MUBI'de İzlemeniz Gereken Fransız Filmleri

MUBİ arşivindeki birbirinden izlenesi Fransız filmlerine göz atalım!

Sanat filmleri diyince sizin de aklınıza siyah beyaz evreninde ağır ağır sigarasını içen Fransız bir karakter mi geliyor? Daha pek çok farklı Fransız karakteri keşfetmek için MUBİ'de yer alan bu Fransız filmlerini izlemelisiniz! Sanat filmleri konusunda oldukça iddialı ve başarılı filmlere imza atmış olan Fransızların izlemeniz gereken on filmini bir araya getirdik.

İyi seyirler.

1. Beşten Yediye Cléo

Orijinal İsmi: Cléo De 5 à 7 / Cleo From 5 to 7

Süre: 90dk
Tür: Dram
Yönetmen: Agnès Varda
Senarist: Agnès Varda
Yapımı: 1962 - Fransa , İtalya

1962 yılında hem Cannes hem de Venedik Film Festivallerinden ödülle dönen, aynı yıl George Meliée ödülünün de sahibi olan “ Beşten Yediye Cleo ”, Varda’nın yönetmenlikteki adına ilk başarısı. Kanser olduğu gerçeğiyle yüzleşen genç ve güzel bir Fransız pop şarkıcısı Cleo’nun öyküsü. Kendince geri dönüşleriyle hayatını irdelediği doksan dakikayı Cleo’yla birlikte yaşıyoruz. Aynı zamanda Cleo’nun hayata dair sorularıyla da karşı karşıya kalıyoruz: “ Böyle bir zamanda ne yapılabilir?, Nasıl yapılır? ”. Cleo, bu soruların cevaplarını ve kişisel ilişkilerini sorguluyor. Bu soruların cevaplarını hem bugünde, yaşadığı hayatta hem de yeni tanıdığı insanlarda arıyor. Kanser psikozunun, korkusunun çevrelediği filmde zaman ilerledikçe değişik insan yüzlerinin geçtiği Paris sokaklarına, içeriğini kaybetmiş hareketsiz ve durgun bir zamana dönüyoruz.

2. Jules ve Jim

Orijinal İsmi: Jules et Jim

Süre: 106dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: François Truffaut
Yapımı: 1962 - Fransa

Henri-Pierre Roche’nin yarı otobiyografik romanından uyarlanan “Jules et Jim”, iki yakın arkadaşın ve aşık oldukları kadının yıllar boyunca süren ilişkilerini konu alıyor. 1900’lü yılların başında Fransa’da tanışan Jules ve Jim kısa zamanda yakın arkadaş olurlar.Bir gün Yunanistan’a yaptıkları gezi sırasında gördükleri eski bir heykelden çok etkilenen Jules ve Jim, Fransa’ya döndükten sonra yüzü, gördükleri heykele benzeyen Catherine adında bir kadınla tanışırlar. Daha sonra, bu üç karakter arasında yıllar boyunca sürecek ve zaman ilerledikçe yön değiştirecek bir dostluk ve aşk başlar.

3. Cherbourg Şemsiyeleri

Orijinal İsmi: Les Parapluies De Cherbourg / The Umbrellas Of Cherbourg

Süre: 91dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Jacques Demy
Senarist: Jacques Demy
Yapımı: 1964 - Fransa

Madame Emery ve kızı Geneviève Fransa'nın Normandiya bölgesinde küçük bir liman şehri olan Cherbourg'da küçük bir butikte şemsiye satarak geçinmektedirler. Film 1957 yılında 17 yaşındaki Geneviève ile 20 yaşındaki oto tamircisi Guy Foucher'nin birbirlerine aşık olmaları ile başlar. Çift evlilik planları yaparken Guy'ın annesi buna karşı gelir. Bir süre sonra askere alınan Guy Cezayir'e savaşa gönderilir. Guy uzakta iken hamile kaldığını öğrenen Geneviève zengin bir kuyumcu olan Roland Cassard'ın evlilik teklifini kabul etmek zorunda kalır. Yaralandığı için erken terhis edilen Guy, Cherbourg'a döndüğünde Geneviève'in gitmiş olduğunu görür.

4. Hayatını Yaşamak

Orijinal İsmi: Vivre sa vie: Film en douze tableaux

Süre: 84dk
Tür: Dram
Yönetmen: Jean-Luc Godard
Yapımı: 1962 - Fransa

Henüz 22 yaşında olan Nana, aktris olma hayalleriyle evliliğini ve çocuğunu bırakır. Fakat güzel Nana için işler hiç de yolunda gitmez. Bu başladığı yeni hayatında kendini bir and sokaklarda fahişelik yaparken bulur. Nana'nın hayatını 12 evreye bölerek anlatan ve her bölümde belirlediği temalar üzerinden giden Godard, bazı hikayelerle yer yer belgesel türüne de yaklaşmış. Yönetmenin en ilgi çekici yapıtlarından biri.

