Son Beş Yılın En Tartışmalı 10 Hollywood Filmi

Son beş yıl içerisinde en çok tartışma yaratan filmleri sizler için derledik!

Hollywood, farklı izleyici kitlesine hitap eden filmler üretme geleneğine sahip olmasına rağmen, endüstri projeleri çeşitli nedenlerle eleştiri ve tartışma konusu olmaktan kaçamaz. Filmler, bir yıldızın davranışından hikayenin arkasındaki konuya kadar çeşitli nedenlerle çelişkileri tetikleyebilir. Bu eleştirilerden bazıları kalıcı etkiler bırakabilirken, diğerleri zamanla unutulur. Film eleştirmenlerinin ve izleyicilerin daha önce hiç olmadığı kadar sesli olduğu bir dönemde, tartışmaların ve çelişkilerin film endüstrisindeki etkisi daha da belirgin hale geldi.

İşte son beş yılın en çok tartışma yaratan filmleri!

İyi seyirler!

1. Star Wars: Skywalker'ın Yükselişi

Orijinal İsmi: Star Wars: The Rise of Skywalker

Süre: 136dk
Yönetmen: J.J. Abrams
Yapımı: 2019 - ABD

Konusuna dair detaylar olduka gizli tutulan Star Wars: The Rise of Skywalker, The Resistance'ın özgürlük adına verdiği son büyük savaş konu alıyor. Üçlemenin son filmi olan  Star Wars: The Rise of Skywalker’da kahramanlarımız özgürlük uğruna yeniden biraraya geliyor.

2. Blonde

Orijinal İsmi: Blonde

Süre: 167dk
Tür: Dram
Yönetmen: Andrew Dominik
Yapımı: 2022 - ABD

Joyce Carol Oates’in Pulitzer ve National Book Award ödüllerine layık görülmüş kitabından uyarlanan film Marilyn Monroe olarak tanıdığımız Norma Jean Baker’ın hayatına dair çıkan şehir efsanelere odaklanıyor. Monroe hakkında çıkan söylentilerle gerçekleri karşılaştıran kitap, satış rekorlarına imza attı.

3. Rambo: Son Kan

Orijinal İsmi: Rambo: Last Blood

Süre: 101dk
Tür: Aksiyon , Dram , Gerilim
Yönetmen: Adrian Grunberg
Yapımı: 2019 - ABD , Çin

2018'in Mayıs ayında gelen haberlere göre, filmin pazarlamasıyla ilgili çalışmaların başladığı, Sylvester Stallone'un senaryo üzerinde çalıştığı ve çekimlerin Eylül ayında başlayabileceği belirtiliyor. John Rambo, emeklilik yıllarını Arizona'daki bir çiftlikte hayatını sürdürerek geçirmektedir. Bir arkadaşının torununun parti için gittiği Meksika'da kaçırıldığını öğrenince onu kurtarmak için Meksika tarafına geçer. Burada kadın ticareti yapan çok tehlikeli bir kartelle mücadeleye girişir. 2008 yapımı John Rambo filminden beri konuşulan proje, 2019 yılı içinde hayata geçiyor.

4. Balina

Orijinal İsmi: The Whale

Süre: 117dk
Tür: Dram
Yönetmen: Darren Aronofsky
Senarist: Samuel D. Hunter
Yapımı: 2022 - ABD

Obezite ile mücadele etmeye çalışan İngilizce öğretmeni Charlie izole bir hayat sürmektedir. Uzaklaştığı kızı ile tekrar bağ kurmak isteyen Charlie, kızıyla yakınlaşabilmek için elinden geleni yapar.

5. Black Adam

Orijinal İsmi: Black Adam

Süre: 125dk
Yönetmen: Jaume Collet-Serra
Yapımı: 2022 - ABD

Filmde "Shazam!" hikayesinin anti kahramanı Black Adam'a odaklanılıyor. Dwayne Johnson'ın Black Adam'ı canlandırdığı yapımın yönetmeni ise Jaume Collet-Serra.

Mısır tanrılarının ulu güçleri kendisine bahşedildikten ve aynı hızla hapsedildikten yaklaşık 5.000 yıl sonra Black Adam özgürlüğüne kavuşur. Artık benzersiz adalet biçimini tüm dünyayla tanıştırmaya hazırdır.

6. Adalet Birliği (Zack Snyder)

Orijinal İsmi: Zack Snyder's Justice League

Yönetmen: Zack Snyder
Yapımı: 2019 - ABD

Superman'in nihai fedakarlığının boşuna olmadığından emin olmaya kararlı olan Bruce Wayne, dünyayı yaklaşan felaket boyutlarındaki bir tehdide karşı korumak için bir meta-insan ekibi kurma planlarıyla güçlerini Diana Prince ile hizalar.

