Seyircisine İlham Veren 10 Harika Film

Gerçek hikayelere dayanan 10 ilham verici filmi sizler için derledik!

Bazı karakterler tarihin katmanlarında gizlidir ve muhteşem hikayelerine rağmen keşfedilmeyi beklerler. Ancak film yapımcıları, görmezden geldiğimiz, hatta hiç duymadığımız bu tür başarıları ve ilham verici hikayeleri takdir edebilmemiz için her zaman gün yüzüne çıkarmaya çalışır. Dünyanın en ilham verici, tüm prangaları kıran ve kurallarına göre yaşayan, asla pes etmeyen ve bazen de saf olan insanları tanımanıza yardımcı olurlar.

İşte gerçek hikayelere dayanan en iyi 10 ilham verici ve motive edici filmin listesi!

İyi seyirler…

1. Patch Adams

Orijinal İsmi: Patch Adams

Süre: 115dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Tom Shadyac
Yapımı: 1998 - ABD

Yaşanmış bir hayat hikayesinden alınmıştır. İntihar eğilimli biri olarak girdiği akıl hastanesinde gördüklerinden sonra Hunter 'Patch' Adams (Robin Williams), çıktıktan sonra tıp fakültesine öğrenci olarak girer. Okulda başarılı bir öğrenci olmasına karşın, ideallerinden dolayı hocalarından tepki görür. Amacı 'hayata renk katarak' mizah yoluyla tedaviye katkıda bulunmaktır. Daha sonra yoksul hastalar için kendi parası ve bağışlarla özel bir klinik açmaya kadar girişimlerini sürdüren Adams, film sürecinde sevgilisi Carin Fisher'in (Monica Potter) öldürülmesiyle ve lisanssız klinik açmakla darbeler yese de, tedavi hizmetlerinde yaptıklarıyla ünü ülke çapına yayılır ve bir anlamda amacına ulaşır.

2. Hotel Rwanda

Orijinal İsmi: Hotel Rwanda

Süre: 121dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Terry George

1994'de dünyanın gözü önünde gerçekleşen Ruanda soykırımını konu alan Terry George filmi Hotel Rwanda'da, Ruanda halkı, Hutular ve Tutsiler olarak ikiye bölünmüş durumdadır ve çıkan savaşta 800.000 Tutsi katledilmiştir. Gerçek olaylara dayanan Hotel Rwanda'nın başrollerindeyse Jean Reno, Joaquin Phoenix ve Don Cheadle akıllardan çıkmayacak birer oyunculuk sergiliyor. 

3. Sıkıysa Yakala

Orijinal İsmi: Catch Me If You Can

Süre: 190dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Jeff Nathanson
Yapımı: 2002 - ABD

FBI’ın ünlü “En Çok Arananlar” listesinde yer alan en genç dolandırıcısının gerçek yaşam öyküsü... Frank Abagnale Jr henüz 18 yaşına gelmeden doktorluk, avukatlık ve büyük bir hava yolu şirketinde pilot yardımcılığı yapmtı. Kılık değiştirme ustası olan Abagnale, aynı zamanda son derece zeki bir dolandırıcıydı. 16 yaşındayken başladığı çek sahtekarlığını 26 ülkede sürdürerek milyon dolar çapında dolandırıcılık yaptı. ABD tarihinin en başarılı banka soygununu gerçekleştirdi.

4. Efsane Adam

Orijinal İsmi: The World’s Fastest Indian

Süre: 127dk
Tür: Dram , Macera , Tarih
Yönetmen: Roger Donaldson
Senarist: Roger Donaldson
Yapımı: 2005 - ABD , İsviçre , Japonya

Gençlik hayallerinin kaybolmasına izin vermeyen bir adam... Anthony Hopkins gerçek bir hikâye ile karşımızda dünya hız rekoru efsanesi Burt Munro rolünde. Yaşamı boyunca klâsik Indian motorsikletini mükemmelleştimeye çalışan Burt, dünyanın bir ucundan Utah’taki Bonneville tuz çöllerine motorunu denemek için yola çıkar. Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen, yeni hız rekorunun sahibi olur. 1967 yılında Munro tarafından kırılan dünya rekorunu henüz geçebilen kimse olmadı ve efsanesi günümüze kadar geldi.

5. Özgürlük Yazarları

Orijinal İsmi: Freedom Writers

Süre: 123dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Richard LaGravenese
Yapımı: 2007 - Almanya , ABD

23 yaşındaki idealist genç öğretmen Erin Gruwell (Hilary Swank), ilk ders günü için Wilson Lisesi’nin kapısından adımını atarken içine girmekte olduğu yepyeni dünyayı kucaklamaya hazırdır. Sınıfında çok çeşitli ırk ve toplum katmanlarından gelen sorunlu öğrenciler- vardır. Hepsinin de günü yaşamaktan başka umudu, beklentisi kalmamış gibidir. Gençlerin durumuna yüzeysel bakınca, paylaştıkları tek şey birbirlerine karşı nefretleridir. Derslere aktif katılımı şiddetle reddettikleri gün gibi ortadadır. Buna rağmen Erin günlük bazda onların ilgisini çekebilmek için çeşitli yöntemler denemeye çalışır.

