Usta oyuncu Robin Williams 72 yıl önce bugün doğdu...
11 Ağustos 2014 tarihinde intihar ederek hayatını kaybeden usta oyuncu Robin Williams, yaşasaydı bugün 72 yaşında olacaktı. O, bugün aramızda olmasa da geride bıraktığı filmler ve performanslarla unutulmazlar arasına adını yazdırdı.
Biz de oyuncunun doğum günü şerefine en sevdiğimiz filmlerini derlediğimiz bir liste hazırladık.
Keyifli seyirler!
1. Jumanji
- Orijinal İsmi: Jumanji
- Süre: 104 dakika
- Tür: Macera, Fantastik, Aile
- Oyuncular: Robin Williams, Kirsten Dunst, Bradley Pierce, Bonnie Hunt, Jonathan Hyde, Laura Bell Bundy
- Yönetmen: Joe Johnston
- Senarist: Jonathan Hensleigh, Greg Taylor
- Yapım: 1995 - ABD
26 yıl boyunca bir oyunun içinde tıkılı kalan Alan Parrish, iki çocuğun oyunu yeniden oynamasıyla gerçek hayata geri dönüyor. Ancak onunla birlikte egzotik ve vahşi hayvanlar da gerçek hayata geliyorlar. Alan, şehri kurtarmak zorundadır, bunun için de oyunu en son onunla oynayan eski arkadaşı Sarah Whittle'ın yardımına ihtiyacı vardır.
2. Can Dostum
- Orijinal İsmi: Good Will Hunting
- Süre: 127 dakika
- Tür: Dram
- Oyuncular: Matt Damon, Robin Williams, Minnie Driver, Ben Affleck, Stellan Skarsgård, Derrick Bridgeman
- Seslendirenler: Sezai Aydın
- Yönetmen: Gus Van Sant
- Senarist: Matt Damon, Ben Affleck
- Yapım: 1997 - ABD
Will, bir üniversitede hademelik yapan süper zeki bir gençtir. Will, bir türlü sokak kavgalarından kendini alıkoyamaz ve başı derde girer. Hapise düşmek üzere olan Will'i bu durumdan kurtarabilecek tek kişi onun yeteneklerini farkeden, okulun profesörlerinden Sean McGuire'dır. Aralarında bir anlaşma yaparlar ve bu zamanla çok özel bir dostluğa doğru yol alırlar..
3. Ölü Ozanlar Derneği
- Orijinal İsmi: Dead Poets Society
- Süre: 128 dakika
- Tür: Dram
- Oyuncular: Robin Williams, Melora Walters, Kurtwood Smith, Jamie Kennedy, Ethan Hawke, Robert Sean Leonard
- Seslendirenler: Sezai Aydın
- Yönetmen: Peter Weir
- Senarist: Tom Schulman
- Yapım: 1989 - ABD
50'lerin Welton Akademisi, ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve ortodoks tavırları okulu öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir hale getirmektedir. Fakat yeni ingilizce öğretmeni John Keating'in okula atanmasıyla çok şey değişecektir.
4. Robot Adam
- Orijinal İsmi: Bicentennial Man
- Süre: 131 dakika
- Tür: Bilim Kurgu, Dram
- Oyuncular: Robin Williams, Embeth Davidtz, Sam Neill, Oliver Platt, Wendy Crewson, Hallie Kate Eisenberg
- Yönetmen: Chris Columbus
- Senarist: Nicholas Kazan, Isaac Asimov
- Yapım: 1999 - Almanya, ABD
Teknolojinin hızla geliştiği yeni binyılın ilk yıllarında Richard Martin, bir NDR-114 robot satın alır. Ailenin en küçük çocuğu robota Andrew adını verir. Başlangıçta evin sıradan işlerini yapmak için alınan bir robotken Andrew düşünmek ve hissetmenin ne olduğunu keşfetmeye başlar. Martin ailesi ise satın aldıkları robotun sıradan bir robot olmadığını. Bicentennial Man, her bireyin aşk, insanlık ve hayatı anlamaya çalışmayı amaçladığı iki yüzyıllık bir süreyi anlatıyor. Andrew öğrendiği derecede öğretiyor ve dünyaya bir varlığın nasıl şefkatle kucaklanacağını gösteriyor.
5. Patch Adams
- Orijinal İsmi: Patch Adams
- Süre: 115 dakika
- Tür: Komedi, Dram
- Oyuncular: Robin Williams, Bob Gunton, Philip Seymour Hoffman, Daniel London, Monica Potter, Harve Presnell
- Yönetmen: Tom Shadyac
- Senarist: Steve Oedekerk, Maureen Mylander
- Yapım: 1998 - ABD
Yaşanmış bir hayat hikayesinden alınmıştır. İntihar eğilimli biri olarak girdiği akıl hastanesinde gördüklerinden sonra Hunter 'Patch' Adams, çıktıktan sonra tıp fakültesine öğrenci olarak girer. Okulda başarılı bir öğrenci olmasına karşın, ideallerinden dolayı hocalarından tepki görür. Amacı 'hayata renk katarak' mizah yoluyla tedaviye katkıda bulunmaktır. Daha sonra yoksul hastalar için kendi parası ve bağışlarla özel bir klinik açmaya kadar girişimlerini sürdüren Adams, film sürecinde sevgilisi Carin Fisher'in öldürülmesiyle ve lisanssız klinik açmakla darbeler yese de, tedavi hizmetlerinde yaptıklarıyla ünü ülke çapına yayılır ve bir anlamda amacına ulaşır.
