Tek Mekanda Geçen 11 İlgi Çekici Film

Bu filmlerde çılgın mekan değişimleri yok, işte ilginizi çekecek tek mekanda geçen filmler!

Teknolojinin yardımıyla hayal edebileceğimiz her şeyi filmlerde izleme şansına erişen bir jenerasyonda olduğumuz için artık ne kadar etkileyici olursa olsun çoğu film efekti, sahne değişimi, prostetik makyaj bize sıra dışı gelmez. Bir mekandan diğerine, bir gezegenden öbürüne geçişler görmek filmler için olağan bir anlatım şeklidir. Fakat bazen iyi bir hikaye anlatmak için tek ihtiyacınız olan tek bir odadır. Ve bu kısıtlama filme farklı bir meydan okuma getirerek filmi ilgi çekici kılmaya itebiliyor. Bu listedeki filmler de (neredeyse) tüm film boyunca aynı mekanda geçmekte. Tek mekanda geçen bu filmlere farklı bir gözle bakmaya hazır mısınız?

1. Toprak Altında

Orijinal İsmi: Buried

Süre: 94dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Rodrigo Cortés
Senarist: Chris Sparling
Yapımı: 2010 - ABD , Fransa , İspanya

Paul Conroy eski ahşap bir tabuta canlı canlı gömülmüş halde uyanır. Buraya onu kimin, neden koyduğunu bilemese de, kurtulmasına yardım edebilecek tek şey elindeki cep telefonudur. Zamana karşı verdiği bu savaşta en büyük düşmanları telefonun iyi çekmemesi, şarjının az kalması ve havasızlıktır. Buradan kurtulması için sadece 90 dakikası vardır.

2. Telefon Kulübesi

Orijinal İsmi: Phone Booth

Süre: 81dk
Tür: Gerilim , Suç
Yönetmen: Joel Schumacher
Senarist: Larry Cohen
Yapımı: 2002 - ABD

Müşterilerine iki taraflı oynayan Stu Shephard, bir gün bir telefon kulübesinden çıkarken telefon çalar, telefondaki ses kendisi hakkında şaşırtıcı bilgiler verir ve üzerine doğrulttuğu tüfeğin lazerini göstermesi ile birlikte Stu, telefon kulübesine hapis olur. Artık telefondaki sesin talimatlarına göre hareket edecektir.

3. 1408

Orijinal İsmi: 1408

Süre: 112dk
Tür: Gizem , Korku
Yönetmen: Mikael Håfström
Yapımı: 2007 - ABD

Mike Enslin buranın ve şimdinin dışında hiçbir gerçeklik olmadığını ispatlamaya çalışan bir adam. Başka bir hayat yok. Tanrı yok. İkinci şanslar yok. Yoksa var mı? Korku ustası Stephen King’in tüyler ürpertici kısa filminden uyarlanmıştır. Ünlü korku romanı yazarı Mike Enslin (John Cusack) sadece kendi gözleriyle gördüğü şeylere inanır. Uyduruk perili evler ve mezarlıklarda geçen doğan üstü olayları kötüleyen bir dizi çok satan kitap yazdıktan sonra Enslin’in hayaletlerden uzak ve yalnız geceleri, yeni projesi için gittiği kötülüğüyle ün salmış Dolphin Otel’in 1408 numaralı odasında kalmaya başladığında değişmeye başlar. Otel müdürünün(Samuel L. Jackson) uyarılarına karşı koyan yazar, perili olduğu söylenen bu odada yıllardan beri kalan ilk kişidir. Yeni bir liste başı kitabın eli kulağındadır, ama birçok diğer Stephen King kahramanı gibi, öncelikle yaşayabilmek için şeytanlarıyla  yüzleşmelidir.

4. Rope

Orijinal İsmi: Rope

Süre: 81dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapımı: 1948 - ABD

Brandon ve Philip, New York'ta yaşayan iki genç arkadaştır. Macera peşindeki iki kafadar yakın arkadaşları David Kentley'i öldürüp evlerindeki bir sandığa kapatırlar. Amaçları aynı gece evde bir parti vermek ve maktül yemek masası olarak görev yapan sandığın içindeyken insanları ağırlamaktır. Üstelik misafirler arasında David'in babası Henry Kentley ve kız arkadaşı Anita Atwater da vardır. Hiçbir şeyden habersiz bu insanlar partinin tadını çıkarmaya çalışırken, konuklar arasında bir isim ortamda bir şeylerin yolunda gitmediğini fark etmeye başlar. Aslında Rupert Cadell adındaki bu adam, Brandon'ın aklına sıradan insanların öldürülmesi gerektiği fikrini sokan kişidir. Ancak Rupert, Brandon'ın sandığı gibi soğuk kanlı bir katil de değildir.

