Uzay Yolculuğu Hakkında En İyi 10 Film!

Uzay yolculuğu temalı 10 harika film!

Gökyüzü, insanlığın her zaman hayranlık uyandıran bir araştırma ve keşif alanı oldu. Uzaya yönelik ilgi, zamanla sinema dünyasında da büyüleyici bir izleme deneyimine dönüştü. Uzay yolculuğu temalı filmler, izleyicileri sınırların ötesine geçme fırsatı sunup ve evrende bilinmeyene doğru yapılan keşifleri, cesur astronotların maceralarına ortak etti.

Bugün uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile gurur duyarken uzayın derinliklerine dalıp uzay yolcuğu hakkındaki filmlere göz atmak için doğru bir zaman diye düşündük.

İşte, uzay yolculuğu hakkında en iyi 10 film listemiz!

Sonsuzluğa bir adım daha atmayaHazır mısınız?

1. 2001: Uzay Macerası

Orijinal İsmi: 2001: A Space Odyssey

Süre: 149dk
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1968 - ABD , İngiltere

Ayın yüzeyinin altına gömülmüş gizemli bir yapı ortaya çıkarılır. Bunun üzerine nereden geldiğini anlamak için Jüpiter'e bir uzay aracı gönderilir. Bu uzay aracında iki adam ve süper bilgisayar H.A.L. 9000 bulunmaktadır.

2. Yıldızlararası

Orijinal İsmi: Interstellar

Süre: 169dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Macera
Yönetmen: Christopher Nolan
Yapımı: 2014 - ABD , İngiltere

Filmin geçtiği yakın gelecekte yeryüzünde yaşam, artan kuraklık ve iklim değişiklikleri nedeniyle tehlikeye girmiştir. İnsan ırkı yok olma tehlikesiyle yüzyüzedir. Derken yeni keşfedilmiş bir solucandeliği, tüm insanlık için umut olur. Buradan geçip boyut değiştirerek daha önce hiçbir insanoğlunun erişemediği yerlere ulaşmak ve insanoğlunun yeni yaşam alanlarını araştırmak ise bir grup astronot-kaşife kalır. Bu kaşifler, geçen 1 saatin dünyadaki 7 yıla bedel olduğu ortamda hem hızlı ve cesur olmak zorunda kalacaklardır. İngiliz yönetmen Christopher Nolan'ın yönettiği film, 2014'ün Kasım ayında gösterime girdi.

3. Marslı

Orijinal İsmi: The Martian

Süre: 151dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Macera
Yönetmen: Ridley Scott
Senarist: Drew Goddard
Yapımı: 2015 - ABD , İngiltere

Mars’daki bir görev sırasında çıkan bir fırtınayla ekipten ayrı kalan ve o noktadan sonra da geride kalanlar tarafından bulunamayınca ölmüş olarak kabul edilen bir astronotu anlatıyor. Senaryo da bu astronotun hayatta kalma mücadelesini aktarıyor. Söz konusu olan karakter oldukça şahsına münhasır, kendisiyle dalga geçebilme yeteneğine sahip esprili bir adam. Yani bir yandan çok dramatik, öte yandan da eğlenebileceğiniz bir adam.

4. Yer Çekimi

Orijinal İsmi: Gravity

Süre: 91dk
Yönetmen: Alfonso Cuarón
Yapımı: 2013 - ABD , İngiltere

Filmde Bullock ilk uzay görevindeki zeki tıp mühendisi rolunü, George Clooney ise son görevine çıkan tecrübeli astronot Matt Kowalski rolünü canlandırıyor. Önceleri son derece sıradan görünen görevde hiç beklenmeyen bir felaketin başgöstermesiyle uzay gemisi harap olur. Stone ve Kowalski uzay boşluğunda tamamen yanlız kalmışlardır. Birbirlerinden başka hiç bir dayanakları kalmayan ikili uzayın derinliklerinde kaybolur. Derin sessizlik onlara Dünya ile bütün ilişkilerini kesildiğini ve kurtulma şanslarının kalmadığını söylerken, korkuları paniğe dönüşüp çok az kalan oksijenlerini de tüketir. Eve dönmenin tek yolu belki de uzayın derinliklerine inmek ve başka uzay istasyonlarına ulaşmaktır.

