Matematikçiler Hakkındaki En İyi 10 Film

Matematikçilerin kendi hikayelerinin başkarakterleri olduğu 10 filmi sizler için derledik!

Tüm zamanların en iyi ve en ünlü filmlerinden bazıları bu kategori altında toplanmıştır. Listede yer alan bazı filmler oldukça bilindik, ancak göz ardı edilen birçok proje de bulunuyor. Çoğunlukla, hepsi endüstri tarafından hiç görülmemiş en büyük yönetmenler tarafından yönetildi ve yıldızlarla dolu kadrolara sahip.

İşte matematikçilerin başrolde olduğu, akıllardan çıkmayan en iyi filmler!

İyi seyirler!

1. 21 Gram

Orijinal İsmi: 21 Grams

Süre: 124dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Senarist: Guillermo Arriaga
Yapımı: 2003 - ABD

Üniversite profesör olan Paul Rivers, yakalandığı amansız hastalık yüzünden evliliğinde sıkıntılı günler geçirmekte ve tek umudunu kalp nakline bağlamış şekilde beklemektedir. Kötü günleri geride bırakarak eşi ve iki çocuğuyla mutlu bir hayata başlayan Cristina adlı kadın ise hayatının belki de en mutlu günlerini yaşamaktadır. Öte yandan iki çocuğu ve eşi ile zorluk içinde yaşayan Jack Jordan oldukça zor şartlarda yaşamasına rağmen, dini inancının kuvvetli olması sayesinde ayakta kalmayı başaran biridir. Birbirinden tamamen bağımsız bu üç kişinin hayatları beklenmeyen bir kaza sonucu kesişecektir.

2. Sonsuzluk Teorisi

Orijinal İsmi: The Man Who Knew Infinity

Süre: 108dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Matt Brown
Senarist: Matt Brown
Yapımı: 2015 - ABD , İngiltere

Madras'da fakir bir ailenin çocuğu olarak doğup büyümüş, iyi bir eğitim almamış Srinivasa Ramanujan, matematiğe büyük bir ilgi duymaktadır ve çalışmalarını İngiltere'ye, Cambridge Üniversitesi'ne gönderir. Bu çalışmalardan çok etkilenen G.H. Hardy, genç dahiyi üniversiteye davet eder. Tüm hayatını geçirdiği ülkeyi ve sevdiği kadını geride bırakarak İngiltere'ye gelen Ramanujan, hem hiç alışık olmadığı akademik dünyaya alışmaya, hem de 1. Dünya Savaşı'nı tüm ağırlığıyla hisseden ülkede yabancı düşmanlığıyla mücadele etmeye çalışacaktır. Film, 1991'de Robert Kanigel'in yazdığı biyografik romandan uyarlandı.

3. Gizli Sayılar

Orijinal İsmi: Hidden Figures

Süre: 127dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Theodore Melfi
Yapımı: 2016 - ABD

Sovyetler Birliği'nin 1957'de Sputnik I ile Yuri Gagarin'i uzaya göndermesinin ardından, Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle NASA üzerinde yörüngeye bir astronot gönderme konusunda baskı iyice artmıştır. Uzay Araştırmaları Birimi'nin başındaki Al Harrison, aralarında siyah kadın matematikçi Katherine Goble Johnson'ın da aralarında bulunduğu özel bir ekip kurar. Matematik dehası Johnson ile birlikte bir başka matematikçi Dorothy Vaughan ve mühendis Mary Jackson, çalıştıkları kurumda karşılaştıkları bütün ayrımcı kurallara rağmen, Amerika'nın uzaya insan gönderme araştırmalarında hayati önemde işler başaracak, birçok önyargıyı yıkmayı başaracaklardır.

4. Akıl Oyunları

Orijinal İsmi: A Beautiful Mind

Süre: 135dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Ron Howard
Senarist: Akiva Goldsman
Yapımı: 2001 - ABD

John Forbes Nash Jr., genç yaşında geliştirdiği kuramlarla matematik dünyasının bir numaralı ismi haline gelir. Fakat kısa süre içerisinde bencilliği ve kendine olan aşırı güveni sonucunda oluşan kişisel problemleri ile baş edemez duruma düşer. Dahilik ile delilik arasındaki ince çizgide, delilik tarafına doğru sürüklenir.

