Mutlaka İzlemeniz Gereken Pedro Almodóvar Filmleri!

Usta sinemacı Pedro Almodóvar bugün 74 yaşında!

Uluslar arası alanda tanınmış film yönetmenlerinden olan Pedro Almadóvar, bugün 74. yaşını kutluyor. Filmlerinde özellikle melodram öğeleri sıklıkla kullanan yönetmen; kompleks anlatımlar, popüler kültür, popüler şarkılar, güçlü renkler ve kuvvetli bir dekor anlayışıyla göze çarpıyor. Üretkenliği ile de bilinen yönetmen, hız kesmeneden kariyerini geliştirmeye ve yeni filmler çekmeye devam ediyor.

Biz de doğum günü şerefine bize göre Pedro Almodóvar en iyi 10 filmini listeledik!

Keyifli seyirler!

1. Konuş Onunla

Orijinal İsmi: Hable con ella

Süre: 112dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senarist: Pedro Almodóvar
Yapımı: 2002 - İspanya

Bir sinemada tesadüf eseri tanışan 2 erkek olan Benigno ve Marco, 2. bir tesadüf sonucu bir hastanede karşılaşacaktır. Beningo burada çalışan bir sağlık görevlisi, kız arkadaşı Lydia ise komada yatmakta olan birisidir. Marco ise Alicia isimli sevgilisi bir boğa yarışında ağır yara almış ona destek olmak için hastanede bulunmaktadır. Hemen hemen aynı dramatik anları yaşayan Marco ve Benigno kısa sürede derin bir dostluk kurar. Beningo, Marco’ya komada yatan sevgilisiyle konuşmasını söyler. Çaresizlik içinde bu yolu da deneyecek olan Marco, içindeki mucize olabileceği inancını hiç kaybeden konuşmaya başlar. Usta film yönetmeni İspanyol Pablo Almodovar’dan senelerce unutulmayacak bir başyapıt filmi. 4 farklı hayatın nasıl aynı çizgide yürüyebileceği çok değişik ve mükemmele yakın bir senaryoyla aktarmayı başaran bu yapım her yönüyle övgüyü hakeden bir eser. Sanatsal anlamda da çok şeyler ifade eden ve Drama türünün şimdiye kadarki en başarılı yapımlarından birisi olarak gösterilen “Konuş Onunla (Talk To Her)” , 2003′te en iyi senaryo dalında Oscar ödülü almış ve yönetmeni (Pedro Almodóvar) en iyi yönetmen dalında 1.liğe aday gösterilmiş; aynı zamanda da çeşitli film festivallerinden toplamda 32 birincilik ödülü almayı başarmış bir film.

2. Annem Hakkında Her Şey

Orijinal İsmi: Todo Sobre Mi Madre

Süre: 101dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senarist: Pedro Almodóvar
Yapımı: 1999 - Fransa , İspanya

Oğlu Esteban'ın üzerinden araba geçmiştir ve Manuela'nın ağlamaktan göz pınarları kurumuştur. Karanlıklar ardında geçmiş ve gelecek içiçe geçer. Aynı gece hastanede Manuela beklerken oğlunun günlüğüne göz atar...

3. Dönüş

Orijinal İsmi: Volver

Süre: 121dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senarist: Pedro Almodóvar
Yapımı: 2006 - ABD , İspanya

Madrid. Günümüz. Raimunda sıkı çalışan genç ve güzel bir annedir. Kocası işsizdir, ergenlik çağında bir kızı vardır. Ailenin mali durumunun sıkıntılı olması nedeniyle birkaç işte birden çalışır. Doğuştan mücadeleci ruha sahip çok güçlü bir kadındır ama duygusal açıdan bir o kadar da kırılgan yapıdadır. Çocukluğundan beri kendine sakladığı bir sırrı vardır. Raimunda'nın ablası Sole ise utangaç, tedirgin ve cesaretsiz bir kişiliğe sahiptir. Paula onların halasıdır. Tüm aile üyelerinin doğduğu yer olan La Mancha adlı kasabada yaşamaktadır. İlkbaharda bir Pazar günü kızkardeşi Raimunda'yı arayan Sole, kasabadaki Paula halanın öldüğünü haber verir. Raimunda halasını taparcasına sevdiği halde cenazeye gidemeyecek durumdadır. Sole istemeden de olsa kasabaya tek başına gider. Cenaze sırasında ona eşlik eden kasabalı kadınlar arasında bir dedikodu yayılmıştır. Buna göre, yıllar önceki yangında ölen annesi, hasta olan Paula halanın son günlerinde bakımını yapmak için öbür dünyadan çıkıp gelmiştir. Komşu kadınlar Sole'in annesinin hayaletinden son derece doğal birşeymiş gibi söz etmektedirler. Tüm bu gelişmeler; karmaşayla sadeliğin, duygusallıkla acımasızlığın aynı anda kol gezdiği, başta Raimunda'nın ailesi olmak üzere komşu kadınları ve birkaç erkeği etkileyecek olaylar dizisinin sadece başlangıcı olacaktır.

4. Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar

Orijinal İsmi: Mujeres Al Borde De Un Ataque De Nervios

Süre: 88dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senarist: Pedro Almodóvar
Yapımı: 1988 - İspanya

Çılgınca bir uluslararası başarının da sahibi olan, Almodovar'ın Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar'ı bizi, telesekreteriyle başı belada olan, terkedilmiş aşık kadın Pepa'yla tanıştırıyor. Hayatının aşkı Ivan tarafından ilişkilerine son verilmiş ve kalbi kırık Pepa. Ama acılarını çekmek üzere yalnız kalamayacaktır: Yakın arkadaşı, genç ve flörtü seven Candela bir teröriste aşık olmuştur. Ivan'ın oğlu, Pepa'nın Ivan'la birlikte oluşturdukları

5. Acı ve Zafer

Orijinal İsmi: Dolor y Gloria

Süre: 114dk
Tür: Dram
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senarist: Pedro Almodóvar
Yapımı: 2019 - İspanya

Film, zamana karşı koyamayan yönetmen Salvador Mallo’nun anılarını anlatıyor. Günümüz ile geçmiş arasında gidip gelen bir hikayeye sahip olan "Acı ve Zafer", Mallo’nun 60’lı yıllarda geçen çocukluğunu, ailesiyle Valencia’da bulunan bir köye göç ediş hikayesini, ilk aşkını ve ayrılığını, unutamayacağını bile bile sırf unutma umuduyla yazmaya başlamasını, sinema ile tanışmasını ve her şeye sebep olan, içindeki boşluk hissini anlatıyor.

6. Kötü Eğitim

Orijinal İsmi: La Mala Educación

Süre: 106dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senarist: Pedro Almodóvar
Yapımı: 2004 - İspanya

İki erkek çocuk, Ignacio ve Enrique, 60'lı yılların İspanya'sındaki bir katolik okulunda öğrencidirler. Burada geçirdikleri zaman boyunca aşkı, sinemayı ve korkuyu keşfederler. Okulun müdürü ve edebiyat öğretmeni Peder Manolo, bu keşiflerin hem şahidi olur, hem de bir parçası...Üç karakter yıllar sonra, 70'lerde ve 80'lerde, iki kez daha aynı mekanda bir araya gelecekler. Bu karşılaşmalar aralarından birinin yaşamı ve ölümü için belirleyici olacak

7. İçinde Yaşadığım Deri

Orijinal İsmi: La piel que habito

Süre: 120dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senarist: Pedro Almodóvar
Yapımı: 2011 - İspanya

Geçmiş trajedilerin peşini bırakmayan parlak bir plastik cerrah, her türlü hasara dayanıklı bir tür sentetik deri yaratır. 

8. Paralel Anneler

Orijinal İsmi: Parallel Mothers

Süre: 120dk
Tür: Dram
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senarist: Pedro Almodóvar
Yapımı: 2021 - İspanya

Kazara hamile kalan ve doğum yapmak üzere olan iki bekâr kadın bir hastane odasında bir araya gelirler: mutlu ve herhangi bir pişmanlığı olmayan orta yaşlarında Janis ile pişmanlık ve korku dolu, travmatize olmuş ergen Ana. Bu saatlerde paylaşacakları birkaç kelime, ikisi arasında tesadüfen gelişen ve hayatlarını belirleyici bir şekilde değiştiren derin bir bağ kuracaktır.

9. Kırık Kucaklaşmalar

Orijinal İsmi: Los Abrazos Rotos

Süre: 127dk
Tür: Dram , Gerilim , Romantik
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senarist: Pedro Almodóvar
Yapımı: 2009 - Almanya , İspanya

Karanlıkta yazan, yaşayan ve seven bir adam. Bundan 14 yıl önce Lanzarote adasında geçirdiği korkunç trafik kazasında sadece görme yeteneğini değil, Lena’yı, yani hayatının kadınını da kaybetmiştir. O günden sonra kendi adını bir daha kullanmaz ve senaryo yazarken kullandığı takma adı Harry Caine ismiyle hikayeler yazmaya devam eder. 

10. Matador

Orijinal İsmi: Matador

Süre: 105dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Yapımı: 1986 - İspanya

Boğa güreşçisi Diego, güreş sırasında yaralanınca emekli edilir. İçindeki savaşma ve öldürme dürtüsüne hakim olamayan Diego, hedefini boğalardan kadınlara değiştirir. Üstündeki gerginliği atıp rahatlamanın tek yolunun onları öldürmek olduğunu fark eden Diego’nun yolu, araştırması sırasında katilin tarzına hayran olan avukat Maria ile kesişir.