6. Müthiş Dadı
- Orijinal İsmi: Mrs. Doubtfire
- Süre: 125 dakika
- Tür: Komedi, Dram, Aile
- Oyuncular: Robin Williams, Pierce Brosnan, Anne Haney, Polly Holliday, Sally Field, Robert Prosky
- Yönetmen: Chris Columbus
- Senarist: Randi Mayem Singer, Anne Fine
- Yapım: 1993 - ABD
Sizce sıradan bir baba çocukları ile daha fazla zaman geçirebilmek için ne kadar ileri gider? Daniel Hillard sıradan bir baba değildir. Eski karısının evde bir bakıcıya ihtiyacı olduğunu öğrenince hemen bu iş için başvurur. Mükemmel peruğu, birazcık makyaj ve bütün durumlara elverişli elbisesi ile Mrs. Doubtfire kendini işne adamış İngiliz bir bakıcı olarak hemen işe alınır. Ve tüm alesiyle yepyeni bir hayat yaratır. Şok edici, neşeli ve çoğu zaman dokunaklı olan bu filmi Robin Williams tekrar tekrar seyredilmesini sağlıyor.
7. Kanca
- Orijinal İsmi: Hook
- Süre: 142 dakika
- Tür: Macera, Fantastik, Komedi, Aile
- Oyuncular: Dustin Hoffman, Robin Williams, Julia Roberts, Bob Hoskins, Maggie Smith, Charlie Korsmo
- Seslendirenler: Sezai Aydın
- Yönetmen: Steven Spielberg
- Senarist: James V. Hart, Malia Scotch Marmo
- Yapım: 1991 - ABD
Peter Banning, işkolik bir avukattır. Karısı ve iki çocuğunu fazlasıyla ihmal etmektedir. Ailece İngiltere'deki büyükanne Wendy'i ziyarete gittiklerinde, çocukları Kaptan Hook tarafından kaçırılır. Peter, peri Tinkerbell'in yardımıyla Olmayan Ülke'ye döner.
8. Baskı
- Orijinal İsmi: One Hour Photo
- Süre: 96 dakika
- Tür: Dram, Gerilim
- Oyuncular: Robin Williams, Connie Nielsen, Jim Rash, Lee Garlington, Nick Searcy, Erin Daniels
- Yönetmen: Mark Romanek
- Senarist: Mark Romanek
- Yapım: 2002 - ABD
Seymour "SY" Parrish yaklaşık 20 yıldır Savmart adlı yerel markette fotoğraf tab etmekte ve işini fazlasıyla ciddiye almaktadır. En iyi müşterileri olan Yorkin ailesinin fotoğraflarını yıllardır tab eden Parrish, her şeye sahip olduklarını düşündüğü bu ailenin hiç bitmeyecekmiş gibi gözüken mutluluğuna imrenmektedir. Bu aileyi hedef alan takıntısı, onların hayal bile edemeyeceği kadar rahatsız edici bir hale gelir.
9. Uykusuz
- Orijinal İsmi: Insomnia
- Süre: 118 dakika
- Tür: Gerilim, Suç, Dram
- Oyuncular: Robin Williams, Hilary Swank, Al Pacino, Maura Tierney, Martin Donovan, Oliver 'ole' Zemen
- Yönetmen: Christopher Nolan
- Senarist: Nikolaj Frobenius, Hillary Seitz
- Yapım: 2002 - ABD
Los Angeles polisinden dedektifler Will Dormer ve Hap Eckhart, küçük bir Alaska kasabasına 17 yaşında bir kızın öldürülmesini araştırmaya giderler. Araştırmaları sonucunda Walter Finch adında bir yazardan şüphelenir ve peşine düşerler. Sisler içinde yaşanan bir çatışmada Hap öldürülür, Finch kaçar.Başarısızlığa uğramanın ve ortağının ölümünün öfkesiyle Dormer, Finch'in peşine düşer. Bu kez yanında yerel bir polis memuru olan Ellie Burr vardır. ikili, Finch'in zekice ördüğü entrikalar ağı içerisinde intikam ve adalet için çabalar.
