2023 Filmekimi’nde Kaçırılmaması Gereken 10 Film!

Yılın sinemaya doyduğumuz ayı geldi, Filmekimi kapıda!

Bu yılın Filmekimi programı açıklandı ve sinemaverleri oldukça heyecanlandırdı. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen ve 13 - 22 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan Filmekimi için bilet satışları 7 Ekim'de başlayacak. Yıl boyunca festivallerde boy göstermiş olan filmler Filmekimde nihayet bizle de buluşuyor. Biz de Filmiekimi programında en dikkate değer bulduğumuz 10 filmi sizler için derledik.

Şimdiden keyifli seyirler!

 

1. Zavallılar

Orijinal İsmi: Poor Things

Süre: 142dk
Yönetmen: Yorgos Lanthimos
Senarist: Tony McNamara
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere , İrlanda

Film bir Viktorya dönemi aşk, keşif ve bilimsel cesaret hikayesi olacak. "Poor Things", eksantrik ama parlak bir bilim adamı (Willem Dafoe) tarafından hayata döndürülen genç bir kadın olan Belle Baxter'ın (Emma Stone) inanılmaz hikayesini anlatıyor.

2. Yaratık

Orijinal İsmi: La Bête

Süre: 146dk
Yönetmen: Bertrand Bonello
Yapımı: 2023 - Fransa , Kanada

Duyguların bir tehdide dönüştüğü yakın gelecekte, Gabrielle (Léa Seydoux) sonunda kendisini önceki yaşamlarına çekecek ve onu her türlü güçlü duygudan kurtaracak bir makinede DNA'sını arındırmaya karar verir. Daha sonra Louis (George MacKay) ile tanışır ve sanki onu ezelden beri tanıyormuş gibi güçlü bir bağ hisseder. Film, 1910, 2014 ve 2044 olmak üzere üç ayrı dönemi kapsayan, türün sınırlarını aşan bir melodram.

3. Mükemmel Günler

Orijinal İsmi: Perfect Days

Süre: 125dk
Tür: Dram
Yönetmen: Wim Wenders
Yapımı: 2023 - Almanya , Japonya

Her biri teknolojik sanat eseri gibi görünen umumi tuvaletleri temizlemekle görevli Hirayama (Kôji Yakusho), işini son derece titizlikle, kendini adamışlıkla ve gururla yapar. Onun gözünde, tekrarladığı eylemler bir sanat haline gelmiş, çevresiyle uyumlu bir gelenek oluşturmuştur. Ancak beklenmedik bir dizi karşılaşma, izleyicileri Hirayama'nın geçmişine götürür.

Müzik kasetleri, ağaçlardan süzülen gün ışığı, kitaplar gibi günlük hayatın küçük mucizeleriyle varoluşun güzelliklerini keşfe çıkan Hirayama, sakin bir mutluluk arayışına yönelir. "Mükemmel Günler," adını Lou Reed'in eşsiz klasiği "Perfect Day"den alıyor ve bu film, yaşamın sıradan güzelliklerine bir yolculuk yaparak izleyicilere bir anın tadını çıkarma ve küçük mutlulukların değerini anlama fırsatı sunuyor.

4. Dört Kız Kardeş

Orijinal İsmi: Les filles d'Olfa

Süre: 108dk
Tür: Belgesel , Dram
Yönetmen: Kaouther Ben Hania
Senarist: Kaouther Ben Hania
Yapımı: 2023 - Almanya , Fransa , Tunus

"Dört Kız Kardeş" (Les filles d'Olfa), belgesel ödülü kazanmış ancak izleyiciyi gerçekliği sürekli sorgulamaya iten sahte bir belgesel olarak karşımıza çıkıyor. Hikaye, Olfa adında bir kadının dört kızıyla başlıyor. En büyük iki kız, ailelerini terk ederken, bu ayrılığın yarattığı acıyı hafifletmek için yönetmen Kaouther Ben Hania'nın önerisiyle, iki oyuncu kayıp kızların rollerini üstleniyor.

Filmde, geride kalan iki küçük kız da kendilerini canlandırarak ailenin yaşadığı acıları, travmaları ve kaygıları perdeye yansıtıyorlar. Bu süreç, adeta bir terapi seansı gibi işliyor. "Dört Kız Kardeş" filmi, aile ilişkileri, hafıza, travmaların kuşaktan kuşağa aktarımı, kadın dayanışması, umut ve şiddet gibi önemli toplumsal konuları sorgulayarak, izleyiciyi derin düşünceye sevk ediyor.

