Tüm Zamanların En İyi Sahte Belgeselleri!

Dikkat, bu belgeseller bilimsel gerçekliğe dayanmıyor! Birbirinden komik sahte belgeselleri sizler için derledik.

"Mockumentary", yani sahte belgesel türü, geçtiğimiz 50 yıl içinde bir komedi aracı olarak görüldü. Federico Fellini parodi film konseptini belgesellere uyguladığında bu eşi benzeri bulunmayan tür ortaya çıktı. Gerçekçi formatını absürt konseptlerle birleştiren bu tür; "bulunmuş" görüntüler, sahte haberler, sahte röportajlar gibi pek çok türe ev sahipliği yapıyor. Günümüzde bunun en popüler örneklerinden biri ise şüphesiz "The Office". Bu ilgi çekici türü daha iyi inceleyebilmeniz için sahte belgesellerin en iyi örneklerini bir araya topladık. 

İşte tüm zamanların en efsanevi sahte belgeselleri!

İyi seyirler.

1. This is Spinal Tap

Orijinal İsmi: This is Spinal Tap

Süre: 82dk
Tür: Komedi , Müzikal
Yönetmen: Rob Reiner
Yapımı: 1984 - ABD

Hayranı olduğu Spinal Tap adlı heavy metal grubu için bir konser düzenleyen bir Amerikalı, bu turne boyunca grubu kamerasıyla filme de çeker. İzlediğimiz görüntüler, başları dertten kurtulmayan bu grubun sahne önü ve arkasında yaşadıklarının belgeselidir adeta.

2. Waiting for Guffman

Orijinal İsmi: Waiting For Guffman

Süre: 84dk
Tür: Komedi , Müzikal
Yönetmen: Christopher Guest
Yapımı: 1996 - ABD

Küçük bir Amerikan kasabası olan Blaine'in kuruluş yıldönümü için bir müzikal sahneye koymak isteyen başarısız yönetmen Corky St. Clair (Christopher Guest) kadroyu kasabanın gönüllülerinden seçme yaparak oluşturur ve okulun müzik öğretmeninin yardımıyla provalara başlar.

3. Drop Dead Gorgeous

Orijinal İsmi: Drop Dead Gorgeous

Süre: 98dk
Tür: Komedi
Senarist: Lona Williams
Yapımı: 1999 - ABD

Küçük bir kasabada güzellik yarışması yapılır. Kazanmak için her şeyi yapabilecek adaylar vardır.

4. Man Bites Dog

Orijinal İsmi: C'est Arrivé Près De Chez Vous

Süre: 96dk
Tür: Komedi , Suç
Yapımı: 1992 - Belçika

Belçikalı 3 sinema öğrencisinin yönettiği “C’est arrivé près de chez vous”, bir katil olan Benoit’nın hayatından kesitler sunan bir kurmaca belgeseldir. Remy, Andre ve Patrick adında üç sinema öğrencisi ödev olarak Benoit’nın günlük yaşamını ve günlük yaşamın parçası olan cinayet alışkanlığını filme almak isterler. Zaman ilerledikçe farkederler ki Benoit, diğer katillerden farklıdır. Zeki, entelektüel ve sosyal bir insandır, oldukça normal bir yaşamı ve mutlu bir ailesi vardır. Bir yandan bütün olağanlığı ile Benoit’nın günlerini ve işlediği cinayetleri filme alan ekip, diğer yandan bu cinayetlerin bazılarına yardım ederler.

5. Borat

Orijinal İsmi: Borat

Süre: 84dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Larry Charles
Yapımı: 2006 - ABD , İngiltere

Jagshemash! Sacha Baron Cohen, HBO’da yayınlanan "Da Ali G Show" un yaratıcısı bu kez Kazak bir gazeteciyi canlandıran Borat Sagdiyev ile karşımızda. Borat ana yurdu Kazakistan’ı bırakıp Amerika’da Amerikan halkının yaşamına dair bir belgesel çekmek amacıyla yola çıkar. Uluslar arası çizdiği zikzaklar ve çılgın Amerikan kültürünün garip krizleri arasında Borat gerçek insanlarla karşılaşır. Bu gerçek insanlardan aldığı tepkiler oldukça güçlüdür. Ropörtaj yaptığı kişiler bazı durumlarda onun ırklar ve insanlar hakkındaki garip düşünceleri Batılı insanların düşüncelerinden ayrılmaktadır.

6. What We Do in the Shadows

Orijinal İsmi: What We Do in the Shadows

Süre: 86dk
Tür: Komedi , Korku
Yapımı: 2014 - ABD

Vampirlerin günlük hayatlarını kaydetmek isteyen bir grup belgeselci, ölmeyeceklerinin garantisini alınca Viago (Taika Waititi), Deacon (Jonathan Brugh) ve Vladislav (Jemaine Clement) adlı 3 vampirin birlikte yaşadıkları eve konuk olurlar. Yüzlerce yıldır hayatta olan vampirlerin hayatı ise birkaç küçük fark dışında oldukça sıradandır. Normal insanlar gibi kiralarını denk getirmeye uğraşan, gece kulüplerine girmekte zorlanan, modayı yakından takip etmeye çalışan vampirler için hayat, tahmin edilenden daha zordur.

7. En Güzel Köpek

Orijinal İsmi: Best in Show

Süre: 90dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Christopher Guest
Yapımı: 2000 - ABD

Ulusal bir "en güzel köpek" yarışmasında amansız bir mücadele içine giren köpek sahiplerinin keyifli hikayesi.

8. Yasak Bölge 9

Orijinal İsmi: District 9

Süre: 112dk
Tür: Bilim Kurgu
Yönetmen: Neill Blomkamp
Yapımı: 2009 - ABD , Güney Afrika

30 yıl önce uzaylılar dünyayla ilk bağlantılarını kurarlar. İnsanlar onlardan ya bir saldırı ya da büyük bir teknolojik ilerleme geleceğini bekliyorlardır. Fakat hiçbiri olmaz. Aksine, kendi gezegenlerinde son hayatta kalan uzaylılar sığınmak için dünyamıza gelirler. Tüm dünya devletleri onlarla ne yapacaklarını tartışırken, yaratıklar Güney Afrika'da "Yasak Bölge 9" olarak tanımlanan bir yere geçici olarak yerleştirilirler. Bir MNU çalışanı olan Wikus van der Merwe, DNA'sını değiştiren gizemli bir virüsü kapınca ise insanlar ve uzaylılar arasındaki gerginlik had safhaya ulaşır.

9. A Mighty Wind

Orijinal İsmi: A Mighty Wind

Süre: 91dk
Tür: Komedi , Müzikal
Yönetmen: Christopher Guest
Yapımı: 2003 - ABD

Folk müziğin önemli isimlerinden menajer Irving Steinbloom'un ölümünün ardından oğlu tarafından bir anma konseri düzenleniyor. Steinbloom'un da sevdiği, müziğin önemli isimlerinin katıldığı konser, aynı zamanda yarı belgesel filme de kaynaklık ediyor.

10. The Last Polka

Orijinal İsmi: The Last Polka

Süre: 54dk
Tür: Komedi , Müzikal
Yönetmen: John Blanchard
Senarist: John Candy , Eugene Levy
Yapımı: 1985 - Kanada

"The Happy Wanderers" grubunun üyeleri Yosh ve Stan Shmenge'nin son konserlerini konu alan sahte bir belgesel.