Gözden Kaçmış En İyi Gizem Filmleri

Gözden kaçırılan ve hak ettiği değeri görmeyen en iyi gizem filmlerini sizler için derledik!

Bu filmlerin birçoğu endüstrinin en büyük yönetmenleri tarafından, üstelik yıldızlarla dolu kadrolarla birlikte yapılmış filmler ve şüphesiz daha fazla sevgiyi hak ediyorlar. "Doğu Ekpresinde Cinayet", "Chinatown" ve "İpucu" şimdiye kadar yapılmış en ünlü gizem filmlerinden bazıları. Elbette, Alfred Hitchcock, David Fincher, Brian De Palma ve David Lynch gibi yönetmenlerin filmleri yanı sıra "Çığlık" ve "Sherlock Holmes" gibi seriler de mevcuttur. Ancak yıllar boyunca, haksız yere göz ardı edilmiş birçok gizem filmi var.

İşte sizler için listelediğimiz gözden kaçan en iyi gizem filmleri!

İyi seyirler…

1. Kardaki İzler

Orijinal İsmi: Wind River

Süre: 107dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Taylor Sheridan
Senarist: Taylor Sheridan
Yapımı: 2017 - ABD , İngiltere , Fransa

Boulder Flats'in doğusunda, Wind River Indian Reservation'ın uçsuz bucaksız ve acımasız beyaz topraklarının derinliklerinde, deneyimli oyun takipçisi Cory Lambert, genç Kızılderili Natalie'nin donmuş bedenini keşfeder. Bu federal bir suç olduğundan, FBI deneyimsiz ama cesur ajan Jane Banner'ı soruşturmayı yönetmesi için gönderir, ancak hazırlıksız yabancı, Natalie'nin cinayetinin gizemini çözmek için yakında Cory ile birlikte çalışacak. Çok geçmeden, Cory kaçınılmaz olarak kendi geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalırken, aynı zamanda hem o hem de Jane adaletin yerine geldiğini görmek için can atıyorlar. Sonunda, bu verimli bir ittifak olacak mı? 

2. Tutsak

Orijinal İsmi: Prisoners

Süre: 153dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Denis Villeneuve
Senarist: Aaron Guzikowski
Yapımı: 2013 - ABD

İki ailenin şükran günü bir araya geldiği bir günde, iki ailenin küçük kızlarının kaybolduğunu ortaya çıkar. Bununla birlikte Keller Dover (Hugh Jackman), genç ve yetenekli bir dedektiften (Jake Gyllenhaal) yardım ister. Saatin ilerlemesine rağmen iki küçük kız ortaya çıkmayınca panik dolu anlar ortaya çıkar.

3. İçimdeki Yangın

Orijinal İsmi: Incendies

Süre: 131dk
Tür: Dram , Gizem , Savaş
Yönetmen: Denis Villeneuve
Yapımı: 2010 - Fransa , Kanada

İkizler Jeanne ve Simon'u karışık köklerini araştırmak için Orta Doğu'ya göndermek bir annenin son dileğidir. Wajdi Mouawad'ın beğenilen oyunundan uyarlanan Incendies, iki genç yetişkinin köklü nefret, sonu gelmeyen savaşlar ve kalıcı sevgiye yolculuğunu anlatan güçlü ve dokunaklı öyküsüdür.

4. The Hateful Eight

Orijinal İsmi: The Hateful Eight

Süre: 183dk
Tür: Dram , Gizem , Western
Yönetmen: Quentin Tarantino
Senarist: Quentin Tarantino
Yapımı: 2015 - ABD

İç savaşın üzerinden bir miktar zaman geçmiştir. Kar fırtınasının vurduğu buz gibi Wyoming kışında bir ödül avcısı, canlı yakaladığı kanun kaçağıyla birlikte bir mola yerine sığınır. Ancak burada birbirinden değişik karakterlerle yolları kesişir. Bu 8 kişi arasındaki bazı gizli bağlar, hayatta kalmalarını çok zorlaştıracaktır. Ödül avcıları arasındaki ihanetleri ve intikamı da gözler önüne seren film, 8 Ocak 2016'da gösterime girdi.

