Aklınızı Kurcalayacak En İyi Felsefi Filmler

Hem sorularınıza cevap bulacağınız hem de daha çok soru sormanıza sebep olacak en iyi felsefi filmleri sizler için derledik!

Muhteşem görüntüler ve içsel olarak iyi hissettiren kalp kırıklıklarının ötesinde, filmler benzersiz bir işitsel-görsel dil kullanır ve bu sayede bizi birden fazla düzeyde etkileyebilir. "Matrix" gibi gişe rekortmenlerinden "Truman Show" gibi kült klasiklere ve "Delicatessen" gibi az bilinen değerlere kadar, iyi birçok film izleyiciyi düşünmeye teşvik etmek ister.

İşte dünya çapında seçilmiş en iyi, en düşünsel, ilgi çekici ve zorlayıcı felsefi filmler!

İyi seyirler!

1. Monty Python's: Hayatın Anlamı

Orijinal İsmi: Monty Python's The Meaning Of Life

Süre: 102dk
Tür: Komedi , Müzikal
Yönetmen: Terry Gilliam , Terry Jones
Yapımı: 1983 - ABD , İngiltere

Komedi ekibi kendi benzersiz aptalca bir şekilde tüm aşamalarında hayatta bir görünüm alır.Neden ne hakkında bu kadar, biz burada Monty Python ekibi dünyanın en önemli soru çözmek için çalışıyor? Hayatın anlamı nedir?Onlar doğumuyla başlar, hayatın çeşitli aşamalarında keşfedip bunu.Bir doktor daha onun ekipmanlarında bebek teslim veya anne bakımında daha ilgili görünüyor 'her sperm kutsaldır', çünkü bir Roma Katolik çift oldukça çocuklar için çok şey var.Hayatın büyüyen ve öğrenme bölümünde, Katolik ilkokul öğrencisi oldukça tuhaf bir ayin ve aynen cinsel eğitim dersine devam ederler.

2. Bir Rüya İçin Ağıt

Orijinal İsmi: Requiem For A Dream

Süre: 102dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Darren Aronofsky
Yapımı: 2000 - ABD

Sara Goldfarb, tv bağımlısı dul bir kadındır. Oğlu Harry ise kız arkadaşı Marion ve uyuşturucu dağıtıcısı Tyrone'la takılan madde bağımlısı bir çocuktur. Sara, bir tv şovuna çıkmaya hak kazanır ve çok heyecanlıdır. Ödül olan kırmızı elbiseye girebilmek için kilo vermeye çalışır ve diyet haplarından kullanmaya başlar. Diğer yandan Harry ve arkadaşları, hiç durmadan eroin ve kokain kullanmaya devam etmektedirler. Bu bağımlılıklar zamanla aileyi bir felakete sürükleyecektir.

3. Being There

Orijinal İsmi: Being There

Süre: 130dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Hal Ashby
Senarist: Jerzy Kosinski
Yapımı: 1979 - Almanya , ABD

Chance (Peter Sellers ) kendini bildi bileli Washington 'da bir zengin evinin bahçıvanlığını yapan orta yaşlı, saf ve biraz da zeka özürlü bir adamdır. Bütün ömrünü bu malikânenin bahçesinde kendisine ayrılmış bir odada geçiren Chance'in dış dünya ile hiç teması olmamıştır. Dış dünya hakkında bildiği her şey patronunun kendisine verdiği televizyondan seyrederek öğrendiklerinden ibarettir. Temasta bulunduğu diğer bir kişi de yemeklerini yapan ve ona bir çocuk gibi bakan siyahi hizmetçidir. Bir gün hamisi olan yaşlı milyoner ölünce kendisini birdenbire gerçek dünyanın içinde bulur. Patronunun kendisine vermiş olduğu eski takım elbisesini de giyerek şehrin kendisine çok yabancı olan sokaklarına dalar. Bu şık ama eski moda elbiseler içinde, başında fötr şapkası elinde bavulu ve şemsiyesi ile amaçsızca gezinirken kendisine bir limuzin çarpar.

4. Stalker

Bir nevi kıyamet sonrası gelecekte, isimsiz bir ülkedeyiz. Düşen dev bir meteor açıklanması güç olaylara sebep olmuştur. Yarattığı etki Zone adı verilen bir alanda etkili olmaktadır. Bu alanın ortasında yer alan bir odada insanlığın en derin tutkularını gerçek yapacağı söylenen bir güç vardır. Dikenli teller ve askerlerle korunan Zone'a sadece zihinsel güçleri ve yeterli cesaretleri olan Stalker'lar girebilmekte ve eşlik ettikleri insanları odadaki güçle yüzleşmeye götürmektedirler. Kahramanımız da böyle bir Stalker'dır. Karısının itirazlarına rağmen bir bilimadamı bir de yazarı yanına alarak hayatının yolculuğuna çıkar.

