Tiyatro Etrafında Şekillenen 10 Harika Film

27 Mart Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!

Bildiğimiz anlamıyla Antik Yunan'da başlayan tiyatro, aslında neredeyse insanlık kadar eski. İlkel zamanlarda dahi kostümlerin ve hikaye anlatıcılığının izlerini görmek mümkün. Tiyatro, seyircilerin ve oyuncuların aynı yerde aynı anda bir araya gelmesiyle sahne üzerinde yeni bir dünya kurar. Bizleri başka hayatlara konuk eder. Fakat günün sonunda insanı insana anlatan tiyatro, belki de tam bu yakınlık hissinden ötürü çok özeldir. 

Sinemada da tiyatro pek çok kez hikayelere ev sahipliği eder. Bazı filmler bizi sahne ışıklarının ötesine, sahne arkasına götürür, bazısındaysa hikayeyi anlatmak için bir araç haline gelir.

Bu listemizde de Dünya Tiyatro Günü şerefine tiyatro etrafında şekillenen birbirinden güzel filmleri derledik.

Keyifli seyirler!

1. Aşık Shakespeare

Orijinal İsmi: Shakespeare In Love

Süre: 123dk
Tür: Komedi , Romantik , Tarih
Yönetmen: John Madden
Yapımı: 1998 - ABD

Elizabeth dönemi İngiltere'sinde geçen bu romantik komedi filminde genç Shakespeare'in aşk hayatı anlatılıyor. Aslında Shakespeare'in son günlerde aşk hayatı hiç iyi gitmiyordur. Yeni oyunu 'Romeo and Ethel the Pirate's Daughter' konusunda ise daha bir satır bile düşünebilmiş ve yazabilmiş değildir. Shakespeare'in hayranlarından zengin ve güzel Viola duygusuz bir adam görünümündeki Lord Wessex ile evlenmek üzeredir.Hayali oyuncu olmak olan Viola, Shakespeare ile tanışınca ikisi yasak bir aşkın heyecanına kapılırlar.

2. Perde Açılıyor

Orijinal İsmi: All About Eve

Süre: 139dk
Tür: Dram
Yapımı: 1950 - ABD

Margo Channing, yetenekli ve kariyer sahibi bir oyuncudur. Bir hayranı olan Eve Harrington onunla tanışmak için yanına gelir. Eve onun hayatını değiştirecektir, sekreteri olarak yaşamaya başlayan Eve'nin asıl istediği Margo Channing'in ta kendisidir.

3. The Producers

Orijinal İsmi: The Producers

Süre: 134dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Susan Stroman
Yapımı: 2005 - ABD

Yapımcı Max Bialystock'un sahneye koyduğu Hamlet'in müzikal versiyonu olan Funny Boy, açılış gecesinde perde kapatmıştır. Leo Bloom, Max'e bir teklifte bulunur. Hitler'in Baharı müzikali için gereğinden fazla para toplayacak, sonra da perdeyi kapatıp parayı cebe atacaklardır.

4. Birdman veya (Cahilliğin Umulmayan Erdemi)

Bir zamanlar ikonik bir süper kahramanı canlandıran Raymon Carver zamanla popülerliğini yitirir. Bununla birlikte egosuyla savaşmaya başlayan Carver, ailesini, kariyerini ve kendisini yeniden iyileştirmesi gerekmektedir.

5. Bütün O Jazz

Orijinal İsmi: All That Jazz

Süre: 123dk
Tür: Dram
Yönetmen: Bob Fosse
Yapımı: 1979 - ABD

Bob Fosse'nin otobiyografik filmi gösteri dünyasının içinden bir yapıt. Ünlü yönetmen-koreograf Joe Gideon Broadway'in zirvesinde. Ama işine bağlılığı özel hayatını gittikçe yok etmekte ve Dexedrine ilaç şişeleriyle ayakta durabilmekte. Gideon bir seçime doğru yaklaşmaktadır. Sanatı ya da hayatı...

6. Tick, Tick... Boom!

Orijinal İsmi: Tick, Tick... Boom!