5. Bir Skandalın Peşinde

Orijinal İsmi: May December

Süre: 117dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Todd Haynes
Yapımı: 2023 - ABD

Ünlü bir çiftin (Julianne Moore, Cory Michael Smith), magazin dergilerine konu olan, kötü şöhretli aşklarının tüm ülkeyi etkisi altına almasından yirmi yıl geçmiştir. Fakat bir oyuncunun (Natalie Portman) geçmişleriyle ilgili çekilecek bir film için araştırma yapmaya gelmesiyle evliliklerinin dinamikleri değişir.

6. Bir Düşüşün Anatomisi

Orijinal İsmi: Anatomie d'une chute

Süre: 152dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Justine Triet
Yapımı: 2023 - Fransa

Filmde, Fransız Alpleri'nde bir kulübede kocası Samuel (Samuel Theis) ve görme engelli oğluyla (Milo Machado-Graner) izole bir yaşam süren Alman yazar Sandra'yı (Sandra Hüller) izliyoruz. Ancak Samuel, yüksekten düşerek ölünce, ölümün nedeninin intihar mı, kaza mı yoksa cinayet mi olduğu belirsiz kalır. Bu belirsizlik, Sandra'nın cinayet suçlamasıyla tutuklanmasına yol açar.

Samuel'in ölümünün sorgulandığı mahkeme süreci, çiftin karmaşık ve çalkantılı ilişkilerinin derinliklerine inen rahatsız edici ve tatsız bir psikolojik yolculuğa dönüşür.

7. Çocuk ve Balıkçıl

Orijinal İsmi: Kimi-tachi wa Do Ikiru ka

Süre: 124dk
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Senarist: Hayao Miyazaki
Yapımı: 2023 - Japonya

Bir genç erkeğin psikolojik gelişimini arkadaşları ve amcasıyla olan karşılaşmalarıyla takip ediyoruz. Yeni taşındığı kasabada terk edilmiş bir kule bulduktan sonra, konuşan gri bir balıkçıl ile sihirli bir dünyaya adım atar.

8. Aşkın Tabiatı

Orijinal İsmi: The Nature of Love

Süre: 112dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Monia Chokri
Senarist: Monia Chokri
Yapımı: 2023 - Fransa , Kanada

Zıt kutuplar birbirini çeker, farklı dünyalar aşk ile çarpışır ve sonra ne olur, bu beraberlik sürer mi acaba? Kırk yaşındaki felsefe hocası Sophia (Magalie Lépine Blondeau), uzun süredir birlikte olduğu Xavier (Francis-William Rhéaume) ile mutlu bir ilişki yaşamaktadır. Galeri açılışlarından yemek davetlerine, on yıldır herkesin örnek gösterdiği bir çift olarak tanınmışlardır.

Ancak bir gün taşradaki yeni evlerini elden geçirmeleri için marangoz Sylvain (Pierre-Yves Cardinal) ile anlaşırlar. Sylvain ile Sophia'nın karşılaşması, tüm ilişki dinamiklerini altüst eder. İki farklı dünyadan gelen bu üç kişinin karşılaşması, aşkın ve insan ilişkilerinin karmaşıklığını anlatan bir hikaye sunar.

9. All of Us Strangers

Orijinal İsmi: Strangers

Süre: 106dk
Tür: Dram , Fantastik , Romantik
Yönetmen: Andrew Haigh
Senarist: Andrew Haigh
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Yapım, günümüz Londra'sında neredeyse boş olan evinde bir gece tesadüfen günlük hayatının ritmini bozan gizemli komşusu Harry (Paul Mescal) ile karşılaşan Adam (Andrew Scott) adlı bir senaristin hikayesini anlatıyor.

Adam, Harry ile yakınlaştıkça çocukluk evine doğru çekilir. Burada ölmüş olan anne ve babasının (Claire Foy ve Jamie Bell) hala hayatta olduğunu ve 30 yıl önce öldükleri günkü yaşta göründüklerini keşfeder.

10. Priscilla

Orijinal İsmi: Priscilla

Süre: 110dk
Tür: Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: Sofia Coppola
Senarist: Sofia Coppola
Yapımı: 2023 - ABD , İtalya

Film, Priscilla (Cailee Spaeny) ve Elvis Presley (Jacob Elordi) arasındaki ilişkiyi ele alıyor.