22 Nisan Dünya Gününde İzlemeniz Gereken 10 Harika Film!

Bugün 22 Nisan Dünya Günü (Earth Day)!

22 Nisan Dünya Günü (Earth Day), küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi konulara olan farkındalığı yükseltmenin amaçlandığı bir gün. Bu bağlamda da dünyanın dört bir yanında etkinlikler gerçekleştiriliyor. Biz de bugünü kutlamak amacıyla çevresel sorunlara dikkat çeken 10 harika filmi bir araya getirdik. 

Keyifli seyirler!

1. Vol-İ

Orijinal İsmi: Wall-E

Süre: 98dk
Yönetmen: Andrew Stanton
Yapımı: 2008 - ABD

Dünya gezegenini terk eden insanlar tarafından unutulduktan sonra, uzun yıllar boyunca yapayalnız yaşayan ve bu süre içinde programlandığı işle (çöp tasnifiyle) uğraşan robot WALL-E, günün birinde EVE adlı çok güzel bir arama robotuyla karşılaşır ve hayatı aniden yepyeni bir anlam kazanır. WALL-E’nin elinde gezegenin geleceğinin anahtarının olduğunu keşfeden EVE, artık başka bir gezegende yaşayan ve dünyaya güvenlik içinde geri dönüş haberini heyecanla beklemekte olan insanlara bu bilgiyi rapor etmek için müthiş bir uzay yolculuğuna çıkar. Ancak WALL-E’ de boş durmamış, çok beğendiği EVE’in peşine takılarak onunla birlikte galaksiye açılmıştır. Sinema dünyasındaki gelmiş geçmiş en heyecan verici ve en yaratıcı komedi macera böylece başlar. Geleceğin daha önce hiç hayal edilmemiş vizyonlarını içeren bu filmde WALL-E’ye, aralarında bir hamamböceği ile bozuk robotlardan oluşan kahraman ruhlu bir topluluğun da yer aldığı birbirinden ilginç karakterler eşlik eder.

2. David Attenborough: A Life on Our Planet

Orijinal İsmi: David Attenborough: A Life on Our Planet

Süre: 93dk
Tür: Belgesel , Dram
Oyuncular: David Attenborough
Yapımı: 2020 - İngiltere

Kendi hayatından yola çıkarak Dünya’nın evrimsel tarihini ve gelişimini gözler önüne sermek ve doğal alanların her yıl kaybolmasının sonuçlarını ortaya çıkarmak adına David Attenborough sizleri bir yolculuğa çıkarıyor.

3. Okja

Orijinal İsmi: Okja

Süre: 120dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Macera
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senarist: Bong Joon-ho , Jon Ronson
Yapımı: 2017 - ABD , Güney Kore

Birlikte Güney Kore'nin dağlarında büyüdüğü Okja isimli değişik hayvanı ile neredeyse cennet gibi bir 10 yıl geçiren Mija (An Seo Hyun) isimli kız, Okja'ya gözü gibi bakar. Fakat Okja'nın peşinde bazı kişiler vardır. Onun üzerinde deney yapmak, hayvanı insanlara sergilemek için kullanmak isterler. Uluslararası bir şirkette CEO olarak görev yapan ve Mija’nın arkadaşı olan Lucy Mirando (Tilda Swinton), kendisinin yararına olacağı ve bu durumdan kar sağlayacağı için bir yolunu bulup Okja'yı yakalar ve New York'a gönderir. Bunun üzerine Mija onu kurtarmak için yollara düşer ancak onun üzücü yolculuğu bir grup kapitalist ve kötü niyetli kişilerle çakışır. Mija'nın tek amacı çok sevdiği dostunu eve getirmektir. Bu farklı grupların hepsi de Okja'nın kaderinin kontrolünü ellerine almak için birbirleriyle savaş vereceklerdir.

4. Uygunsuz Gerçek

Orijinal İsmi: An Inconvenient Truth

Süre: 100dk
Tür: Belgesel
Seslendirenler: Billy West
Yönetmen: Davis Guggenheim
Yapımı: 2006 - ABD

ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore'un, küresel ısınmanın siyasi bir problemden çok, dünya için ciddi sorunlar teşkil ettiğini gösterme çabaları, bir belgesel şeklinde seyircilerin karşısına çıkıyor.