Süre: 115dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Lin-Manuel Miranda
Senarist: Steven Levenson
Yapımı: 2021 - ABD

Jonathan Larson'ın otobiyografik oyununun beyazperde uyarlaması olan film, 1990'lı yılların New York'unda yaşayan ve müzikal besteler yapan Jon isimli bir adamın hikayesini konu ediniyor. 30. yaş gününe yaklaşmış olan Jon, sırf sahne sanatları üzerinde çalışabilmek için yanlış kariyer seçimi yapıp yapmadığı üzerine kendini sorgulamaya başlar. Bir yandan da Jon’un kariyeri için kendi kariyer hedeflerini de askıya almış olan kız arkadaşı Susan’ın baskısını da üstünde hissetmektedir. Acaba hayalleri için her şeyi bir kenara atmasına değecek midir?

7. Sahne Güzeli

Orijinal İsmi: Stage Beauty

Süre: 106dk
Tür: Komedi , Romantik
Yönetmen: Richard Eyre
Senarist: Jeffrey Hatcher
Yapımı: 2004 - Almanya , ABD , İngiltere

1660larda İngiltere'nin en gözde kadını Edward 'Ned' Kynaston. Kadınların sahneye çıkmasının yasak olduğu bu dönemde Ned güzelliği ve kadın rollerindeki başarısıyla tanınıyordu. Fakat Kral II. Charles aynı eski trajedilerin aynı yaşlı oyuncular tarafından canlandırılmasından oldukça sıkılmıştır. Kral Othello'nun bir kaç iyi espri ile yeniden düzenlenmesini ve kraliyete sunulacak oyunlarda artık kadın rollerinin kadınlar tarafından oynanmasını ister. Bu kralın küstah ve sahneye meraklı metresi Nell Gwyn için iyi bir haberdir. Genç ve güzel bir kostümcü olan Maria da bu güzel habere çok sevinir. Zira Maria zaten kaçak olarak bazı rollerde müşterilerinden ödünç aldığı kostümlerle sahneye çıkmaktadır. Fakat Ned için kötü haberdir. Yıllardır Londra'nın en çok dikkat çeken ve en çok arzu edilen güzel kadınlarını canlandıran tek kişi odur. Ned spot ışıklarının önüne geçen kadınlarla gizliden alay eden bir politikayı sürdecektir.

8. Drive My Car

Orijinal İsmi: Doraibu Mai Kâ

Süre: 179dk
Tür: Dram
Yönetmen: Ryusuke Hamaguchi
Yapımı: 2021 - Japonya

Bir tiyatro oyuncusu ve yönetmeni olan Yusuke Kafuku, sevgili karısının kaybıyla iki yıl geçmesine rağmen hâlâ baş edemediği için Hiroşima'daki bir tiyatro festivalinde Vanja Amca'nın yönetmenliğini yapmayı kabul eder. Orada, arabasını sürmek için atanan içe dönük genç bir kadın olan Misaki ile tanışır. Yolculuklar arasında, geçmişten gelen sırlar ve içten itiraflar açığa çıkacaktır.

9. Operadaki Hayalet

Orijinal İsmi: The Phantom Of The Opera

Süre: 141dk
Tür: Dram , Gerilim , Romantik
Yönetmen: Joel Schumacher
Yapımı: 2004 - İngiltere

Dahi bir müzisyen yüzündeki maskesiyle operada gizli saklı yaşamakta, bu arada Christine'e dersler vermektedir. Kızın patronuna aşık olmasıyla Phantom'un gazabı operayı saracaktır.

10. Kırmızı Değirmen

Orijinal İsmi: Moulin Rouge

Süre: 128dk
Tür: Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: Baz Luhrmann
Yapımı: 2001 - ABD , Avustralya , İngiltere

1899  yılında, genç ve yetenekli bir şair olan Christian babasına karşı gelip evinden ayrılır ve Paris'te Montmartre'ye taşınır. Orada bir müzik holde Satin adlı bir müzikhol yıldızıyla tanışır ve ona aşık olur. Satin de Christian'a aşık olmuştur, ama bu aşk tehlikelidir. Çünkü Satin Paris'in en ünlü ve zengin kişileriyle birlikte olan ünlü bir fahişedir.