IndieWire'a Göre 2023'ün En İyi Filmleri

2023'ün yılının en ses getiren filmleri bu listede!

2023 yılı, pek çok farklı türden ilgi çekici filmleriyle sinefillerde heyecan yaratmıştı. Bu heyecanı boşa çıkarmayan bu harika filmler, şimdiden kültleşmeye başladılar. IndieWire'ın 2023 yılının 25 en iyi filmini bir araya getirdiği listeden ilham alarak biz de içlerinden en sevdiğimiz 10 filmi seçtik. Listenin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.

İyi seyirler!

1. Korkuyorum

Orijinal İsmi: Beau Is Afraid

Süre: 179dk
Tür: Fantastik , Komedi , Macera
Yönetmen: Ari Aster
Senarist: Ari Aster
Yapımı: 2023 - ABD , Finlandiya

Annesinin ani ölümü sonrası yumuşak huylu ama endişeli Beau, eve dönerken yapacağı destansı yolculukta en karanlık korkularıyla yüzleşecektir.

2. Örümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş

Orijinal İsmi: Spider-Man: Across the Spider-Verse

Süre: 140dk
Yapımı: 2023 - ABD

Miles Morales, Oscar® ödüllü Örümcek-Evreni destanının bir sonraki bölümü için geri dönüyor. Brooklyn'in tam zamanlı, mahallenin arkadaş canlısı Örümcek-Adam'ı, Çoklu Evren boyunca Gwen Stacy ve yeni bir Örümcek-Adam ekibiyl her şeyden daha güçlü bir kötü adamla karşı karşıya gelecek.

3. Pacifiction

Orijinal İsmi: Tourment sur les îles

Süre: 165dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Albert Serra
Senarist: Albert Serra
Yapımı: 2022 - Almanya , Fransa , İspanya , Portekiz

Fransız Polinezyası'ndaki bir adada bir yazar, Fransa'da bir romanla zafer kazandıktan sonra ülkesine döner. Ancak yönünü şaşırmış ve yaratıcı bir kriz içindedir. Yeni eserler yazmanın imkansızlığı karşısında bir büyükelçiyle birlikte simultane tercüme işini kabul etmeye karar verir. Aralarında zıtlıklarla dolu garip bir aşk başlar. Yavaş yavaş, Fransız hükümetinin gizli yeni nükleer deneme tehdidiyle birlikte uluslararası politikanın sinizminin farkına varır.

4. Dolunay Katilleri

Orijinal İsmi: Killers of the Flower Moon

Süre: 206dk
Tür: Dram , Suç , Tarih
Yönetmen: Martin Scorsese
Senarist: Eric Roth
Yapımı: 2022 - ABD

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Osage kabilesinin üyeleri, 1920'lerde gizemli koşullar altında öldürülür ve J. Edgar Hoover'ı içeren büyük bir F.B.I. soruşturmasının fitilini yakar.

5. Oppenheimer

Orijinal İsmi: Oppenheimer

Süre: 181dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Christopher Nolan'ın yönettiği film, Amerikalı bilim adamı Julius Robert Oppenheimer'ın (Cillian Murphy) hikayesini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesindeki rolünü anlatıyor. Fizikçi Julius Robert Oppenheimer, İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin bilimsel lideri yapılmıştır. Fakat o ve eşi Kitty (Emily Blunt), bu kararın hem kendi hayatlarında hem de bütün dünyanın üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin bile edemezdi.

6. Barbie

Orijinal İsmi: Barbie

Süre: 114dk
Tür: Komedi , Macera
Yönetmen: Greta Gerwig
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Barbie Ülkesi'nde yaşamak, bir varoluşsal kriziniz yoksa, mükemmel bir yerde mükemmel bir varlık olmaktır. Ya da bir Ken'sinizdir...

Mükemmelliğini kaybetmeye başladığı için Barbie Ülkesi'nden Gerçek Dünya'ya giden Barbie (Margot Robbie) ile davetsiz yol arkadaşı Ken (Ryan Gosling), kendilerini keşfetme yolculuğuna çıkarlar.

7. All of Us Strangers

Orijinal İsmi: Strangers

Süre: 106dk
Tür: Dram , Fantastik , Romantik
Yönetmen: Andrew Haigh
Senarist: Andrew Haigh
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Yapım, günümüz Londra'sında neredeyse boş olan evinde bir gece tesadüfen günlük hayatının ritmini bozan gizemli komşusu Harry (Paul Mescal) ile karşılaşan Adam (Andrew Scott) adlı bir senaristin hikayesini anlatıyor.

Adam, Harry ile yakınlaştıkça çocukluk evine doğru çekilir. Burada ölmüş olan anne ve babasının (Claire Foy ve Jamie Bell) hala hayatta olduğunu ve 30 yıl önce öldükleri günkü yaşta göründüklerini keşfeder.

8. Bir Düşüşün Anatomisi

Orijinal İsmi: Anatomie d'une chute

Süre: 152dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Justine Triet
Yapımı: 2023 - Fransa

Filmde, Fransız Alpleri'nde bir kulübede kocası Samuel (Samuel Theis) ve görme engelli oğluyla (Milo Machado-Graner) izole bir yaşam süren Alman yazar Sandra'yı (Sandra Hüller) izliyoruz. Ancak Samuel, yüksekten düşerek ölünce, ölümün nedeninin intihar mı, kaza mı yoksa cinayet mi olduğu belirsiz kalır. Bu belirsizlik, Sandra'nın cinayet suçlamasıyla tutuklanmasına yol açar.

Samuel'in ölümünün sorgulandığı mahkeme süreci, çiftin karmaşık ve çalkantılı ilişkilerinin derinliklerine inen rahatsız edici ve tatsız bir psikolojik yolculuğa dönüşür.

9. Passages

Orijinal İsmi: Passages

Süre: 92dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Ira Sachs
Yapımı: 2023 - Fransa

Eşcinsel bir çiftin evliliği, içlerinden birinin genç bir kadınla tutkulu bir ilişkiye başlamasıyla krize girer.

10. Poor Things

Orijinal İsmi: Poor Things

Süre: 142dk
Yönetmen: Yorgos Lanthimos
Senarist: Tony McNamara
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere , İrlanda

Film bir Viktorya dönemi aşk, keşif ve bilimsel cesaret hikayesi olacak. "Poor Things", eksantrik ama parlak bir bilim adamı (Willem Dafoe) tarafından hayata döndürülen genç bir kadın olan Belle Baxter'ın (Emma Stone) inanılmaz hikayesini anlatıyor.