Bilim İnsanlarını Konu Alan Biyografik Filmler

Bilim insanlarını konu alan en güzel biyografi filmlerini sizler için derledik!

"Oppenheimer" 2023'ün en büyük ve en çok beklenen filmlerinden biriydi. Christopher Nolan ve Cillian Murphy'nin 100 milyon dolarlık bir bütçe ve muhteşem bir oyuncu kadrosuyla, muhtemelen tüm zamanların en pahalı biyografik filmidir. Ancak, bazı az bilinen veya göz ardı edilen bilim insanları hakkındaki biyografik filmler de izlenmeyi hak ediyor.

İşte sizin için seçtiğimiz en iyi filmler!

İyi seyirler!

1. Creation

Orijinal İsmi: Creation

Süre: 108dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Jon Amiel
Yapımı: 2009 - İngiltere

Başrolleri Paul Bettany ile Jennifer Connelly'nin paylaştığı, Jon Amiel tarafından yönetilen film, Darwin'in 1859'da yayımlanan başyapıtı Türlerin Kökeni Üzerine adlı kitabını hazırlama sürecinde inanç ile bilimsel gerçeklik arasında ‘Tanrı mı, evrim mi? sorusu içinde yaşadığı ikilemleri ve 10 yaşındaki kızını kaybetmesinin öyküsünü konu ediyor.

2. Radyoaktif

Orijinal İsmi: Radioactive

Süre: 111dk
Tür: Dram , Romantik , Tarih
Yönetmen: Marjane Satrapi
Senarist: Jack Thorne
Yapımı: 2019 - İngiltere

Öncü, asi ve bir dahi… Marie Sklodowska-Curie’nin Nobel Ödülü’nü kazanmasının hikâyesini ve onun hayatını odağına alan filmin başrollerini Rosamund Pike ve Sam Riley paylaşıyor.

3. Tesla

Orijinal İsmi: Tesla

Süre: 102dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Michael Almereyda
Senarist: Michael Almereyda
Yapımı: 2020 - ABD

Tesla’nın devrim niteliğindeki elektrik sistemini hayata geçirme mücadelesine odaklanıyor. Ayrıca Tesla’nın alternatif akım motorunu “zaman kaybı, kullanışsız ve ölümcül” olarak nitelendiren rakibi Thomas Edison ve patronu George Westinghouse’la olan çatışmalarını da ele alıyor.

4. Temple Grandin

Orijinal İsmi: Temple Grandin

Süre: 108dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Mick Jackson
Yapımı: 2010 - ABD

Tüm hayatı boyunca ailesi ve arkadaşları başta olmak üzere tüm çevresi tarafından yanlış değerlendirilen Otistik bir kadının onlara unutamayacakları bir ders veren etkileyici hikayesini anlatır.

5. Kinsey

Orijinal İsmi: Kinsey

Süre: 118dk
Tür: Dram
Yönetmen: Bill Condon
Senarist: Bill Condon
Yapımı: 2004 - Almanya , ABD

Alfred Kinsey, Harvard mezunu bir zoologdur. Indiana Üviversitesi’nde biyoloji dersleri vermeye başladıktan sonra, özgür düşünceleri ve mizahi yapısıyla diğerlerinden çok farklı olan öğrencilerinden biriyle evlenir.Kinsey’i kendilerine yakın bulan öğrenciler, zamanla onunla özel hayatlarını da konuşmaya başlarlar. Özellikle cinsel yaşam ve seks üzerine sorulan sorulara cevap veremeyen Kinsey, aslında hiç kimsenin bu sorulara cevap veremeyeceğini fark eder. Çünkü o güne kadar seks üzerine klinik incelemeler yapılmamıştır. Kurduğu ekiple bu konu üzerinde çalışmaya başlayan Kinsey ilk olarak erkekler üzerinde çalışmaya başlar. Yapılan görüşmeler ilerledikçe insanlar utançlarını ve korkularını yenip, deneyimlerini paylaşmaya başlarlar.Alfred Kinsey’nin ilk çalışması Sexual Behaviour in the Human Male, 1948’de yayınlanır ve tüm Amerikan basınının ilgi odağı olur. Ancak bunun peşinden kadınların seks hayatları üzerine incelemeler yapmaya başlayan Kinsey’nin çalışmaları Amerika’da atom bombası etkisi yapar. 

