"Aşk ve Gurur" Sevenlerin İzlemesi Gereken 10 Film

Romantik dönem filmi denince akla gelen başyapıt "Aşk ve Gurur" a benzeyen filmler burada!

Romantik dönem filmleri, bizlere zaman yolculuğu yaptırıp insanın o etkileyici atmosferin -ve romantik partnerlerin- etkisinde kendisini kaybetmesine neden olabiliyor. 2005 yılında sinemalara gelen "Aşk ve Gurur" da; harika kimyaya sahip oyuncu seçimleri, büyüleyici sinematografisi, akıllara kazınan naif müzikleri ve Jane Austen'ın eşsiz hikâyesi ile kısa süre içinde bir klasik hâline geldi. 

Biz de bu romantik başyapıtın sevenlerinin beğeneceği birbirinden romantik 10 dönem filmini bir araya getirdik.

İyi seyirler!

1. Aşk ve Yaşam

Orijinal İsmi: Sense and Sensibility

Süre: 136dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Ang Lee
Senarist: Emma Thompson
Yapımı: 1995 - ABD , İngiltere

Mr. Dashwood yasalar gereği mirasını ilk karısından olan oğluna bırakmak zorundadır. Oğlundan ikinci karısı ve ondan olan kızlarına destek olmasını rica eder. Fakat oğlunun karısı bunun gerçekleşmesini engellemek için elini yapar. Biri tamamen duygularıyla, diğeri de sadece mantığıyla hareket eden iki kızkardeş, 19.yüzyılın erkek egemen ve ahlakçı dünyasında bir de ekonomik sorunlarla başetmek zorunda kalırlar. Tüm toplumsal ve ekonomik baskılara rağmen mantık ve duygu aşkla birleştiğinde, bu iki kızkardeşe güç verecek, onlara mutluluğun kapılarını açacaktır.

2. Küçük Kadınlar

Orijinal İsmi: Little Women

Süre: 115dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Gillian Armstrong
Yapımı: 1994 - ABD , Kanada

Babaları İç Savaş’ta çarpışırken anneleri tarafından zor şartlarda büyütülen Joe, Meg, Beth ve Amy March’ın öyküsü, aynı zamanda kimsenin bozamayacağı güçlü bir bağın duygu dolu hikâyesi.

3. Aşkın Kitabı

Orijinal İsmi: Becoming Jane

Süre: 118dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Julian Jarrold
Yapımı: 2007 - İngiltere

Jane Austen aşka inanmaktadır. Anne ve babası onun 1795 İngiltere’sinde adet olduğu üzere, para karşılığı bir evlenme yapmasını arzular. 20 yaşındaki Jane büyüleyici, genç bir İrlandalı olan Tom Lefroy ile tanıştığında, zekası ve cüretkarlığı genç kızın merakını uyandırır. Jane, Lady Gresham’ın yeğeninin teklifini geri çevirip, ailesinin otoritesine ve sosyal adetlere karşı gelebilecek mi? Becoming Jane’de, edebi dehanın basamaklarındaki genç bir kadının, hayatını ve eserlerini aşk için riske atması anlatılıyor.

4. Kefaret

Orijinal İsmi: Atonement

Süre: 123dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Joe Wright
Yapımı: 2007 - ABD , İngiltere , Fransa

1935 yazının en sıcak gününde, on üç yaşındaki Briony Tallis, ablası Cecilia'nın soyunup yazlık evlerinin bahçesindeki küçük havuza girdiğini görür. Tıpkı Cecilia gibi Cambridge'den yeni dönmüş olan çocukluk arkadaşı Robbie Turner de kızı gözlemektedir. O gün sona ermeden bu üç gencin hayatı bir daha düzelmemek üzere değişmiş olacaktır. Robbie ile Cecilia başlangıçta hayal bile etmedikleri bir sınırı aşacak ve küçük kızın hayal gücünün kurbanı olacaklardır. Başkalarına ait sırlara tanık olan Briony, bir suç işleyecek ve bu suçun kefaretini ödemek için ölene kadar çabalayacaktır. Booker Ödüllü yazar Ian McEwan'ın en yetkin kitabı olan Kefaret, edebiyat çevrelerinin alkışladığı bir başyapıt. Çocukluğu, aşkı, savaşı, İngiliz toplumunu ve sınıf ayrımını akıcı, etkileyici bir anlatımla sunarken utanç ve bağışlama, kefaret ve günahları hoşgörmenin güçlüğü üzerinde düşünmeye yöneltiyor. 

