Mutlaka İzlemeniz Gereken Vampir Filmleri

Bu liste sizde kansızlık yapabilir, çünkü en iyi vampir filmleri burada!

Uzun yıllardır vampirler korku filmlerinin demirbaşlarından olmuşlardır. Hem görülebilecek en çirkin yaratıkları, hem de simli gönülçelenleri bünyesinde bulundurabilecek geniş bir uyarlama skalasına sahip olan vampirler, büyük ihtimalle uzun yıllar daha sevilen bir film türü olmaya devam edecekler. Biz de hazır "Renfield" bu hafta vizyona girecekken, size "Nosferatu"dan "Sadece Aşıklar Hayatta Kalır"a uzanan kapsamlı bir vampir filmleri listesi yaptık.

Sarımsakları saklamayın, her an bir vampir çıkabilir!

İyi seyirler.

1. Nosferatu Bir Korkunun Senfonisi

Orijinal İsmi: Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens

Süre: 95dk
Tür: Korku
Yapımı: 1922 - Almanya

Thomas Hutter Almanya’nın Bremen’e bağlı Wisburg isimli küçük bir kasabasında karısı Ellen ile birlikte yaşamaktadır. Transilvanya’da yaşayan Kont Orlok’dan bir mektup gelir. Bazı sembollerle dolu bu mektubu Renfield isimli kişi Hutter için okur. Zengin bir kişi olan Kont Orlok ile emlak anlaşması yapmak için Hutter Transilvanya’ya gidecektir. Kont Orlok, Karpat Dağlarının eteklerinde yaşadığını ve şatosunun yerini mektupta belirtmiştir. Büyük bir heves içinde Kont Orlok ile emlak anlaşması yampak için giden Hutter karısı ile vedalaşıp hazırlanır. Almanya’dan Transilvanya’ya doğru yola çıkar. Ellen, Hutter’in Transilvanya’ya gitmek istemesini yine de pek hoş karşılamaz.  Alman dışavurumcu sinemanın öncü yönetmenlerinden F.W. Murnau’nun ölümsüz eserinde, Nosferatu’yu canlandıran Max Schreck’in yorumunun büyük payı var şüphesiz. Murnau’ya göre Schreck’in doğal hali, çirkinliği Nosferatu rolü için biçilmiş kaftandı. Abartılı göz makyajı, sahte dişler ve tırnaklarla Nosferatu, kente veba hastalığını taşıyan farelere benzetilmişti. Senaryosu Bram Stoker’ın Drakula romanına dayanan filmin yapım şirketi Prana, Stoker’ın dul eşi tarafından açılan davayı kaybedince filmin kopyalarının çoğu imha edilmişti. Murnau, filmini Drakula’dan farklı bir sonda bitirerek yaptığı intihali önlemek istemişti. Gün ışığının vampriler için ölümcül olduğu miti de böyle doğdu. Pek çok vampir filmine yıllarca ilham kaynağı olan film, bu alt korku türünün başlangıç noktası olarak gerçek bir klasik.

2. Dracula

Orijinal İsmi: Bram Stoker's Dracula

Süre: 127dk
Tür: Korku , Romantik
Senarist: James V. Hart
Yapımı: 1992 - ABD

Genç bir avukat olan Jonathan Harker, görevi gereği Doğu Avrupa'da küçük gizemli bir kasabaya gelir. Burada ölümsüz vampir Drakula tarafından kaçırılan Harker, onunla birlikte Londra'ya gitmek zorunda kalır. Drakula, Harker'ın nişanlısı Mina'nın fotoğrafını görerek etkilenmiş ve genç kızı ele geçirmek istemektedir. Önce Mina'nın yakın arkadaşı Lucy'i ele geçiren Drakula'ya karşı Lucy ve arkadaşları direnmeye çalışacaklardır.

3. Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız

Orijinal İsmi: A Girl Walks Home Alone at Night

Süre: 101dk
Tür: Korku , Romantik
Yönetmen: Ana Lily Amirpour
Senarist: Ana Lily Amirpour
Yapımı: 2014 - ABD

Bad City adındaki hayali bir İran kentinde yaşayan bir vampir, insanları birer birer avlamaktadır. Ancak Drakula kostümlü Arash ile karşılaşınca, ondan çok hoşlanır. Arash ise uyuşturucu bağımlısı babasının borcunu ödemek ve hayatını kazanmak için zengin bir ailenin bahçıvanı olarak çalışır. Gerçek bir vampirle, vampir kostümü içinde karşılaşan Arash’ın hayatı değişmek üzeredir. İsmini açıklamayan genç vampir kadın ise “kötü” olarak nitelendirdiği insanları avlamayı bir görev olarak benimsemiştir.