5. Kiss Kiss Bang Bang

Orijinal İsmi: Kiss Kiss Bang Bang

Süre: 103dk
Tür: Gizem , Komedi , Suç
Yönetmen: Shane Black
Senarist: Shane Black
Yapımı: 2005 - ABD

İlk olarak Cannes’da yarışma dışı bölümde izleyicilerle buluşan ve izleyenleri kahkahaya boğan “Kiss, Kiss, Bang, Bang”, ufak hırsızlıklarla geçinen Harry’nin kendini bir cinayet soruşturmasının ortasında buluvermesi çevresinde gelişiyor. Bir tesadüf sonucunda dedektif rolü üstleneceği bir filmin oyuncu seçmeleri için Hollywood’a giden Harry, burada ‘Eşcinsel Perry’ diye tanınan gerçek bir dedektifle beraber alıştırmalar yapmaya başlar. İşin içine lise aşkı Harmony de girince, işler bir anda karışır ve bu tuhaf üçlü, kendilerini gerçek bir cinayet esrarının ve kovalamacalarla dolu bir maceranın ortasında bulurlar.

6. Ateş Altında Cesaret

Orijinal İsmi: Courage Under Fire

Süre: 116dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Savaş
Yönetmen: Edward Zwick
Yapımı: 1996 - ABD

Bir kurtarma helikopterinin pilotu olan Kaptan Karen Walden, Kum Fırtınasında helikopteri düştükten ve helikopter ekibi kurtarıldıktan hemen sonra ölür. İlk önce düşen helikopterin ekibini kurtarışının takdire değer olduğu, daha sonra da helikopteri düştükten sonra Iraklıları püskürtmek için ekibini bir arada tuttuğu sanılır. Kum Fırtınasındaki kendi kötü hatıraları ile uğraşan Yarbay Serling, durumu araştırmakla ve Walden’ın ailesine Onur Madalyasını vermekle görevlendirilir. Ancak, ekibinden ve bölgedeki askerlerden elde ettiği çelişen ifadeler, Walden’ın gerçekten bu madalyayı hak edip etmediğini sorgulamasına yol açar.

7. Sahte Vücutlar

Orijinal İsmi: Body Double

Süre: 114dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Brian De Palma
Yapımı: 1984 - ABD

Gördüğünüz her şeye inanamazsınız... Güzel bir genç kadın, Hollywood'daki muhteşem evinin penceresinde baştan çıkarıcı bir striptiz gösterisi yapar. Yükselmeye çalışan genç bir aktör, onu dışarıdan izler. Aniden, kadının vahşi bir cinayete kurban gitmesine tanık olur... Bu cinayetten sorumlu olan psikopat katili ararken, araştırmaları onu porno filmlerin sapkın dünyasına götürür.

8. Homicide

Orijinal İsmi: Homicide

Süre: 102dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: David Mamet
Senarist: David Mamet
Yapımı: 1991 - ABD

Başrol karakterimiz Gold, ortağı Tim Sullivan ile birlikte takip ettiği bir soruşturmanın kritik bir aşamasında yaşlı bir Musevi kadının cinayet mahalline rastlar. İlk bakışta sıradan bir soygun cinayeti gibi görünen bu vaka, maktulün etkili bir doktor olan oğlunun çabalarıyla Gold'un üzerine yıkılır.

9. Yalnız Kovboy

Orijinal İsmi: Lone Star

Süre: 135dk
Tür: Dram , Gizem , Romantik
Yönetmen: John Sayles
Senarist: John Sayles
Yapımı: 1996 - ABD

Teksas, Rio kasabasında geçen hikayede şerif Sam Deeds, çölde bulunan 40 yıllık bir iskeleti araştırmakla görevlendirilir. Sam yaşadığı kasayla ilgili daha önce duymadı sırlar öğrendikçe babası, efsane şerif Buddy Deeds'e dair sırları da açığa çıkartacaktır. Sam bulmacının parçalarını birleştirdikçe geçmişin sırlarıyla çevrelenmiş cesedin bilinmeyenleri de ortaya çıkacaktır. Bu arada bir de lisedeki eski okul aşkına olan duygularını anımsayacaktır.