5. My Dinner With Andre

Orijinal İsmi: My Dinner With Andre

Süre: 110dk
Tür: Dram
Yönetmen: Louis Malle
Yapımı: 1981 - ABD

Film, o dönemde New York'un tiyatro camiasında aktif olan Wallace ve Andre'nin bir akşam yemeğindeki sohbetlerini içeriyor. Andre, her şeyden vazgeçip dünyayı dolaşmasıyla ve tanıdığı farklı insanlarla ilgili deneyimlerini paylaşıyor. İkili film boyunca, dünyaya, gerçekliğe ve insana ilişkin derinlemesine sorular soruyorlar.

6. Ciddi Bir Adam

Orijinal İsmi: A Serious Man

Süre: 106dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Joel Coen , Ethan Coen
Senarist: Joel Coen , Ethan Coen
Yapımı: 2009 - ABD , İngiltere , Fransa

1960'ların ortasında geçen filmde, Orta Amerika'da bir üniversitede fizik profesörü olan Larry Gopnik'in gitgide kötüye giden hayatını Coenler'in filmlerinden alışık olunduğu üzere mizahi bir anlatımla izleyeceğiz. Larry, karısı Judith tarafından terk edildikten sonra karısının iş arkadaşı Sy Ableman'la birlikte olduğunu öğrenerek ikinciyi darbeyi yer. Bu yetmezmiş gibi bir de sorumsuz kardeşi Arthur'da yanına taşınır ve evin tüm sorumluluğu Larry'e yüklenir. Başına buyruk oğlu Danny ve alışverişten başka bir şeyi düşünmeyen kızı Sarah'ta, Larry'nin dertleri arasındadır. İşin içine birde kimden geldiği belli olmayan bir tehdit mektubu, üniversiteden mezun olmak için rüşvet teklif eden bir öğrenci ve güzel komşusu da girince Larry, bu karmaşanın içinde yapayalnız kalır. Gerçek bir tavsiye ve yardım ihtiyacı hisseden Larry bir hahama başvurur. Acaba tüm dertlerini sona erdirecek, ona yardım edebilecek güvenilir bir dost çıkabilecek mi? Ciddi bir dost...

7. Sil Baştan

Orijinal İsmi: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Süre: 108dk
Yönetmen: Michel Gondry
Yapımı: 2004 - ABD

Joel Barish (Jim Carrey)'in eski sevgilisi Clementine (Kate Winslet) yaşadıkları iki yıllık ilişkiye dair tüm anılarını gizemli tıbbi bir müdahale ile kafasından sildirir. Bunu öğrenen Joel çok üzülür ve aynı prosedürü kendi üzerinde uygulatmaya karar verir. Bütün anılarını sildirmek için derin uykuya yattığında, gözlerinin önünden Clementine ile yaşadığı günler geçer. Joel aslında Clementine'i unutmak istemediğini anlar ve müdahaleyi durdurmak için çabalar.

8. Kelebek Etkisi

Orijinal İsmi: The Butterfly Effect

Süre: 120dk
Yapımı: 2004 - ABD , Kanada

Çocukluğundan gelen korkunç hatıralarıyla mücadele etmek zorunda kalan genç bir adam zaman içinde geçmişe yolculuk yapabildiğini ve olayları değiştirebildiğini keşfeder. Ne var ki her değişiklik hem kendi hayatını hemde çevresindeki insanların hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Üstelik de çoğu zaman beklenenin tam aksine!

9. Bay Hiçkimse

Orijinal İsmi: Mr. Nobody

Süre: 141dk
Yönetmen: Jaco Van Dormael
Senarist: Jaco Van Dormael
Yapımı: 2009 - Almanya , Belçika , Fransa , Kanada

Başlıkta bahsi geçen Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Némo adlı bir adam. Ölüm döşeğindeki Némo genç bir çocukken bir peronda durduğunu hatırlar. Tren kalkmak üzeredir. Annesiyle birlikte mi gitmeli, yoksa babasıyla mı kalmalıdır? Bu karar, sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır... Ve pek çok gezegen, iki ölüm ve sevilecek kadınlar....

10. Rashomon

Orijinal İsmi: Rashômon

Süre: 88dk
Tür: Dram , Gizem , Suç
Yönetmen: Akira Kurosawa
Yapımı: 1950 - Japonya

Eski Japonya'da bir kadın, kocası öldürüldükten sonra tecavüze uğrar. Olayı gören bir kaç kişi vardır fakat herkes farklı birşey söylemektedir. Olay çözülebilecek midir?