5. Her Şeyin Teorisi

Orijinal İsmi: The Theory of Everything

Süre: 123dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: James Marsh
Senarist: Anthony McCarten
Yapımı: 2014 - ABD , İngiltere

Ünlü İngiliz fizikçi ve bilimadamı Stephen Hawking'in kariyerinin ilk yıllarına, fiziksel kapasitesini giderek düşüren ALS hastalığının aşamalarına ve ilk eşi Jane Wilde ile ilişkisine odaklanan Her Şeyin Teorisi filmi, sinema dünyasının en önemli ödüllerinde birçok adaylık kazandı. Özellikle Eddie Redmayne'in müthiş Hawking performansı, izleyiciler tarafından büyük takdir topladı. Film, Türkiye'de 27 Şubat 2015'te gösterime girmişti.

6. Küp

Orijinal İsmi: Cube

Süre: 90dk
Yönetmen: Vincenzo Natali
Yapımı: 1997 - Kanada

6 kişi uyandıklarında kendilerini garip bir yerde bulurlar. Burası içiçe geçmiş küp şeklindeki odalardan oluşan bir hapishaneye benzemektedir. Dışarıya çıkmak için birlikte çaba sarfetmeleri ve ölümcül tuzaklardan kurtulmaları gerekecektir. Farklı karakterlerdeki insanlar için, üstelik korkunun pençesini enselerinde hissederlerken bu hiç de kolay değildir.

7. Enigma

Orijinal İsmi: The Imitation Game

Süre: 113dk
Tür: Dram , Gerilim , Savaş , Tarih
Yönetmen: Morten Tyldum
Senarist: Graham Moore
Yapımı: 2014 - ABD

Filmde, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanların şifreli haberleşmelerinin kodlarını çözen Alan Turing'in Nazileri durdurma başarısı anlatılıyor.

8. Oppenheimer

Orijinal İsmi: Oppenheimer

Süre: 181dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Christopher Nolan'ın yönettiği film, Amerikalı bilim adamı Julius Robert Oppenheimer'ın hikayesini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesindeki rolünü anlatıyor. Fizikçi Julius Robert Oppenheimer, İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin bilimsel lideri yapılmıştır. Fakat o ve eşi Kitty, bu kararın hem kendi hayatlarında hem de bütün dünyanın üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin bile edemezdi.

9. Can Dostum

Orijinal İsmi: Good Will Hunting

Süre: 127dk
Tür: Dram
Yönetmen: Gus Van Sant
Senarist: Matt Damon , Ben Affleck
Yapımı: 1997 - ABD

Will, bir üniversitede hademelik yapan süper zeki bir gençtir. Will, bir türlü sokak kavgalarından kendini alıkoyamaz ve başı derde girer. Hapise düşmek üzere olan Will'i bu durumdan kurtarabilecek tek kişi onun yeteneklerini farkeden, okulun profesörlerinden Sean McGuire'dır. Aralarında bir anlaşma yaparlar ve bu zamanla çok özel bir dostluğa doğru yol alırlar.

10. Köpekler

Orijinal İsmi: Straw Dogs

Süre: 116dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Sam Peckinpah
Yapımı: 1971 - ABD , İngiltere

David ve karısı Amy, şehirdeki karmaşadan ve artan toplumsal şiddet olaylarından kaçarak Amy'nin doğup büyüdüğü kasabaya yerleşmeye karar verirler. Fakat kaçtıkları şiddet, hiç beklemedikleri bir şekilde onları bu küçük İngiliz kasabasında bulacaktır.Yeni taşındıkları eve bir garaj yaptırabilmek için tuttukları dört işçi, Amy'nin yıllar evvel erkek arkadaşı olan Charlie tarafından yönetilmektedir. Ama çok geçmeden bu grup, genç çiftin başına bela olur. David'le sürekli dalga geçerek Amy'ye de sarkıntılık ederler. David, son derece sakin bir tavırla olaylarla başa çıkmaya hatta kendini onların arasına kabul ettirmeye çalışsa bile korkunç olayların önüne geçmeyi başaramaz.