10. Müzede Bir Gece
- Orijinal İsmi: Night At The Museum
- Süre: 108 dakika
- Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Aile, Fantastik
- Oyuncular: Robin Williams, Owen Wilson, Ben Stiller, Carla Gugino, Kim Raver, Mickey Rooney
- Seslendirenler: Sezai Aydın
- Yönetmen: Shawn Levy
- Senarist: Thomas Lennon
- Yapım: 2006 - ABD, İngiltere
Ulusal Tarih Müzesinin karanlık koridorları belki de en inanılmaz günlerini yaşıyordu. Tarih öncesi yaratıklar, korkunç eski çağ savaşçıları, kayıp Efrica kabileleri, tarihin gördüğü en büyük kahramanlar ve daha neler neler tarihin koridorlarından çıkıp bu müzdede yerlerini almışlardı. Hepsi dondurulmuş gibi ya da dondurulmadılar mı acaba? Bir aksiyon komedi filmi olan "Müzede Bir Gece", Ulusal Tarih Müzesinin yeni gece bekçisi Larry, tüm ziyaretçiler evlerine gittiklerinde asıl maceranın başladığına tanık olacaktır. Hayatı boyunca fantastic maceralar peşinde koşmuş olan Larry Daley,unların ona hiçbir çıkar sağlamadığını ve bu yüzden işssiz kalıp oğlunu göremeyecek duruma geldiğini fark edince gerçek bir iş arayışına girer. Rüyalarındaki büyük hayalin bir gün onu bulacağından emindir. Fakat böyle bir hayalin bu kadar canlı ve heyecanlı gerçekleşeceğinden tabii ki haberi yoktu… İşindeki ilk gecesinde büyükçe bir el feneri ve aşırı kullanılmaktan yıpranmış bir kullanım klavuzu ile koskaca müzede tek başına kalır. En azından o yalnız olduğunu düşünmektedir. Fakat bir dakika , bu ses de ne? Larry bütün şaşkınlığı ile koskoca müzedeki tüm yaratıkların teker teker canlanmasına şahit olacaktır…Dünya tarihinin en korkunç yaratığı T-Rex, Hun İmparatoru Atilla , kaplanlar, maymunlar ve bir müzede tarihe karıştığını düşündüğünüz her şey taker taker koridorlarda dolaşmaya başlayacaktır. Tarihin sayfaları içinden çıkan yüzlerce karakterin içinde yalnızca Teddy Roosevelt ona bu kaosun sebebini ve çözümleme yolunu gösterecektir. Tekrar işini kaybetmekten ve bu yüzden oğlu Nick’i görememekten korkan Larry müzeyi zarar görmeden korumaya ve işine devam etmeye karar verecektir.
11. Günaydın Vietnam
- Orijinal İsmi: Good Morning Vietnam
- Süre: 121 dakika
- Tür: Komedi, Dram, Savaş
- Oyuncular: Robin Williams, Forest Whitaker, Robert Wuhl, J.T. Walsh, Bruno Kirby, Richard Edson
- Seslendirenler: Sezai Aydın
- Yönetmen: Barry Levinson
- Senarist: Mitch Markowitz
- Yapım: 1987 - ABD
Eleştirmenler Oscar Ödülü sahibi Robin Williams'ın "Günaydın Vietnam" filminde, 1965'te Saigon'u yerinden oynatan, saygısız, konformist DJ Adrian Cronauer rolünü oynamak için doğduğunu söylüyorlar. Cronaue, ordu tarafından sabahın erken saatlerinde yayınlanan bir radyo şovu için getirtilir. Cronauer, önceki ciddi ve sıkıcı hava dalgalarını, mizah ve hippi nağmeleriyle dolu yaylım ateşiyle yok eder. askerler tarafından çok sevilir, ancak üst yönetim içinde öfke uyandırır. Bilmeceler, inanılmaz eğlenceli fıkra bombardımanları ve 60!ların hitleriyle dopdolu film, Cronauer'in sıkı Saigon macerasının ortasında bir dünyanın nasıl deliye döndüğünü gösteriyor.
12. Aladdin
- Orijinal İsmi: Aladdin
- Süre: 92 dakika
- Tür: Animasyon, Aile, Macera, Fantastik, Romantik
- Oyuncular: Robin Williams, Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried, Corey Burton, Jim Cummings, Jennifer Darling
- Yönetmen: Ron Clements, John Musker
- Senarist: Ted Elliott, Terry Rossio, Ron Clements, John Musker
- Yapım: 1992 - ABD
Aladdin , sokak hırsızı ve maymun arkadaşı Abu'dan başka kimsesi olmayan yoksul bir gençtir. Prenses Jasmine, saraydan sıkılıp şehire çıkıp dolaşmaya başladığında Aladdin ile tanışıyor. Ancak Sultan'ın veziri Jafar Aladdin'i hapise attırıyor. Aslında Jafar, peşinde olduğu lambayı sadece Aladdin'in alabileceğini öğrendiği için Aladdin'i tutuklatıyor. Lambayı alan Aladdin Jafar'a vermiyor ve lambanın içinden çıkan Genie ile karşılaşıyor. Üç dileğinin gerçekleşmesini sağlayacak olan bu cin, Aladdin'in aşık olduğu Prensesle evlenmesine yardımcı olamıyor. Çünkü prenses sadece bir prensle evlenebilir.