5. Shiva Baby

Orijinal İsmi: Shiva Baby

Süre: 78dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Emma Seligman
Senarist: Emma Seligman
Yapımı: 2020 - ABD

Genç bir kız olan Danielle, sevdiği bir kişinin ölümünün ardından gerçekleştirilecek olan Yahudi ritüeli Shiva'ya katılmak için ailesinin yanına gider. Yolculuk sırasında evli bir adam olan Max ile tanışan Danielle, onunla para karşılığında ilişki yaşar. Ailesinin yanına gittiğinde tavırları ile aile üyelerinin tepkisi ile karşılaşan Danielle’i kötü bir sürpriz beklemektedir. Max, karısı ve ağlayan bebeğiyle ortaya çıktığında bu özel günde beklenmeyen olaylar meydana gelir.

6. Ölüm Kitabı

Orijinal İsmi: Misery

Süre: 107dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Rob Reiner
Yapımı: 1990 - ABD

Yazar Paul Sheldon arabasının takla atarak yoldan çıkmasına neden olan kar fırtınasını hatırlamaktadır.Tek hatırladığı Annie Wilkes'in evinde gözlerini açması ve bu kadının kendisinin aşırı bir fanatiğ olduğu ve hayatının sonuna kadar onu kişisel tutsağı olarak alı koymasının farkına varmasıdır.

7. Arka Pencere

Orijinal İsmi: Rear Window

Süre: 128dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapımı: 1954 - ABD

Fotoğrafçı L. B. Jeffries, bir araba yarışını görüntülerken kaza geçirerek bacağını kırar.  New York'taki apartman dairesinde zorunlu tatil sırasında arka penceresinden komşularını seyrederek zaman geçirmektedir.   Jeff, yine seyri sırasında komşusunun, karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmaları için fotomodel sevgilisi Lisa ve hemşiresi Stella'dan yardım ister.   Gerilim türünün usta yönetmeni Alfred Hitchcock'tan türünün klasiği olarak kabul edilen bir başyapıt.

8. Rezervuar Köpekleri

Orijinal İsmi: Reservoir Dogs

Süre: 99dk
Tür: Gerilim , Suç
Yönetmen: Quentin Tarantino
Yapımı: 1992 - ABD

Bir grup suçlu, bir mücevher deposunu soyarlar. Polis o kadar çabuk peşlerine düşerki aralarında bir muhbir olduğundan şüphelenirler.

9. 12 Kızgın Adam

Orijinal İsmi: 12 Angry Men

Süre: 97dk
Tür: Dram
Yönetmen: Sidney Lumet
Senarist: Reginald Rose
Yapımı: 1957 - ABD

Genç bir adam babasını öldürme suçuyla yargılanmaktadır. 12 tane jüri tartışmak için bir odada toplanırlar.Bu jürilerden 11 tanesi çocuğun suçlu olduğunu söyler ama 8. jüri suçsuz olduğunu söyler. Diğer jüriler ona kararını değiştirmesinde ısrar etmektedir ama tartışmadan kararını değiştirmeyecektir çünkü boş yere masum bir çocuğu ölüme göndermek istememektedir. Sadece bir odada geçen ve sadece konuşma üzerine yapılmış ve klasikler arasına girmiş Sidney Lumet in başyapıtı, sinema tarihinin en önemli filmleri arasında gösterilmektedir.

10. Petra Von Kant'ın Acı Gözyaşları

Orijinal İsmi: Die bitteren Tränen der Petra von Kant

Süre: 124dk
Tür: Dram , Romantik
Yapımı: 1972 - Almanya

1973 Alman Film Ödülleri: Üstün Başarı Ödülü (Margit Carstensen & Eva Mattes) 1973 Şikago Jüri Özel Ödülü Sadomazoşist tutkuların içe kapalı dünyasında bir aşk krizi yaşanmaktadır. Başarılı moda tasarımcısı Petra von Kant üç yıl önce boşanmıştır. Beraber yaşadığı asistanı Marlene onun hâkimiyetine sessizce tahammül etmektedir. Petra genç Karin’e âşık olur. Karin ise manken olunca özgürlüğünü ister ve tıpkı Marlene gibi o da Petra’yı bırakır. Tutkuyla yarattığı yapay dünya çökünce Petra tamamen yalnız kalır.

11. Kaset

Orijinal İsmi: Tape

Süre: 86dk
Tür: Dram
Yönetmen: Richard Linklater
Senarist: Stephen Belber
Yapımı: 2001 - ABD

Üç eski lise arkadışının birbirleriyle görüşmelerinden 10 yıl sonra bir motel odasında tekrar buluşmaları ve geçmişleriyle yüzleşmeleri üzerine bir film.Bu buluşma Vince'in konuşmaları kaydetmek için yanında bir kaset getirmesiyle hiç umulmadık bir yöne doğru ilerleyecektir.