5. Avatar

Orijinal İsmi: Avatar

Süre: 162dk
Yönetmen: James Cameron
Senarist: James Cameron
Yapımı: 2009 - ABD , İngiltere

Film Na’vi adlı yok olmak üzere olan bir halkın yaşadığı Pandora adlı gezegende geçiyor. Yarı-felçli bir savaş gazisi olan Jake Sully, kendilerine özgü dilleri ve kültürü olan, barış ve doğa ile örtülü bir çevrede yaşayan Na’vi halkının arasına gönderilir. Gezegendeki değerli enerji kaynaklarını elde etmelerine mani olarak görülen Na’vi halkının arasına sızmakla görevlendirilen Jake, güzel bir Na’vi olan Neytiri tarafından hayatı kurtarılınca her şey değişir.

6. Cowspiracy: Sürdürülebilirliğin Sırrı

Orijinal İsmi: Cowspiracy: The Sustainability Secret

Süre: 90dk
Tür: Belgesel
Yönetmen: Kip Andersen , Keegan Kuhn
Yapımı: 2014 - ABD

Gezegenin doğal kaynaklarının tükenmesinde fabrika çiftçiliğinin rolünü gözler önüne seren belgeselde, büyük çevreci grupların bu krizi neden görmezden geldiği mercek altına alınıyor.

7. Loraks

Orijinal İsmi: The Lorax

Süre: 86dk
Tür: Animasyon , Aile
Yapımı: 2012 - ABD , Japonya

Ted hayallerindeki kızın ilgisini çekmesini sağlayabilecek tek şeyi aramaktadır. Gencin bu şeyi bulmak için, dünyasını korumak üzere savaşan Lorax adındaki mızmız ancak bir o kadar da sevimli yaratığın hikayesini keşfetmesi gerekmektedir..

8. Mercan Peşinde

Orijinal İsmi: Chasing Coral

Süre: 93dk
Tür: Belgesel
Yönetmen: Jeff Orlowski
Yapımı: 2017 - ABD

Dünyanın dört bir yanındaki mercan kayalıkları benzeri görünmemiş bir oranda yok olmaktadır. Dalgıçlar, fotoğrafçılar ve bilim adamlarından oluşan bir ekip, nedenini keşfetmek ve su altı sırlarını ortaya çıkarmak için bir maceraya atılırlar.

9. Yarından Sonra

Orijinal İsmi: The Day After Tomorrow

Süre: 124dk
Yönetmen: Roland Emmerich
Senarist: Roland Emmerich
Yapımı: 2004 - ABD

Dünya, doğanın gazabına uğramaktadır. Şiddetli kasırgalar Los Angeles'ı haritadan silmiş, Yeni Delhi karlar altına gömülmüş, Tokyo devasa dolu yağışıyla yıkılırken New York ani iklim değişikliği ile dev dalgaların tehditi altında kalmıştır. Bir iklim bilim uzmanı olan Jack Hall, dünyayı, küresel ısınmanın tetiklediği bu felaketten kurtarmak için çözüm arayışındadır

10. Tatlı Bela

Orijinal İsmi: Erin Brockovich

Süre: 131dk
Tür: Dram
Yönetmen: Steven Soderbergh
Senarist: Susannah Grant
Yapımı: 2000 - ABD

Parası, işi ve geleceğe dair hiçbir umudu olmayan Erin Brockovich, çok zor bir durumdadır. Hiç suçu olmadığı bir araba kazasına karışan Erin, bir anda kendisini daha da kötü olayların içinde bulur. Hiçbir seçeneği kalmayan Erin, avukatı Ed Masry'nin ( Albert Finney) hukuk bürosunda çalışmak için onu ikna eder. Burada çalışırken gayrimenkul dosyalarındaki bazı tıbbi kayıtlara rastlar. Kafası karışan Erin, aradaki bağlantıyı sorgulamaya başlar. Bu konuyu araştırmak için Ed'i ikna eden Erin, yöre halkının kullandığı suyun kirli olduğunu, bu gerçeğin onlardan saklandığını ve bu sebeple orada yaşayan insanların birtakım ciddi hastalıklara yakalandıklarını öğrenir.