Mutlaka İzlemeniz Gereken Robert Downey Jr. Filmleri!

Robert Downey Jr. bugün 58 yaşında!

4 Nisan 1965 yılında doğan Robert Downey Jr.; oyuncu, yazar, prodüktör ve yönetmen olan babası Robert Downey Sr. vesilesi ile çok küçük yaşlarda oyunculuğa atıldı. Henüz 5 yaşındayken babasının yönettiği "Pound" adlı filmde ufak bir rolde oynadı. Ona büyük ününü getiren filmse 1987 yapımı "Less Than Zero" oldu. 80'li ve 90'lı yıllarda Hollywood'un gözde oyuncularındandı. 1992 yılında "Chaplin" filmi ile 'En İyi Erkek Oyuncu' dalında Oscar adaylığı bile kazandı. Fakat çocuk yaşlardayken tanıştığı alkol ve uyuşturucuya olan bağlılığının artması sebebiyle hayatı kötüye gitmeye başladı. Aracında uyuşturucu bulundurmaktan hapis yatan, bağımlılığı sebebiyle de rehabilitasyona giren Downey Jr., 2000'li yılların başında kendini bağımlılık batağından kurtardı. Kariyeri için yeni adımlar atan oyuncu 2007 yılında "Iron Man" filminde Tony Stark rolünü kaptı. Filmin ve Downey Jr.'ın performansının başarısı Marvel Sinematik Evren'in önünü açtı. Downey Jr., 9 filmde daha Tony Stark rolünü yineledi. Hayatındaki büyük düşüşlere rağmen tekrar ayağa kalkan Downey Jr., günümüzün en çok aranan ve kazanan oyuncuları arasında. Marvel defterini şimdlik kapatmış görünen oyuncu, bu yaz Christopher Nolan imzalı "Oppenheimer" filmi ile karşımıza çıkacak. Downey Jr.'ın ayrıca müziğe büyük ilgisi olduğunu ve "The Futurist" adında bir albümü olduğunu da not düşelim.

Şimdiyse başarılı oyuncunun doğum günü şerefine en sevdiğimiz filmlerini derlediğimiz bir liste ile karşınızdayız.

Keyifli seyirler!

1. Chaplin

Orijinal İsmi: Chaplin

Süre: 143dk
Tür: Dram
Yapımı: 1992 - ABD , İngiltere , Fransa , İtalya , Japonya

Charlie, gösterilerine çıktığı bir vodvil grubu ile çeşitli turnelere katılarak hayatını kazanmaktadır. Annesi Hannah'ın da yer aldığı bu grupla birlikte gittikleri bir Amerika turnesinde Mack Sennett tarafından keşfedilince dünyaca ünlü olmasını sağlayacak sessiz sinema sektörüne ilk adımını atmış olur.Şorlo rolü ile dünya çapında bir ünün sahibi iken özel hayatındaki çalkantılar, her geçen gün daha çok yıpranmasına neden olmaktadır. Bir yandan da Amerika'daki politik atmosferin iyice kızışması ve Hollywood'daki konumist avı nedeni ile ABD'ye girişinin engellenmesi, hayatındaki zorlukları pekiştirecektir.

Chaplin'in Britanya'da fakir bir ailede başlayan çocukluğundan, ölümünden dört sene öncesine kadarki süreci anlatan film, Robert Downey Jr.'ın muhteşem oyunu ile başarılı biyografiler arasına yazılıyor. Chaplin'in annesi Hannah'ı, Chaplin'in öz kızı Geraldine Chaplin'in canlandırdığını da eklemeyi unutmayalım.

2. Less Than Zero

Orijinal İsmi: Less Than Zero

Süre: 98dk
Tür: Dram , Romantik , Suç
Yönetmen: Marek Kanievska
Senarist: Harley Peyton
Yapımı: 1987 - ABD

Üniversite öğrencisi Clay eski kız arkadaşı Blair'in ricası üzerine bir noel tatili için Los Angeles'a döner. Blair, Clay'in liseden yakında arkadaşı olan Julian ile birliktedir. Julian'ın çok zor durumda olduğunu söyleyen Blair, Clay'den yardım ister. Artık Clay büyük bir borç altına giren ve uyuşturucu bağımlısı Julian için elinden geleni yapacaktır.

