MUBI'den İzleyebileceğiniz Son 5 Yılın En İyi Filmleri

MUBI'de sizleri bekleyen harika filmlerle buluşmaya hazır mısınız?

MUBI'nin sürekli yenilenen içeriği ile "en iyi film" sayısını azaltmak oldukça zor olsa da, son beş yılda izlenmeye değeceğini düşündüğümüz birbirinden farklı filmleri sizler için bir araya getirdik.

Şimdiden iyi seyirler!

1. Güneş Sonrası

Orijinal İsmi: Aftersun

Süre: 101dk
Tür: Dram
Yönetmen: Charlotte Wells
Senarist: Charlotte Wells
Yapımı: 2022 - ABD , İngiltere

Sophie, yirmi yıl önce babasıyla yaptığı bir tatilin ortak sevincini ve özel melankolisini düşünür. Tanıdığı babayı tanımadığı adamla uzlaştırmaya çalışırken, gerçek ve hayali anılar arasındaki boşlukları doldurur.

2. Vortex

Orijinal İsmi: Vortex

Süre: 142dk
Tür: Dram
Yönetmen: Gaspar Noé
Senarist: Gaspar Noé
Yapımı: 2021 - Belçika , Fransa

Ünlü yönetmen Gaspar Noe, "Vortex" filminde demansa yakalanan yaşlı bir çiftin son günlerini anlatıyor.

3. Yola Devam

Orijinal İsmi: Jaddeh Khaki

Süre: 94dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Panah Panahi
Senarist: Panah Panahi
Yapımı: 2021 - İran

Film, engebeli bir arazide bir yolculuğa çıkan, hasta köpeğe telaşlanan ve birbirlerinin sinirlerini bozan kaotik, hassas bir aileyi konu alıyor. Oldukça gürültülü bu ailenin sadece gizemli büyük oğlu sessizdir.

4. Zavallı

Orijinal İsmi: Pity

Süre: 97dk
Tür: Dram
Yönetmen: Babis Makridis
Yapımı: 2018 - Polonya , Yunanistan

Acıyı her daim üzerinde taşıyan; kedere ve hüsrana bağımlı bir avukatın hayatını bu şekilde yaşayabilmek için yaptıkları anlatılıyor.

5. Ve Sonra Dans Ettik

Orijinal İsmi: And Then We Danced

Süre: 113dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Levan Akin
Senarist: Levan Akin
Yapımı: 2019 - Fransa , Gürcistan , İsveç

Küçük bir çocukken dansa ilgi duymaya başlayan Merab, dans vasıtası ile kendisini keşfetmeye çalışır. Bir topluluk ile birlikte elinden geldiği en sıkı biçimde çalışmalarını sürdüren Merab'ın hayatı, gruba giren yeni bir dansçı ile bilrikte değişime uğrar. Irakli adındaki bu dansçıyı önce rakip olarak gören Merab'ın bu duyguları daha sonra değişecektir.   

6. Close

Orijinal İsmi: Close

Süre: 145dk
Tür: Dram
Yönetmen: Lukas Dhont
Senarist: Lukas Dhont
Yapımı: 2022 - Belçika , Fransa , Hollanda

13 yaşındaki iki erkek çocuk her zaman inanılmaz derecede yakın olmuştur, ancak ilişkileri okul arkadaşları tarafından sorgulandıktan sonra birbirlerinden uzaklaşırlar. Bir trajedi baş gösterdiğinde, insan kendisini en yakın arkadaşından neden uzak tuttuğuyla yüzleşmek zorunda kalır.

7. Alcarras

Süre: 120dk
Tür: Dram
Yönetmen: Carla Simon Pipó
Yapımı: 2022 - İspanya

Katalonya'daki küçük bir köyde şeftali yetiştiren bir ailenin hayatı, büyük mülklerinin sahibi öldüğünde ve onun ömür boyu varisi araziyi satmaya karar vererek aniden geçimlerini tehdit ettiğinde değişir.

8. Please Baby Please

Orijinal İsmi: Please Baby Please

Süre: 95dk
Tür: Dram , Fantastik , Müzikal
Yönetmen: Amanda Kramer
Yapımı: 2022 - ABD

Yeni evli Suze ve Arthur çifti, yağcı bir çetenin takıntısı hâline gelirler. Çift, cinsel kimlik ve toplumsal cinsiyet kimlikleri üzerine az konuşulan bir ikilemi gün yüzüne çıkartırlar. 

