2010'ların Gişe Rekortmeni Bağımsız Filmleri!

2010'larda gişede başarı yakalamış bağımsız filmleri yakından inceleyelim!

Yapımlarında büyük bütçeli stüdyoların bulunmadığı, aynı zamanda daha deneysel veya karakter odaklı olabilen bağımsız filmler, giderek daha geniş bir seyirci kitlesine ulaşmakta. 2010'larda her yılın büyük gişe başarılarına imza atmış filmlerini bu listede bulabilirsiniz!

1. Siyah Kuğu

Orijinal İsmi: Black Swan

Süre: 108dk
Tür: Dram , Gerilim , Korku
Yönetmen: Darren Aronofsky
Yapımı: 2010 - ABD

Yıl: 2010

Hasılat: 329.3 Milyon Dolar

Nina (Portman), New York’ta yaşayan çok yetenekli bir balerindir ve hayatında çoğu balerin için de olduğu gibi dansetmekten başka bir şey yoktur. Eski bir balerin olan ve bu konuda çok hırslı olan annesi Erica (Hershey) ile yaşamaktadır. Oyun yönetmeni Thomas Leroy (Cassel) KUĞU GÖLÜ’nün baş balerini Beth MacIntyre (Ryder) yeni sezonda değiştrimeye karar verir ve ilk tercihi de Nina’dır. Balenin saf ve zarif Beyaz Kuğu ile şehvetin temsilcisi Siyah Kuğuyu aynı anda canlandırabilecek birine ihtiyacı vardır. Fakat Nina’yı bekleyen bir yeni bir rakip vardır, ve o da Leroy’u etkilemeyi başarmıştır. Nina Beyaz Kuğu rolüne her ne kadar uysa da Lily de Siyah Kuğu’nun tam karşılığıdır. İki genç dansçı arasındaki rekabet garip bir arkadaşlığa dönüşürken Nina da kendi karanlık tarafıyla haşır neşir olmaya başlamıştır. Onu mahvedebilecek türden bir kayıtsızlık.

2. Can Dostum

Orijinal İsmi: The Intouchables

Süre: 112dk
Tür: Dram , Komedi
Yapımı: 2011 - Fransa

Yıl: 2011

Hasılat: 426.5 Milyon Dolar

Geçirdiği kazadan sonra felç olan zengin aristokrat Philippe, cezaevinden çıkmış Driss’i bakıcısı olarak işe alır. Herkes Driss’in bu iş için uygun olmayacağını düşünürken, Philippe O’na inanır ve bir şans verir. Dünya dursa yan yana gelmeyecek olan bu iki karşıt dünya görüşünün çarpışmasının ve zamanla çılgın bir dostluğa dönüşmesinin, insanı derinden etkileyen hikâyesi.

3. Marigold Oteli'nde Hayatımın Tatili

Orijinal İsmi: The Best Exotic Marigold Hotel

Süre: 124dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: John Madden
Yapımı: 2011 - ABD , İngiltere

Yıl: 2012

Hasılat: 136.8 Milyon Dolar

Yaşını almış bir grup İngiliz, emeklilik dönemindeki tatillerini ucuz ve bir o kadar da egzotik Hindistan’da geçirmeye karar verirler. Marigold Oteli’nin reklamları ve sunduğu rahat yaşam düşlerine kapılan bu birbirinden bağımsız grup, oraya vardıklarında otelden geriye yalnızca eski şatafatlı halinin kaldığını görürler. Bekledikleri lüks tatilden eser olmasa da, bu mekânda yaşadıkları ve birbirleriyle kurdukları ilginç bağ sonucunda hayatın tadını ve aşkı yeniden keşfederler.

4. 12 Yıllık Esaret

Orijinal İsmi: 12 Years A Slave

Süre: 134dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Steve McQueen (i)
Yapımı: 2013 - ABD , İngiltere

Yıl: 2013

Hasılat: 187.7 Milyon Dolar

Solomon Northup’ın 1853 yılında yazdığı ve kendi hikayesini anlattığı romanından uyarlanan filmde Northup, ABD’nin kuzeyinde yaşayan özgür bir insan, tanınmış bir keman virtüözüyken kaçırılarak köle yapılması ve geçirdiği kölelik yılları anlatılmaktadır. Film, En İyi Film dalında Oscar Ödülü kazanırken, Lupita Nyong'o da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı'nı kazandı.

5. Enigma

Orijinal İsmi: The Imitation Game

Süre: 113dk
Tür: Dram , Gerilim , Savaş , Tarih
Yönetmen: Morten Tyldum
Senarist: Graham Moore
Yapımı: 2014 - ABD

Yıl: 2014

Hasılat: 233.5 Milyon Dolar

Filmde, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanların şifreli haberleşmelerinin kodlarını çözen Alan Turing'in Nazileri durdurma başarısı anlatılıyor.

