MUBI'de İzleyebileceğiniz En İyi LGBTQ+ Filmleri

Sevginin kutlandığı "Onur Ayı" geldi!

Haziran ile beraber "Onur Ayı"na girmiş bulunuyoruz. Gökkuşağının tüm renklerinin mutlulukla salındığı bu ayda MUBI'de seyredebileceğiniz LGBTQ+ temalı birbirinden güzel 10 film listeledik. 

Herkesin, hepimizin benliğini, sevgisini özgürce yaşayabildiği günlere, keyfili okumalar!

1. Laurence Anyways

Orijinal İsmi: Laurence Anyways

Süre: 168dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Xavier Dolan
Senarist: Xavier Dolan
Yapımı: 2012 - Fransa , Kanada

Bu yıl Tom Çiftlikte ile festivalin Uluslararası Yarışması’nda yer alan Xavier Dolan’ın bir önceki filmi Laurence Anyways 10 yıla yayılan benzersiz bir aşk öyküsü. 80’lerde başlayan filmde, Melvil Poupaud ameliyatla kadın olmak isteyen yazar ve edebiyat öğretmeni Laurence’i canlandırıyor. Kız arkadaşı Fred’e  yanlış bedende doğduğunu açıkladığında, inanılmaz zorluklara yıllar boyunca birlikte göğüs gerecek bir ikiliye dönüşüyorlar. Dolan’ın sinemasında olgunlaşma dönemine işaret eden bu melodram, 3 saate yakın süresine rağmen seyirciyi asla avucunun içinden bırakmıyor.  

2. Ve Sonra Dans Ettik

Orijinal İsmi: And Then We Danced

Süre: 113dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Levan Akin
Senarist: Levan Akin
Yapımı: 2019 - Fransa , Gürcistan , İsveç

Küçük bir çocukken dansa ilgi duymaya başlayan Merab, dans vasıtası ile kendisini keşfetmeye çalışır. Bir topluluk ile birlikte elinden geldiği en sıkı biçimde çalışmalarını sürdüren Merab'ın hayatı, gruba giren yeni bir dansçı ile bilrikte değişime uğrar. Irakli adındaki bu dansçıyı önce rakip olarak gören Merab'ın bu duyguları daha sonra değişecektir.  

3. Hizmetçi

Orijinal İsmi: The Handmaiden

Süre: 145dk
Tür: Dram , Gerilim , Romantik
Yönetmen: Park Chan-wook
Yapımı: 2016 - Güney Kore

1930'ların Koresi ve Japonyası. Kendisine büyük bir miras kalmış asilzade Hideko (Kim Min-hee), onun servetine göz dikmiş bir dolandırıcı Fujiwara (Ha Jung-woo), dolandırıcı tarafından tutulmuş, hizmetçi görünümlü yankesici Sook-hee (Kim Tae-ri) ve asilzadenin velisi ve amcası Kouzuki (Cho Jin Woong) etrafında gelişen bir hikaye. Film, Sarah Waters'ın romanı Fingersmith (2002)'in modern bir uyarlaması olarak Park Chan-wook tarafından uyarlandı.

4. Ay Işığı

Orijinal İsmi: Moonlight

Süre: 111dk
Tür: Dram
Yönetmen: Barry Jenkins
Senarist: Barry Jenkins
Yapımı: 2016 - ABD

Ay Işığı filminde Chiron'un hayatının 3 dönemi anlatılıyor: Miami'de uyuşturucu bağımlısı ve ihmalkar annesi Paula ile birlikte yaşayan küçük Chiron'un çocukluk dönemi, etrafındaki yaşıtları tarafından sürekli fiziksel ve sözlü tacize maruz kaldığı ergenlik dönemi ve Atlanta'da uyuşturucu satıcılığı yaptığı yetişkinlik dönemi. Film, genç bir insanın hayatının farklı dönemlerini, toplumda yer bulma çabasını ve kendi kimliğini kabullenme sürecini işliyor.