5. Ay

Orijinal İsmi: Moon

Süre: 97dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram
Yönetmen: Duncan Jones
Yapımı: 2009 - ABD , İngiltere

Astronot Sam Bell, üç yılını aya ulaşmak ve orada inceleme yapmak için geçirmiştir. Herkesten izole, farklı bir münzevi hayatı yaşayan Sam, işini fazlasıyla önemsemekte, bununla birlikte aynı oranda heyecan duymamaktadır. Ay onun yeni evi gibidir; Sam orada da kendine ait bir rutin yaratmıştır. Günlerini sessizlik içinde geçiren Sam hayatını, evini ve karısını gözden geçirmeye, geçmişteki planları ve hayallerini hatırlamaya başlar. Eve dönüş yolculuğuna başlamadan önce Sam çevresinde bazı tuhaflıklar hissetmeye başlar. Algı eşiği açılan Sam, rutinin bozulduğunu görmektedir. Bu süreçte kendi kendisi ile karşı karşıya gelen Sam, kurduğu hayatın ne olduğunu keşfedecektir.

6. Apollo 13

Orijinal İsmi: Apollo 13

Süre: 140dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Ron Howard
Yapımı: 1995 - ABD

Jim Lovell, Jack Swigert ve Fred Haise'den oluşan Apollo 13 ekibi, NASA'nın yürüttüğü beşinci uzay görevinin sırasında 'yarı yolda' oksijen tanklarından birinin patlaması yüzünden güç ve oksijen sıkıntısı çekmeye başlarlar ve aracın Dünya'ya dönmesi risk altına girer. Geri kalan oksijeni idareli kullanırken donma ve havasızlıktan ölme tehlikelerini göze alan ekip ne pahasına olursa olsun yörüngeden kurtularak Dünya'ya dönmeyi deneyeceklerdir. Fakat Houston'daki komuta merkezindeki görevliler hasar görmüş olan aracın atmosferden geçerken yanarak parçalanabileceğini tahmin etmektedir...

7. Gün Işığı

Orijinal İsmi: Sunshine

Süre: 107dk
Yönetmen: Danny Boyle
Senarist: Alex Garland
Yapımı: 2007 - İngiltere

Yıl 2057, insanlık güneşin her geçen gün giderek yok olmasını izlemektedir… Bu insanlığın da yok olması demektir. Dünya’nın son umudu Icarus II adlı bir uzay gemisindeki sekiz kişilik erkek ve kadınlardan oluşan Kaptan Kaneda liderliğindeki ekiptedir. Görevleri güneşi tekrar hareket geçirmesi ve beslemesi beklenen bir nükleer başlığı taşımaktır. Bu yolculuk sırasında Dünya ile radio bağlantıları kesilir. Ekip bundan 7 yıl once aynı amaçla göreve çıkarılan Icarus I’den değişik sinyaller almaya başlarlar. Yaşadıkları garip bir kaza onları görevlerini bir yana bırakıp hayatları için savaşmak zorunda bırakacaktır. Peki ya hepimizin geleceği...

8. Define Gezegeni

Orijinal İsmi: Treasure Planet

Süre: 95dk
Yönetmen: Ron Clements , John Musker
Senarist: Ron Clements
Yapımı: 2002 - ABD

Küçüklüğünden beri uzay maceralarına hayran olan cesur genç Jim Hawkins, her zaman uyuduğunda okuduğu, kayıp defineler hakkındaki korsan hikayelerine hayrandır. Bir gün bir uzay gemisinden evlerinin önüne düşen inen yaşlı bir adam, Jim'e bir emanet verir. Jim'e bunu korumasını söyler. Jim emaneti açar ve okuduğu hikayerlerdeki Define Gezegeni'nin  keşfeder. Aile dostları Doctor Doppler ile çıktıkları macera Jim'in hayallerinin de ötesinde olacaktır.

9. Ay'da İlk İnsan

Orijinal İsmi: First Man

Süre: 141dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Damien Chazelle
Senarist: Josh Singer
Yapımı: 2018 - ABD

Film, astronot Neil Armstrong'un hayatının 1960'lardaki dönemini konu alıyor. Armstrong'un 1969'da Ay'a ayak basan ilk insan olduğu yolculuğa giden süreçte hem NASA'da yaşananlar, hem de Armstrong'un özel hayatı ve eşi Janet'la ilişkisi filmde yer buluyor.

10. Yıldızlara Doğru

Orijinal İsmi: Ad Astra

Süre: 123dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram
Yönetmen: James Gray
Senarist: James Gray
Yapımı: 2019 - ABD , Brezilya , Çin

Film uzay mühendisliği yapan Roy McBride'ın yirmi yıl önce Neptün gezegenine orada hayat olup olmadığını araştırmak amacıyla giden babasını yirmi yıl sonra bulmaya ve görevinin neden başarısız olduğunu anlamak için güneş sistemini dolaşmasına odaklanacak.