Bilge Ceylan'ın "Uzak" filminin oyuncuları Muzaffer Özdemir ve Mehmet Emin Toprak, aynı festivalde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazanan isimler olmuşlardı.

Merve Dizdar Kimdir?

Merve Dizdar, 25 Haziran 1986'de İzmir'de doğmuştur. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nden mezun olan Dizdar, tiyatro kariyerine Semaver Kumpanya ile başlamıştır. İlk sinema deneyimi "Bir Ses Böler Geceyi" filmi ile gerçekleşmiş oyuncu; "Masumlar Apartmanı"nda canlandırdığı Gülben karakteri ile ülkece tanınmıştır. Son yıllarda "Alice Müzikali", "Erşan Kuneri", "Eltilerin Savaşı" yapımlarında yer almıştır. 

Kaynak: Birsen Altuntaş