En İyi 10 İşçi Emekçi Filmi

1 Mayıs İşçi Bayramı’nın anlamını unutmamak adına 10 en iyi işçi temalı filmi sizler için derledik!

1 Mayıs çoğunlukla herhangi bir tatil günü olarak görülür ve değeri bilinmez. Zamanında yapılan işçi sömürülerinden sıyrılmak ve daha iyi bir gelecek görmek için direniş gösteren herkesi onurlandırmak adına bu değerli günün anlamı göz ardı edilemez. Çoğu ülkede farklı zamanlarda ve farklı şekillerde kutlanıyor olsa da, mutlaka takdir edilen bir harekettir. Bu konuda yerli, yabancı pek çok film ve belgesel çekilmiştir.

İşte sizler için derlediğimiz, keyifle izleyebileceğiniz 10 en iyi işçi emekçi filmi!

İyi seyirler…

1. Maden

Orijinal İsmi: Maden

Süre: 90dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Yavuz Özkan
Senarist: Yavuz Özkan
Yapımı: 1978 - Türkiye

Başlarında bir ışık, karanlığın en derin bölgelerine yürürler. Madende çalışan bu işçiler, çalıştıkları kötü koşullardan dolayı daha fazla çalışmak istemezler ve bu koşulların düzelmesi için şirket patronlarıyla mücadele içerisine girerler.

2. Gazap Üzümleri

Orijinal İsmi: The Grapes Of Wrath

Süre: 129dk
Tür: Dram
Yönetmen: John Ford
Senarist: Nunnally Johnson
Yapımı: 1940 - ABD

John Steinbeck’in aynı adlı romanından John Ford tarafından beyazperdeye uyarlanan Gazap Üzümleri, sinemanın unutulmaz klasiklerinden biri olarak kabul ediliyor. En İyi Yönetmen dalında John Ford’a ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Jane Darwell’e Oscar kazandıran film, büyük buhran sonrası Amerika'nın Dust Bowl bölgesinde yaşayan Tom Joad ve ailesinin başına gelenleri konu alıyor.

3. Karanlıkta Uyananlar

Orijinal İsmi: Karanlıkta Uyananlar

Süre: 114dk
Tür: Dram
Yönetmen: Ertem Göreç
Senarist: Vedat Türkali
Yapımı: 1964 - Türkiye

Bir boya fabrikasında çalışan emekçilerle, babasının ölümünden sonra işin başına geçip ve emekçilerden yana olan genç bir işverenin savaşının öyküsü.

4. Güneşli Pazartesiler

Orijinal İsmi: Los lunes al sol

Süre: 113dk
Tür: Dram , Komedi
Yapımı: 2002 - İspanya

İspanya’nın kuzeyinde bir liman kentinde geçimini tersanede işçilik yaparak kazanmış bir grup arkadaşın yaşadığı travma ve hayat mücadelesini konu alan film, kinayeli ve esprili diyaloglarıyla ünlüdür. 

5. Biutiful

Barcelona’da geçen hikayede, Javier Bardem, Uxbal adında kanuna aykırı işleriyüzünden başı polisle derde giren bir adamı canlandırıyor. Biutiful, zorunlu olarak yaptığı yasadışı işlerle para kazanmaya çalışan sorunlu ama sadık ve duyarlı bir babanın hikayesi.Bu filmde, baba olmayı, sevgiyi, ruhsallığı, suçu, pişmanlığı ve ölümlülüğü,Barcelona'nın tehlikeli yer altı dünyasında dengelemeye çalışan Uxbal'ın hikayesini izleyeceksiniz. Parasını kazanmak için hiçbir kural tanımıyor, çocukları için yaptığı fedakarlıklarda ise hiçbir sınır tanımıyor. Aynen hayatın kendisi gibi bu hikaye de başladığı yerde bitiyor.

6. Toprağın Tuzu

Orijinal İsmi: Salt Of The Earth

Süre: 94dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Herbert J. Biberman
Yapımı: 1954 - ABD

Meksikalı madencilerin Amerika'lı madencilerle aynı haklara sahip olmak için verdiği mücadeleyi anlatan filmde, Meksikalı madenciler Anglosakson işverenlere karşı grev yaparlar.

7. Bisiklet Hırsızları

İşsiz gezen Antonio Ricci, iş bulmasından sonra bir bisiklet satın alır fakat iş için gerekli olan bisikleti, bir afişi yapıştırmaya çalıştığı sırada çalınır. Polise giden Antonio, polisten hırsızları kendilerinin aramalarını gerektiğini duyunca 10 yaşındaki oğlunu yanına alıp Roma'yı dolaşarak bisikletlerini aramaya başlar.

8. Kilimanjaro' nun Karları

Orijinal İsmi: Les neiges du Kilimandjaro

Süre: 107dk
Tür: Dram
Yönetmen: Robert Guédiguian
Yapımı: 2011 - Fransa

Filmde, işini kaybetmişde olsa da ailesi ve arkadaşları ile mutlu bir şekilde yaşayan rıhtım işcisi Michel'in, silahlı bir saldırıya uğramasından sonra hayatının nasıl değiştiğini anlatıyor.

9. Norma Rae

Orijinal İsmi: Norma Rae

Süre: 110dk
Tür: Dram
Yönetmen: Martin Ritt
Yapımı: 1979 - ABD

Gerçek bir öyküden esinlenen Norma Rae filmi, Amerikanın güney eyaletlerinin küçük bir kasabasında yaşayan bir fabrika işçisi kızın hikayesidir.

10. İşte Özgür Dünya

Orijinal İsmi: It's A Free World

Süre: 96dk
Tür: Dram
Yönetmen: Ken Loach
Senarist: Paul Laverty

Ken Loach,  Özgürlük Rüzgârı'nın hemen ardından çektiği bu son dramıyla günümüz Londra'sına dönüyor ve kamerasını yeniden toplumsal konulara çeviriyor. İşte Özgür Dünya, yasadışı göçmen işçiler meselesini kurbanların değil, suçluların gözünden ele alıyor. İş yerinde gördüğü kötü muameleden bıkmış olan ve oğlunun geleceği için endişe eden Essexli genç kadın Angie, kendi işini kurmaya karar verir: Londra'da bir barın arka tarafında kurduğu ofiste göçmen işçilere iş bulacaktır. Angie başarı ve servet basamaklarını tırmanırken, dünyayı döndüren para illetiyle ne kadar ileri gidebildiğine tanık oluruz.