Sanat ve Sanatçılarla ile İlgili Birbirinden Güzel 10 Film!

Büyüleyici eserlere sahip bu sanatçıların hayatlarına daha yakından bakmak ister misiniz?

Sanatçıların yaptıkları eserler kadar çalışma disiplinleri, diğer insanlarla ilişkileri, nasıl insanlar oldukları; kısacası biyografileri oldukça ilgi çekici olabiliyor. Bu filmlerde de Marina Abramovic'ten Auguste Renoir'a birbirinden farklı eserlere sahip yetenekli sanatçıların hayatlarına misafir olma şansına erişiyoruz. Fularlarınızı takın ve bu harika filmlere hazır olun! 

1. Louis Wain'in Renkli Dünyası

Orijinal İsmi: The Electrical Life of Louis Wain

Süre: 111dk
Tür: Dram , Komedi , Tarih
Yönetmen: Will Sharpe
Yapımı: 2021 - İngiltere

Ressam Wain, 10 yaşına kadar ailesi tarafından okula gönderilmemiş; sürekli evden kaçıp Londra’da gezmesi ile tanınan biridir. Hayatının ilerleyen dönemlerinde West London School of Art'a kaydolan Wain’in yaşamı o günden itibaren sadece sanata odaklı olmuştur. Hayatı düzene giren Wain, eşi Emily ile severek, mutlu bir evlilik yapmıştır ancak mutlu evlilikleri Emily’nin meme kanserine yakalanıp, hayatını kaybetmesi ile son bulur. Hayvansever bir ressam olan Wain, dönemin önemli sanatçılarından olsa da; ekonomik olarak hiçbir zaman çok da rahat olmamıştır. Yaşamının ilerleyen döneminde şizofren teşhisi konulan Wain, bir akıl hastanesine yatırılmıştır.

2. Büyük Gözler

Orijinal İsmi: Big Eyes

Süre: 106dk
Tür: Dram
Yönetmen: Tim Burton
Yapımı: 2014 - ABD , Kanada

Eşi ve kızıyla birlikte sıradan bir hayat süren Margaret Ulbrich (Amy Adams), bu hayata daha fazla dayanamayarak kızıyla birlikte San Francisco'ya kaçar. Burada hayatta kalabilmek için tek şansı, resim yeteneğini kullanarak sokaklarda yaptığı resimleri satmaktır. Bu sırada karizmatik bir başka sokak ressamı Walter Keane ile (Christoph Waltz) tanışır, kısa sürede evlenirler ve Margaret, Keane olarak anılmaya başlar. Margaret'in kızından esinlenerek yaptığı büyük gözlü çocuk resimleri büyük ilgi görmeye başlar, ancak bu başarının kaymağını Walter yemektedir. Walter, eşsiz ikna yeteneği ve insan ilişkilerindeki başarısıyla Margaret'in resimlerini kendi adıyla bir marka haline getirir. Margaret bu oyuna kızının geleceği için katlanmak durumundadır.

3. Maudie

Orijinal İsmi: Maudie

Süre: 115dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Aisling Walsh
Senarist: Sherry White
Yapımı: 2016 - İrlanda , Kanada

Çocukluk yıllarından beri Romatoid artrit hastası olan Maud Dowley (Sally Hawkins), babasını ve annesini kaybettikten sonra dünyada tek yakını olan erkek kardeşiyle kalmıştır. Ancak annesinin evinin erkek kardeşine miras kalması ve kardeşinin de evi satmasıyla Maud, bir süre sığıntı gibi yaşamak durumunda kalır. Sonunda evine bir yardımcı arayan 40'lı yaşlardaki bekar Everett Lewis'in (Ethan Hawke) yanında çalışmaya ve yaşamaya başlar. Fiziksel dezavantajlarına rağmen çizdiği resimlerin yörede meşhur olmasıyla birlikte Maud hem para kazanmaya, hem de herkes tarafından tanınmaya ve sevilmeye başlayacaktır. Filmde Kanada'nın ünlü sanatçılarından Maud Lewis'in gerçek yaşam öyküsü anlatılıyor.

4. Sanatçı Aramızda

Orijinal İsmi: Marina Abramovic: The Artist Is Present

Süre: 106dk
Tür: Belgesel
Yönetmen: Matthew Akers
Yapımı: 2012 - ABD

Marina Abramovic yaklaşık kırk yıldır sanatı yeniden tanımlıyor ve kendi bedenini bir araç olarak kullanıp, meydan okuyan, şok eden ve düşündüren performanslar sergiliyor. 1995 İstanbul Bienali’nin de katılımcılarından biri olan sanatçı, günümüzün en etkili ve tartışmalı sanatçıları arasında yer alıyor. Bu belgeselde Marina’nın, New York’taki Modern Sanatlar Müzesi’nde (MoMA) gerçekleştirilecek retrospektifine hazırlanma sürecini izlerken, MoMA’da bir sandalyede hareketsiz olarak 736 saat boyunca oturduğu performansının da dahil olduğu gösterisinin üç aylık dönemine de şahit oluyoruz.

5. Bayan Potter

Orijinal İsmi: Miss Potter

Süre: 92dk
Tür: Aile , Dram , Romantik
Yönetmen: Chris Noonan
Yapımı: 2006 - ABD , İngiltere

‘Tavşan Peter’in Öyküsü’ kitabıyla ün kazanmış çocuk kitabı yazarı Beatrix Potter’in yaşam öyküsü.. Potter, soğuk dış görünüşüne rağmen Kraliçe Viktorya dönemi kadınlarına göre son derece zeki, tutkulu ve bağımsızdır. İçinde yaşadığı toplumun, çağın ve ailesinin onun için öngördüğü yaşamla yetinmeyen Potter, hayvanlar ve insanlar arasında büyük benzerlikler görmektedir.Yüreği ve hayalgücü sayesinde gerçekleştirdiği keşfini insanlara anlatması o kadar da kolay olmayacaktır. Buna bir de ailesine hiç onaylamayacakları türde bir erkeği aşık olduğunu anlatması gerektiği eklenince Potter’in basit hayatı oldukça karışacaktır.

