En İyi 10 Hayalet Filmi

Hayaletleri konu alan en eşsiz filmleri sizler için derledik!

Hayaletler yüzeyde korkutucu ve ürkütücü görünse de filmlerde çoğu zaman kişilikleri de vardır. Korku, dili aşan bir film türüdür ve duyguları iletmek için tamamen kelimelere güvenmez. Farklı kültürler, hayaletlerin farklı temsillerini taşır, ancak değişmeyen şey, kişinin bu hikayeleri duyduğunda veya gördüğünde yaşadığı korku duygusudur. Hayaletlerin uymaları gereken evrensel olarak onaylanmış bir şablonları yoktur, bunun yerine kültürlerinden oyulmuş kabın şeklini alırlar. Bazıları tamamen korkutucu olsa da, diğerleri daha atmosferik ve ürkütücüdür.

İşte hayaletler hakkında sizler için seçtiğimiz bazı son derece benzersiz filmler!

İyi seyirler…

1. Kwaidan

Orijinal İsmi: Kaidan

Süre: 183dk
Tür: Dram , Fantastik , Korku
Yönetmen: Masaki Kobayashi
Senarist: Yôko Mizuki
Yapımı: 1964 - Japonya

250 yıllık bir lanet ve nehirde saklı duran hayaletler artık su yüzüne çıkıyor. Bundan tam 250 yıl önce Shinzaemon adlı zalim bir samurai tefecilik yapan Soetsu'yu öldürür ve cesedini nehire atar. Ancak bu nehirle ilgili bir efsane vardır. Nehirde batan ceset, su yüzüne bir daha asla çıkamayacaktır. Aradan 20 yıl geçer ve Shinzaemon'un oğlu bir tesadüf sonucu karşılaştığı Soetsu'nun kızına aşık olur. Ancak önce kendilerini bekleyen lanet ve nehirin sakladığı hayaletlerle yüzleşmek zorunda kalacaktır.

2. Altıncı His

Orijinal İsmi: The Sixth Sense

Süre: 107dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: M. Night Shyamalan
Senarist: M. Night Shyamalan
Yapımı: 1999 - ABD

Sekiz yaşında bir çocuk olan Cole Sear karanlık güçlerin etkisi altındadır. Zaman zaman hayaletler tarafından ziyaret edilen bu çocuk, gölgelerin arasından ortaya çıkıveren hayaletlerle kendi iradesi dışında bağlantılar kurmakta ve bu durumdan çok korkmaktadır. Kendisinde normal ötesi bir takım güçlerin var olduğunun farkına varan küçük çocuk bunların sebebini anlayamadığı gibi çektiği acıları da çocuk psikoloğu Malcolm Crowe'un dışında hiç kimseye anlatamamaktadır. Ancak küçük hastasındaki doğaüstü yeteneklerin gerisindeki esrar perdesini aralamaya çalışan psikoloğun çalışmaları ilerledikçe her ikisinde de bir takım korkutucu ve açıklanamaz gelişmeler başlayacaktır.

3. Carnival Of Souls

Orijinal İsmi: Carnival Of Souls

Süre: 78dk
Tür: Gizem , Korku
Yönetmen: Herk Harvey
Senarist: John Clifford
Yapımı: 1962 - ABD

Travmatik bir kazanın ardından, bir kadın terk edilmiş gizemli bir karnavala çekilir.

4. Sis

Orijinal İsmi: The Fog

Süre: 86dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: John Carpenter
Yapımı: 1980 - ABD

Ürkütücü sisin içine sıkışan Antonio körfezi sakinleri, dehşet verici bir intikamın habersiz kurbanları olurlar.Tam yüzyıl önce,sisli bir gecede cüzzamlıları taşıyan bir gemiye tuzak kurulur.Gemi kayalık kıyıya doğru yönlendirilir,batar ve içindeki herkes boğularak ölür.Kasbalılar gemiden çaldıkları altınlarla bugünkü Antonio Bay kasabasını kurarlar.Şimdi,hayalet denizciler ölümlerinden sorumlu olanların nesillerinden kalanları bulup onlardan intikam almak için dehşet verici sisle birlikte geri dönerler.Böylece Antonio Bay'de kabus dolu günler başlar. Korku sinemasının usta yönetmenlerinden John Carpenter'ın bir önceki filmi Halloween'ın hemen ardından çektiği The Fog(sis),belki bugün izlendiğinde çok basit bulunabilir ama yapım yılı dikkate alındığında bir korku başyapıtı olduğu anlaşılıyor.

5. Tumbbad

Hindistan'ın Tummbad köyünde büyükanne, anne ve iki çocuktan oluşan bir aile çok büyük bir konakta yaşamakta ve maddi sıkıntı çekmektedirler. Anne, yatalak olan ve şeytani görünüşe sahip babaannenin bakımını yaparak maddi sıkıntılarını hafifletmeye çalışmaktadır. Çocuklar bu kadından uzak durmaktadır. Konağın Hint mitolojisiyle ilgili geçmişi meraklıları için cezbedici ve tehlikelidir.