9. İnek

Orijinal İsmi: Cow

Süre: 93dk
Tür: Belgesel
Oyuncular: Lin Gallagher
Yönetmen: Andrea Arnold
Yapımı: 2021 - İngiltere

Belgesel, Luma isimli bir ineğin günlük yaşamının portresini çiziyor. Bu süt ineğinin her anını gözlemci bir bakışla takip eden yapım, onu yemyeşil çayırlarda, süt verirken, doğum yaparken kayda alıyor.

10. Ritüel

Orijinal İsmi: Midsommar

Süre: 147dk
Tür: Dram , Gizem , Korku
Yönetmen: Ari Aster
Senarist: Ari Aster
Yapımı: 2019 - ABD , İsveç

Dani ve Christian genç bir çifttir. Üniversite arkadaşlarıyla birlikte İsveç’in küçük bir köyünde düzenlenen Midsommar festivaline katılma planı ile tatile çıkarlar. İlişkileri de çok da iyi gitmeyen çift, bu tatil ile kendilerine ve ilişkilerine son bir şans vermek isterler. Ancak, o çok huzurlu olduklarını düşündükleri yerde, aslında kaçışı olmayan bir cehenneme düştüklerini daha sonra anlayacaklardır. 90 yılda bir gerçekleşen gizli bir Pagan ayinin kurbanı olmuşlardır.

11. Ayrılma Kararı

Orijinal İsmi: Decision to Leave

Süre: 138dk
Tür: Gerilim , Gizem , Romantik
Yönetmen: Park Chan-wook
Senarist: Park Chan-wook
Yapımı: 2022 - Güney Kore

Deneyimli bir dedektif olan Hae-Joon, bir dağın tepesinde bir adamın şüpheli ölümünü araştırır. Yakında, merhumun karısı Seo-rae'den şüphelenmeye başlarken, ona olan çekiminden rahatsız olur.

12. Leyla'nın Kardeşleri

Orijinal İsmi: Leila's Brothers

Süre: 170dk
Tür: Dram
Yönetmen: Saeed Roustayi
Senarist: Saeed Roustayi
Yapımı: 2022 - İran

40 yaşındaki Leila, tüm hayatını anne babasına ve dört erkek kardeşine bakmaya adamıştır. İran'a yönelik yaptırımlar karşısında sürekli tartışan ve çeşitli borçların baskısı altında olan bir ailede büyümüştür. Erkek kardeşleri geçimini sağlamaya çalışırken Leila bu durumdan kurtulmak için bir plan yapar.

13. Drive My Car

Orijinal İsmi: Doraibu Mai Kâ

Süre: 179dk
Tür: Dram
Yönetmen: Ryusuke Hamaguchi
Yapımı: 2021 - Japonya

Bir tiyatro oyuncusu ve yönetmeni olan Yusuke Kafuku, sevgili karısının kaybıyla iki yıl geçmesine rağmen hâlâ baş edemediği için Hiroşima'daki bir tiyatro festivalinde Vanja Amca'nın yönetmenliğini yapmayı kabul eder. Orada, arabasını sürmek için atanan içe dönük genç bir kadın olan Misaki ile tanışır. Yolculuklar arasında, geçmişten gelen sırlar ve içten itiraflar açığa çıkacaktır.

14. Okul Tıraşı

Orijinal İsmi: Brother's Keeper

Süre: 85dk
Tür: Dram
Yönetmen: Ferit Karahan
Senarist: Ferit Karahan
Yapımı: 2021 - Romanya , Türkiye

Baskıcı ve katı kurallara sahip ve her yerden uzakta olan bir yatılı okulda Yusuf, gizemli şekilde hastalanan arkadaşı hakkında endişelenmektedir ve onu bir hastaneye götürmek ister. Okul yönetimi en başta buna karşı çıkar ancak sonra hastaneye gitmelerini kabul eder. Okulun onayından sonra yola çıkmaya olan Yusuf’u bu sefer de şiddetli bir kar fırtınası engeller. Yolların açılmasını beklerken öğrenciler ve öğretmenler arasında hastalığın ortaya çıkması ile ilgili bir sürtüşme doğar. Bu süreç içinde gizli kalmış düşmanlıklar ve sırlar açığa çıkacaktır.

15. Rabiye Kurnaz George W. Bush'a Karşı

Orijinal İsmi: Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush

Süre: 119dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Andreas Dresen
Senarist: Laila Stieler
Yapımı: 2022 - Almanya , Fransa

Türk ev kadını Rabiye Kurnaz'ın, oğlu Murat'ın Guantanamo Hapishanesi'nden çıkabilmesi için yaptığı mücadeleyi anlatıyor.