1990'lı Yılların En İyi Dizileri!

1990'lı yılların en iyi dizilerini derledik!

1990'lı yıllar, televizyon dünyasında büyük bir dönüşümü beraberinde getirdi ve seyircilere unutulmaz anlar yaşatan bir dizi altın çağına tanıklık etti. Bu yıllarda, kahkaha dolu anlar yaşatan komedilerden, gizemli dünyalara götüren dramalara kadar birbirinden farklı türlerde birçok dizi ekrana taşındı. İşte, 1990'lı yılların en iyi dizilerini bir araya getirdiğimiz bu liste; "Friends"in New York sokaklarında geçen kahkahaları, "The X-Files"ın gizemli olayları, "The Sopranos"un mafya dünyasındaki entrikaları ve daha pek çok efsanevi yapımı içeriyor. O yıllara dönüş yapmak ve televizyonun bu muazzam dönemini anmak adına, sizi 1990'lı yılların unutulmaz dizi atmosferine davet ediyoruz.

Keyifli seyirler!

1. Friends

1994–2004

Çocukluk arkadaşı olan Monica ve Rachel, Monica’nın ağabeyi Ross, Ross’un üniversiteden oda arkadaşı Chandler... Chandler’ın ev arkadaşı Joey ve Monica’nın eski arkadaşı Phoebe. Geçmişleri bir şekilde bir yerde kesişen bu 6 arkadaşın yedikleri içtikleri ayrı gitmiyor...

2. Gizli Dosyalar

1993–2002 / 2016–2018

FBI'da yüksek fizikten, şeytana tapanlara, gözü dönmüş şiddet tarikatlarından, uzaylıların istilasına dek karanlıkta kalmış ve 'açıklanamaz 'olarak nitelendirilen bütün dosyalara X-Files adı verilir. Olaylara yaklaşımları farklı olan iki FBI ajanı Fox Mulder ve Dana Scully, günümüz Amerika'sında çözülmemiş bu en gizemli dosyaları araştırmaktadırlar. Asi ve hayalci biri olan Mulder, yıllar süren araştırmaları sayesinde edindiği tecrübeler ve bilgiler neticesinde ele aldıkları davaların geneline tamamen alternatif ve genelde gerçeküstü bir bakış açısından yaklaşmayı tercih eder. Scully ise FBI ajanlığının yanında aynı zamanda doktordur, bilimkadınıdır ve gerçekçidir. Mulder'ın tersine davalara mantıksal düzeyde yaklaşır. Mulder'ın ortaya attığı alternatif teorileri, her zaman bilimin getirdiği kuşkuculukla değerlendirir. 

3. The Sopranos

Orijinal İsmi: The Sopranos

Tür: Dram
Senarist: David Chase
Yapımı: 1999 - ABD

1999–2007

Dizi, New Jersey'de yaşayan İtalyan asıllı Amerikan mafya ailesinin etrafında ve kendi aralarında geçen olayları anlatıyor. Tony Soprano, bir mafya babası olarak hem iyi bir aile reisi olmaya, karısıyla, çocuklarıyla, annesiyle ilgilenmeye çalışıyor, hem de New Jersey mafyasının "capo"su sıfatıyla üstüne düşenleri yapmaya çalışıyor. Ama her iki cephede de sorunlar bir türlü yakasını bırakmak bilmiyor. İş ve aile hayatının ortak baskısı sık sık sinir krizleri geçirmesine neden oluyor. Soprano'lar ne klasik bir mafya ailesidir, ne de sıradan sevimli bir aile.

4. Seinfeld

1989–1998

Komedyen Jerry Seinfeld'ın nörotik New Yorklu arkadaşlarıyla nörotik yaşamı.