6. Umudunu Kaybetme

Orijinal İsmi: The Pursuit of Happyness

Süre: 117dk
Tür: Dram
Yönetmen: Gabriele Muccino
Senarist: Steve Conrad
Yapımı: 2006 - ABD

The Pursuit of Happyness/Umudunu Kaybetme’de, Chris Gardner (Will Smith) iki yakasını bir araya getirmeye çalışan bir aile babasıdır. Ailesini ayakta tutmak için cesurca çabalamasına rağmen, beş yaşındaki oğlu Christopher’ın (Jaden Christopher Syre Smith) annesi (Thandie Newton) maddi zorlukların yarattığı sürekli baskı altında direncini kaybetmek üzeredir. Artık dayanamayacağını anlayınca, istemeye istemeye evi terk eder... Artık bekar bir baba olan Chris, yılmadan, bildiği tüm satış becerilerini kullanarak daha iyi kazandıran bir işin peşine düşer. Prestijli bir borsa şirketinde stajyerlik bulur ve ücret almasa da programın sonunda iş ve parlak bir gelecek elde edeceğini umarak kabul eder. Parasal güvencesi olmayan Chris ve oğlu, kısa süre sonra oturdukları daireden çıkartılırlar ve düşkünler evi, otobüs durağı, tuvalet; geceyi geçirmek için bulabildikleri her yerde kalırlar. Çektiği sıkıntılara rağmen, Chris, babalık görevini sevgi ve özenle yerine getirmeye devam eder ve oğlunun kendisine karşı duyduğu sevgi ve güveni, karşısına çıkan engelleri aşmak için kullanır.

7. Özgürlük Yolu

Orijinal İsmi: Into the Wild

Süre: 148dk
Tür: Dram , Macera
Yönetmen: Sean Penn
Senarist: Sean Penn
Yapımı: 2007 - ABD

Okulunun gözde öğrencisi Christopher McCandless, 1990 yılında mezun olduktan sonra biriktirdiği 24.000 doları bir vakfa bağışlar ve hayatının seyahatine çıkmaya hazırlanır. Orta gelirli bir ailenin oğlu olan Christopher'ın en büyük amacı Alaska'ya giderek oradaki vahşi doğayla iç içe yaşayabilmektir. Christopher çıktığı yolda hayatını değiştirecek birbirinden ilginç karakterle karşılaşacaktır.

8. Kör Nokta

Orijinal İsmi: The Blind Side

Süre: 129dk
Tür: Dram
Yönetmen: John Lee Hancock
Senarist: John Lee Hancock
Yapımı: 2009 - ABD

Michael Lewis'in "The Blind Side: Evolution of the Game" adlı kitabından uyarlanacak olan film evsiz bir çocukken iyi bir aile tarafından büyütülerek bu yıl NFL'de en iyi oyuncu seçilen Michael Oher'in hayatı anlatılacak.

9. Sınırsızlar Kulübü

Orijinal İsmi: Dallas Buyers Club

Süre: 117dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Jean-Marc Vallee
Yapımı: 2013 - ABD

‘Dallas Buyers Club’ filmi uyuşturucu bağımlısı ve HIV taşıyıcısı Ron Woodroof’un hayatından esinlenerek beyazperdeye aktarılıyor. Ron Woodroof’a 1986 yılında AIDS yüzünden 30 günlük ömür biçilir. Teşhiş sonrası FDA kurumundan yasal onaylı olarak kullanabileceği tek ilaç olan AZT’yi almaya başlayan Ron hızla ölümün eşiğine doğru sürüklendiğini fark eder. Çareyi ABD’de yasal olmayan ama dünyanın dört bir yanında bulunan, doğal ilaçlara başvurmakta bulur. Kendisiyle ilgilenen doktorlardan biri olan arkadaşı Eve Saks’ın da yardımıyla Ron farkıdna olmadan çevresindeki hastalar içinde bir iletişim ve satış ağı kurmuş olur. “Dallas Buyers Club” olarak bilinen bu oluşum FDA’nın tedavisi yerine alternatif tıbbı tercih edenlerin çaresi olur ve dahası hastalar üzerinde onaylı AZT’den daha çok işe yarar. Fakat durum çok geçmeden fark edilir ve ilaç firmaları ve FDA Ron’a karşı büyük bir savaş açar. Film 30 günlük ömrü kaldı dendikten sonra kendi doğal yöntemleriyle 2191 gün daha yaşamayı balşaran Ron Woodroof’un kişisel mücadelesine odaklanıyor. Filmin başrol oyuncularından Matthew McConaughey ve Jared Leto, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında Oscar ödülü kazandılar.

10. Akıl Oyunları

Orijinal İsmi: A Beautiful Mind

Süre: 135dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Ron Howard
Senarist: Akiva Goldsman
Yapımı: 2001 - ABD

John Forbes Nash Jr., genç yaşında geliştirdiği kuramlarla matematik dünyasının bir numaralı ismi haline gelir. Fakat kısa süre içerisinde bencilliği ve kendine olan aşırı güveni sonucunda oluşan kişisel problemleri ile baş edemez duruma düşer. Dahilik ile delilik arasındaki ince çizgide, delilik tarafına doğru sürüklenir.