Önemli Tarihi Olayları Anlatan 15 Harika Film

Tarihi olayları en iyi şekilde anlatan en harika 15 filmi sizler için derledik!

Büyük olaylar, sinemanın ilk yıllarından beri tarihi filmlere ilham kaynağı olmuştur, ancak birçok film tam resmi veremez. Yönetmenler, genellikle daha geniş hikayelerindeki önemli temaları daha iyi anlatabilmek için belirli bölümlerin belirli yönlerine odaklanır ya da anlatıyı yalnızca bir karakterin perspektifinden keşfeder. Bu, filmlerin daha eğlenceli olmasına yardımcı olabilirken, izleyicilerin tarihi eksik bir şekilde yorumlamasına da neden olur. Ancak, bazı harika tarih filmleri farklı bir yaklaşım benimser.

İşte sizler için seçtiğimiz, tarihi olayları anlatan 15 harika film!

İyi seyirler!

1. Kara Şahin Düştü

Orijinal İsmi: Black Hawk Down

Süre: 144dk
Tür: Aksiyon , Savaş , Tarih
Yönetmen: Ridley Scott
Senarist: Ken Nolan
Yapımı: 2001 - ABD , İngiltere

1993'te birleşmiş milletlerin Somaliye yiyecek yardımı yapmasının ardından gelen yardımları adamları tarafından toplatan Mohamed Farrah Aidid onbinlerce insanın ölmesine yol açmıştır. Bu olaya bir son vermek için özel eğitimli bir ekibin Aididin iki önemli adamını şehir merkezinde bir binada yakalamasına karar verilir.Plana göre şehre helikopterle gidilecektir binada 2 adam yakalanılarak sıcak çatışma olmadan geri dönülecetir 45 dakikada bitmes planlanan bu görev helikopterlerden birinin düşürülmesiyle bir anda tersine döner.Bundan sonra sayıları az olan askerlerle binlerce somali 18 saat süren bir savaşa başlar.

2. Waterloo

Orijinal İsmi: Waterloo

Süre: 134dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Sergey Bondarchuk
Yapımı: 1970 - İtalya

Elde etmek için çalıştığı her şeyin çöküşüyle karşı karşıya kalan fatih Napoleon Bonaparte ve ordusu, Waterloo Savaşı'nda İngilizlerle karşı karşıya gelir.

3. Titanik

Orijinal İsmi: Titanic

Süre: 194dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: James Cameron
Senarist: James Cameron
Yapımı: 1997 - ABD

İnsan elinden çıkmış en büyük ve en gösterişli yüzen araç olan Titanic yola koyuldu. Batmaz, sarsılmaz denilen bu büyük lüks yolcu gemisinde yolculuk yapmak, 20. Yüzyılın muhteşem bir rüyasıydı. Ancak bu büyük rüya sadece 4.5 gün serecek ve anısını bir sonraki yüzyıla bile taşıyacak büyüklükte bir kabusa dönüşecekti.

4. Oppenheimer

Orijinal İsmi: Oppenheimer

Süre: 181dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Film, Amerikalı bilim adamı Julius Robert Oppenheimer'ın hikayesini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesindeki rolünü anlatıyor. Fizikçi Julius Robert Oppenheimer, İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin bilimsel lideri yapılmıştır. Fakat o ve eşi Kitty, bu kararın hem kendi hayatlarında hem de bütün dünyanın üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin bile edemezdi.

5. Dunkirk

Orijinal İsmi: Dunkirk

Süre: 107dk
Tür: Aksiyon , Dram , Savaş
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2017 - ABD , İngiltere

2. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında Nazi Almanyası'nın net bir üstünlüğü vardır. Mayıs 1940'ta İngiltere, Kanada, Fransa ve Belçika'ya ait müttefik ordularından 400 bin asker, Fransa'nın İngiltere'ye çok yakın Dunkerque (Dunkirk) bölgesinde Alman Ordusu tarafından karadan tamamen kuşatılmıştır. Almanlar bu askerleri hava bombardımanlarıyla yok etmeyi planlarken, İngiliz Başbakanı Churchill'in yönlendirmesiyle askerleri kurtarabilmek için çok tehlikeli ve savaşın gelişimi açısından hayati önemde bir tahliye operasyonu başlatılır. Dunkirk, filmi, 2. Dünya Savaşı'nın seyrini etkileyen olaylardan Dunkirk Tahliyesi'ni karadan, havadan ve denizden farklı bakış açılarıyla izleyiciye aktarıyor.