6. İnci Küpeli Kız

Orijinal İsmi: Girl With A Pearl Earring

Süre: 100dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Peter Webber
Yapımı: 2003 - İngiltere , Fransa , Lüksemburg

1665 yılında Hollanda'sında geçen bu filmde on yedi yaşındaki Griet (Scarlett Johansson) babası bir iş kazasında kör kalınca ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda kalır ve ressam Johannes Vermeer'in (Colin Firth)evinde hizmetçiliğe başlar. Griet , zamanla evli olan ressamın ilgisini çeker. Vermeer, onun yetiştirilme tarzı, eğitim düzeyi ve sosyal konum açısından çok farklı olmasına rağmen, renkler ve ışığı algılama kabiliyetini farkederek onu resimlerinin gizemli dünyasına çeker.Bu ortak yönlerinden dolayı aralarındaki hizmetçi-efendi ilişkisi yerini yakınlaşmaya bırakır.

7. Loving Vincent

Orijinal İsmi: Loving Vincent

Süre: 94dk
Tür: Animasyon , Dram , Gizem , Tarih
Yapımı: 2017 - İngiltere , Polonya

Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un ölümünün üzerinden 1 yıl geçmiştir. Postacı Roulin, ressamın kardeşi Theo'ya gönderdiği, ancak bir türlü yerine ulaşamayan mektubu elden vermesi için oğlu Armand'ı Auvers-sur-Oise'a gönderir. Armand bu görevi pek istemese de kabul ederek söz konusu kasabaya gider. Ancak Theo da vefat etmiştir, mektubu Van Gogh'un dostu Dr. Gachet'ye vermesi gerekir. Doktorla görüşebileceği anı beklerken kasaba halkından birçok kişiyle tanışan Armand, ressamın sanatının esin kaynaklarına ve ölümüne giden sürece dair çok şey öğrenir. Loving Vincent filmi, 115 ressamın tek tek yaptığı 65,000 kare yağlı boya tablonun birleştirilmesiyle gerçekleşti.

8. Sol Ayağım

Orijinal İsmi: My Left Foot: The Story of Christy Brown

Süre: 103dk
Tür: Dram
Yönetmen: Jim Sheridan
Yapımı: 1989 - İngiltere , İrlanda

Beyin felçli olarak doğan Christy Brown, hastalığı nedeniyle hareketlerini kontrol edemez ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir yaşam sürer. Ancak çocukluğunda, sol ayağının felçten etkilenmediğinin farkına varması hayatını değiştirecektir. Christy sol ayağını kendine verilmiş bir şans olarak görür ve azmin de yardımıyla hastalığının etkilerini yenmeye çalışır. Bu çalışmanın sonucunda ise sakat vücudunun içinde gizli olan zeka ve yazma yeteneği ortaya çıkacaktır.Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı romanlar ve şiirler, sonraki yıllarda Christy Brown’un İrlanda edebiyatının saygın isimleri arasına girmesini sağlayacak ve azimle çalışmanın sonucunda imkansız diye birşeyin olmadığını tüm insanlığa gösterecektir.Christy Brown’ın ölümünden dokuz yıl sonra çekilen film, yazarın hayatından kesitleri anlattığı kitap olan Sol Ayağım’ın sinema uyarlamasıdır. Kimi zaman hüzünlü, kimi zaman eğlendirici olabilmeyi başaran filmin, azim ve umut hikayesi olarak vereceği evrensel mesajları var.

9. Basquiat

Orijinal İsmi: Basquiat

Süre: 108dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Julian Schnabel
Yapımı: 1996 - ABD

Film, 80'lerin başında yıldızı parlayan ve pop art'ın büyük ismi Andy Warhol'le birlikte dönemin en ünlü ressamlarından biri olarak kabul gören Jean Michel Basquiat'nın hayatından kimi kesitler aktarıyor. Sanatçının yakın arkadaşı ressam Julien Schnabel'in çektiği film, biyografik özelliklerden çok sanat dünyasına ve bu dünyanın bileşenlerine ışık tutuyor.

10. Renoir

Orijinal İsmi: Renoir

Süre: 111dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Gilles Bourdos
Yapımı: 2012 - Fransa

Yaralı asker ile usta ressam babası kızıl saçlı bir esin perisi yüzünden birbiriyle çatıştığında ya sonuç trajedi olacak ya da yeni bir sanatçı doğacaktır. 2012 Cannes Film Festivali´nin kapanış filmi, ressam Pierre-Auguste Renoir ile müstakbel film yapımcısı oğlu Jean Renoir´ın öyküsünü anlatıyor. 1915´te, 21 yaşındaki Jean savaşta kötü bir yara alır ve iyileşmek için babası ünlü empresyonist ressam Auguste Renoir´ın Fransız Rivierası´ndaki evine gider. Bu Akdeniz cennetinde babasının son modeli ve hayatının neşesiyle tanışır; özgür ruhlu, ışık saçan Andrée´yle. Andrée´nin büyüsü Jean´ı da tutsak eder. Bu tutsaklık, irade yoksunu ve savaş yorgunu Jean´ı bir sinemacıya dönüştürecektir.