5. Şiva Bebeği

Orijinal İsmi: Shiva Baby

Süre: 78dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Emma Seligman
Senarist: Emma Seligman
Yapımı: 2020 - ABD

Genç bir kız olan Danielle, sevdiği bir kişinin ölümünün ardından gerçekleştirilecek olan Yahudi ritüeli Shiva'ya katılmak için ailesinin yanına gider. Yolculuk sırasında evli bir adam olan Max ile tanışan Danielle, onunla para karşılığında ilişki yaşar. Ailesinin yanına gittiğinde tavırları ile aile üyelerinin tepkisi ile karşılaşan Danielle’i kötü bir sürpriz beklemektedir. Max, karısı ve ağlayan bebeğiyle ortaya çıktığında bu özel günde beklenmeyen olaylar meydana gelir.

6. Please Baby Please

Orijinal İsmi: Please Baby Please

Süre: 95dk
Tür: Dram , Fantastik , Müzikal
Yönetmen: Amanda Kramer
Yapımı: 2022 - ABD

Yeni evli Suze ve Arthur çifti, yağcı bir çetenin takıntısı hâline gelirler. Çift, cinsel kimlik ve toplumsal cinsiyet kimlikleri üzerine az konuşulan bir ikilemi gün yüzüne çıkartırlar. 

7. Kötü Alışkanlıklar

Orijinal İsmi: Dark Habits

Süre: 100dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senarist: Pedro Almodóvar
Yapımı: 1983 - İspanya

Bir bolero şarkıcısı ve uyuşturucu bağımlısı olan Yolanda, sevgilisinin ölümcül aşırı dozundan sonra, uyuşturucu kullanımı, seks işçiliği veya cinayet geçmişi olan kadınları kurtarmaya adanmış Mütevazı Kurtarıcılar Manastırı'na sığınır. Bununla birlikte, manastırın birçok kusur ve günahı barındırdığı ortaya çıktığından, görünürde hiçbir kurtuluş yoktur.

8. Two Drifters

Orijinal İsmi: Odete

Süre: 101dk
Tür: Dram
Yapımı: 2005 - Portekiz

İlk yıldönümlerinin yemeklerinden dönerken Pedro araba kazasında hayatını kaybeder. Yine sevgili olan Odete ve Alberto, kadının çocuk sahibi olma isteği sonucu ayrılır. Pedro ile aynı apartmanda oturan Odete, cenazesinde Pedro'ya Rui'nin son hediyesi olan yüzüğü çalar ve Pedro'nun çocuğuna hamile olduğu konusunda ısrar eder. Rui'nin yas süreci, Odete'in histerik hareketlerini görmesini zorlaştırır. Odete'in takıntısı ise Rui'ye yoğunlaşır. İşlerin yolunda gitme ihtimali var mıdır?

9. The Wife Master

Orijinal İsmi: The Wife Master

Süre: 79dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Mich Medvedoff
Yapımı: 2012 - ABD

40 yaşındaki Bora S. hâlâ ailesi ile yaşayan gay bir adamdır. Ailesi onu evden atınca ekonomik bir desteğe ihtiyaç duyar. Amcasının on bin dolar karşılığında Kamboçyalı bir kadınla evlenip kadına Amerikan vatandaşlığı kazandırma teklifini istemeye istemeye kabul eder. Parası bitince başka bir Kamboçyalı kadınla evlenir. Sonra bir başkasıyla. Ve sonra başkasıyla. Artık başa çıkabileceğinden fazla eşi vardır.

10. Caravaggio

Orijinal İsmi: Caravaggio

Süre: 93dk
Tür: Dram , Romantik , Tarih
Yönetmen: Derek Jarman
Senarist: Derek Jarman
Yapımı: 1986 - İngiltere

Film, 17. yüzyılın meşhur ressamı Caravaggio'ya tartışmalı resimleri aracılığıyla yakından bir bakış sunuyor.

11. Bonus Kısa Film: Stiletto

Orijinal İsmi: Stiletto “A Pink Family Tragedy“

Süre: 18dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Can Merdan Doğan
Senarist: Can Merdan Doğan
Yapımı: 2021 - Almanya , Türkiye

Kırklı yaşlarını yarılamış Hasan, geceleri taksicilik yapmaktadır. Bir sabah eve dönerken stiletto giymiş genç bir kadın görmesi Hasan'ın arzularını uyandırır. O gün sıradan hayatının sınırlarını aşacak, karısı ve çocuklarıyla bir felaketin içine sürüklenecektir.