10. Zero Effect

Orijinal İsmi: Zero Effect

Süre: 116dk
Tür: Dram , Komedi , Suç
Yönetmen: Jake Kasdan
Senarist: Jake Kasdan
Yapımı: 1998 - ABD

Daryl Zero, Gregory Stark adında bir iş adamının şantaj davasını çözmeye çalışan bir özel dedektiftir. Zero’nun asistanı Steve Arlo bir müşterisinden dava ile ilgili gizli bir bilgi alır ve harekete geçmek ister, ancak Zero farklı bir operasyon yapmak niyetindedir. Bu operasyon sonucunda çok ilginç yerlere ve isimlere ulaşır.

11. Dedektif Jake

Orijinal İsmi: The Two Jakes

Süre: 137dk
Tür: Dram , Gizem , Suç
Yönetmen: Jack Nicholson
Senarist: Robert Towne
Yapımı: 1990 - ABD

Dünyayı döndürenin para olduğu söylenir. Ama seks paradan önce keşfedilmişti.Los Angeles 1948, özel dedektif Jake Gittes müvekkili Jake Berman'ın karısını zina ile suçlamaktadır. Bu arada Berman karısının aşığını öldürür. Ölen adamın Berman'ın ortağı olduğu ortaya çıkması ve ortada söz konusu bir mirasın bulunması işleri iyice şüpheli hale getirmektedir. Ancak Dedektif Gittes olayı araştırdıkça işlerin daha da karıştığını ve çok önceleri yaşadığı aklından çıkmayan bir olayla da bu olayların ilişkili olduğunu fark eder.

12. İlk Korku

Orijinal İsmi: Primal Fear

Süre: 129dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Gregory Hoblit
Senarist: Steve Shagan
Yapımı: 1996 - ABD

Kendine çok güvenen, başarılı avukat Martin Vail (Richard Gere), bir psikoposun öldürüldüğü cinayet davasında yargılanan ve cinayet bölgesinden kaçarken yakalanan Aaron'u (Edward Norton) savunmaya karar verir. Medyanın da ilgi odağı bu davadadır. Dava aynı zamanda bir takım yolsuzlukları da ortaya çıkarabilecektir ve davanın savcılığını da Martin'in eski kız arkadaşı yapmaktadır. Martin'in bu davayı kazanması hukuk çevrelerince imkansız gibi görülmektedir. Dava görgü tanıklarının odada üçüncü bir kişi olduğu yönündeki çelişkili ifadelerinden dolayı daha da karmaşık bir hal alır. Hukuk sistemini sorgulayan 'adalet' 'suçlu' 'masum' kavramlarının gerçekliğini araştıran Edward Norton'a bu filmdeki performansından dolayı birçok filmin kapısını açacak olan 'İlk Korku' sinema tarihinin en iyi filmlerinden biridir.

13. Şeytan Çıkmazı

Orijinal İsmi: Angel Heart

Süre: 113dk
Tür: Gizem , Korku
Yönetmen: Alan Parker
Senarist: Alan Parker
Yapımı: 1987 - ABD , İngiltere , Kanada

Louis Cypher adlı gizemli bir müşteri, özel dedektif Harry Angel'dan bir adamı bulmasını ister. Verilen ipuçlarını değerlendiren Angel, hedefine doğru ilerledikçe bir takım doğaüstü olaylarla karşılaşır. Dahası, aranan kişiye dair bilgi aldığı herkes vahşice öldürülmektedir. Polisin suçu kendi üzerine atmasından korkan Angel, her şeye rağmen görevini yerine getirmeye çalışır.