4. Kayıp Gençler

Orijinal İsmi: The Lost Boys

Süre: 97dk
Tür: Gerilim , Komedi , Korku
Yönetmen: Joel Schumacher
Yapımı: 1987 - ABD

Dul bir anne, iki oğluyla birlikte California’daki küçük bir sahil kasabasına taşınır. Kasaba motorlu serserilerin yarattığı düzensizlik ve şüpheli ölümler yüzünden korku içindedir. Ailenin küçük çocuğu, vampir avcısı olduklarını iddia eden iki arkadaş edinir. Ağabeyi ise motorlu çeteyle gördüğü güzel bir kızın büyüsüne kapılır. Uyku düzeni değişmiş, gündüzleri uyuyup gecelerini dışarda geçirmektedir.

5. Korku Gecesi

Orijinal İsmi: Fright Night

Süre: 106dk
Tür: Komedi , Korku
Yönetmen: Craig Gillespie
Yapımı: 2011 - ABD , Hindistan

Chucky'nin yaratıcısı Tom Holland'ın yönettiği orijinal 'Fright Night' (Korku Gecesi), korku filmi hastası Charley'nin, mahalleye yeni taşınan komşusunun vampir olduğunu keşfetmesinden sonra yaşananları eğlenceli bir şekilde anlatıyordu. Vampir kültüne ters bir bakış atan ve pek çok absürd ve komik öğeyle süslenmiş filmin yeni çevrimi 2011'de izleyicilerle buluştu. Craig Gillespie'nin yönettiği filmde vampir rolünde Colin Farrell'ı, Charley rolünde Anton Yelchin'i, anne rolünde Toni Collette'i, Peter Vincent rolünde ise David Tennant'ı izliyoruz.

6. Vampirle Görüşme

Orijinal İsmi: Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles

Süre: 123dk
Tür: Dram , Fantastik , Korku
Yönetmen: Neil Jordan
Senarist: Anne Rice
Yapımı: 1994 - ABD

Yıl 1791. New Orleans'ta yaşayan Louis karısını kaybetmiş olmanın üzüntüsüyle, yaşama sevincini kaybetmiştir. Lestat adındaki bir vampir, ona gecelerin yaratığı, yani bir vampir olmasını önerir. Louis bu öneriyi kabul eder. Lestat, Louis'in ölümcül kanını akıtarak onu da bir vampire dönüştürür. Ancak Louis, vampirliğe alışamaz. Açlığını gidermek zorundadır ama insanları öldürmek istemez. Ona, vampirliği Lestat öğretecektir.

7. Sadece Aşıklar Hayatta Kalır

Orijinal İsmi: Only Lovers Left Alive

Süre: 123dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Jim Jarmusch
Senarist: Jim Jarmusch

Jim Jarmusch'un 2013 yapımı Only Lovers Left Alive filmi, yüzyıllardan biri birbirine aşık olan iki vampirin öyküsünü anlatıyor. Filmin başrollerinde Tom Hiddleston (Adam) ve Tilda Swinton (Eve) yer alıyor. Eve'in sorunlu kızkardeşi Ava rolünde ise Mia Wasikowska seyircilerle buluşuyor.

8. Kan Arzusu

Orijinal İsmi: Thirst

Süre: 10dk
Tür: Dram , Gerilim , Korku , Romantik , Erotik
Yönetmen: Park Chan-wook
Yapımı: 2009 - ABD , Güney Kore

Ölümcül bir hastalığın tedavisi için gizli bir laboratuvar kurulmuştur. Emmanuel virüsüne karşı geliştirilen aşı, gönüllü denekler üzerinde test edilmektedir. Sang-hyun hastaların hayatını kurtarmak amacıyla gönüllü olarak deneye katılır. Yapılan deney sonucu 500 denek arasında hayatta kalmayı başaran tek kişi vardır: Sang-hyun. Fakat kimsenin bilmediği bir gerçek vardır: Sang-hyun iyilik yapmak için gittiği laboratuvardan, kan ile beslenen bir vampir olarak çıkmıştır! Cinayet işlemeden hayatta kalmayı başarabilecek midir, yoksa kan arzusu hayata dair tüm inançlarından vazgeçmesine mi neden olacaktır?

