2024 Oscar Tahminleri

2024 yılının Oscar Ödülleri tahminlerini sizler için düzenledik!

96. Akademi Ödülleri Töreni, 10 Mart'ı 11 Mart Pazartesi'ye bağlayan gece gerçekleşecek. Disney+'ta canlı olarak izleyebileceğimiz törenin kırmızı halı yayını 01.30, törenin kendisi ise 02.00'da başlayacak.

Ödüllerin sahiplerini bulmasına günler kalmışken biz de kıdemli ödül editörü Clayton Davis tarafından düzenlenen resmi tahminleri sizler için derledik. 

İşte bu yılın Oscar Ödüllerinde kazanma şansı en yüksek olan adayların listesi! (Tam aday listesine buradan ulaşabilirsiniz)

Keyifli okumalar!

1. En İyi Film Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Film Ödülünün Tahmini Kazananı

Oppenheimer (Universal Pictures)

Christopher Nolan'ın yönettiği film, Amerikalı bilim adamı Julius Robert Oppenheimer'ın hikayesini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesindeki rolünü anlatıyor. Fizikçi Julius Robert Oppenheimer, İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin bilimsel lideri yapılmıştır. Fakat o ve eşi Kitty, bu kararın hem kendi hayatlarında hem de bütün dünyanın üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin bile edemezdi.

2. En İyi Yönetmen Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Yönetmen Ödülünün Tahmini Kazananı

Christopher Nolan “Oppenheimer” (Universal Pictures)

Christopher Nolan, 30 Temmuz 1970'te Londra'da doğdu. İngiliz film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. 1998'de "Following" adlı ilk filmiyle tanındı. "Memento", "Insomnia", "The Prestige", "The Dark Knight" üçlemesi, "Inception", "Interstellar", "Dunkirk" ve "Tenet" gibi filmleri yönetti. Nolan, sıklıkla karmaşık hikayeleri ve zaman kavramını kullanmasıyla tanınır. Filmleri eleştirmenlerden ve izleyicilerden geniş övgü aldı ve pek çok ödül kazandı. 2003 yılında, İngiliz İmparatorluğu'na hizmetleri nedeniyle OBE (Order of the British Empire) unvanını aldı.

3. En İyi Erkek Oyuncu Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Erkek Oyuncu Ödülünün Tahmini Kazananı

Cillian Murphy - “Oppenheimer” (Universal Pictures)

Cillian Murphy, İrlandalı film ve tiyatro oyuncusu, müzisyendir. "Başlangıç", "Kara Şövalye" ve "Batman Başlıyor" filmlerindeki rolleriyle hatırlanmaktadır. Murphy 1976'da Douglas, County Cork'ta doğmuştur. Murphy'nin babası İrlanda Eğitim Bakanlığı'nda çalışıyordu, annesi ise Fransızca öğretmeniydi. Páidi adlı bir erkek, Sile ve Orla Murphy adlı iki kız kardeşi vardır. Gençlik yıllarında ilk tutkusu müzik olan Murphy, kardeşi Páidi ile The Sons of Mr. Greengenes adlı grubu kurdu. Ancak bütün müzik sevgisine rağmen 1996'da University College Cork'ta Hukuk Bölümü'ne kaydoldu. Burada derslerinde başarı gösteremeyen, ayrıca hukuk konusuna hiçbir ilgisi olmadığı anlayan Murphy, bu yıllarda tanıştığı oyunculukta ilerlemeye karar verdi. Kariyerinin başlarında tiyatro sahnelerinde görünen Murphy, 2000'lerin başından itibaren bağımsız sinema filmlerinde oynamaya başladı. 2002'de oynadığı Danny Boyle filmi 28 Gün Sonra ile beğeni kazandı. Yönetmen Christopher Nolan'ın 2005 yapımı "Batman Başlıyor" filmindeki Scarecrow rolüyle popülaritesi arttı. Sonrasında "Plüton'da Kahvaltı" filmiyle En İyi Erkek Oyuncu (Komedi-Müzikal) dalında Altın Küre'ye aday gösterildi. Ken Loach'un 2006 yapımı "Özgürlük Rüzgarı" (The Wind That Shakes the Barley) BAFTA Yükselen Yıldız Ödülü'ne aday gösterildi. Son yıllarda "Dunkirk" ve "Sessiz Bir Yer 2" gibi filmlerde yer alan Murphy, "Peaky Blinders" dizisindeki Thomas Shelby performansı ile de büyük başarı yakalamıştır. 2023 yılında Christopher Nolan'ın yönettiği "Oppenheimer" ile çok ses getirmiştir. Murphy, 2005 yılında yer aldığı "Batman Başlıyor" sonrasında Nolan'la "Kara Şövalye", "Kara Şövalye Yükseliyor", "Başlangıç", "Dunkirk" ve "Oppenheimer" filmlerinde birlikte çalışmıştır. 2004'te Yvonne McGuinness ile evlenen Murphy'nin Malachy (d. 2005) ve Aran (d. 2007) adlı 2 çocuğu bulunmaktadır. 