14. Kızıl Tepe

Orijinal İsmi: Crimson Peak

Süre: 119dk
Tür: Korku , Romantik
Yönetmen: Guillermo del Toro
Yapımı: 2015 - ABD , Meksika

Umut vadeden, ancak yaşadığı aile faciasının ardından çocukluğundan beri tanıdığı arkadaşına duyduğu sevgiyle yeni tanıştığı bir yabancının çekiciliği arasında kalan Edith Cushing (Mia Wasikowska) zor bir karar vermek durumunda kalır. Geçmişinde yaşadığı talihsiz hatıralardan uzaklaşabilmek için çok da fazla tanımadığı Thomas ile evlenir. Ancak bu ev tuhaf evin adeta "hafızası" vardır.

15. Kimlik

Orijinal İsmi: Identity

Süre: 90dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: James Mangold
Senarist: Michael Cooney
Yapımı: 2003 - ABD

Şiddetli bir fırtına, birbirine yabancı ve sırlarla dolu on insanı, asabi bir gece müdürünün idaresindeki ıssız bir motelde bir araya getirir. İçlerinde bir limuzin şoförü, bir tele kız, bir katili nakleden bir polis, 80'li yılların bir televizyon yıldızı, yeni evli bir çift ve kriz içinde olan bir aile bulunmaktadır. Sığınacak bir yer bulmanın getirdiği rahatlama, yolcuların teker teker ölmeye başlamasıyla yerini korkuya bırakır. Çok geçmeden, yaşamak istiyorlarsa, kendilerini biraraya getiren sırrı çözmekten başka çareleri olmadığını anlayacaklardır.

16. Patlama

Orijinal İsmi: Blow Out

Süre: 108dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Brian De Palma
Yapımı: 1981 - ABD

Bir araba kazasıyla ortaya çıkan korkunç gerçekler! Jack Terri (Travolta), yetenekli bir ses teknisyenidir. Hayatını korku filmleri için eşsiz sesler kaydederek kazanmaktadır, fakat bir gün elinde olmadan içinde başkan adayının bulunduğu ve hayatını kaybettiği bir otomobil kazasının sesini kayda alır. Aynı otomobilde başkan adayının genç ve güzel metresi Sally (Nancy Allen) de vardır ve ağır yaralanmıştır. Jack bir anda kendini, filmlerini aratmayacak kadar gizemli ve korku dolu bir hayatın içinde bulur. Çok yakında Jack ve Sally'den sadece biri hayatta kalacaktır çünkü bu skandal tıpkı bir şok dalgası gibi hükümetin üst düzeylerini de etkileyecektir.

17. Mavi Elbiseli Şeytan

Orijinal İsmi: Devil in A Blue Dress

Süre: 102dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Carl Franklin
Senarist: Carl Franklin
Yapımı: 1995 - ABD

Ana karakterimiz, bir arkadaşının barında beyaz bir adamla karşılaşır. Bu adam, Los Angeles'ta siyahların mahallesinde saklanan bir beyaz kadını bulmayı amaçlamaktadır. Kadın bulunduğunda, şehrin en zenginlerinden biri olan Todd Carter'ın eşi olduğu fark edilecektir. Gazilikten gelen karakterimiz, kendini aniden tehlikeli işlerin içinde bulur.

18. Ölüm Tuzağı

Orijinal İsmi: Deathtrap

Süre: 116dk
Tür: Gerilim , Gizem , Komedi
Yönetmen: Sidney Lumet
Yapımı: 1982 - ABD

Oyun yazarı Sidney'in yazım seminerindeki öğrencilerinden Clifford Anderson adeta Sidney'in çöküşüne daha da acı katmak istercesine ona değerlendirmesi için ilk yazdığı oyunun bir kopyasını gönderir. "Deathtrap" beş karakterli, iki perdeden oluşan, Sidney'in deyimiyle "üstün yetenekli bir yönetmenin bile mahvedemeyeceği" bir gerilim oyunudur. Sidney, Broadway'deki eski günlerine dönebilmek için eşi Myra ile birlikte akla gelmeyecek bir plan yapar: Yazarı evlerine davet edecek, öldürecek ve Sidney oyunu kendisininmiş gibi gösterecektir. Fakat Clifford'un gelmesinden itibaren olayların aslında hiç de göründüğü gibi olmadığı ortaya çıkar.