6. Büyük Açık

Orijinal İsmi: The Big Short

Süre: 130dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Adam McKay
Senarist: Adam McKay
Yapımı: 2015 - ABD

Dünya ekonomisi hakkında belli bir bilgi seviyesine sahip, ancak bankacılık sektöründe yer almayan 4 kişi, 2000'li yılların ortasında yaşanan büyük ekonomik krizi önceden sezerler. Ancak gerek bankalar, gerekse hükumetler bu durumu ısrarla görmezden gelmeye devam etmektedir. Oluşan bu büyük açığı ancak her şeylerini kaybetmeyi göze alacak kadar cesur olanlar, risk almaktan korkmayanlar değerlendirebilecektir. Sonunda ya batacak, ya da muazzam paralar kazanacaklardır. Film 4 dalda Altın Küre'ye aday gösterildi.

7. Kanlı Pazar

Orijinal İsmi: Bloody Sunday

Süre: 107dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Paul Greengrass
Senarist: Paul Greengrass
Yapımı: 2002 - İngiltere , İrlanda

Britanya askerleri 30 ocak 1972 tarihinde, kuzey İrlanda'nın Derry şehrinde düzenlenen insan hakları yürüyüşüne katılan 13 silahsız sivili öldürür. 'Kanlı Pazar' olarak anılan bu olay , son dönem İrlanda tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. senelerce birikmiş ufak tefek olaylar, bu pazar günü bir iç savaşa dönüşür. bu olay onlarca İrlandalı gencin İRA ordusuna katılarak 25 yıllık bir mücadeleyi başlatmalarına neden olur.

8. Çöküş

Orijinal İsmi: Der Untergang

Süre: 155dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Oliver Hirschbiegel
Senarist: Bernd Eichinger
Yapımı: 2004 - Almanya , Avusturya , İtalya

Hitler ve yakın arkadaşları kendilerini sığınaklarda güvene almışlardır. Aralarında Führer'in özel sekreteri Traudi Junge de vardır. Berlin artık düşmüş bir kaledir fakat Hitler, şehirden çıkmayı ve teslim olmayı kabul etmemektedir. Halkının tüm fertleri dışarıda yok edilirken o, son yolculuğuna hazırlanmaktadır. Birlikte intihar etmeden birkaç saat önce Eva Braun ile evlenirler. Cesetleri düşman eline geçmemesi için yakılır. Führer'in peşinden yıllarca sadık bir şekilde gitmiş birçok insanın durumu da farklı değildir. Berlin düşerken herkesin ölümle yaşam arasında seçim yapma saati giderek yaklaşmaktadır.

9. Zulu

Orijinal İsmi: Zulu

Süre: 78dk
Tür: Aksiyon , Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Cy Endfield
Senarist: John Prebble
Yapımı: 1964 - İngiltere , Güney Afrika

Zulu imkansızlıklar karşısında cesaretin yer aldığı destansı bir film. Gerçek bir hikayeden uyarlama olan film, 100 İngiliz askerinin 1879 yılında Rorkes Geçidi'nin savunmasında 4.000 Zulu savaşçısına karşı verdiği mücadeleyi anlatmaktadır. Kibirli ancak cesur Lt. Bromhead rolü Michael Caine'e dünya çapında bir ün getirirken, Stanley Barker ve Jack Hawkins gibi İngiliz aktörleri de görülmeye değer performans sergiliyorlar.

10. Operasyon Valkyrie

Orijinal İsmi: Valkyrie

Süre: 121dk
Tür: Dram , Gerilim , Savaş
Yönetmen: Bryan Singer
Yapımı: 2008 - Almanya , ABD

Bir Nazi albayı olan Baron Claus Graf Schenk von Stauffenberg dönemin Almanya'sı adına bir çok uluslararası görevde bulunmuştur. Bunlardan birinde gözünün birini kaybeder. Hitler'e karşı düşüncelere sahip olduğu için sürekli suikast planları yapan kişilerle temas halindedir. Naziler tarafından yapılan katliamları gören Stauffenberg sonunda irtibatta bulunduğu Hitler karşıtı siyasi ve askeri kişileri bu işin yapılmasına ikna eder.  Hitler'in düzenlediği brifinglere katılma hakkı olduğundan suikasti bu toplantılar sırasında yapacaktır.20 Temmuz 1944'de Rastenburg'da yapılacak olan brifinge doğru hareket eder. Suikasti bir bombayla yapacaktır. Herşey hazır olduğunda operasyon başlar. İlk başta Operasyon Volkür kendi istekleri doğrultularında devam etsede çok geçmeden işler değişir.   Darbe bir anda bastırılır ve ele başları sorgulanmadan idam edilir.

