Büyümeyi Anlatan En İyi 10 Film

Büyümeyi anlatan en iyi filmleri sizler için derledik!

Büyümeyi anlatan filmleri en net şekilde açıklamanın yolu şudur: Bu filmler, genellikle çocuk, genç veya bazen genç yetişkin olan karakterlere odaklanarak büyüme sürecini anlatır. Komik, yürek ısıtan, yıkıcı derecede üzücü veya hepsini birden olabilir ve bu türün kendisi asla modası geçmeyecek şekilde kaderine mahkumdur.

İşte sizler için seçtiğimiz, tüm zamanların en iyi büyümeyi anlatan filmler!

İyi seyirler!

1. Ölü Ozanlar Derneği

Orijinal İsmi: Dead Poets Society

Süre: 128dk
Tür: Dram
Yönetmen: Peter Weir
Senarist: Tom Schulman
Yapımı: 1989 - ABD

50'lerin Welton Akademisi, ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve ortodoks tavırları okulu öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir hale getirmektedir. Fakat yeni ingilizce öğretmeni John Keating'in okula atanmasıyla çok şey değişecektir.

2. Saksı Olmanın Faydaları

Orijinal İsmi: The Perks Of Being A Wallflower

Süre: 103dk
Tür: Dram
Yönetmen: Stephen Chbosky
Senarist: Stephen Chbosky
Yapımı: 2012 - ABD

Lise öğrencisi Charlie, bir arkadaşına ilk aşkı ile ilgili mektuplar yazar. Amerikan lise hayatına karamsar bir açıdan bakıyor. Uyuşturucu, vahşet ve kalpsiz öğrencilerin oluşturduğu lise hayatında, Charlie hala gelecekten umutlu olmaya devam ediyor.

3. Persepolis

Orijinal İsmi: Persepolis

Süre: 95dk
Tür: Animasyon , Dram
Yapımı: 2007 - ABD , Fransa

Molla Devrimi sırasında yaşananları bir çocuğun gözlerinden anlatan PERSEPOLIS, eğlenceli olmayı başarabilen bir politik animasyon. Şah devriminin yıkılmasının ardından küçük Marjane ve ailesi sevinçle sokaklara dökülürler. Uzun süren sancılı bir dönemin ardından demokratik bir düzenin geleceğine inanan İranlıları karanlık ve zorlu bir dönem beklemektedir.

4. Fabelmanlar

Orijinal İsmi: The Fabelmans

Süre: 151dk
Tür: Dram
Yönetmen: Steven Spielberg
Yapımı: 2022 - ABD

Steven Spielberg'ın bu yarı otobiyografik filminde, İkinci Dünya Savaşı sonrası Arizona'da büyüyen Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle) adında genç bir adam, aileyi sarsan bir sırrı keşfeder ve filmlerin gücünün gerçeği görmesine nasıl yardımcı olabileceğini keşfetmeye başlar.

5. Şöhrete Bir Adım

Orijinal İsmi: Almost Famous

Süre: 124dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Cameron Crowe
Senarist: Cameron Crowe
Yapımı: 2000 - ABD

15 yaşında, sıradan birisi olarak görünen, annesi Elaine’nin (McDormand) aşırı koruyuculuğu altında anti-sosyal bir gence dönüşmüş William’ın (Fugit) rock müzik ile ilgili yazıları Rolling Stones dergisi tarafından fark edilince, genç adam ünlü dergide yazmaya başlar. İlk görevi yükselen rock grubu Stillwater ile bir röportaj yapmaktır. William annesinin itirazlarına rağmen grubun çıkacağı turneye katılarak yeni tecrübeler yaşayacağı bir yolculuğa adım atar. Genç, özgürlük âşığı ve sevimli ‘groupie’ Penny’nin de (Hudson) yardımıyla gittikçe grupla yakınlaşır ve neredeyse onlardan biri olur. Stillwater’ın gitaristi Russell Hammond (Crudup) ile sıkı bir dostluk kuran William’ın grupla olan ilişkisi geliştikçe, yazılarındaki objektifliği azalmaya başlar. Turne sırasında, masum anti-sosyal bir genç olan William, âşık olacak, alkol, uyuşturucu ve seks ile tanışacak, hayatı tamamen değişecektir. Tutkuları ve idealleri zamanın müziği ile şekil bulan bir genç için bu tecrübenin önemi çok daha büyüktür.

