Filmlerde Başarı Sağlayamayan 10 Fantastik Kitap Uyarlaması

Kitapları çok sevilmiş olmasına rağmen, filmlerde aynı başarıyı yakalayamamış fantastik kitap uyarlamalarını sizler için derledik!

Harika fantezi kitapları, kötü filmlere dönüşenler, her iki ortamın doğasındaki güçlü ve zayıf yönleri ortaya koyuyor. Bu filmler, izleyicilere ve yapımcılara aynı şekilde bir uyarı niteliği taşır: herhangi bir büyük edebi fantezi eserini tam uzunlukta bir filme dönüştürmek asla kolay bir görev değildir. Sevilen fantezi kitapları, novellalar, kısa hikayeler veya çizgi romanlar, görünüşte mükemmel bir şekilde uygun bir yönetmenle eşleşse bile, birçok şey hâlâ yanlış gidebilir. Sonuçta, edebi eser yazmak genellikle bireysel bir çabadır, ancak film yapımı derinlemesine işbirliğine dayalıdır, ki bu da bazen filmin avantajlarını yazılı kelimenin üstünde dengeleyebilir.

İşte sizin için düzenlediğimiz başarısız fantastik kitap uyarlamaları!

1. Alis Harikalar Diyarında

Orijinal İsmi: Alice in Wonderland

Süre: 108dk
Tür: Aile , Fantastik , Macera
Yönetmen: Tim Burton
Senarist: Linda Woolverton
Yapımı: 2010 - ABD

Alice Harikalar Diyarı’nda yeniden çevriminde güçlü kız imajı baz alınarak Tim Burton tarafından seyircinin karşısına çıkarılıyor. Linda Woolverton’ın çocuk romanından uyarlanan yapım 17 yaşındaki Alice’in sosyeteye tanıtım partisinde beyaz bir tavşanı takip ederek kendini harikalar diyarında bulmasıyla başlıyor. Aslında 10 sene öncesinde de ziyaret ettiği yeri ikinci ziyaretinde hatırlamıyor bile.Harikalar Diyarı’nda Alice’i karşılayanlar arasında Mad Hatter karakterini canlandıran Johnny Depp de mevcut. Bu yapımda Johnny Depp ve Tim Burton yedinci kez bir araya geliyorlar. Yine Tim Burton’ın ayrılmaz oyuncu ekibinden, aynı zamanda eşi olan Helena Bonham Carter’da Kırmızı Kraliçeyi canlandırıyor. Sürpriz olarak ise oyuncu kadrosunda 2009 Oscar ödül töreninde En iyi Kadın Oyuncu Oscar’ına aday gösterilen Anna Hataway de mevcut.

2. Seçilmiş

Orijinal İsmi: The Giver

Süre: 97dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram
Yönetmen: Phillip Noyce
Senarist: Michael Mitnick
Yapımı: 2014 - ABD

1993 yılında Lois Lowry romanından uyarlanan film, acının, kederin ve savaşların olmadığı mükemmel bir dünyada, bir gencin gerçek duyguları ve gerçek dünyayı arayışı konu ediliyor.

3. Eragon

Orijinal İsmi: Eragon

Süre: 104dk
Yönetmen: Stefan Fangmeier
Senarist: Peter Buchman
Yapımı: 2006 - ABD , İngiltere , Macaristan

Bundan yıllar yıllar önce, yoksul bir çiftçinin yeğeni olan Eragon ormanda parlak, mavi bir taş bulur. O an bu taşın başına konan bir talih kuşu olduğunu ve bu sayede ailesinin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini düşünür. Taş çatladığında ise ailesine eski dünyadan kalan bir miras ile karşı karşıya olduğunu anlar.

4. Gulliver'in Gezileri

Orijinal İsmi: Gulliver's Travels

Süre: 85dk
Tür: Aile , Fantastik , Komedi , Macera
Yönetmen: Rob Letterman
Yapımı: 2010 - ABD

Yaptığı seyahatleri yazan Lemuel Gulliver, bağlı olduğu acente ile Bermuda'ya gitmek üzere anlaşır. Ancak yolculuğu beklediği gibi geçmez ve Gulliver gözünü küçük insanların yaşadığı Liliput Adası'nda açar.

5. Kara Kule

Orijinal İsmi: The Dark Tower

Süre: 95dk
Yönetmen: Nikolaj Arcel
Yapımı: 2017 - ABD

11 yaşındaki Jake Chambers (Tom Taylor), rüyalarında gördüğü, ancak kimsenin varolduğuna inanmadığı Orta Dünya'yla ilgili ipuçlarını takip ederek buraya ulaşmayı başarır. Burada yine rüyalarında gördüğü Silahşör Roland Deschain (Idris Elba) ile karşılaşır. Deschain, yıllarca kendi evrenlerini korumak için Kara Kule'yi savunmuştur, ancak Siyahlı Adam (Matthew McConaughey) oraya ulaştığında hem Orta Dünya, hem de insanların dünyası yok olacaktır. Ona engel olabilmek silahşör, genç Jake ile zorlu bir yolculuğa çıkacaktır. Stephen King'in yazdığı en sıradışı kitaplardan olan Kara Kule'nin uzun yıllardır konuşulan filminin çekileceği 2015'in yaz aylarında açıklandı. 4 Ağustos 2018'de gösterime girdi.

