HBO'nun Chernobyl Dizisiyle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Başrollerinde Stellan SkarsgårdJared Harris, Emily Watson, Paul Ritter, Jessie Buckley, Con O'Neill, David DencikRalph InesonRobert Emms ve Barry Keoghan gibi isimlerin yer aldığı, son dönemlerin en çok konuşulan dizilerinden biri olan HBO yapımı Chernobyl, tarihin en büyük felaketlerinden biri olan Chernobyl Faciası'nı tüm gerçekçiliğiyle ortaya koyuyor.

Tarihin kara lekelerinden biri olan patlamayı konu alan Amerikan yapımı dizi, birçok seyirci tarafından beğeniyle takip edilse de Rusya, Ukrayna'nın Pripyat şehrinin 14.5 kilometre kuzeybatısında bulunan Çernobil şehrinde bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nde yapılan bir deney esnasında meydana gelen bu nükleer felaketin dizide taraflı bir biçimde yansıtıldığını ve seyirciye objektif bir bakış açısı sunmak adına, kendi Chernobyl'lerini çekeceklerini ifade etmişti.

Biz de, son dönemlerin her yönüyle yankı uyandıran dizisiyle ilgili bilmek isteyebileceğiniz her şeyi sizler için derledik. İşte HBO'nun Chernobyl dizisiyle ilgili bilmeniz gereken her şey!

1. Chernobyl Patlaması'nın sebebi neydi?

Chernobyl Patlaması'nın sebebi neydi?

Dizide Valery Legasov (Jared Harris) patlamanın etkilerini: "Her uranyum atomu bir mermi gibi; metal, beton, deri önüne ne gelirse deler geçer. Şimdi Chernobyl'de bu mermilerden 3 trilyon var." cümlesiyle sarsıcı bir şekilde açıklamış olsa da, sızıntıya tam olarak neyin sebep olduğu ve Legasov'un açıklamalarının temeli tam olarak bilinmiyor. 

Facianın nedeni hala tam olarak bilinmemekle birlikte, yıllar sonra paylaşılanlara göre; biriken Xeon gazının patlamaya neden olduğu düşünülüyor. 

2. Chernobyl'in tüm detayları o dönemi yansıtacak şekilde düşünüldü

Chernobyl'in tüm detayları o dönemi yansıtacak şekilde düşünüldü

Chernobyl dizisinde, kullanılan objelerden (sigaralar, içkiler, masalar ve hatta otobüsler) peyzaj tasarımlarına, kıyafetlerden otel lobisine kadar o dönemde kullanılan eşyalar birebir olarak ekranlara yansıtılıyor. Tüm bu detaylar için büyük bir ekibin çalışmasının yanı sıra, dizide kullanılan renk paleti için de çok uzun mesailer harcanmış. 

3. Gerçek anılardan derlenen dramatik sahneler...

Gerçek anılardan derlenen dramatik sahneler...

İçerdiği hüzün ve dramla adeta içinize işleyecek olan Chernobyl'deki dramatik sahnelerin hepsi olmasa da büyük bir kısmı gerçek kayıtlardan ve anılardan derlenerek ekrana taşınmış. Örneğin; ölen itfaiyecilerin metal tabutlar ile gömülmesi ve çocukların havadan yağan külleri kar sanmaları...

4. Ulana Khomyuk diye biri aslında hiç var olmadı!

Ulana Khomyuk diye biri aslında hiç var olmadı!

Chernobyl, her ne kadar gerçek olaylara dayanarak kurgulanmış bir dizi olsa da, Emily Watson tarafından canlandırılan Ulana Khomyuk aslında tamamen kurgusal bir karakter. Ulana, dizinin senaristleri tarafından Valery Legasov'u destekleyen ve olayın perde arkasını çözmeye çalışan bütün bilim insanlarını temsil edip dizideki olayların akışına yardımcı olması adına tasarlandı. 

5. Ignatenko çiftinin bebeği, annesini nasıl kurtardı?

Ignatenko çiftinin bebeği, annesini nasıl kurtardı?

Vasily ve Lyudmilla Ignatenko'nun bebeğinin, Lyudmilla'ya bulaşan radyasonu emdiği için doğduktan kısa süre sonra öldüğü ve annesinin hayatını kurtardığı söylenmişti. Bilimsel olarak doğru olmayan bu durum, sadece dramın dozunu biraz artırmak için senaryoya dahil edilen bir detay. 

6. Ölüm Köprüsü bir şehir efsanesi mi?

Ölüm Köprüsü bir şehir efsanesi mi?

Dizinin ilk bölümünde patlamadan sonra yangını izlemek için köprüye çıkan Chernobyl halkının öldüğünü ve köprünün günümüzde "Ölüm Köprüsü" olarak isimlendirildiğinden bahsediliyor. Ancak bunu destekleyecek hiçbir kanıt olmadığı için bu bir şehir efsanesi olarak kabul ediliyor. Üstelik Chernobyl'e ilk müdahale edenlerin tamamı değil, yalnızca 'si hayatını kaybediyor. 

7. Helikopter reaktöre yakın olduğu için mi patladı?

Helikopter reaktöre yakın olduğu için mi patladı?

Chernobyl Faciası'nın sarsıcı bir şekilde ele alındığı HBO'nun dram dizisi Chernobyl'in etkileyici sahnelerinden biri de, reaktöre yakın uçmasından dolayı düşen helikopterdi. Ancak patlama olayından 6 ay sonra, helikopterin pervanesinin vinçten sarkan bir zincire çarpması sonucu düştüğü ve patlamanın radyasyonla alakalı olmadığı ortaya çıkmıştı. 

8. Oyunculardan kendi aksanlarını bozmamaları istendi

Oyunculardan kendi aksanlarını bozmamaları istendi

Buna rağmen radyo anonsları, telefon aramaları, duyurular ve yazılar, yapımın gerçekçi olması adına Rusça kullanıldı. 

Dizinin meşhur süt sağma sahnesinde Rusça konuşan kadının cümleleri ise bilerek çevrilmedi. Çünkü yapımcı, atmosferin etkisiyle kadının ne dediğini izleyicilerin anlayacağını düşünmüş.

9. Chernobyl dizisinin çekimleri tam 16 hafta sürdü

Chernobyl dizisinin çekimleri tam 16 hafta sürdü

Dizinin birçok sahnesinin çekimleri Sovyet döneminde Chernobyl'in kardeş santrali olan Litvanya'daki Ignalina Nükleer Santrali'nde gerçekleştirildi. Bu sayede pek çok sahne gerçek nükleer kontrol odasında çekildi.

10. Dizinin orijinal müziklerinin ilham kaynağı: Doğa!

Dizinin orijinal müziklerinin ilham kaynağı: Doğa!

İzlandalı müzisyen ve besteci Hildur Guðnadóttir, çok sevilen HBO dizisi Chernobyl'in orijinal müziklerinin daha gerçekçi olabilmesi adına Litvanya'daki bir nükleer santrale gönderildi. 

11. Chernobyl dizisinde izlediğimiz kişilerin, gerçek fotoğrafları ve hayatta kalma süreleri:

Chernobyl dizisinde izlediğimiz kişilerin, gerçek fotoğrafları ve hayatta kalma süreleri: