80’lerden En İyi 10 Bilim Kurgu Filmi

En heyecanlı bilim kurgu filmlerini sizler için derledik!

Bilim kurgu, her zaman izleyicileri dünya dışı fikirler ve teknolojiyle büyüleyen popüler bir film türü oldu. Hatta bilim kurgu, bilimi gerçekten etkileyerek bugünün teknolojisine katkı sağladı. Uzaylılar, robotlar, yıldızlararası seyahat gibi bilime dayalı ancak hala şu an için kurgusal olan konulardan yararlanmak, yazarlara ve yönetmenlere yıllar boyunca yaratıcılıklarını keşfetme fırsatı sundu ve sunmaya devam ediyor. Korkudan aksiyon-maceraya kadar, bilim kurgu o kadar çok alan yaratıyor ki her yeni film, insanları diğerlerinden farklı şekilde heyecanlandırabiliyor.

İşte ufuk açan en iyi bilim kurgu filmleri!

İyi seyirler!

1. E.T.

Orijinal İsmi: E.T. the Extra-Terrestrial

Süre: 115dk
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Melissa Mathison
Yapımı: 1982 - ABD

Dünyayı ziyarate gelen bir grup uzaylı, acil şekilde dünyayı terketmek durumunda kalınca içlerinden biri dünyada kalır. Kendini bir anda değişik bir gezegende bulan bu uzaylı, 10 yaşındaki bir çocuk olan Elliot tarafından evlerinin bahçesinde bulunur.

2. Yaratık 2

Orijinal İsmi: Aliens

Süre: 155dk
Yönetmen: James Cameron
Yapımı: 1986 - ABD

Nostromo'dan kurtulan tek kişi olan Teğmen Ellen Ripley, yarım yüzyıllık derin uykusundan uyandırılarak dünyaya getirilir. Bu sırada yaratıkları buldukları gezegenin sonradan kolonileştirildiği ve insanların yaşadığını öğrenir. Söz konusu koloniden bir süredir haber alınamamaktadır ve Ripley, uzman bir komando ekibi ile yaratıkları yoketmeye ve sağ kalanları kurtarmaya gider.Alien konseptine yönetmen James Cameron'ın yaklaşımı ve ortaya çıkan belki de serinin en iyi filmi.1987'de 7 dalda Oscar'a aday olan film, en iyi görsel efekt ve en iyi ses efekti dallarında bu ödüle layık görülmüştü.

3. Yıldız Savaşları Bölüm VI: Jedi'ın Dönüşü

Orijinal İsmi: Star Wars Episode VI: Return of the Jedi

Süre: 136dk
Yönetmen: Richard Marquand
Yapımı: 1983 - ABD

Darth Vader ve İmparatorluk, yepyeni ve durdurulamaz bir Ölüm Yıldızı yapmaktadır. Bu arada Han Solo, ödül avcısı Bobba Fett tarafından yakalanmış ve Jabba The Hutt'a teslim edilmiştir. Luke, R2-D2 ve C3-PO'yu onu kurtarmaları için gönderir. Bu arada ödül avcısı kılığına giren Prenses Leia ve Chewbacca da Han Solo'yu kurtarmayı denerler.  Son savaş, Endor gezegeninin ayında gerçekleşecektir. İmparatorluğun karanlık güçlerine karşı isyancıların yanında bu kez gezegenin sahipleri Ewoklar da taraf olacaktır.

4. Av

Orijinal İsmi: Predator

Süre: 107dk
Yönetmen: John McTiernan
Senarist: Jim Thomas , John Thomas
Yapımı: 1987 - ABD , Meksika

Komutan Dutch ve ekibi ormandaki uzaydan gelen inanılmaz yaratığın peşindedir.

5. Geleceğe Dönüş

Orijinal İsmi: Back to the Future

Süre: 116dk
Yönetmen: Robert Zemeckis
Yapımı: 1985 - ABD

Dönemin özellikle tasarımıyla öne çıkan otomobillerinden olan bir DeLoran'ın içine gizlenmiş icat, Marty'i yanlışlıkla 50'lere geri götürür. Sorumsuz delikanlı bu gösterişsiz Amerikan kasabasında bir kazaya yol açar ve müstakbel anne ve babasının tanışmasına engel olur. Böylece kendisi de hiç doğmamış olacağı için bu durumu düzeltmesi gerekmektedir. Ama hayat sandığından daha karmaşıktır ve sorumluluk kelimesinin anlamını öğrenmek zorundadır.