11. Stalin'in Ölümü

Orijinal İsmi: The Death of Stalin

Süre: 107dk
Tür: Dram , Komedi , Tarih
Yönetmen: Armando Iannucci
Yapımı: 2017 - Belçika , İngiltere , Fransa

Sovyetler Birliği'nin lideri Jozef Stalin'in beklenmedik ölümünün ardından üst düzey Sovyet yetkililer, Stalin'in ardından kimin başa geçeceği konusunda anlaşmazlığa düşerler. Koltukta birçok kişinin gözü vardır, bu nedenle ülkenin yönetim kademesinde bir kaos baş gösterir.

12. Apollo 13

Orijinal İsmi: Apollo 13

Süre: 140dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Ron Howard
Yapımı: 1995 - ABD

Jim Lovell, Jack Swigert ve Fred Haise'den oluşan Apollo 13 ekibi, NASA'nın yürüttüğü beşinci uzay görevinin sırasında 'yarı yolda' oksijen tanklarından birinin patlaması yüzünden güç ve oksijen sıkıntısı çekmeye başlarlar ve aracın Dünya'ya dönmesi risk altına girer. Geri kalan oksijeni idareli kullanırken donma ve havasızlıktan ölme tehlikelerini göze alan ekip ne pahasına olursa olsun yörüngeden kurtularak Dünya'ya dönmeyi deneyeceklerdir. Fakat Houston'daki komuta merkezindeki görevliler hasar görmüş olan aracın atmosferden geçerken yanarak parçalanabileceğini tahmin etmektedir.

13. Tora! Tora! Tora!

Orijinal İsmi: Tora! Tora! Tora!

Süre: 144dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yapımı: 1970 - ABD , Japonya

2. Dünya Savaşı’nda, Amerika’nın sabrının taşmasına neden olan Pearl Harbor baskınını, hem Japonlar’ın hem de Amerikalılar’ın bakış açılarıyla anlatmayı deneyen, gösterişli bir ortak yapım. Baskının öncesi ve sonrasında yaşanan olaylar dizisini de perdeye taşıyan “Tora! Tora! Tora!”, özellikle o ünlü saldırı sahnelerinde ürkütücü bir gerçekçiliği yakalamayı başarıyor. Film, 1939 yılında Amiral Isoroku Yamamoto’nun (Yamamura), Japon Kraliyet Donanması’nın komutasını üzerine almasıyla başlar. Eğitimini Harvard’da tamamlamış, ateşli bir milliyetçi olan komutan, önceleri Amerika’yla yapılacak bir savaşa karşı olmasına rağmen, zamanla fikrini değiştirir. Japonya’nın, Asya’nın en güçlü devleti olma arzusu onu da etkiler ve vargücüyle Amerikalılar’la savaşmaya hazırlanır. Öte yandan ABD cephesinde, Japonya’nın egemenliğine karşı çıkma hazırlıkları başlar. Yamamoto bunun üzerine, Pearl Harbor limanındaki donanmayı vurmayı hedefler.

14. Özgürlük Yürüyüşü

Orijinal İsmi: Selma

Süre: 127dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Ava DuVernay
Senarist: Paul Webb
Yapımı: 2014 - ABD , İngiltere , Fransa

1965'te Alabama'nın Selma kentinde, rahip Martin Luther King önderliğinde başlayan eşitlik mücadelesinde siyahlar 3 ay boyunca sokaklara dökülür ve Montgomery kentine kadar yürürler. Şiddetli bastırma çabalarına rağmen hak talebi karşılığını bulacak ve başkan Lyndon Baines Johnson'ın harekete geçmesine yol açacaktır. David Oyelowo'nun canlandırdığı King'in destansı mücadelesi, 6 Şubat 2014'te Türkiye sinema izleyicisiyle buluştu.

15. Uçuş 93

Orijinal İsmi: United 93

Süre: 111dk
Tür: Aksiyon , Dram , Gerilim , Suç , Tarih
Yönetmen: Paul Greengrass
Senarist: Paul Greengrass
Yapımı: 2006 - ABD , İngiltere , Fransa

Paul Greengrass'ın yönetmenliğini üstlendiği 'United 93'te, Amerikan topraklarında bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük terörist saldırının yaşandığı 11 Eylül 2001 günü kaçırılan dördüncü uçak olan United Airlines havacılık şirketinin 93 sefer sayılı uçağında yolcuların, mürettebatın ve uçuş kontrolörlerinin yaşadığı korku ve dehşet ortamının öyküsü anlatılır.