5. Düşes

Orijinal İsmi: The Duchess

Süre: 110dk
Tür: Dram , Romantik , Tarih
Yönetmen: Saul Dibb
Yapımı: 2008 - ABD , Belçika , İngiltere , Fransa , İtalya

On sekizinci yüzyıl sonlarında geçen filmde, dönemin en güzel ve karizmatik kadınlarından olan Düşes Georgiana Cavendish yaşadığı aşk, müsrifliği ve politikaya el atması sonucunda itibarını kaybeder. Devonshire Dükü ile evli olmasına rağmen Earl Grey ile yasak aşk yaşaması, en iyi arkadaşı Leydi Bess Foster, kocası ve kendisi arasında karmaşık bir ilişkiye dönüşür.

6. Emma

Orijinal İsmi: Emma

Süre: dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Autumn de Wilde
Senarist: Eleanor Catton
Yapımı: 2020 - İngiltere

Hemen hemen gereken her özelliğe sahip olan yani zeki, zengin ve bekâr bir kadın olan Emma Woodhouse hayatından son derece memnundur ve evlilik ya da aşk gibi şeylere hayatında ihtiyacı yoktur. Hayatta en büyük hobisi ise başkalarının aşk hayatına burnunu sokmaktır.

7. Jane Eyre

Orijinal İsmi: Jane Eyre

Süre: 120dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Cary Fukunaga
Yapımı: 2011 - ABD , İngiltere

On yaşında öksüz kalan, babasını da öldü bilen Jane Eyre, kendisine köle gibi davranan halası tarafından yoksul kızların gittiği katı disiplinli bir yatılı okula gönderilir. On yıl kadar kaldığı bu okula sonunda öğretmen olur. Bir süre sonra da Edward Rochester’ın malikânesinde mürebbiyelik yapmaya başlar. Jane, giderek hayal bile edemeyeceği zorluklar ve acılar yaşayacak, beş parasız ve evsiz barksız kalacak, erkeklerin egemenliğindeki bir dünyada bir kadının tek başına ayakta kalabileceğini kanıtlamak için savaşacaktır.

8. Parlak Yıldız

Orijinal İsmi: Bright Star

Süre: 119dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Jane Campion
Senarist: Jane Campion

Muhteşem doğa manzaralarıyla bezeli bu romantik film; 1818 yılında, Londra’nın dışında geçiyor. 23 yaşındaki şair Keats, genç komşuları Fanny Brawne’la gözlerden ırak bir ilişkiye girer. Birbirlerine bağlılıkları güçlenir, aşkları alevlenirken bazı engelleri aşmaları gerekir: Fanny’nin annesi, Keats’in en yakın arkadaşı Brown ve genç şairin amansız hastalığı.

9. Manzaralı Oda

Orijinal İsmi: A Room With A View

Süre: 117dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: James Ivory
Yapımı: 1985 - İngiltere

Olaylar 20. yüzyılın hemen başında İngiltere'de Edward çağı hüküm sürerken geçer. Lucy Honeychurch akranı olan bütün kibar İngiliz kızlarının yaptığı gibi zoraki bir Avrupa turuna gönderilir. Bu turlarda genç kızların yanında mutlaka yaşlı bir kadın refakatçi olmaktadır. Bu seyahatte de Lucy'nin refakatine evde kalmış yaşı geçkin kuzeni Charlotte Bartlett verilmiştir. İtalya'ya geldiklerinde bir süreliğine Floransa'da bir pansiyonda oda tutarlar. Burada başka İngiliz gezginler de vardır. Pansiyonda oda komşuları olan Bay Emerson'un oğlu George'la Lucy arasında ilk andan itibaren bir çekim oluşur, ancak Charlotte, George'un doğru bir damat adayı olduğunu düşünmemektedir.

10. Bayan Potter

Orijinal İsmi: Miss Potter

Süre: 92dk
Tür: Aile , Dram , Romantik
Yönetmen: Chris Noonan
Yapımı: 2006 - ABD , İngiltere

‘Tavşan Peter’in Öyküsü’ kitabıyla ün kazanmış çocuk kitabı yazarı Beatrix Potter’in yaşam öyküsü. Potter, soğuk dış görünüşüne rağmen Kraliçe Viktorya dönemi kadınlarına göre son derece zeki, tutkulu ve bağımsızdır. İçinde yaşadığı toplumun, çağın ve ailesinin onun için öngördüğü yaşamla yetinmeyen Potter, hayvanlar ve insanlar arasında büyük benzerlikler görmektedir. Yüreği ve hayal gücü sayesinde gerçekleştirdiği keşfini insanlara anlatması o kadar da kolay olmayacaktır. Buna bir de ailesine hiç onaylamayacakları türde bir erkeği aşık olduğunu anlatması gerektiği eklenince Potter’in basit hayatı oldukça karışacaktır.