En İyi 10 Wes Anderson Filmi

Wes Anderson’ın çok sevilen yapımlarını, sanatçının 54. doğum gününde sizler için derledik!

Göz kamaştıran, baş döndüren yönetmen Wes Anderson , nispeten kısa sürede Amerikan sinemasına damgasını vurdu. Çalışmaları Wes Anderson kadar anında tanınan çok az film yapımcısı vardır. Birçok kişinin kopyalamaya çalıştığı, ancak pek başaramadığı, tamamen kendine has bir tarzı var. Farklı bir sese sahip yetenekli bir sanatçı, bilgili çocukluğunu duygusuz bir karmaşayla, şakşakçılığı melankoli ile birleştiren ve bir şekilde hepsini mükemmel bir simetri içinde çalışmalarına yansıtan bir sanatçı. 22 yıl önce "Bottle Rocket" ile sahneye çıktığından beri büyüyen bir yazar ve yönetmen.

İşte sizler için listelediğimiz, Wes Anderson’ın büyüleyici 10 filmi!

İyi seyirler…

1. Çılgın Liseliler

Orijinal İsmi: Rushmore

Süre: 93dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Wes Anderson
Yapımı: 1998 - ABD

Max Fischer, okulunun en aktif öğrencilerinden birisidir.Okul gazetesindeki editörlüğünün yanı sıra birçok klube de üyedir.Ama derslerine yansıttığı başarısızlıktan dolayı,erken kabul için başvurduğu Oxford'dan red cevabını alır.Bu arada beklenmeyen bir durumla karşı karşıya kalmıştır.Max, ilk defa aşık olmuştur , ama kendine çok zor bir hedef seçmiştir.Çünkü, aşık olduğu kişi öğretmeni Bayan Cross'tur.

2. Büyük Budapeşte Oteli

Orijinal İsmi: The Grand Budapest Hotel

Süre: 100dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Wes Anderson
Senarist: Wes Anderson
Yapımı: 2014 - Almanya , ABD

İki savaş arasındaki dönemde ünlü bir Avrupa otelinde kapı görevlisi olarak çalışan Gustave H ile lobi görevlisi Mustafa’nın arkadaşlık hikayesine odaklanıyor. 

3. Küs Kardeşler Limited Şirketi

Orijinal İsmi: The Darjeeling Limited

Süre: 92dk
Tür: Dram , Komedi , Macera
Yönetmen: Wes Anderson
Yapımı: 2007 - ABD

Filmin hikayesi, birbirine yabancı üç kardeşin (Owen Wilson, Adrien Brody ve Jason Schwartzman) babalarının ölümünün ardından Hindistan'da bir tren turuna çıkmalarını anlatıyor. Hayal ürünü olan uzun mesafe treni 'Darjeeling Limited''ın ismi, belli ki Darjeeling Himalayan Railway'den alıntılanmış. Bu tren yolculuğu, birbirlerini tanıyıp yakınlaşmaya çalışan kardeşlerin çabalarının arka planını oluşturuyor. Filmde ayrıca Amara Karan, Anjelica Huston ve Natalie Portman da var.

4. Bottle Rocket

Orijinal İsmi: Bottle Rocket

Süre: 91dk
Tür: Dram , Komedi , Suç
Yönetmen: Wes Anderson
Yapımı: 1996 - ABD

Akıl hastanesinden yeni çıkmış olan Anthony, arkadaşı Dignan ve komşusu Bob ile bir çete kurar ve ufak tefek suçlar işlerler. Basit gibi görünen bir soygun, planladıkları gibi gitmez. 

5. Suda Yaşam

Orijinal İsmi: The Life Aquatic with Steve Zissou

Süre: 119dk
Tür: Dram , Komedi , Macera
Yönetmen: Wes Anderson
Yapımı: 2004 - ABD

Steve Zissou (Bill Murray), belgeseller yapmak için dünyayı dolaşan efsanevi su altı kaşifi. En iyi arkadaşı ve iş ortağının yırtıcı bir köpekbalığı tarafından öldürülmesi bir yana gözden düştüğü dedikodularıyla da zor anlar yaşıyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir gencin (Owen Wilson) çıkagelmesiyle kafası daha da karışıyor. Çünkü yardımcı pilot olduğunu söyleyen bu genç, Steve'in uzun yıllardır kayıp olan oğlu olabileceğini iddia etmekte. Sonuçta 'Zissou Ailesi'ni yeniden toparlayarak tam takım olarak denizlere açılan kahramanımız arkadaşını öldüren köpekbalığını bulmak ve yıpranan şöhretini canlandırmak için maceraya kalkışıyor. Amnerikan bağımsızı Wes Anderson'un özgün kara mizahıyla yansıyan yeni bir macera.

