2022 Oscar Adayları: Sürprizler ve Hayal Kırıklıkları

Sonunda 94. Akademi Ödülleri için adaylarımızı öğrendik… peki onlar hakkında ne düşünüyoruz?

Netflix'in "The Power of the Dog" filmi, dördü oyunculuk kategorilerinde olmak üzere 12 adaylık kazandı. Ayrıca filmin yönetmeni Jane Campion yönetmenlik kategorisinde Oscar'a ikinci kez aday gösterilen ilk kadın oldu. "The Power of the Dog"u, "En İyi Film" dahil 10 adaylıkla "Dune" izledi.

Japonya'nın Oscar adayı "Drive My Car", yönetmenlik ve senaryo yazarlığı adaylıklarının yanı sıra Uluslararası Film seçimiyle birlikte "En İyi Film" dalında yarışıyor. "En İyi Film" kategorisinde ayrıca "CODA", "Don't Look Up", "Kral Richard", "Licorice Pizza", "Kabus Sokağı", "Belfast" ve “Batı Yakası'nın Hikayesi” yer alıyor.

Gelin, 27 Mart'ta sahiplerini bulacak Oscar Ödüllerinin bu seneki adaylıklarındaki sürprizlere ve hayal kırıklıklarına birlikte bakalım.

İyi okumalar! 

 

1. Hayal Kırıklığı: Caitrona Balfe - “Belfast”

Hayal Kırıklığı: Caitrona Balfe - “Belfast”

Belfast” ile BAFTA'ya aday gösterildikten sonra Caitriona Balfe, filmin "En İyi Film" de dahil olmak pek çok kategoride aday gösterilmesine rağmen, Oscar'larda "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" dalında göz ardı edildi. Bu kategoride adaylık rol arkadaşı usta oyuncu Judi Dench'e gitti. 

2. Sürpriz: J.K. Simmons - “Being the Ricardos”

Sürpriz: J.K. Simmons - “Being the Ricardos”

Amazon Prime Video'nun "Being the Ricardos" filmi "En İyi Kadın Oyuncu" (Nicole Kidman) ve "En İyi Erkek Oyuncu" (Javier Bardem) dallarında aday gösterildi ancak J.K. Simmons da biyografik film için "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında aday gösterildi. Fakat film "En İyi Film" kategorisinde yer alamadı.

3. Hayal Kırıklığı: Adam McKay - “Don’t Look Up”

Hayal Kırıklığı: Adam McKay - “Don’t Look Up”

Adam McKay, BAFTA Ödülleri adaylıkları ve diğer loncalar arasındaki büyük gösterilere rağmen, Netflix'in dünyaca ünlü filmi “Don't Look Up” ile "En İyi Yönetmen" kategorisinden elendi. Fakat McKay, "En İyi Orijinal Senaryo" ve "En İyi Film" kategorilerinde senarist ve yapımcı olarak aday.

4. Sürpriz: Jessie Buckley - “Karanlık Kız”

Sürpriz: Jessie Buckley - “Karanlık Kız”

Esasında çok büyük bir sürpriz sayılmaz. Performansıyla büyük övgüler toplayan Jessie Buckley, Maggie Gyllenhaal'ın “Karanlık Kız” filminde Olivia Colman'ın karmaşık genç hali rolüyle "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" kategorisine adaylık kazandı. Bu, İrlandalı oyuncunun ilk Oscar adaylığı.

5. Hayal Kırıklığı: Lady Gaga - “Gucci Ailesi”

Hayal Kırıklığı: Lady Gaga - “Gucci Ailesi”

Lady Gaga, biyografik film “Gucci Ailesi”ndeki rolüyle New York Film Eleştirmenleri Birliği "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazanmasına rağmen, Oscar'larda göz ardı edildi. Hayranları bu konuda biraz sitemkar. 

6. Sürpriz: “Dünyanın En Kötü İnsanı” - En İyi Orijinal Senaryo

Sürpriz: “Dünyanın En Kötü İnsanı” - En İyi Orijinal Senaryo

Pek çok film eleştirmeni, yabancı bir filmin, örneğin “Parallel Mothers” veya “Drive My Car”, potansiyel bir "En İyi Orijinal Senaryo" adaylığı bekliyordu. Ancak seçmenler, ortak yazarlar Eskil Vogt ve yönetmen Joachim Trier'in “Dünyanın En Kötü İnsanı”nı da göz ardı etmediler. Ayrıca filmin Norveç için "En İyi Uluslararası Film" adaylığı kazanması sürpriz değil.

7. Hayal Kırıklığı: Alana Haim - “Licorice Pizza”

Hayal Kırıklığı: Alana Haim - “Licorice Pizza”

"En İyi Kadın Oyuncu" kategorisi bu yıl zorlu bir yarıştı. Paul Thomas Anderson'ın "Licorice Pizza" filmi, yazarlık, yönetmenlik ve görüntü yönetimi dallarında önemli adaylıklar aldı, ancak çıkış yapan genç oyuncu Alana Haim Oscar adaylığına bu sene erişemedi.

8. Sürpriz: “Drive My Car”

Sürpriz: “Drive My Car”

"Drive My Car", geride bıraktığımız yılın en sevilen ve eleştirmenler tarafından en beğenilen filmlerinden biri olduğu için başlı başına bir sürpriz değil. Ancak Ryusuke Hamaguchi'nin Çehov'dan ilham alan Haruki Murakami uyarlaması, "En İyi Uluslararası Film", "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Film" dallarında aday gösterildi ve beklenenden daha fazla adaylık aldı.

9. Hayal Kırıklığı: “Siyah Beyaz”

Hayal Kırıklığı: “Siyah Beyaz”

Netflix'in bu yıl oyunda pek çok yapımı olsa da, Rebecca Hall'un zarif siyah-beyaz Nella Larsen uyarlaması “Siyah Beyaz” tam olarak sıfır adaylık alarak hayal kırıklığı yarattı. Pek çok kişi BAFTA ve SAG adayı Ruth Negga'nın en azından "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" yarışına gizlice gireceğini öngörüyordu.

10. Sürpriz: Jesse Plemons - “The Power of the Dog”

Sürpriz: Jesse Plemons - “The Power of the Dog”

Herkes Kirsten Dunst, Benedict Cumberbatch ve Kodi Smit-McPhee'nin Jane Campion'un “The Power of the Dog” filmindeki performanslarıyla Oscar adaylığı kazanacağını bekliyordu. Ama Jesse Plemons da, ılımlı ve sadık George Burbank rolüyle, pastadan pay almayı da hak etti. Oscar seçmenleri onu Smit-McPhee ile birlikte "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında aday gösterdi.

11. Sürpriz ve Hayal Kırıklığı: “Dune”

Sürpriz ve Hayal Kırıklığı: “Dune”

Denis Villeneuve, “Dune”daki "En İyi Yönetmen" kategorisinde elendi. Ancak, "En İyi Film" dalında aday gösterilen bilim kurgu filminde yapımcı olarak kazanabilir. Aynı zamanda, Jon Spaihts ve Eric Roth ile birlikte "En İyi Uyarlama Senaryo" kategorisinde aday gösterildi.