Temmuz Ayında MUBI'ye Gelecek En İyi Filmler

MUBI, Temmuz 2023 takvimini açıkladı!

Temmuz ayının dikkat çeken yapımları arasında Selahattin Paşalı ve Ece Çeşmioğlu’nun başrolleri paylaştığı psikolojik gerilim "Mukavemet" ve Maggie Gyllenhaal imzalı Elena Ferrante uyarlaması "Karanlık Kız" gibi filmler yer alıyor.

Bu listede ise sizin için Temmuz ayında MUBI'ye gelecek en iyi filmleri derledik. Bu ay MUBI'de gösterimde olacak filmlerin tam listesini ise aşağıda inceleyebilirsiniz.

İyi seyirler...

 

MUBI Temmuz Ayı Programı

1 Temmuz Aİ / EO (Jerzy Skolimowski, 2022)

2 Temmuz Yara (Onur Güler, 2020)

3 Temmuz Kapıcılar Kralı (Zeki Ökten, 1976)

4 Temmuz Irma Vep (Olivier Assayas, 1996)

5 Temmuz Soğuk Savaş / Cold War (Paweł Pawlikowski, 2018)

6 Temmuz Saf Bir Ruh / Un Pur Esprit (Mia Hansen-Løve, 2004)

7 Temmuz Seul'a Dönüş / Retour à Séoul (Davy Chou, 2022)

8 Temmuz Fırtına / Bahoz (Kazım Öz, 2008)

9 Temmuz Yağmurdan Önce / Pred Doždot (Milcho Manchevski, 1994) 

10 Temmuz Gece Yolculuğu (Ömer Kavur, 1987)

11 Temmuz Katliam / Kinatay (Brillante Mendoza, 2009)

12 Temmuz Neruda (Pablo Larraín, 2016)

13 Temmuz Kör Talih / Przypadek (Krzysztof Kieślowski, 1987)

14 Temmuz Elly Hakkında / Darbareye Elly (Asghar Farhadi, 2009)

15 Temmuz Bir Tuğra Kaftancıoğlu Filmi (Emre Akay, Hasan Yalaz, 2007)

16 Temmuz  Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor / Loong Boonmee Raleuk Chat (Apichatpong Weerasethakul, 2010)

17 Temmuz Ajami (Scandar Copti, Yaron Shani, 2009)

18 Temmuz Sieranevada (Cristi Puiu, 2016)

19 Temmuz Rude Boy (David Mingay, Jack Hazan, 1980)

20 Temmuz Konuşma (Volkan Girgin, 2020)

21 Temmuz Mukavemet (Soner Caner, 2022)

22 Temmuz Geliş /Arrival (Denis Villeneuve, 2016)

23 Temmuz Elveda Berlin / Tschick (Fatih Akın, 2016)

24 Temmuz Rauf (Barış Kaya, Soner Caner, 2018)

25 Temmuz Brazil (Terry Gilliam, 1985)

26 Temmuz Gizli Yüz (Ömer Kavur, 1991)

27 Temmuz Herkes Jeanne’ı Sever / Tout le monde aime Jeanne (Céline Devaux, 2022)

28 Temmuz Karanlık Kız / The Lost Daughter (Maggie Gyllenhaal, 2021)

29 Temmuz Saul'un Oğlu / Saul Fia (László Nemes, 2015)

30 Temmuz Hepimiz İçin 9/8'lik Bir Dövüş (Gizem Aksu, 2022)

31 Temmuz Düttürü Dünya (Zeki Ökten, 1988)

1.

Orijinal İsmi: EO

Süre: 88dk
Tür: Dram , Macera
Yönetmen: Jerzy Skolimowski
Yapımı: 2022 - İtalya , Polonya

1 Temmuz

Yolculuklarında iyi ve kötü insanlarla karşılaşan, neşe ve acıyı deneyimleyen bir eşeğin gözünden modern Avrupa'nın bir portresi çiziliyor.