5. Buffy Vampir Avcısı

Orijinal İsmi: Buffy The Vampire Slayer

Süre: 43dk
Yapımı: 1997 - ABD

1997–2003

Buffy, görünüşte annesiyle birlikte Sunnydale'e taşınan ve burada yeni okulu Sunnydale High'a alışmaya çalışan sıradan bir genç kızdır. Buffy'nin kısa zamanda bu küçük kasabaya alışmasını kolaylaştıran şey, yöre halkının sıcak karşılamasından çok, Cehennem Ağzı'ndan fırlamış türlü iblis ve vampirlerdir. Buffy her nesilde, gecenin yaratıklarıyla mücadele etmeleri üzere seçilen Avcı'ların sonuncusudur ve buraya gelmesinin sebebi de önceki okulunu, vampirleri yok etmek için ateşe verip kül etmiş olmasıdır. Hiç de istemediği bu kaderi yaşamasını kolaylaştıran şey arkadaşları Willow, Xander ve gözetmeni Giles'ın varlığıdır. Ancak ruhu olan vampir Angel'ın devreye girişi işleri biraz karıştıracaktır.

6. The Fresh Prince Of Bel-air

1990–1996

Will Smith’in Bell Air’deki akrabalarının yanına yerleşmesi ile ortalığın dağılması konulu bir sitcom idi. Amcasının ailesi, aristokrat olmak için yırtınıyordu ve Harlem’den gelen bu zibidi akrabayı kabul etmekte epey zorlanacaklardı. Aslında dizi, sadece bu ailenin maceralarını konu alan ve tutmamış bir sitcom’un tutması için yaratılmış bir ikinci deneme idi. Peki tuttu mu, 6 yıl sürdüğüne göre tuttu denebilir.

7. İkiz Tepeler

1990–1991

Orjinal seri, Laura Palmer (Sheryl Lee) isimli bir genç kızın öldürülmesi ile başlar ve sonrasında gelişen olaylar üzerine şekillenir. FBI özel ajanı Dale Cooper (Kyle MacLachlan) cinayeti çözmek ve katili yakalamak için bu küçük kasabaya gönderilir. Başlangıçta masum görünen kasaba insanlarının derinlerine inildikçe karanlık yönleri ortaya çıkar ve farklı bir yaşam sürdükleri görülür.

8. ER

Orijinal İsmi: ER

Süre: 45dk
Tür: Dram
Senarist: Michael Crichton
Yapımı: 1994 - ABD

Emergency Room (Acil Servis), kısa adıyla ER, Chicago'da bir hastanede çalışan doktorları, hemşireleri ve oraya gelen hastaların dramatik hikayelerini anlatıyor. Dizi, dördüncü sezonun ilk bölümü olan Ambush adlı bölümü canlı olarak yayınlayarak televizyon tarihinde bir ilke imza atmıştır. Oyuncular, bu bölümü canlı olarak kusursuz oynayabilmek için sekiz prova yapmışlardır. 

9. Simpsonlar

1989–devam ediyor

The Simpsons ailesinin baba rolünü oynayan Homer Simpson ile lise aşkı Marge ile evlendikten sonra Springfield’in orta sınıf ailelerinin yaşadığı mahallesinde bir yaşam kurar. Lisa, Bart ve Maggie adında üç çocuğu olur. Bart hep 10, Lisa 8, Maggie ise 1 yaşındadır. Homer Simpson: Kel, şişko ve çok salaktır. Yıldönümleri, doğumgünleri ve özel günleri unutur. Bira içmeyi çok sever.  Ama ailesini çok sever ve onlar için her şeyi yapmaya hazırdır. Ancak eşine ve çocuklarına büyük bir sevgi besliyor olmasına rağmen zaman zaman ilkel benliğinin etkisi ile kendi isteklerini ön planda tutabilir.

10. Dawson's Creek

Orijinal İsmi: Dawson's Creek

Süre: 44dk
Tür: Dram
Yönetmen: Kevin Williamson
Yapımı: 1998 - ABD

1998–2003

Dawson's Creek, küçük bir sahil kasabasında yaşayan bir grup gencin, yetişkinliğe uzanan yolculukta başlarından geçenlere odaklanıyor. Hepsi çocukluk arkadaşı olan gençler büyümenin sancılarını ve baskılarını, aşk acılarını birlikte yaşıyor.