3. Iron Man

Orijinal İsmi: Iron Man

Süre: 127dk
Yönetmen: Jon Favreau
Yapımı: 2008 - ABD

Milyarder mühendis Tony Stark, babasından miras kalan silah üreticiliği işinde dünyada bir numaradır. Fakat bir askeri silah tanıtım turunda saldırıya uğrar ve kendi silahlarıdan biriyle yaralanır. Bir Afgan mağarasında esir tutulduğu süre içerisinde hayat tercihlerini gözden geçirmeye başlayan Tony, kötülükle savaşmak için benzersiz bir silahlı zırh takımı yaratır. 

Robert Downey Jr.'ı tekrar Hollywood'un gözdesi haline getiren film Marvel Sinematik Evren'in de önünü açtı. Oyuncu 9 filmde daha Tony Stark/Demir Adam rolüne hayat verdi. 

4. Zodiac

Orijinal İsmi: Zodiac

Süre: 157dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: David Fincher
Yapımı: 2007 - ABD

Rafa kalkmış dosyaların en önde geleni. Hiçbir zaman yakalanamamış bir adamın dinmeyen öfkesi; tüm ülkeye dehşet salan, bir türlü ele geçirilemeyen, şifreci katil; Amerika’nın Karındeşen Jack’i. On üç kurbanı olduğunu kamuoyuna açıkladı; sonra daha fazlasını, iki düzine daha fazlasını. Polis beşi ölü yedi vakada onun işaretlerini buldu. Gerçek kurban sayısı asla ortaya çıkmayabilir. Kesin olan bir tek şey varsa, o da bu kurban sayısının yaşayanları da kapsadığıdır. “Zodiac konuşuyor…” “Se7en” ve “Fight Club”ın yönetmeni David Fincher, San Fransisco körfez bölgesini dehşete boğmuş ve onlarca yıl boyunca şifreleri ve mektuplarıyla dört ayrı yargı bölgesinin yetkilileriyle alay etmiş bir seri katilin gerçek hikayesine dayanan gerilim filmi “Zodiac”la tekrar karşımızda. Bir avcıyı avlamak dört adam için bir saplantı hâlini alır; bu öyle bir saplantıdır ki onları eski hâllerinin birer hayaletine dönüştürür, yaşamları katilin bıraktığı sonu gelmeyen ipuçlarıyla bir kurulup bir yıkılır.

5. Tropik Fırtına

Orijinal İsmi: Tropic Thunder

Süre: 107dk
Tür: Aksiyon , Komedi , Macera , Savaş
Yönetmen: Ben Stiller
Yapımı: 2008 - ABD

Filmde aksiyon filmlerinde oynayan aktörlere eğitim verilen dış dünyadan yalıtılmış Dale Dyle eğitim kampında iki hafta kaldıktan sonra yeniden topluma dönen oyuncuların topluma dönüşlerinden sonra karşılaştıkları zorluklar ve bocalamaları komedi kalıpları içerisinde anlatılıyor. Savaş filminde oynamaya başlayan aktörlerimiz, gerçek savaşı andıran koşullar altında kalınca eğitim kampında öğrendiklerine başvurmak zorunda kalıyor ve ortaya ‘film içinde film’ mantığında işleyen eğlenceli olaylar çıkıyor.

6. Kiss Kiss Bang Bang

Orijinal İsmi: Kiss Kiss Bang Bang

Süre: 103dk
Tür: Gizem , Komedi , Suç
Yönetmen: Shane Black
Senarist: Shane Black
Yapımı: 2005 - ABD

İlk olarak Cannes’da yarışma dışı bölümde izleyicilerle buluşan ve izleyenleri kahkahaya boğan “Kiss, Kiss, Bang, Bang”, ufak hırsızlıklarla geçinen Harry’nin kendini bir cinayet soruşturmasının ortasında buluvermesi çevresinde gelişiyor. Bir tesadüf sonucunda dedektif rolü üstleneceği bir filmin oyuncu seçmeleri için Hollywood’a giden Harry, burada ‘Eşcinsel Perry’ diye tanınan gerçek bir dedektifle beraber alıştırmalar yapmaya başlar. İşin içine lise aşkı Harmony de girince, işler bir anda karışır ve bu tuhaf üçlü, kendilerini gerçek bir cinayet esrarının ve kovalamacalarla dolu bir maceranın ortasında bulurlar...

7. Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus

Orijinal İsmi: Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus

Süre: 122dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Steven Shainberg
Yapımı: 2006 - ABD

Ünlü fotoğrafçı Diane Arbus'un hayat hikayesinden esinlenilerek yapılmıştır. Film, 1958 yılı New York'unda geçiyor. Diane Arbus kendisini eşine ve çocuklarına adamış, geleneksel bir evlilik hayatı sürdürmektedir. Diane'in ailesinin desteği sayesinde ayakta duran eşi Allan Arbus moda ve reklam fotoğrafçısıdır, Diane ise ona asistanlık yapmaktadır. Diane'in dikkatini çeken yeni komşusu Lionel Sweeney aşırı kıllanma hastalığı olarak bilinen hypertrichosis hastasıdır. Diane Lionel'den çok etkilenir.

8. Katil Doğanlar

Orijinal İsmi: Natural Born Killers

Süre: 118dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Oliver Stone
Yapımı: 1994 - ABD

Mickey ve Mallory birbirlerini seven ama 'doğuştan katil' olan iki aşıktır. Yaşadıklarını öldürerek hissedebiliyorlar belki de. Ancak 90'ların giderek çığrından çıkan medyası da onları kahraman gibi göstermekten geri kalmaz. Böylece iki doğuştan katil yolculukları sırasında arkalarında onlarca ölü bırakarak yollarına devam eder. Yakalandıklarındaysa medya yine kurtarıcıları olarak karşılarına çıkar.

9. Sadece Sen

Orijinal İsmi: Only You

Süre: 115dk
Tür: Komedi , Romantik
Yönetmen: Norman Jewison
Senarist: Diane Drake
Yapımı: 1994 - ABD , İtalya

Daha 11 yaşında bir ruh çağırma seansında evleneceği adamın adını gören Faith yıllarca rüyalarının erkeğini ve ideal aşkı bekler. Ne var ki 15 yıllık beklemenin sonunda sıkılacak ve bir doktorla evlenmeye karar verecektir. Nikahtan bir gün önce damadın arkadaşlarından birinin yıllardır beklediği adamın adını taşıdığını öğrenince tüm planlar değişir ve İtalya’ya bir yolculuk şart olur. Zira adam İtalya’dadır.

10. Git Başımdan

Orijinal İsmi: Due Date

Süre: 95dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Todd Phillips
Yapımı: 2010 - ABD

Peter Highman  beş gün sonra doğuma girecek karısına yetişmek ve zamanında orada olmak için Atlanta'da çok hızlı hareket etmesi gereken bir baba adayıdır. Ancak uçağını yakalayamayınca tüm programı alt üst olur. Kendisini Ethan Tremblay'in arabasında bulan Peter, karısının ve çocuklarının yanında zamanında olabilmek için bu yolculuğu yapmak zorunda kalır. Tüm ülkeyi bir uçtan diğerine katedeceği yol arkadaşı ise tam anlamıyla sinir bozucudur.

11. Sherlock Holmes

Orijinal İsmi: Sherlock Holmes

Süre: 129dk
Tür: Aksiyon , Gizem , Macera , Suç
Yönetmen: Guy Ritchie
Yapımı: 2009 - Almanya , ABD , Avustralya , İngiltere

Arthur Conan Doyle’un dünyaca ünlü karakteri Sherlock Holmes’ün dinamik yeni uyarlamasında Holmes ve cesur ortağı Watson en son maceralarına atılıyorlar.Dövüş tekniklerini, efsanevi zekası gibi silah olarak kullanan Holmes, bu macerasında ülkesini yok edebilecek ölümcül bir komployu aydınlatmak için yeni bir düşman ile savaşıyor.

12. Charlie İş Başında

Orijinal İsmi: Charlie Bartlett

Süre: 97dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Jon Poll
Senarist: Gustin Nash
Yapımı: 2007 - ABD

Gittiği her okuldan kovulan Charlie Bartlett devlet okuluna gitmeye başlayınca, yumruk yemiş gibi olur. Ama Charlie etrafını saran çocukların gizlice umutsuz bir ihtiyaç halinde olduklarını keşfettiğinde, girişimci ruhu işi ele alır. Erkekler tuvaletine doktor tabelasını asan Charlie, okul arkadaşlarının özel itiraflarını dinleyen, kendi psikiyatrist seanslarında kendisine verilen ilaçları arkadaşlarına vermek gibi akılsızca bir karar alan, gizli ve tabii ki reşit olmayan bir deli doktoruna dönüşür. Bu arada, evde, tatlı ama fazlasıyla ezilmiş annesi Marilyn’le kaçınılmaz bir ihtilafa girmemek için kendini uzak tutar.