6. Köpek Adası

Orijinal İsmi: Isle of Dogs

Süre: 101dk
Tür: Animasyon , Komedi , Macera
Yönetmen: Wes Anderson
Senarist: Wes Anderson
Yapımı: 2018 - Almanya , ABD

Günümüzden 20 yıl sonra Japonya'da, köpek nüfusu kontrolden çıkıp, bir de 'köpek gribi' salgını baş gösterince, köpeklerin çöple dolu bir adada karantina altına alınmasına karar verilir. 12 yaşındaki Atari Kobayashi, oraya bırakılmış Spots adlı köpeğini bulmak için büyük bir cesaret örneği göstererek adaya gelir. Adanın diğer köpekleri, Atari'nin Spots'u bulmasına ve bunu yetkililere yakalanmadan yapmasına yardım edeceklerdir.

7. Yaman Tilki

Orijinal İsmi: Fantastic Mr. Fox

Süre: 87dk
Tür: Animasyon , Aile , Komedi , Macera
Yönetmen: Wes Anderson
Senarist: Wes Anderson , Roald Dahl
Yapımı: 2009 - ABD

Hikayenin kahramanı Mr. Fox isimli bir tilki. Mr. Fox ailesini beslemek için her akşam üç zengin çiftçiden tavuk, ördek ve hindi çalmaktadır. Sinirli çiftçiler tilkiden artık bıkmışlardır ve onu öldürmek için ellerinden gelen herşeyi yapmaktadırlar. Sonunda yakalanan tilki, çiftçilerden daha zeki davranarak yakalandığı yerden aç kalmamak için çıkmaya çalışır.

8. Fransız Postası

Orijinal İsmi: The French Dispatch

Süre: 108dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Wes Anderson
Yapımı: 2021 - ABD

Kurgusal bir yirminci yüzyıl şehrindeki The French Dispatch gazetesinin editörü Arthur Howitzer Jr. geçirdiği kalp krizi sonucu aniden ölür. Vasiyetnamesine göre, gazetenin önceki baskılarından üç makalenin ve bir ölüm ilanının yeniden yayınlandığı son veda sayısından sonra gazete kapatılmalıdır. Yönetmen Wes Anderson'ın "gazeteciliğe bir aşk mektubu" olarak tanımladığı film, yıldızlarla dolu kadrosuyla göz dolduruyor. 

9. Yükselen Ay Krallığı

Orijinal İsmi: Moonrise Kingdom

Süre: 94dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Wes Anderson
Yapımı: 2012 - ABD

50 sene öncesinde geçen film bir kasabada birbirine aşık iki gencin kaçması sonrasında başta kasabanın şerifi olmak üzere tüm kasaba sakinleri gençlerin kaybolduğunu düşünüp onları aramaya başlaması anlatılıyor.

10. Tenenbaum Ailesi

Orijinal İsmi: The Royal Tenenbaums

Süre: 110dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Wes Anderson
Yapımı: 2001 - ABD

Royal Tenenbaum ve karısı Etheline, uzun yıllardır ayrı yaşamaktadırlar. Tenenbaum çiftinin Chas, Richie ve Margot isimli üç yetişkin çocukları vardır ve her biri ayrı birer deha olan çocukların üçü de ilk gençlik yıllarında önemli başarılar elde etmişlerdir. Gençlik yıllarından itibaren emlak alım satım işlerine el atan Chas, uluslararası finans olayını iyi kavramıştır. Ailenin üvey kızı Margot ise, oyun yazarlığına ilgi duymuş ve henüz okulunun dokuzuncu sınıfındayken 50 bin dolarlık Braverman Ödülünü kazanmıştır. Richie de spor alanında kendisini kanıtlamış ve ulusal düzeydeki tenis turnuvalarında üç yıl üst üste şampiyonluk elde etmiştir. Ancak Tenenbaum kardeşlerin gençlik yıllarındaki bu başarısı fazla uzun sürmemiş, başarı pırıltıları kısa sürede yerini başarısızlıklara ve hayal kırıklıklarına bırakmıştır. Bunun sebebi de ailenin son 20 yılının sürekli ihanetler, hatalar ve felaketlerle dolu geçmesidir. Bu hataların çoğu da babaları Royal Tenenbaum’dan kaynaklanmıştır. Bir gün baba Tenenbaum, aile üyelerine kendisinin ölümcül bir hastalığa yakalandığını ve son günlerini ailesiyle birlikte geçirmek istediğini söyler. “The Royal Tenenbaums” bu ailenin soğuk bir kış gününde yıllar sonra beklenmedik bir şekilde yeniden biraraya gelişinin öyküsünü komedi biçiminde anlatıyor.