6. Sisteki Goriller

Orijinal İsmi: Gorillas in The Mist: The Story Of Dian Fossey

Süre: 129dk
Tür: Dram , Tarih
Yapımı: 1988 - ABD

Bu güzel drama, antropolog Dian Fossey'nin gerçek hikayesine dayandırılarak filmleştirilmiştir.Fossey şans eseri Afrika'nın derinliklerinde nadir bulunan dağ gorilleri üzerine çalışmaya başlamıştır ve onlarla ilişki kurmayı öğrenmektedir. Ama artık akademik ilgisinin ötesinde gorillerle ilgi duymakta ve hayatını tehlikeye atma pahasına hayvan tüccarlarına ve yasak avcılık yapanlara karşı mücadele etmektedir.

7. Sonsuzluk Teorisi

Orijinal İsmi: The Man Who Knew Infinity

Süre: 108dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Matt Brown
Senarist: Matt Brown
Yapımı: 2015 - ABD , İngiltere

Madras'da fakir bir ailenin çocuğu olarak doğup büyümüş, iyi bir eğitim almamış Srinivasa Ramanujan, matematiğe büyük bir ilgi duymaktadır ve çalışmalarını İngiltere'ye, Cambridge Üniversitesi'ne gönderir. Bu çalışmalardan çok etkilenen G.H. Hardy genç dahiyi üniversiteye davet eder. Tüm hayatını geçirdiği ülkeyi ve sevdiği kadını geride bırakarak İngiltere'ye gelen Ramanujan, hem hiç alışık olmadığı akademik dünyaya alışmaya, hem de 1. Dünya Savaşı'nı tüm ağırlığıyla hisseden ülkede yabancı düşmanlığıyla mücadele etmeye çalışacaktır. Film, 1991'de Robert Kanigel'in yazdığı biyografik romandan uyarlandı.

8. Agora

Orijinal İsmi: Agora

Süre: 127dk
Tür: Dram , Macera , Tarih
Yönetmen: Alejandro Amenábar
Yapımı: 2009 - ABD , Bulgaristan , İspanya , Malta

O, tarihin gördüğü en etkileyici ve ilgi çekici kadınlardan biriydi. Hem belinden aşağıya kadar uzanan sarı saçlarıyla göz kamaştıracak, nefes kesecek kadar güzel, hem de adını matematikçi, filozof ve astronom olarak tarihe yazdıracak kadar zeki bir kadın. Ve ne trajiktir ki ölümüyle bile unutulmayacak bir kadın. Üzerine çullanan onlarca erkeğin darbeleriyle son nefesini veren, cesedi sokaklarda sürüklenip, eti kemiklerinden midye kabukları yardımıyla ayrılan ama ne olursa olsun tarihin unutulmazları arasına giren bir kadın. Yani 45 yaşındayken bu dünyadan göçüp giden İskenderiyeli Hypatia.

9. Her Şeyin Teorisi

Orijinal İsmi: The Theory of Everything

Süre: 123dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: James Marsh
Senarist: Anthony McCarten
Yapımı: 2014 - ABD , İngiltere

Ünlü İngiliz fizikçi ve bilimadamı Stephen Hawking'in kariyerinin ilk yıllarına, fiziksel kapasitesini giderek düşüren ALS hastalığının aşamalarına ve ilk eşi Jane Wilde ile ilişkisine odaklanan Her Şeyin Teorisi filmi, sinema dünyasının en önemli ödüllerinde birçok adaylık kazandı. 

10. Uyanışlar

Orijinal İsmi: Awakenings

Süre: 120dk
Tür: Dram
Yönetmen: Penny Marshall
Yapımı: 1990 - ABD

Dr. Malcolm Sayer, insan ilişkileri çok zayıf olan ve hayatı boyunca labaratuvarlarda bilimsel araştırmalar yapan bir doktordur. Personel yetersizliği yaşayan bir hastane, başka başvuru olmadığı için Sayer'ı işe almak zorunda kalır. Dr. Sayer, tamamı çok uzun yıllardır bilincini kaybetmiş ve hareketsiz görünen hastaları tedavi etmek ister. Bir konferansta başka bir hastalık için geliştirilen L-Dopa adlı ilacın kendi hastalarına da derman olabileceğini düşünen Sayer, şansını denemek ister. İlacı Leonard Lowe üzerinde denemek için izin alan doktor, ilk başta başarılı olur ancak zamanla ilacın yan etkileri ortaya çıkmaya başlar.

11. Enigma

Orijinal İsmi: The Imitation Game

Süre: 113dk
Tür: Dram , Gerilim , Savaş , Tarih
Yönetmen: Morten Tyldum
Senarist: Graham Moore
Yapımı: 2014 - ABD

Filmde, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanların şifreli haberleşmelerinin kodlarını çözen Alan Turing'in Nazileri durdurma başarısı anlatılıyor.