42. İstanbul Film Festivali'nden İlgi Çekici 6 Kısa Film!

İKSV İstanbul Film Festivali'nde yarışan kısa filmlerin bir kısmına gelin birlikte göz atalım!

42. İstanbul Film Festivali, 7-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği bu festival pek çok uzun metraj, kısa metraj, belgesel tarzı filme ev sahipliği yaptı. Sinemalar ekibi olarak katıldığımız bu festivalde, izleme şansına eriştiğimiz 6 başarılı kısa filmi sizlerle buluşturmak istedik.

1. 8 Mart 2020: Bir Günce

8 Mart 2020: Bir Günce

Bir masaüstü belgeseli olan "8 Mart 2020: Bir Günce", Feminist Gece Yürüyüşü sırasında Taksim Meydanı’na bakan kameralara odaklanmakta. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 7/24 canlı yayın yapan kameralarından İstanbul’un ne kadarını izleyebilirsiniz? Herkesin erişimine açık olan bu kameralar, filmin anlatısı için önemli bir araç hâline geliyor. Kırmızı balonuyla oynayan bir çocuğun, sokakta dans eden gençlerin, hatıra fotoğrafı çektirenlerin süslediği sokaklarda kamerayı Feminist Gece Yürüyüşü sırasında Taksim Meydanı’na çevirebiliyor muyuz? Bu ekran görüntüleri sayesinde belgesel aynı zamanda İstanbul’da pandemi öncesi gerçekleşmiş son kitlesel eylemin kaydını almış alıyor.

2. Navnîsan- Adres

Orijinal İsmi: Navnîsan

Süre: 16dk
Tür: Dram , Kısa Film
Yönetmen: Aram Dildar
Senarist: Aram Dildar
Yapımı: 2022 - Türkiye

Film, 2023 İstanbul Film Festivali'nde En İyi Kısa Film ödülünün kazananı oldu. Bir öğretmen, üniversiteden mezun olur ve avucunun içi gibi bildiği memleketine atanır. Fakat öğretmeni bir sürpriz bekliyordur, çünkü atandığı köy kayıtlarda gözükmemektedir.

3. Ben Tek Siz Hepiniz

Ben Tek Siz Hepiniz
Süre: 14dk
Tür: Dram , Komedi , Kısa Film
Yapımı: 2022 - Türkiye

Deniz, etrafındakiler tarafından sevilen bir öğretim görevlisidir. Bir gün bütün İstanbul'u kapsayan bir elektrik kesintisi gerçekleştiğinde yalnızca Deniz'in dairesinde elektrikler kesilmez. Başta şanslı olduğunu düşünse de kesinti devam ettikçe tekinsiz duygularla yüzleşmeye başlar.

4. Charette

Charette

Ada, bitirme projesi üzerinde çalışan bir mimarlık öğrencisidir. Kendini projesi için inşa ettiği maket evin içinde bulur. Bu evin içinde geride bıraktığı hayat ile ilgili çeşitli geçmiş ve gerçeküstü anılar arasında yolculuk yapar. Bu sırada yetişkin benliği, yaşlanma süreci, aile hafıza ve öz kimlik kavramları ile yüzleşecektir.

5. Evcil

Evcil
Süre: 19dk
Tür: Dram , Kısa Film
Yönetmen: Deniz Uymaz
Senarist: Deniz Uymaz
Yapımı: 2023 - Türkiye

Firaz, yaşadığı köyden çıkıp uzaklaşmanın bir yolunu arayan genç bir kızdır. Babasının cenazesindeyken Firaz şehre yerleşen akrabasının gelmesini dört gözle bekler. Birlikte yaşadığı dedesinin sorumluluğu Firaz için büyük bir yük hâline gelir, cenaze için sipariş verilen yemek ise eksik çıkmıştır.

6. Yüzler

Yüzler
Süre: 8dk
Yönetmen: Zeynep Demirhan
Senarist: Zeynep Demirhan
Yapımı: 2022 - Türkiye

Hafızayı kaybetmeye başlamak, dünyadan varlığının yavaş yavaş silinmesi anlamına mı gelir? Anılar ve hisler nereye gitmektedir? Unutma hâlinin bazen iyileştirici bir etkisi var mıdır? Bu kısa belgeselde, yönetmenin 15 yıl önce Alzheimer teşhisi koyulan anneannesinin deneyimlerinden yola çıkarak bellek, zaman ve mekân ile olan etkileşim türlü medya kullanımları aracılığı ile inceleniyor.