En İyi 10 Politik Gerilim Filmi

21.yüzyılın en iyi politik filmlerini sizler için derledik!

Yıllar boyunca yönetmenlerin ana hedeflerinden biri siyaset olmuştur. Filmlerini, zamanlarının siyasi sistemini belgelemenin ve analiz etmenin bir yolu olarak kullanan yönetmenler, dinamik gerilim ile toplumsal eleştiriyi birleştiren ve 'politik gerilim' olarak bilinen bir tür yarattılar.

İster gerçeğe ister kurguya dayalı olsun, bu filmler yapılmaya devam etti ve genellikle her yılın en iyi filmlerinden bazıları olarak kabul edildi. Genellikle casusluk filmleri gibi diğer türlerle benzerlikler taşıyan siyasi gerilim filmleri, 21. yüzyılın en başarılı türlerinden biri haline geldi.

İşte sizler için derlediğimiz en iyi politik gerilim filmleri!

İyi seyirler…

1. Zirve Mücadelesi

Orijinal İsmi: The Contender

Süre: 126dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Rod Lurie
Senarist: Rod Lurie
Yapımı: 2000 - Almanya , ABD , İngiltere

Başkan yardımcısının ani ölümü üzerine boşalan koltuğu bir kadına vermek isteyen başkan (Bridges), bunun için en uygun adayın senatör Laine Hanson (Allen) olduğunu düşünmektedir. Başarılı bir politikacı kimliği olan Hanson, gençlik günlerinden gelen bir ‘cinsel ayıbı’nın açığa çıkarılmasıyla zor durumda kalır. Ama hak ettiği koltuğa kavuşmak için bununla savaşmak zorundadır.

2. Kurye

Orijinal İsmi: The Courier

Süre: 111dk
Tür: Dram , Gerilim , Tarih
Yönetmen: Dominic Cooke
Senarist: Tom O'Connor (i)
Yapımı: 2020 - ABD , İngiltere

MI6 ve CIA tarafından Soğuk Savaş sırasında görevlendirilen iş adamı Greville Wynne ve Rus kaynağı, Küba Füze Krizine son vermeye çalışır. Ancak Wynne, bu görev sırasında casusluğa alışmanın zannettiğinden çok daha zor olduğunu fark eder.

3. Ölüm Emri

Orijinal İsmi: Eye In The Sky

Süre: 102dk
Tür: Dram , Gerilim , Savaş
Yönetmen: Gavin Hood
Senarist: Guy Hibbert
Yapımı: 2015 - İngiltere

Kenya'nın başkenti Nairobi'de yerleri tespit edilen bir grup teröristi insansız hava aracı destekli bir operasyonla yakalama görevi, İngiliz Albay Katherine Powell'a (Helen Mirren) verilmiştir. Ancak bu esnada teröristlerin bir intihar saldırısı hazırlığında oldukları anlaşılır. Artık operasyonun amacı yakalamak değil, öldürmek olmuştur. Tam bu esnada saldırı bölgesine 9 yaşında bir kız çocuğunun girmesi, operasyonu iyice çetrefilli bir hale getirir. Suçsuz bir çocuğu bilerek öldürmekle onlarca başka insanın hayatını tehlikeye atmak arasında kalan yetkililer arasında, uluslararası çapta bir kriz meydana gelecektir. Ölüm Emri filmi, İngiliz aktör Alan Rickman'ın ölümünden önce yer aldığı son projelerden bir tanesi olma özelliği taşıyor.

4. Arka Bahçe

Orijinal İsmi: The Constant Gardener

Süre: 129dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Fernando Meirelles
Senarist: Jeffrey Caine
Yapımı: 2005 - Almanya , ABD , İngiltere , Çin

Film bir diplomatın eşini kaybetmesi üzerine, dünya çapında bir komplonun arkasındaki gerçeği aydınlatmak için duygusal ve global bir yolculuğa çıkmasını anlatıyor.