6. The League of Extraordinary Gentlemen

Orijinal İsmi: The League of Extraordinary Gentlemen

Süre: 110dk
Senarist: Jayson Rothwell
Yapımı: 2003 - Almanya , ABD , İngiltere , Macaristan

Fantastik edebiyat ve bilim kurgu kahramanlarının aynı görev etrafında bir araya geldiği bu yapımda kötülük ne pahasına olursa olsun durdurulacaktır. Mina Harker, Görünmez Adam, Dr. Henry Jekyll, Kaptan Nemo ve Dorian Grey gibi farklı romanlardan gelen edebi kahramanlar acaba kötülüğün merkezine ulaşabilecek midir?

7. Ölümcül Oyuncaklar: Kemikler Şehri

Orijinal İsmi: The Mortal Instruments : City Of Bones

Süre: 130dk
Tür: Aksiyon , Fantastik , Gizem
Yönetmen: Harald Zwart
Yapımı: 2013 - Almanya , ABD , İngiltere , Kanada

On beş yaşındaki Clary Fray, New York’ta Pandemonium Kulüp’e doğru yola çıktığında bir cinayete tanıklık edeceği hiç aklına gelmezdi. Hele ki, bu cinayetin daha önce hiç görmediği acayip silahlara sahip tuhaf dövmeli üç genç tarafından işleneceğini hayatta düşünemezdi! Clary, polisi arayabileceğini biliyordu fakat ceset bir anda ortadan yok olunca ve canileri Clary’den başka kimse göremediği için durumu açıklamak pek kolay olmayacaktı! Clary’nin onları görebilmesine çok şaşıran katiller kendilerini Gölgeavcıları olarak tanıtacaktı. Yani, dünyayı şeytanlardan arındırmaya ant içmiş gizli bir kabile!

8. The Hobbit Üçlemesi

Orijinal İsmi: The Hobbit: An Unexpected Journey

Süre: 169dk
Yönetmen: Peter Jackson
Yapımı: 2012 - ABD

Bilbo Baggins sakin hayatını rutin bir şekilde sürdürürken kapısı çalınır ve içeriye Gandalf girer.  Bilbo Baggins ve beraberinde 13 cüce, Ejderha Smaug’un zamanında cücelerden çaldığı hazineyi kurtarmak üzere uzun bir macera için ilk adımlarını atacaklardır.

9. Kedi

Orijinal İsmi: Dr. Seuss' The Cat in the Hat

Süre: 81dk
Tür: Aile , Fantastik , Komedi , Macera
Yönetmen: Bo Welch
Yapımı: 2003 - ABD

Conrad ve Sally Walden isimli iki kardeş, yağmurlu bir günde evlerinde tek başlarına vakit geçirmektedir. Canları fena halde sıkılmaktadır. Derken içeriye insan görünüşlü kocaman bir kedi girer. Bu şapkalı kedi, gecelerine olağanüstü bir eğlence katacaktır. Fakat ailelerinin eve dönmesine yakın, olaylar karışmaya başlar.

10. Mürekkep Yürek

Orijinal İsmi: Inkheart

Süre: 106dk
Tür: Aile , Fantastik , Macera
Yönetmen: Iain Softley
Yapımı: 2008 - ABD

12 yaşındaki Meggie (Eliza Hope Bennett), tıpkı babası Mortimer “Mo” Folchart (Brendan Fraser) gibi bir kitap kurdudur. İkisinin, ortak bir özellikleri daha vardır: Yüksek sesle kitap okudukları zaman, kitapta yazanları canlandırığ gerçek dünyaya getirme yeteneği! Ama bu çok da tehlikeli bir yetenektir: Çünkü canlanıp kitap sayfalarından çıkan her karaktere karşılık, gerçek hayattan biri kitabın içine kaçmaktadır. Mo ve Meggie ikinci el kitap satan bir dükkanda gezinirken, Mo bir kitabın içinden tanıdık sesler geldiğine şahit olur. Bu, Ortaçağ şatoları ve garip yaratık çizimleri ile dolu “Inkheart”tır. Mo kitabı bulduğuna inanamaz. Çünkü neredeyse 10 yıldır, Meggie’nin annesi Resa (Sienna Guillory) kitabın içine kaçtığından beri, her yerde bir zamanlar bir kopyasına sahip olduğu bu kitabı arıyordur.