4. En İyi Kadın Oyuncu Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Kadın Oyuncu Ödülünün Tahmini Kazananı

Lily Gladstone - “Killers of the Flower Moon” (Apple Original Films/Paramount Pictures)

Lily Gladstone, Amerikan yerlisi kökenli oyuncudur. Blackfeet Nation'da büyüyen Gladstone, University of Montana'da Oyunculuk ve Yönetmenlik bölümlerinden mezun olmuştur. "Düş ve Gerçek" ile ilk kez bir filmde oynadı. 

5. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünün Tahmini Kazananı

Robert Downey Jr. - “Oppenheimer” (Universal Pictures)

Robert John Downey, Jr., BAFTA ve Altın Küre sahibi ABD'li oyuncu ve yapımcıdır. "Sherlock Holmes"ve "Iron Man" serilerinin yanısıra "Chaplin", "Natural Born Killers", "Good Night and Good Luck", "Kiss Kiss Bang Bang", "Zodiac", "Tropic Thunder" ve "Yenilmezler" gibi filmler ile de tanınır. 4 Nisan 1965'te New York'ta doğdu. Aktör, yazar, prodüktör ve yönetmen Robert Downey Sr.'nin oğlu olan Downey Jr., 1970 yılında babasının yönettiği "Pound" adlı filmde küçük bir rol alarak sinema kariyerine başladı. Aynı zamanda iyi bir müzisyen de olan Robert Downey Jr., 80'lerin sonu ile 90’ların başında rol aldığı filmler ile üne kavuştu. Ona ilk ün getiren rolü 1987 yapımlı "Less Than Zero" isimli filmde canlandırdığı uyuşturcu bağımlısı genç karakteridir. Buradaki başarısı onu daha sonra "Air America" ve "Soapdish" gibi büyük yapımlara götürdü. 1992 yılında oynadığı "Chaplin" filmindeki Charlie Chaplin rolü ile en iyi aktör dalında Oscar ödülüne aday gösterildi. 90'lı yılların sonlarında uyuşturucu bağımlısı olmuş, bir süre hapis yatmış, ancak 2000 yılında bu bağımlılıktan da kurtulmuş bir şekilde "Ally McBeal" adlı TV dizisi ile kariyerine başarılı bir dönüş yaptı. Bu dizideki başarısı ona Golden Globe ödülünü kazandırdı, ayrıca Emmy ödülüne aday gösterildi. Ancak ilk sezon bitiminde aktörün yeniden uyuşturucuya başlaması nedeniyle prodüktör tarafından dizi ile ilişkisi kesildi, Downey Jr. bir yıllık bir tedavi ve 3 yıllık deneme süresinden sonra 5. ve son sezonda küçük bir rol ile Ally McBeal'a döndü. Sinema dünyasına kendini yeniden kabul ettirebilmek için 2000'lerin ortasında çok sayıda filmde oynadı. 2007 yılında David Fincher'ın "Zodiac" filminde yer aldı. 2008'de "Iron Man" serisinin ilk filminde milyarder iş adamı Tony Stark rolünü üstlendi (2010 ve 2013'te serinin ikinci ve üçüncü filmlerinde de boy gösterdi). Aynı yıl Ben Stiller'ın Tropik Fırtına (Tropic Thunder) filminde rol icabı siyahi olan bir aktörü canlandırdı. 2009'da Guy Ritchie'nin "Sherlock Holmes" uyarlamasında Sherlock rolüyle izleyici karşısına çıktı. Bu filmde Jude Law ve Rachel McAdams ile başrolü paylaştı. 2011'de serinin devam filminde rolünü tekrar etti. 2012 yılında Marvel Comics'in süper kahramanlarını bir araya getiren "Yenilmezler" (The Avengers) filminde yine Iron Man rolündeydi. Film kariyerine paralel olarak müzik kariyerini de sürdüren Downey Jr, 2004 yılında ilk ve tek albümünü (The Futurist) çıkardı. 2005'ten bu yana film yapımcısı Susan Downey ile evlidir.

6. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünün Tahmini Kazananı

Da’Vine Joy Randolph - “The Holdovers” (Focus Features)

Da'Vine Joy Randolph (21 Mayıs 1986 doğumlu) Amerikalı aktris ve şarkıcı. İlk olarak Broadway yapımı "Ghost: The Musical"da (2012) Oda Mae Brown olarak tanındı;  bu roldeki oyunculuğuyla bir Müzikalde Öne Çıkan Kadın Oyuncu dalında Tony Ödülü'ne aday gösterildi.

7. En İyi Senaryo Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Senaryo Ödülünün Tahmini Kazananı

Anatomy of a Fall” (Neon)

Filmde, Fransız Alpleri'nde bir kulübede kocası Samuel (Samuel Theis) ve görme engelli oğluyla (Milo Machado-Graner) izole bir yaşam süren Alman yazar Sandra'yı (Sandra Hüller) izliyoruz. Ancak Samuel, yüksekten düşerek ölünce, ölümün nedeninin intihar mı, kaza mı yoksa cinayet mi olduğu belirsiz kalır. Bu belirsizlik, Sandra'nın cinayet suçlamasıyla tutuklanmasına yol açar. Samuel'in ölümünün sorgulandığı mahkeme süreci, çiftin karmaşık ve çalkantılı ilişkilerinin derinliklerine inen rahatsız edici ve tatsız bir psikolojik yolculuğa dönüşür.

8. En İyi Animasyon Filmi Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Animasyon Filmi Ödülünün Tahmini Kazananı

Spider-Man: Across the Spider-Verse” (Sony Pictures)

Miles Morales, Oscar ödüllü Örümcek-Evreni destanının bir sonraki bölümü için geri dönüyor. Brooklyn'in tam zamanlı, mahallenin arkadaş canlısı Örümcek-Adam'ı, Çoklu Evren boyunca Gwen Stacy ve yeni bir Örümcek-Adam ekibiyle her şeyden daha güçlü bir kötü adamla karşı karşıya gelecek.

9. En İyi Yapım Tasarımı Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Yapım Tasarımı Ödülünün Tahmini Kazananı

Poor Things” (Searchlight Pictures)

Film, bir Viktorya dönemi aşk, keşif ve bilimsel cesaret öyküsü... "Poor Things", eksantrik ama parlak bir bilim adamı (Willem Dafoe) tarafından hayata döndürülen genç bir kadın olan Belle Baxter'ın (Emma Stone) inanılmaz hikayesini anlatıyor.

10. En İyi Sinematografi Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Sinematografi Ödülünün Tahmini Kazananı

Oppenheimer” (Universal Pictures)

Christopher Nolan'ın yönettiği film, Amerikalı bilim adamı Julius Robert Oppenheimer'ın (Cillian Murphy) hikayesini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesindeki rolünü anlatıyor. Fizikçi Julius Robert Oppenheimer, İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin bilimsel lideri yapılmıştır. Fakat o ve eşi Kitty (Emily Blunt), bu kararın hem kendi hayatlarında hem de bütün dünyanın üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin bile edemezdi.

11. En İyi Kostüm Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Kostüm Ödülünün Tahmini Kazananı

Barbie” (Warner Bros.)

Barbie Ülkesi'nde yaşamak, bir varoluşsal kriziniz yoksa, mükemmel bir yerde mükemmel bir varlık olmaktır. Ya da bir Ken'sinizdir. Mükemmelliğini kaybetmeye başladığı için Barbie Ülkesi'nden Gerçek Dünya'ya giden Barbie (Margot Robbie) ile davetsiz yol arkadaşı Ken (Ryan Gosling), kendilerini keşfetme yolculuğuna çıkarlar.

12. En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı Ödülünün Tahmini Kazananı

Maestro” (Netflix)

Leonard Bernstein'ın (Bradley Cooper), hem senfoni hem de popüler Broadway eserleri besteleme tutkusunun peşinden koşarken Amerika'nın ilk yerli, dünyaca ünlü şefi olarak ün kazanmasını anlatan film müzisyenin eşsiz karizmasının ve işine olan tutkusunun bir portresi. Filmde, Leonard ve Felicia'nın (Carey Mulligan) 1946'da bir partide tanışmalrından ve iki nişan, 25 yıllık bir evlilik ve üç çocukla devam eden karmaşık aşkları merkeze alınıyor.

13. En İyi Orijinal Şarkı Ödülünün Tahmini Kazananı

En İyi Orijinal Şarkı Ödülünün Tahmini Kazananı

Barbie” (Warner Bros.) 

“What Was I Made For?” by Billie Eilish, Finneas O’Connell