5. Operasyon: Argo

Orijinal İsmi: Argo

Süre: 120dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Ben Affleck
Senarist: Chris Terrio
Yapımı: 2012 - ABD , İngiltere

Hikayede, Tahran’da altı Amerikan elçilik personelinin kaçırılması ve aylarca alıkonulması üzerine patlak veren İran Rehine Krizi ile CIA’in rehieleri kurtarma operasyonu konu alınmıştır. Yapılan açıklamalarda CIA, sahte bir Hollywood yapım şirketi kurarak rehineleri kurtarmaya çalışacağı anlatılmaktadır. Yapımını George Clooney'nin yapım şirketinin üstlendiği filmin yönetmeni, aynı zamanda başrol oyuncusu olan Ben Affleck. Filmin çekimlerinin bazı bölümleri, Türkiye'de Kapalıçarşı'da yapıldı.

6. Miss Sloane

Orijinal İsmi: Miss Sloane

Süre: 132dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: John Madden
Senarist: Jonathan Perera
Yapımı: 2016 - ABD , Fransa

Siyasi ağırlığı olan kudret simsarlarının büyük oynadığı dünyalarında yer alan Elizabeth Sloane (Jessica Chastain), Washington!da ne pahasına olursa olsun kazanmaya çalışan, en çok aranan, zorlu bir lobicidir. Kurnazlığı ve başarıya giden yolu iyi bilen Sloane, kazanmak için ne gerekiyorsa yapabilecek bir karaktere sahiptir. Kariyerinin en güçlü rakibi ile karşı karşıya kalır. Bu sefer kazanmanın bedeli çok ağır olacaktır. Silah kontrol yasasını geçirmek üzere harekete geçen Sloane, silah sahibi olabilmek için özgeçmiş bildirimi yapılmasını zorunlu hale getirmek adına bir kampanya başlatır. İşi bu defa hiç kolay olmayacaktır. Karşısında kuvvetli ve tehlikeli silah lobisi vardır ve bu uğurda hem kariyerini ve hem de daha fazlasını riske atmak zorunda kalacaktır.

7. Karanlık Operasyon

Orijinal İsmi: Zero Dark Thirty

Süre: 157dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Kathryn Bigelow
Senarist: Mark Boal
Yapımı: 2012 - ABD

11 Eylül'ün katilleri Amerika halkında yeni bir korku ve nefret psikolojisinin doğmasına neden oldular . Aynı zamanda bu olay , katillerin dahil olduğu organizasyon olan El Kaide ve başlarındaki Bin Laden'in peşine düşülmesinin de başlangıcı oldu.Oscar ödüllü Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) bu zamandan Bin Laden'in ölümüne kadar yaşanan zamanın kronolojik olarak altını çiziyor.

8. Page Eight

Orijinal İsmi: Page 8

Süre: 99dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: David Hare
Senarist: David Hare
Yapımı: 2011 - İngiltere

Bir MI5 memurunun ölümüyle ardında bıraktığı bir dosya Teşkilatın güvenilirliğini tehdit etmektedir.

9. Hayalet Yazar

Orijinal İsmi: The Ghost Writer

Süre: 128dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: Roman Polanski
Yapımı: 2010 - Almanya , ABD , İngiltere , Fransa

İngiltere'de başbakanlık yapmış olan eski bir politikacı, anılarını yazması için bir yazarla anlaşır. Hayatını riske etmek pahasına, geçmişte sır gibi saklanan gerçekleri anlatmaya kararlıdır.

10. The Report

Orijinal İsmi: The Report

Süre: 118dk
Tür: Dram
Yönetmen: Scott Z. Burns
Senarist: Scott Z. Burns
Yapımı: 2019 - ABD

İdealist bir araştırmacı olan Daniel J. Jones’a patronu olan Senatör Dianne Feinstein tarafından CIA’in 9 Eylül saldırısından sonra başlattığı bir programı araştırması görevi verilmiştir. Jones’un bu araştırması onu CIA’in bazı kanıtları yok ettiği, kanunu çarpıttığı ve ABD halkından büyük bir gerçeği sakladığına kadar bir çok sansasyonel gelişmelere götürür.