5. Gece Ve Sis

Orijinal İsmi: Nuit et Brouillard

Süre: 32dk
Tür: Belgesel , Savaş
Yönetmen: Alain Resnais
Yapımı: 1956 - Fransa

1955 yılında savaş-sonrası Auschwitz'de geçen film, renkli ve siyah beyaz görüntüleri birlikte içeriyor. "Hiroşima Sevgilim"e benzer bir şekilde, haber görüntüleri ve fotoğraflar, öyküyü anlatmakta Resnais'e yardımcı oluyor. Hikâye sadece Holocaust (Yahudi soykırımı) değil, aynı zamanda insanoğlunun hayvani zalimliği. "Nuit et brouillard", yedinci sanatın en gerçekçi ve etkileyici 'belge-film'lerinden.

6. Cennetten Çok Uzakta

Orijinal İsmi: Far From Heaven

Süre: 107dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Todd Haynes
Senarist: Todd Haynes
Yapımı: 2002 - ABD , Fransa

1950'li yılların Amerika'sında, sakin ve sessiz bir hayat süren Whitaker ailesi Connecticut'ta herkesin imrendiği bir mutluluk çizmektedir. Ancak Cathy, eve erken geldiği bir gün inanılmaz bir manzara ile karşı karşıya kalır. Kocası Frank'i başka bir erkekle beraber odalarındaki yatakta yakalamıştır. Aralarında bu konuyu hiç konuşmayan ve hiçbir şey olmamış gibi davranmaya devam eden ikili, gitgide birbirlerinden uzaklaşmaya başlar. Kendini yalnız ve mutsuz hisseden Cathy bahçıvanları Raymond ile dostane bir ilişki geliştirir. Hem evli beyaz bir kadının bekar ve siyah bir erkekle yakın gözükmesi çevredeki insanların olumsuz tepkilerine yol açacaktır.

7. Toplayıcılar

Yapımı: -

Agnès Varda, bir dijital kamera ile toplayıcılık kavramının çevresinde geniş bir tur yapmıştır. Bu belgesel filmi hem eleştirmenler hem de seyirci tarafından beğenildi. İki yıl sonra filmin devamı geldi.

8. Aşk

Orijinal İsmi: Love 3D

Süre: 134dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Gaspar Noé
Senarist: Gaspar Noé
Yapımı: 2015 - Belçika , Fransa

1 Ocak, sabahın erken saatleri. Telefon çalar. Murphy, genç karısı ve 2 yaşındaki çocuğunun yanından kalkar ve telesekreter mesajını dinler: Electra’nın annesinin sesi endişelidir ve kızı hakkında bir şey duyup duymadığını sormaktadır. Electra bir süredir kayıptır. Annesi, onun başına kötü bir şey geldiğinden şüphelenmektedir. Uzun ve yağmurlu bir günün sonunda Murphy, kendisini evinde yalnız bulur; hayatının aşkıyla, Electra ile 2 sene boyunca yaşadığı hatıraları anımsamaktadır. Verilmiş sözler, oynanmış oyunlar, yapılmış taşkınlıklar ve hatalarla dolup taşan bir tutku yeniden alev almaktadır.

9. Aman Doktor

Orijinal İsmi: Djam

Süre: 97dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Tony Gatlif
Senarist: Tony Gatlif
Yapımı: 2017 - Fransa , Türkiye , Yunanistan

Djam amcasının istediği bir motor parçasını alabilmek için Yunanistan'dan Türkiye'ye gelmiştir. Burada erkek arkadaşı tarafından terkedildikten sonra parasız ve kimsesiz kalmış, bir yardım derneğinde gönüllü olarak çalışan Avril ile karşılaşır. Genç kızı yanına alan Djam İstanbul'dan Midilli'ye uzanan, çok keyifli ve bol müzikli bir yolculuğa başlar.

10. Gelecek Günler

Orijinal İsmi: L'avenir

Süre: 102dk
Tür: Dram
Yönetmen: Mia Hansen-Løve
Senarist: Mia Hansen-Løve
Yapımı: 2016 - Almanya , Fransa

Felsefe öğretmeni Nathalie, yıllardır evli olduğu eşi Heinz'ın ondan ayrılacağını açıklamasıyla kendini büyük bir boşlukta bulur. Son derece düzenli bir şekilde kurduğu hayatı, bu hayatın temel taşı olan evliliğinin sona ermesiyle kökünden sarsılmıştır. Nathalie hayatının kalanında neler yapacağından çok emin olmasa da bazı cesur kararlar vererek hayatına yeniden bir anlam katmaya çalışacaktır.