Mutlaka İzlemeniz Gereken Müzik Filmleri

Müzik ve filmin büyüleyici dünyalarının buluştuğu filmler!

Müzik filmlerinde müzik, karakterlerin hayatlarını şekillendirirken izleyiciyle duygusal bir bağ kurmayı başarır. Pek çok farklı müzik türüne tanıklık edebileceğimiz bu filmlerin dinamik yapıları, ortaya akıllardan silinmeyen filmler çıkarır. Edith Piaf'ı anlatan "Kaldırım Serçesi"nden ünlü bir rock grubunun turnesine katılan bir röportajcıyı anlatan "Şöhrete Bir Adım"a, müzik filmlerinin en etkileyici örneklerini bu listede sizlerle buluşturduk.

İyi seyirler.

1. Begin Again

Orijinal İsmi: Can A Song Save Your Life?

Süre: 104dk
Yönetmen: John Carney
Senarist: John Carney
Yapımı: 2013 - ABD

New York'ta büyük bir müzik yapım şirketinin kurucusu olan, ancak başarılı günleri geride kalmış, üstelik ailesiyle sorunlar yaşayan prodüktör Dan Mulligan (Mark Ruffalo) şirketteki işinden de çıkarılmıştır. Müthiş bir moral bozukluğuyla gittiği mekanda, kendi yazdığı bir şarkısını söyleyen İngiliz Gretta James'in (Keira Knightley) performansından çok etkilenir ve birlikte bir albüm çıkarmak istediğini söyler. Yıldızı parlayan şarkıcı sevgilisinden yeni ayrılan, esasen söz yazarı olan Gretta, önce pek istemese de teklifi kabul eder. Ancak kayıt için bir stüdyo bulamayan ikili, yanlarındaki yetenekli müzisyenlerle birlikte New York'un birçok açık hava mekanında şarkılarını kaydetmeye başlayacak ve aralarında sağlam bir bağ kurulacaktır. Filmin yapım aşamasında başrol için başka oyuncularla birlikte Scarlett Johansson düşünülüyordu, ancak daha sonra projeden çekildi ve Gretta rolünü Keira Knightley aldı.

2. Sing Street

Orijinal İsmi: Sing Street

Süre: 106dk
Tür: Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: John Carney
Yapımı: 2016 - ABD , İngiltere , Danimarka , İrlanda

80'lerde Dublin'de yaşayan Conor (Ferdia Walsh-Peelo), yeni geldiği devlet okuluna uyum sağlamakta problem yaşayan bir gençtir. Okulda öğretmen ve diğer öğrencilerden gördüğü olumsuz davranışların yanında ailesiyle de ilişkisi çok iyi değildir. Bir gün okul yakınlarında gördüğü güzel ve ancak mesafeli Raphina'nın (Lucy Boynton) ilgisini çekebilmek için bir müzik grubu kurmaya karar verir. İlk zamanlarda son derece amatör olan Conor ve grup arkadaşları, giderek daha iyi işler yapmaya başladıkça Conor ile Raphina birbirlerine yakınlaşmaya başlayacaktır.

3. Şöhrete Bir Adım

Orijinal İsmi: Almost Famous

Süre: 124dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Cameron Crowe
Senarist: Cameron Crowe
Yapımı: 2000 - ABD

15 yaşında, sıradan birisi olarak görünen, annesi Elaine’nin (McDormand) aşırı koruyuculuğu altında anti-sosyal bir gence dönüşmüş William’ın (Fugit) rock müzik ile ilgili yazıları Rolling Stones dergisi tarafından fark edilince, genç adam ünlü dergide yazmaya başlar. İlk görevi yükselen rock grubu Stillwater ile bir röportaj yapmaktır. William annesinin itirazlarına rağmen grubun çıkacağı turneye katılarak yeni tecrübeler yaşayacağı bir yolculuğa adım atar. Genç, özgürlük âşığı ve sevimli ‘groupie’ Penny’nin de (Hudson) yardımıyla gittikçe grupla yakınlaşır ve neredeyse onlardan biri olur. Stillwater’ın gitaristi Russell Hammond (Crudup) ile sıkı bir dostluk kuran William’ın grupla olan ilişkisi geliştikçe, yazılarındaki objektifliği azalmaya başlar. Turne sırasında, masum anti-sosyal bir genç olan William, âşık olacak, alkol, uyuşturucu ve seks ile tanışacak, hayatı tamamen değişecektir. Tutkuları ve idealleri zamanın müziği ile şekil bulan bir genç için bu tecrübenin önemi çok daha büyüktür.

4. Nowhere Boy

Orijinal İsmi: Nowhere Boy

Süre: 98dk
Tür: Dram
Yönetmen: Sam Taylor-Johnson
Yapımı: 2009 - İngiltere , Kanada

John Lennon'ın çocukluğunu hayal edin... Sevgiye nasıl ihtiyacı olduğunu ve Paul McCartney adlı çocukla nasıl tanıştığını... John, paramparça Liverpool kentinde büyüyen yalnız, meraklı ve zeki bir gençtir. Teyzesi Mimi ve annesi Julia'nın etkisinden kaçışı müzikte bulur. Filmin, Lennon'ın üvey kardeşi Julia Baird'in kitabına dayanan senaryosu, Control'ün senaristi  Matt Greenhalgh tarafından yazıldığını belirtelim.