9. Vampirler

Orijinal İsmi: Vampires

Süre: 108dk
Tür: Aksiyon , Fantastik , Korku
Yönetmen: John Carpenter
Yapımı: 1998 - ABD

Küçükken ailesi gözlerinin önünde vampirler tarafından öldürülmüş olan Jack Crow (James Woods) bu olayın etkisi ile kendini vampir öldürme işine vermiştir. Güzel bir ekip kuran Crow, memleketi köşe bucak, dere tepe gezip öldürmedik vampir bırakmamaktadır. Vampirlerin yer altı varlığına rağmen kendileri yine de yüzyıllardır Vatikan tarafından da bilinmektedir. Crow ve ekibi de zaten Vatikan için ama Vatikan’dan bağımsız çalışan, kafa avcılarıdır. Sıradan bir operasyon sırasında çok kötü biçimde sert kayaya toslayan ve usta vampir Jan Valek (Thomas Ian Griffith) ve vampir ordusu ile müşerref olan Crow ve ekibinden geriye yalnızca kendisi ve has adamı Montoya (Daniel Baldwin) kalır. Vampirler tarafından ısırılmış ve üç vakte kadar vampire dönüşecek bir fahişe, ve stajyer avcı tıfıl bir genç rahip ile kadroyu genişleten Crow, Valek ve vampirlerinin peşine düşer. Valek, vampirlerin gün ışığında da yürümesini sağlayacak bir teknolojinin peşindedir ve çok geç olmadan durdurulmalıdır.

10. Gün Batımından Şafağa

Orijinal İsmi: From Dusk Till Dawn

Süre: 100dk
Tür: Aksiyon , Gerilim , Korku , Suç
Yönetmen: Robert Rodriguez
Yapımı: 1996 - ABD

Gecko biraderler, rüzgarı arkalarına alıp Meksika’nın özgür ortamına doğru bir yolculuğa çıkarlar. Texas’ta sıkı bir soygun yaptıklarından dolayı, ne olur ne olmaz diye bir rahip ve ailesini de yanlarında rehin olarak bulundururlar. Buluşma için bir Meksika barının kapısını aşındırdıklarında başlarına geleceklerden habersizdirler. Mekan kesinlikle vampirlerin içeri alınmadığı barlardan değildir.

11. Cronos

Orijinal İsmi: Cronos

Süre: 94dk
Tür: Dram , Gerilim , Korku
Yönetmen: Guillermo del Toro
Senarist: Guillermo del Toro
Yapımı: 1993 - Meksika

Antikacı dükkanı işletmekte olan Jesus Gris, tesadüfen, 450 yıl önce bir simyacı tarafından icat edilmiş mekanik bir kapsül bulur. Filmde, yapıştığı kişiye gençlik ve güç aşılayan, örümcek şeklinde olan bu altın kapsülün aynı zamanda insan kanı içilmeden bastırılamayan bir açlık getirdiğini de fark eden Gris’in insandan vampire dönüşme süreci anlatılır. İçinde bulunduğu karışık durumdan çıkış yolu bulamayan Gris’in vücudundaki kapsülün peşinde olan başkalarının da olduğunu öğrenmesi uzun sürmeyecektir.

12. Gir Kanıma

Orijinal İsmi: Låt den Rätte Komma In

Süre: 114dk
Tür: Dram , Korku
Yönetmen: Tomas Alfredson
Yapımı: 2008 - Almanya , İsveç

Stockholm'de 1982 yılında geçen hikaye iki çocuk arasındaki sıradışı ilişkiyi anlatıyor. Alt sınıfın yaşadığı devasa binaların arasında bulunan karlar içinde bir parkta vakit geçiren Oskar, soğuktan etkilenmeyen, beyaz yüzlü ve gizemli Eli ile tanışır. İki çocuk yakınlaşırken, fonda aynı mahallede çeşitli cinayetlerin işlendiğini görürüz. Uzun süredir vampir olan Eli'nin kan ihtiyacı babası tarafından giderilmektedir. Fakat zamanla Eli'nin durumu iki çocuğun da başını belaya sokar...

2008'in en iyi filmleri arasında kabul edilen "Let the Right One In", korkunç vampir filmleri ile sanat sinemasının çarpıcı bir karışımı. Görüntüleri, atmosferi ve bıçak sırtı romantik hikayesiyle unutulmaz bir çalışma.