6. Kötü Ruh

Orijinal İsmi: Poltergeist

Süre: 114dk
Tür: Korku
Yönetmen: Tobe Hooper
Yapımı: 1982 - ABD

Evlerinin bir mezarlık üzerine kurulu olduğunu bilmeyen Freeling ailesi kısa zamanda kötü günler geçirmeye başlar.Kötü Ruhlar yani hayaletler bazı özel güçlere sahip evin küçük kızı Carel Annie'yi evdeki televizyon aracılığıyla kendi boyutlarına çekerler.Artık onu kurtarmaya çalışmacak anne ve babasınındır.Ama Carel Annie için zaman gittikçe daralmaktadır.Üstelik şeytan Carel'ı etkisi altına almaya çalışmaktadır.Öfkeli hayaletler tekrar yaşama dönmek için küçük kızın gücünü kullanmak isterler.

7. Diğerleri

Orijinal İsmi: The Others

Süre: 104dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Alejandro Amenábar
Yapımı: 2001 - ABD , Fransa , İspanya

İkinci dünya savaşı sonrası New Jersey... kocasını savaşta kaybetmiş olan Grace, güneş ışığına hassasiyeti olan iki çocuğuyla birlikte, büyük bir konakta yaşamaktadır. Perdelerin hep sımsıkı kapalı tutulduğu eve, üç kişi uğrar: ihtiyar bir kadın ve adam, bir de dilsiz genç kız. Evi çekip çevirecek yardımcılar aramakta olan grace, bu kişilere iş verir; onları çocuklarının sağlık durumu konusunda uyarır. Öte yandan, grace'in kızı anne, victor adlı bir çocuğun kendileriyle birlikte evde yaşadığına inanmaktadır. Evin çevresini kaplayan yoğun sis yüzünden kasabayla irtibatları kesildiği sırada, grace, kızının anlattığı hikayelerin doğru olabileceği yolunda kanıtlarla karşılaşır. İşte bu noktada, eve yardımcı olarak aldığı insanlardan da şüphelenmeye başlar.

8. The Innocents

Orijinal İsmi: The Innocents

Süre: 100dk
Tür: Gizem , Korku
Yönetmen: Jack Clayton
Yapımı: 1961 - İngiltere

Miss Giddens, bir papazın kızı olarak yetişmiş, deneyimsiz bir mürebbiyedir. Öksüz ve yetim iki kardeş olan Flora ve Miles'in bakımını üstlenmesi amacıyla onların sorumluluğundan kaçmak isteyen amcaları tarafından tutulur. Miss Giddens, Londra'nın dışında, Bly House'da hizmetçilerle birlikte yaşayan çocukların bakımı konusunda amcalarının isteğiyle her türlü sorumluluğu alır. Gotik Bly House'da yaşamaya başladıkça oraya ait gizli sırları da keşfetmeye başlar. 

9. Kara Büyü

Orijinal İsmi: The Wailing

Süre: 156dk
Tür: Gizem , Korku
Yönetmen: Hong-jin Na
Senarist: Hong-jin Na
Yapımı: 2016 - ABD , Güney Kore

Güney Kore'de sakinleri birbirini çok iyi tanıyan bir dağ kasabasında hayat her zamanki gibi devam ederken kasabaya zekâsı ve kibar tavırlarıyla dikkat çeken ancak tek başına olmaktan hoşlanan bir adam taşınır. Kasabaya gelişinden kısa süre sonra gizemli bir hastalık yayılmaya başlar. Kasaba sakinleri hastalığın sorumlusu olarak yabancıdan kuşkulansalar da polis yabani mantar yüzünden zehirlendiklerini düşünmektedir. Soruşturmanın başında yer alan polis memuru Jong-goo yabancı hakkında bilgi veren Moo-myung isimli gizemli bir kadınla tanışır. Akabinde Jong-goo'nun kızı da aynı belirtilerle hastalanır. Umutsuzca kızını hastalıktan kurtarması için şaman Il-gwan'a emanet eden Jong- goo'nun gizemli olayı çözmekten başka çaresi kalmamıştır.

10. El Espinazo Del Diablo

Orijinal İsmi: The Devil's Backbone

Süre: 108dk
Tür: Dram , Fantastik , Gerilim , Korku
Yönetmen: Guillermo del Toro
Yapımı: 2001 - İspanya , Meksika

1939 yılı, İspanya İç Savaşı'nda Franco'ya karşı savaşan Cumhuriyetçi bir direnişçi, küçük oğlu Carlos'u yetimhaneye bırakır. Franco'ya karşı direnişlerin çocuklarını saklayan bu yetimhanenin başında Carmen ve ona gizli bir aşk besleyen Profesör Casares bulunmaktadır. Yetimhaneye geldiği ilk günden beri, yaşça ondan daha büyük olan çocuklar Carlos ile uğraşmaya başlarlar. Ancak Carlos'la uğraşan yalnız bu çocuklar değildir; Carlos gizemli bir güç tarafından izlenmektedir.