Film Yıldızları Tarafından Yönetilen 10 Film!

Sevdiğiniz Hollywood oyuncularının aynı zamanda bu filmlerin yönetmeni olduğunu biliyor muydunuz?

Hollywood oyuncuları ihtişamlı hayatları, harika performansları ve özel hayatları ile pek çok insana ilgi çekici gelir. Fakat oyunculuğuyla ünlü olan pek çok isim, aynı zamanda kariyerlerinde senaristlik, yapımcılık ve yönetmenliğe de yer vermiştir. Biz de yönetmenlik yapmış Hollywood oyuncularına yer verdiğimiz bu listede, Sean Penn'in yönettiği popüler film "Özgürlük Yolu"ndan Stanley Kubrick'in başlayıp Marlon Brando'nun yönetmenliğini tamamladığı "Aşk ve İntikam"a kadar birbirinden ilgi çekici 10 filmi bir araya getirdik.

İyi seyirler!

1. Kapan

Orijinal İsmi: Get Out

Süre: 104dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Jordan Peele
Senarist: Jordan Peele
Yapımı: 2017 - ABD

Genç bir siyah olan Chris (Daniel Kaluuya), beyaz kız arkadaşı Rose'la (Allison Williams) birlikte kızın ailesi ile tanışmaya gider. Ancak bu kasabada tuhaf birşeyler vardır, burada yaşayan siyahlar, gizemli bir şekilde ortadan kaybolmaktadır. Burada yaşayan bir başka siyah, Chris'ten bir an önce oradan kaçmasını ister, ancak bu basit bir iş olmayacaktır.

2. Günaha Davet

Orijinal İsmi: A Bronx Tale

Süre: 121dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Robert De Niro
Senarist: Chazz Palminteri
Yapımı: 1993 - ABD

Amerika'nın Bronx şehrinde yaşıyorsanız suç dünyasına bulaşmamanız neredeyse imkansızdır. Namusuyla çalışan otobüs şoförü bir baba (Robert De Niro) oğlu Calegero'yu bu dünyadan uzak tutmaya çalışıyor. Ama mahallerinde yaşayan mafya bağlantılı bir adam olan Sonny (Chazz Palminteri) Calegero'yu daha 9 yaşındayken bile yakınında tutmaya başlıyor. Calegero 17 yaşına bastığında babasının engellemelerine rağmen suç dünyasına da adım atıyor.

3. Özgürlük Yolu

Orijinal İsmi: Into the Wild

Süre: 148dk
Tür: Dram , Macera
Yönetmen: Sean Penn
Senarist: Sean Penn
Yapımı: 2007 - ABD

Okulunun gözde öğrencisi Christopher McCandless, 1990 yılında mezun olduktan sonra biriktirdiği 24.000 doları bir vakfa bağışlar ve hayatının seyahatine çıkmaya hazırlanır. Orta gelirli bir ailenin oğlu olan Christopher'ın en büyük amacı Alaska'ya giderek oradaki vahşi doğayla iç içe yaşayabilmektir. Christopher çıktığı yolda hayatını değiştirecek birbirinden ilginç karakterle karşılaşacaktır.

4. İyi Geceler İyi Şanslar

Orijinal İsmi: Good Night, And Good Luck

Süre: 92dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: George Clooney
Yapımı: 2005 - ABD , İngiltere , Fransa , Japonya

"İyi Geceler İyi Şanslar", 1950'lerin Amerikasında radyo-televizyon gazeteciliğinin ilk günlerinde geçen bir hikâyeyi konu alıyor. Televizyon haberciliğinin öncülerinden Edward R. Murrow (David Strathairn), Senatör Joseph McCarthy ve Amerikan Karşıtı Eylemler Senato Komitesi (Daimi Soruşturma Alt Komisyonu) arasındaki sürtüşmeleri, kronolojik bir perspektif içerisinde ele alıyor. Gerçekleri yazma ve kamuoyunu aydınlatma arzusuyla, CBS'in haber merkezinde çığır açan Murrow, kendini işe adamış haber şefi prodüktörü Fred Friendly (George Clooney) ve Joe Wershba (Robert Downey Jr.), 'komünist avı' yıllarında, McCarthy tarafından yayılan felâket tellâllığı ve yalanları sorgulamak üzere baskı kurmaları için şirket ve sponsorlarına başkaldırırlar. Senatör, ana haber sunucusunu komünist olmakla suçlayarak cevapladığında halkın çoğunluğunda düşmanlık duyguları gelişir. Bu misilleme ve korku ortamında, McCarthy'nin yalanları ve kabadayı taktikleri sonunda açığa çıkıp da, McCarthy'yi güçsüz bırakartığındaysa CBS elemanları ne olursa olsun görevlerine devam eder ve sonuçta azimlerinin karşılığını görürler. Yine de Murrow ve ekibi yüksek bir bedel ödeyecekler ve programları daha geç bir zamana alınacaktır.