6. Kahvaltı Kulübü

Orijinal İsmi: The Breakfast Club

Süre: 97dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: John Hughes
Senarist: John Hughes
Yapımı: 1985 - ABD

Amerikan lise hayatından beş ayrı klişe karakter kendilerini, cezalı oldukları cumartesi gününü okul kütüphanesinde geçirmek üzere bir arada bulurlar: bir sarışın, bir anarşist, bir inek, bir sporcu ve bir entel! Disiplin delisi lise müdürünün manasız testesteron gösterileri karşısında hem kendi kendilerini, hem de ne çok ortak yönleri olduğunu keşfedecekleri bir güne dönüşecektir bu!

7. Benimle Kal

Orijinal İsmi: Stand By Me

Süre: 89dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Rob Reiner
Yapımı: 1986 - ABD

Stand By Me (Benimle Kal) gerilim ve Korku yazarı Stephen King'in 'The Body (Ceset) adlı romanından sinemaya uyarlanmış. King bu hikayesini kendi çocukluğundan esinlenerek kaleme almış. 1950'lerde geçen film, ergenliğe yeni girmiş dört kafadar gencin Oregon ormanlığında kayıp bir çocuğun cesedini aramalarını konu ediniyor. Yol boyunca daha da yakınlaşan çocuklar, birbirleri hakkında pek çok şey keşfedeceklerdir. Ancak kasabanın serserileri de onların peşindedir.

8. Genç Ve Heyecanlı

Orijinal İsmi: Dazed And Confused

Süre: 102dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Richard Linklater
Senarist: Richard Linklater
Yapımı: 1993 - ABD

Rock'n Roll, partiler, polyester ve makrome... Biz 70'li yılların gençleriydik! Dans ettik, eğlendik, çok bitkin ve masumduk. Fakat hepsinden öte ne yapacağımız bilmiyorduk ve kafamız karışıktı. Aerosmith, Alice Cooper, Black Sabbath, Deep Purple, ZZ Top, Bob Dylan, Kiss ve Peter Frampton'ın eşsiz müziklerine muhteşem bir oyuncu kadrosu eşlik ediyor. Şimdiye kadar yapılmış en muzip ve en kusursuz tiplemeleriyle bir Amerikan gençlik filmi.

9. Tanrım Orada Mısın? Benim, Margaret

Orijinal İsmi: Are You There God? It’s Me, Margaret

Süre: 107dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Kelly Fremon Craig
Senarist: Kelly Fremon Craig
Yapımı: 2023 - ABD

11 yaşındaki Margaret ve ailesi şehirden banliyöye taşınır. Margaret; yeni arkadaşlıklar, hisler ve ergenlik çağının başlangıcı ile baş etmeye çalışır. 

10. Uğur Böceği

Orijinal İsmi: Lady Bird

Süre: 94dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Greta Gerwig
Senarist: Greta Gerwig
Yapımı: 2017 - ABD

Sacramento'da yaşayan, kendine 'Uğur Böceği' adını takmış liseli Christine McPherson (Saoirse Ronan) lisedeki son yılında hayatıyla ilgili birçok kritik kararın eşiğine gelmiştir. Büyüme sancıları, okulda hem akademik, hem sosyal olarak yaşadığı zorluklar ve yaklaşan üniversite tercihinin yanında annesi Marion'la (Laurie Metcalf) yaşadığı gelgitli ilişki 'Uğur Böceği'ni strese sokmaktadır. Annesinin California'da kalmasına yönelik tüm ikna çabasına rağmen oradan uzaklaşmak, New York'ta bir üniversiteye gitmek istemektedir.