5. Once

Orijinal İsmi: Once

Süre: 86dk
Tür: Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: John Carney
Senarist: John Carney
Yapımı: 2007 - ABD , İrlanda

İrlandalı grup The Frames’den Glen Hansard’ın başrole soyunduğu film, bir sokak müzisyeni ile bir Çek göçmenin yegane aşk hikayelerini anlatan şarkılarını yazarak, prova ederek ve kaydederek geçirdikleri olaylı bir haftayı anlatıyor. Babasının elektrikli süpürge tamir dükkanında yarı zamanlı olarak çalışan adamımızın asıl hayali kendi şarkılarını çalıp bir albüm çıkartmak. Yakın zamanda Londra’ya taşınan kız arkadaşı tarafından terk edilmiş ve duygusal olarak çökmüş bir adam. Bu adam bir gün Dublin’in Grafter sokağında dolaşırken yeni bir hayat kurma ümidiyle Dublin’e taşınmış Doğu Avrupalı bir kızla tanışır. Üst sınıf bir konutta temizlikçi olarak çalışıp çok istediği piyanoyu alabilmek için para biriktirmeye uğraşan bu kızın hayatı hakkında önemli kararlar vermesi gerekmektedir. İrlanda’nın yaşadığı ekonomik patlamadan bu yana son derece materyalist bir hal almış Dublin’de, kendilerini toplum dışı hisseden bu iki insan müzik sayesinde güçlü bir bağ kurarlar.

6. Sen Şarkılarını Söyle

Orijinal İsmi: Inside Llewyn Davis

Süre: 105dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Joel Coen , Ethan Coen
Senarist: Joel Coen , Ethan Coen
Yapımı: 2013 - İngiltere , Fransa

Coen Kardeşler'in yine bir dönem dramasına imza attıkları Inside Llewyn Davis, 1960'lı yılların New York'unda geçiyor. 1960'lı yılların başında Greenwich Village, folk müziğin devrimine sahne olur. Film ünlü folk sanatçısı Dave Van Ronk'un hayatından ilhamla yola çıkarak, dönemin müzik piyasasında yaşananları ünlü sanatçılar Bob Dylan, Joan Baez ve Joni Mitchell eşliğinde beyazperdeye taşımakta. 2013 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan filmin başrollerinde Justin Timberlake, John Goodman ve son dönemin dikkat çeken yeteneklerinden Carey Mulligan yer alıyor.

7. Bir Yıldız Doğuyor

Orijinal İsmi: A Star Is Born

Süre: 135dk
Tür: Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: Bradley Cooper
Yapımı: 2018 - ABD

Bir zamanların ünlü country şarkıcısı Jackson Maine (Bradley Cooper), artık kariyerinde düşüşe geçtiği bir dönemi yaşarken Ally (Lady Gaga) adında yetenekli ancak tanınmamış bir genç müzisyenle tanışır. Ally ile kısa sürede yakınlaşan Jackson, aynı zamanda genç yıldız adayının tanınmasına yardımcı olacaktır. İlk önce Beyonce'nin başrolünde oynayacağı duyurulan filmde Lady Gaga yer aldı.

8. Eurovision

Orijinal İsmi: Eurovision Şarkı Yarışması: Fire Saga'nın Hikâyesi

Süre: 120dk
Tür: Komedi , Müzikal
Yönetmen: David Dobkin
Yapımı: 2020 - ABD

Kasabalı iki şarkıcı küresel müzik yarışmasında pop starlık hayallerinin peşine düşer, ama büyük riskler, entrikacı rakipler ve sahnedeki aksaklıklar bağlarını test eder.

9. TÁR

Orijinal İsmi: TÁR

Süre: 158dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Todd Field
Senarist: Todd Field
Yapımı: 2022 - ABD

Uluslararası klasik müzik dünyasında geçen film, Lydia Tár’ı (Cate Blanchett) merkezine alıyor.

10. Kaldırım Serçesi

Orijinal İsmi: La Môme

Süre: 140dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Olivier Dahan
Yapımı: 2007 - İngiltere , Fransa

Berlin Film Festivali’nin açılış filmi olan “La Vie En Rose”, başrollerinde Fransız aktris Marion Cotillard, Sylvie Testud, Gérard Depardieu’nun oynadığı, büyüleyici bir Edith Piaf biyografisi. Fransa – İngiltere – Çek Cumhuriyeti ortak yapımı olan film, 140 dakika boyunca ruhunuzu okşayacak Edith Piaf müzikleriyle dolu. Edith Piaf’ın 1959’da New York’da verdiği konser sahnesi ile başlayan film, Fransız şarkıcı Piaf’ın, 40’lı yaşlarına odaklanıyor. 1915 yılında dünyaya gelen Piaf, babasının çalıştığı sirk sayesinde küçüklüğünden itibaren pek çok yer dolaştı. O dönemlerde, en yakın arkadaşı Mômone (Sylvie Testud) ile sokaklarda şarkı söyleyerek para kazanıyordu. Bu sırada bir kabare işleten Leplée (Gérard Depardieu) tarafından keşfedildi ve kısa sürede, onu meşhur edecek çevre içine girdi. “A Very Long Engagement” (Kayıp Nişanlı), adlı filmden tanıdığımız Cotillard, Piaf’ın gençlik yıllarından, 47 yaşında ölümüne kadar olan süreyi büyük başarıyla canlandırıyor. Genç yaşta yakalandığı hastalık ve bağımlılıkların, henüz 40 yaşındayken onu 70 yaşında bir kadın haline dönüştürdüğü, yürüme, konuşma ve şarkı söyleme yetisini kaybettiği süreci tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. Filmde, Piaf’ın büyük aşk yaşadığı ve 1949 yılında bir uçak kazasında hayatını kaybeden boks şampiyonu Marcel Cedan’ın (Jean-Pierre Martins) da önemli bir yeri var.