Görev, Bruce'un hayal ettiğinden daha zor olduğunu kanıtlıyor, çünkü işe alınanların her biri, onları geride tutan şeyleri aşmak için kendi geçmişlerinin şeytanlarıyla yüzleşmeli, bir araya gelmelerine izin vermeli ve sonunda benzeri görülmemiş bir kahramanlar ligi oluşturmalıdır. Artık birleşmiş olan Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg ve The Flash, gezegeni Steppenwolf, DeSaad ve Darkseid'den ve onların korkunç niyetlerinden kurtarmak için çok geç olabilir.

7. Cadılar Bayramı Sona Eriyor

Orijinal İsmi: Halloween Ends

Süre: 111dk
Tür: Gerilim , Korku
Yönetmen: David Gordon Green
Yapımı: 2022 - ABD

Michael Myers ve Laurie Strode'un destanı, serinin bu son bölümünde tüyler ürpertici şekilde doruğa ulaşıyor. 

"Cadılar Bayramı Öldürür" filmindeki olaylardan dört yıl sonra Laurie (Jamie Lee Curtis), torunu Allyson (Andi Matichak) ile birlikte yaşıyor ve anılarını yazmayı tamamlıyor. Michael Myers ise o zamandan beri görülmemiş. Laurie, yıllarca kendi gerçekliğini Michael’ın hayaletinin belirlemesine izin verdikten sonra korkudan ve öfkeden sıyrılıp hayatın tadını çıkarmaya karar vermiş. Ama genç bir adam olan Corey Cunningham (Rohan Campbell), bakıcılığını yaptığı bir erkek çocuğu öldürmekle suçlanınca bir şiddet ve dehşet dalgası Laurie’yi de kontrol edemediği kötüyle son kez yüzleşmeye iter.

8. The Flash

Orijinal İsmi: The Flash

Süre: 144dk
Yönetmen: Andy Muschietti
Senarist: Christina Hodson
Yapımı: 2023 - ABD

"The Flash", annesinin ölümünü engellemek için gücünü kullanarak zamanda geriye giden Barry Allen'ın, zamanın lineer akışında istenmeyen sonuçlara yol açmasını konu alıyor.

Barry, geçmişteki olayları değiştirmek amacıyla zamanda yolculuk yapmak için süper güçlerini kullandığında The Flash’te dünyalar çarpışır. Ancak ailesini kurtarma girişimi istemeden geleceği değiştirdiğinde Barry, General Zod'un yok etme tehdidiyle geri döndüğü ve sığınacak süper kahramanların olmadığı bir gerçeklikte hapsolur. Hapsedilmiş bir Kripton'luyu kurtarmak için, her ne kadar aradığı kişi olmasa da alışılmışın dışında olan bu çok farklı Batman'i emeklilikten vazgeçmeye ikna etmesi gerekmektedir… Nihayetinde, içinde bulunduğu dünyayı kurtarmak ve bildiği geleceğe dönmek için Barry'nin tek umudu hayatı için yarışmaktır. Ancak yaptığı tüm fedakârlıkları evrenin başa dönmesi için yeterli olacak mıdır?

9. Joker

Orijinal İsmi: Joker

Süre: 122dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Todd Phillips
Yapımı: 2019 - ABD , Kanada

Gotham City'de yaşayan başarısız komedyen Arthur Fleck, babasız büyümüş bir palyaçodur. Arthur'un en yakın arkadaşı olan annesi onu Happy (Mutlu) adıyla çağırır. Ancak bu ismin ona yüklediği misyon, Arthur'un toplumdan dışlanmasına ve zorbalığa uğramasına engel olamayacaktır. Arthur zamanla, dışlanmışlığın vermiş olduğu hayal kırıklığıyla gözü dönmüş bir katil olagelen alter egosu Joker'e dönüşür. 

10. Av

Orijinal İsmi: The Hunt

Süre: 90dk
Tür: Aksiyon , Gerilim , Korku
Yönetmen: Craig Zobel
Yapımı: 2020 - ABD , Japonya

On iki kişi bir açıklıkta uyanır. Birbirlerini tanımayan bu kişilerin ortak tek özelliği, orada olmalarıdır. Nerede olduklarını ve oraya nasıl geldiklerini bilmemektedirler ya da neden seçildiklerini… Zaman geçtikçe her şeyin farkına varırlar, zenginler tarafından kaçırılmış ve oraya av olarak bırakılmışlardır.