6. Spotlight

Orijinal İsmi: Spotlight

Süre: 129dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Thomas McCarthy
Yapımı: 2015 - ABD , Kanada

Yıl: 2015

Hasılat: 98.6 Milyon Dolar

2001 yılında The Boston Globe gazetesi, Marty Baron'ı (Liev Schreiber) editör olarak işe alır. Baron bir gün gazetede pedofil bir rahiple ilgili bir haber görür. Bunun üzerine gazetenin araştırmacı haber ekibi Spotlight'ın başındaki Robby Robinson'ı (Mihcael Keaton), bölgedeki kiliselerde uzun süredir devam eden çocuk tacizi iddialarıyla ilgili araştırma yapmaya yönlendirir. Spotlight'ın usta gazetecileri, soruşturma derinleşip daha fazla bilgiye sahip oldukça, konunun sadece Katolik Kilisesi'nin üst düzey yetkililerine değil, devlet kurumlarının da önemli kişilerine uzanan bir ağ oluşturduğunu farkeder. Ancak hasıraltı edilen dosyaları gün yüzüne çıkarmadan önce büyük baskılara göğüs germeleri gerekecektir.

7. Nefesini Tut

Orijinal İsmi: Don't Breathe

Süre: 89dk
Tür: Gerilim , Korku
Yönetmen: Fede Álvarez
Yapımı: 2016 - ABD

Yıl: 2016

Hasılat: 157.1 Milyon Dolar

Kendisi ve kız kardeşi için daha iyi yaşam koşullarına kavuşmak isteyen Rocky (Jane Levy), erkek arkadaşı Money (Daniel Zovatto) ve bir başka arkadaşı Alex (Dylan Minnette) ile birlikte çok zengin, ancak gözleri görmeyen bir adamın evini soymaya karar verir. Bu işin çok kolay olacağını düşünmüşlerdir. Ancak fena halde yanılırlar, nitekim bu kör adam çok tehlikeli bir seri katildir ve eğer evden bir an önce kaçamazlarsa kurban koleksiyonuna onlar da eklenecektir.

8. Suyun Sesi

Orijinal İsmi: The Shape of Water

Süre: 123dk
Tür: Dram , Fantastik , Romantik
Yönetmen: Guillermo del Toro
Senarist: Guillermo del Toro
Yapımı: 2017 - ABD

Yıl: 2017

Hasılat: 195.3 Milyon Dolar

Soğuk Savaş yıllarında Amerikan hükümetinin gizli bir araştırma tesisinde temizlikçi olarak çalışan dilsiz Eliza Esposito (Sally Hawkins), sıradan geçen günlerinde mesaisine devam ederken, günün birinde arkadaşı Zelda (Octavia Spencer) ile birlikte büyük bir sırdan haberdar olur. Laboratuar koşullarında dünyada eşi olmayan bir yaratık üretilmiştir. Hem karada hem de suda yaşayabilen yaratık, zamanla Eliza'yla çok yakın bir bağ kuracaktır.  

9. Sarayın Gözdesi

Orijinal İsmi: The Favourite

Süre: 119dk
Tür: Dram , Gerilim , Komedi
Yönetmen: Yorgos Lanthimos
Yapımı: 2018 - ABD , İngiltere , İrlanda

Yıl: 2018

Hasılat: 95.5 Milyon Dolar

İngiltere ve Fransa'nın savaş halinde olduğu 18. yüzyılın başlarında Kraliçe Anne'in yakın arkadaşı Lady Sarah, bir yandan narin kraliçe ve onun değişken ruh hali ile ilgileniken diğer yandan onun yerine ülkeyi yönetmektedir. Saraya yeni gelen Abigail, Lady Sarah'nın yanında yükselerek kraliçenin gözdesi olma yolunda Lady Sarah'ya meydan okuyacaktır. 

10. Parazit

Orijinal İsmi: Gisaengchoong

Süre: 133dk
Tür: Dram , Gerilim , Komedi
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senarist: Bong Joon-ho
Yapımı: 2019 - Güney Kore

Yıl: 2019

Hasılat: 258.7 Milyon Dolar

Kim-woo Kim Güney Kore’de isimsiz bir şehrin kenar mahallesinde ailesi ile beraber yoksulluk içinde yaşamaktadır. Annesi, babası ve kız kardeşi ile bir bodrum katında başkalarının Wi-Fi bağlantısını kullanıp internete girmeye çalışan ve televizyon izleyerek ayrıca sokaktan geçen insanların evlerinin önüne işemelerini izlemek zorunda kalan aile bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Bir gün Kim-woo’nun varlıklı arkadaşı Min-hyuk aileyi ziyarete gelir ve hediye olarak elinde bulundurana şans ve zenginlik getirdiğine inanılan bir taş verir. Aynı zamanda ailenin kızı olan Ki-jung’a aşık olan Min-hyuk onu üniversitede başka erkeklerden uzak tutması için Kim-woo ile anlaşır. Bir iş görüşmesine de yönlendirilen Kim-woo ve ailesinin hayatı değişmek üzeredir. Dram-aile türündeki film, birbirlerine benzeyen ama farklı görünen iki ailenin aracılığı ile günümüz insanlarının nasıl yaşadığını konu almaktadır.