5. Kurtlarla Dans

Orijinal İsmi: Dances With Wolves

Süre: 181dk
Tür: Dram , Macera , Western
Yönetmen: Kevin Costner
Senarist: Michael Blake
Yapımı: 1990 - ABD , İngiltere

Teğmen Dunbar, Amerikan iç savaşından sonra Güney Dakota'daki sınır karakoluna atanır. Sürekli sınır karakoluna gelen bir kurtla arkadaş olur. Bu kurtla oyunlar oynarken onu Sioux kabilesinden yerliler görür ve ona kurtlarla dans eden adam adını takarlar. Dunbar'ın bu kabileyle tanışması sonucu politik fikirleri değişmeye başlar. Zaman içinde bu barışcıl kızılderilileri daha da yakından tanıyarak dostluklarını ilerletir. 

6. Sessiz Bir Yer

Orijinal İsmi: A Quiet Place

Süre: 90dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Korku
Yönetmen: John Krasinski
Yapımı: 2018 - ABD

Dünya üzerinde ses çıkaran herkesi avlayan bilinmeyen bir güç, insan ırkını yeryüzünden silmek üzeredir. 4 kişilik Abbott ailesi, hayatta kalabilmek için büyük bir disiplin duygusuyla ve hiçbir gereksiz ses çıkarmadan hayatlarını sürdürmek zorundadır.

7. Fences

Orijinal İsmi: Fences

Süre: 139dk
Tür: Dram
Yönetmen: Denzel Washington
Senarist: August Wilson
Yapımı: 2016 - ABD , Kanada

Troy Maxson (Denzel Washington), 1950'li yılların Amerikası'nda çöp toplayıcılık yapan, eşi Rose (Viola Davis) ve oğlu Cory (Jovan Adepo) ile yaşayan Afro-Amerikalı orta yaşlı bir adamdır. Gençliğinde iyi bir beyzbol oyuncusu olan Maxson, o yıllarda profesyonel lig MLB'nin siyahlara kapalı olması nedeniyle profesyonel olamamış, siyahlar alınmaya başladığında ise yaşından dolayı kabul edilmemiştir. Bu hayal kırıklığını hiç unutamayan Maxson hayata olan öfkesini sürekli sevdiklerinden çıkarmaktadır. Oğlunun iyi bir Amerikan futbolu oyuncusu olarak dikkat çekmesi, kendi talihsizliğini aklına getirecek ve oğlunun yükselme şansına her türlü engeli çıkarmasına neden olacaktır. 1985'te Fences oyununu yazan ve Pulitzer Ödülü'nü kazanan August Wilson, 2005'te ölümünden önce oyunun sinema uyarlamasını da tamamlamıştı. Bu senaryo Denzel Washington tarafından, ölümünden 11 yıl sonra sinemaya aktarıldı. 2010 yılında Broadway'de sahnelenen oyunda yine başrolde Washington ve Viola Davis oynamış, iki oyuncu da Tony Ödülü kazanmıştı.

8. First They Killed My Father

Orijinal İsmi: First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers

Süre: 136dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Angelina Jolie
Yapımı: 2017 - ABD

Vietnam Savaşı sırasında Amerikan güçlerinin bombardımanına maruz kalan tarafsız Kamboçya'da devreye Kızıl Kmerler (Khmer Rouge) girer ve yönetimi ele alır. Devlet için çalıştığı düşünülen birçok insan ve aileleri, çalışma kamplarına sürülür veya öldürülür. Orta sınıf bir ailenin kızı olan Loung Ung da babasının öldürülmesine, kardeşlerinin çalışma kamplarına götürülmesine şahit olacak, kendisi de çocuk asker olmaya zorlanacaktır. "First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers" filmi, 2000 yılında Loung Ung'un yazdığı aynı adlı biyografik kitaptan uyarlandı.

9. Aşk ve İntikam

Orijinal İsmi: One-Eyed Jacks

Süre: 141dk
Tür: Dram , Western
Yönetmen: Marlon Brando
Yapımı: 1961 - ABD

Meksika'daki bir banka soygunu sonrası kanundan kaçan Dad Longworth çalıntı altınları almanın ve ortağı Rio'dan kurtulmanın bir yolunu bulur. Yakalanan ama yıllar sonra hapisten kaçan, Rio intikam amacıyla Dad'i aramaya başlar. Rio, Dad'in California'da saygın bir şerif olduğunu öğrenir. Ondan intikam almaya gider ama bu sırada üvey kızına âşık olur ve olaylar iyice içinden çıkılmaz bir hâl alır. Filmin ilk başlarda yönetmeni Stanley Kubrick'ti, ancak Marlon Brando'yla çalışmanın zorluklarını gördükten sonra filmi bıraktı ve filmin kalanını Brando tamamladı.

10. Hırsızlar Şehri

Orijinal İsmi: The Town

Süre: 125dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Ben Affleck
Senarist: Ben Affleck , Peter Craig
Yapımı: 2010 - ABD , İngiltere

Doug ve ekibinin banka soygununda üzerlerine kimse yoktur; hem acımasız hem de dikkatlidirler. Soydukları son bankanın müdiresiyle aynı mahallede oturduklarını öğrendikten sonra kaçınılmaz olan gerçekleşir ve Doug, kadına âşık olur. Claire, onun soyguncu olduğundan şüphelenmezken Doug'ın kardeşi kadar yakın suç ortağı Jem, kuşku içindedir. Doug, iki taraftan birine ihanet etmeden bir seçim yapamayacaktır.