2. Kapıcılar Kralı

Orijinal İsmi: Kapıcılar Kralı

Süre: 84dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Zeki Ökten
Senarist: Umur Bugay
Yapımı: 1976 - Türkiye

3 Temmuz

Saf görünüşlü ancak cin gibi kurnaz ve işini bilir bir kapıcının apartman sakinleriyle olan renkli ilişkilerini anlatan komedi. Seyid büyük bir apartmanda kapıcıdır. Yönetici ile arası iyi olan Seyid, apartmanda olup bitenleri lehine çevirmeyi ve yerini sağlama almayı becerir. Zamanla apartmandaki tüm olaylara hakim olan ve daire sakinlerini parmağında oynatan kapıcı, kısa zamanda köşeyi döner.

3. Soğuk Savaş

Orijinal İsmi: Zimna Wojna

Süre: 88dk
Yönetmen: Paweł Pawlikowski
Yapımı: 2018 - İngiltere , Fransa , Polonya

5 Temmuz

Polonya'nın Oscar adayı olan ve son listeye kalan Soğuk Savaş, Ida ile başta Oscar olmak üzere pek çok ödül kazanan yönetmen Pawel Pawlikowski'nin son filmi. Pawlikowski bu filmi ile Cannes'da En İyi Yönetmen ödülünü kazandı. 1950’lerde geçen Soğuk Savaş; iki müzisyen arasında Soğuk Savaş yıllarında geçen ve Stalinist Polonya’dan Berlin’e, Yugoslavya’dan bohem Paris’in gece kulüplerine uzanan tutkulu bir aşkı anlatıyor. Zula ve Wiktor, İkinci Dünya Savaşı sonrasında harabeye dönen Polonya’da karşılaşır. Farklı geçmişlere ve karakterlere sahip olan kahramanlarımız birbiriyle pek de anlaşamayacak tiplerdir ama kader yollarını ayrılmayacak şekilde birbirine bağlamıştır. Zamanda sıçrayarak ilerleyen hikâye, melankolik bir hava, siyah-beyaz görüntüler ve tutkulu bir aşkı izleyiciye sunuyor.

4. Retour à Séoul

Süre: 119dk
Tür: Dram
Yönetmen: Davy Chou
Senarist: Davy Chou

7 Temmuz

Yirmi beş yaşındaki Fransız kadın, bir Fransız çift tarafından evlat edinilmeden önce doğduğu ülke olan Kore'ye ilk defa geri döner. Biyolojik ebeveynlerinin izini sürmeye karar veren kadın, sürprizlerle bir yolculuğa başlamıştır.

5. Gece Yolculuğu

Gece Yolculuğu

Orijinal İsmi: Gece Yolculuğu

Süre: 100dk
Tür: Dram , Gizem
Senarist: Ömer Kavur
Yapımı: 1987 - Türkiye

10 Temmuz

Bambaşka karakterlerde ama yakın arkadaş olan sinema yönetmeni Ali ve senarist Yavuz yeni çekecekleri filme mekan aramak için bir yolculuğa çıkarlar. En sonunda istedikleri gibi bir mekan bulduklarında Yavuz İstanbul'a geri döner. İçe kapanık ve yalnızlığı seven Ali, son filmini çekeceği ıssız ve antik Akdeniz kasabasında kendi iç dünyasıyla baş başa kalır. Terk edilmiş bir Rum köyünde büyük ve harap bir eve çekilip daktilosunun başına oturur ve elindeki senaryoyu bırakıp yeni bir senaryo (başkaldırı) yazmaya başlar.