6. Terminatör

Orijinal İsmi: The Terminator

Süre: 108dk
Yönetmen: James Cameron
Yapımı: 1984 - ABD , İngiltere

2029 yılının kıyamet sonrası Los Angeles'ında Skynet adlı yapay zeka ürünü bilgisayar sistemi 1990'larda büyük bölümünü yok ettiği insan ırkının kurtulmayı başaran direnişçilerine karşı savaşmaktadır.   Direnişçiler Skynet'e karşı başarıya ulaşmadan hemen  önce Skynet savaşçı Terminatör'lerinden birine zamanda yolculuk yaptırarak onu geçmişe göndermeyi başarır. Terminatör'ün görevi direnişçilerin başı olan John Connor'ın annesi Sarah Connor'ı öldürmektir...   1980'lerin en popüler bilim-kurgu tasarımları olarak hatırlanan nükleer yıkım, kıyamet-sonrası dünya, insan görünümlü cyborg'lar gibi fikirlerin gerçekleştirilmesinin tarihi itibariyle teknik açıdan en mükemmel örneğini teşkil eden Terminatör, filmin yönetmeni ve yardımcı yazarı James Cameron'ı dünya çapında üne kavuşturmuş ve aksiyon filmleriyle yıldızlaşan  Arnold Schwarzenegger'in ününü sabitleştirmesini sağlamıştı.

7. Tron

Orijinal İsmi: Tron

Süre: 96dk
Yönetmen: Steven Lisberger
Yapımı: 1982 - ABD

Video oyunları tasarlayıp programlayan Kevin, patronun kendi işlerini çaldığını ispatlamaya çalışırken kendi yazıdığı programın içinde esir olur. Burada tüm program ve prosedürler kişilik kazanmıştır. Programcı ve kullanıcılar ise adeta tanrısal varlıklar gibi görülmektedir.

8. Uzay Yolu II: Han'ın Gazabı

Orijinal İsmi: Star Trek II: The Wrath of Khan

Süre: 113dk
Yönetmen: Nicholas Meyer
Yapımı: 1982 - ABD

Genetik olarak bir superman gibi geliştirilmiş olan Khan megalomanyak ve tehlikeli bir suçlu olduğundan yıllar önce ıssız Ceti Alpha 5 gezegenine sürülmüştür. Oğlunun ölümü ve kendi bahtsız kaderinden ötürü Kaptan Kirk'ü suçlamakta ve intikam hisleriyle yanıp tutuşmaktadır.Komutan Chekov yanlışlıkla Khan'ın olduğu yere ışınlanınca, bu tehlikeli düşman sonunda aradığı fırsatı bulur. Kurbanlarının beynini kontrol etmeye yarayan parazimsi bir yaratığı kullanan Khan Yıldızgemisi Reliant'ı ele geçirmeyi başarır. Gemiyi ve bir araştırma projesinden yağmaladığı ekipmanı kullanarak Kirk'ü yoketmeyi planlamaktadır. 'Genesis Effect' isimli projenin asıl amacı sıfırdan bir gezegende canlı yaşamını başlatmaktır. Ancak ekipmanın yeni dünyalar yaratmaya vakıf olan kudreti, aynı zamanda varolanları yoketmeye de imkan tanımaktadır.Kirk ve ekibi bir kez daha tüm güçleri ve cesaretleriyle arkadaşlarını kurtarmak ve Khan'ı sonsuza dek susturmak zorundadırlar.

9. Robocop

Orijinal İsmi: Robocop

Süre: 102dk
Yönetmen: Paul Verhoeven
Yapımı: 1987 - ABD

Geleceğin Detroit'inde şehir dev bir şirket tarafından yönetilmektedir. OCP adı verilen şirket suçla savaşmak için bir robot üretir. Fakat üretilen robat büyük başarısızlıktır. Şirket kaybettiği güveni yeniden geri kazamak için yeni projeler arar. Bir çete savaşında çatışmada öldürülen başarılı ve cesur polis memuru Alex Murphy'nin bedeni çelikten yapılmış bir robatla birleştirilir. Ve ona RoboCop adı verilir. Artık o şehrin yeni koruyucusudur. Kısa zamanda müthiş şekilde halk ve polis merkezi tarafında büyük bir sevgisini kazanır. O artık suç lordu Boddickerin en büyük sorunu olacaktır.

10. Bıçak Sırtı

Orijinal İsmi: Blade Runner

Süre: 118dk
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 1982 - ABD , İngiltere , Hong Kong

Deckard bir Blade Runner'dır, yani kaçak Replikant'ları (yapay insan/android) avlayan bir polis. Artık kovalamacadan sıkıldığı için ayrılmayı düşündüğü bir sırada, çaldıkları bir uzay gemisiyle dünyaya 5 Replikant'ın geldiğini öğrenir. Milyonlarca insanın yaşadığı dev bir şehirde bu 5 kaçağı bulmak zorundadır.