6. Elly Hakkında

Orijinal İsmi: Darbareye Elly

Süre: 119dk
Tür: Dram
Yönetmen: Asghar Farhadi
Yapımı: 2009 - Fransa , İran

14 Temmuz

Ahmed, Almanya'da yıllar boyu yaşadıktan sonra, İran'ı ziyaret etmeye karar verir. Üniversiteden eski arkadaşları, Ahmed'in gelişi onuruna Hazar Gölü kıyısında hep birlikte üç gün geçirecekleri bir tatil planlarlar. Bu tatili düzenlemek, gruptaki kadınlardan birinin, neşeli Sepideh'in sorumluluğundadır. Sepideh, gruptaki arkadaşlarının haberi olmaksızın, kızının anaokulu öğretmeni Elly'yi de davet eder. Almanya'da yaptığı mutsuz evlilikten henüz kurtulmuş olan Ahmad, İranlı bir kadınla bir yuva kurmak istemektedir. Bunu bilen arkadaş grubu, Sepideh'in Elly'yi niçin davet ettiğini yavaş yavaş anlarlar. Tatilin ikinci gününde, her şey iyi gidiyor gibi gözükürken bir olay neticesinde Elly ortadan kaybolur. Türkiye'de 22 Eylül 2017'de genel gösterime giriyor.

7. Mukavemet

Orijinal İsmi: Mukavemet

Süre: 104dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Soner Caner
Senarist: Soner Caner
Yapımı: 2022 - Türkiye

21 Temmuz

Ecem ile Rahmi, İstanbul’da bir apartmanın bodrum katında yaşayan, ilişkilerinin henüz başında iki genç sevgilidir. Bir gece Ecem’in sorunlu eski sevgilisi Kazım kapılarına dayanır. Rahmi’nin kıskançlığı büyük bir öfkeye dönüşür ve pişmanlık dolu bir gece başlar.

8. Geliş

Orijinal İsmi: Arrival

Süre: 116dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Gizem
Yönetmen: Denis Villeneuve
Senarist: Eric Heisserer
Yapımı: 2016 - ABD

22 Temmuz

Üniversitede antik diller üzerine ders veren dilbilimci Louise Banks, bir ders esnasında ABD'ye gizemli bir uzay aracının indiğini öğrenir. Dünyanın farklı ülkelerine, toplam 12 yere bu uzay araçları inmiştir. Amerikan Ordusu'ndan Albay Weber, uzaylılardan alınan ses kayıtlarının çevrilmesi için Banks'ten yardım ister. Banks, matematikçi Ian Donnelly  ve uzmanlardan oluşan ekip, uzay aracının içine girerler. Mesajı anlayabilmek için çalışmalar sürerken uzay araçlarının indiği diğer ülkeler, uzaylılara saldırma hazırlığına başlar. Banks ve ekibinin tüm riskleri alarak tüm dünyayı etkileyecek bir savaşı önleyebilmek için çok az zamanı olacaktır. "Geliş" (Arrival) filmi, Amerikalı yazar Ted Chiang'ın 1998'de yayımlanan "Story of Your Life" adlı kısa öyküsünden uyarlandı.

9. Brazil

Orijinal İsmi: Brazil

Süre: 143dk
Yönetmen: Terry Gilliam
Yapımı: 1985 - ABD , İngiltere

25 Temmuz

Geleceğin tuhaf ve gereksiz derecede karmaşık, fütüristik dünyasındayız. Devlet memuru Sam Lowry, etrafını saran bu bürokrasi ve teknoloji cenderesinden bunalmış bir istatistikçidir. Kaçışı ve sükuneti, kendisini her şeyden izole ettiği hayallerde bulur. Rüyalarında sürekli olarak aynı kadını kurtardığını görür.Sam'in yaşadığı gerçek dünyayı ise, herşeyi görüp kontrol eden bir bilgisayar idare etmektedir. Jill Layton isimli genç kadın terorist olmakla suçlandığında, düzenli olarak hata kontrolleri yapmakta olan Sam bunda bir yanlışlık olduğunu farkeder ve Jill ile tanıştığında onun rüyalarında kurtarıp durduğu kız olduğunu anlar.

10. Karanlık Kız

Orijinal İsmi: The Lost Daughter

Süre: 122dk
Tür: Dram
Yönetmen: Maggie Gyllenhaal
Senarist: Maggie Gyllenhaal
Yapımı: 2021 - ABD , İngiltere , Yunanistan

28 Temmuz

Film, tek başına bir tatilde olan Leda'nın, genç bir anneyle tanıştıktan sonra kendi annelik geçmişine doğru yaptığı zorlu içsel yolculuğu anlatıyor.