Son 10 Yılın En İyi Disney Filmleri!

Walt Disney'in doğum gününde son 10 yılın en iyi 10 filmine bakıyoruz!

5 Aralık 1901 yılında doğan Walt Disney, zorluklarla inşaa ettiği animasyon imparatorluğu ile zamanla dünya çapında başarı elde etti. 16 Ekim 1923'te kurulan The Walt Disney Company de, bu sene yüzüncü yılını kutluyor! Bütün bu kutlanacak tarihlerin arasında, size son 10 yılda vizyona giren en beğendiğimiz Disney animasyon filmlerini kronolojik olarak sıraladık!

İyi seyirler.

1. Karlar Ülkesi

Orijinal İsmi: Frozen

Süre: 102dk
Oyuncular: Santino Fontana
Senarist: Jennifer Lee (i)
Yapımı: 2013 - ABD

Maceracı ve iyi kalpli bir kız olan Anna, kız kardeşi Prenses Elsa'yı bulup yaşadığı krallığa sonsuz kış getiren laneti sona erdirmesini sağlayarak, şehrinde yaşayan insanları eski güzel günlerine döndürmeye karar verir. Masalsı bir yolculuğa çıkan Anna'nın yol arkadaşı ise usta bir dağcı olan Kristoff ve sadık Ren geyiği Sven'dir. Ayrıca Olaf adlı bir başka yol arkadaşları daha olur. Mitolojik yaratıklar ve ürkütücü büyüler eşliğinde süren yolculuğun her dönemecinde ayrı bir tehlike ortaya çıkar. Yolculuğun asıl zor yanı ise zamanla yarışıyor oldukları gerçeğidir.  Disney yapımı animasyon film, 10 Temmuz 2015'te Karlar Ülkesi: Sen de Söyle adıyla karaoke versiyonuyla yeniden gösterime girecek.

2. 6 Süper Kahraman

Orijinal İsmi: Big Hero 6

Süre: 102dk
Yönetmen: Don Hall , Chris Williams
Yapımı: 2014 - ABD

6 Süper Kahraman / Big Hero 6, izleyicinin Walt Disney Animasyon Stüdyoları’ndan beklediği kalbe dokunan ve mizah dolu bir hikayeye sahip olmakla birlikte aksiyonla karışık bir komedi macera filmi... Film, dehasının güçlerini kullanmayı öğrenen robot dahisi Hiro Hamada’yı, Hiro’ya bu konuda yardımcı olan muhteşem kardeşi Tadashi’yi, onlara çok benzeyen, macera bağımlısı olan arkadaşları GoGo Tamaga’yı, düzenli ve tatlı Wasabi No-Ginger’ı, kimya dehası Honey Lemon’ı ve fanatik Fred’in hikayesini anlatıyor. Süper Kahraman 6, kendini tehlikeli bir komplonun içinde bulunca en yakın arkadaşı olan Baymax isimli bir robotun yardımını istemek zorunda kalan robot dahisi Hiro Hamada’yı ve bir grup yüksek teknolojili kahramanının bu gizemi nasıl çözdüğünü anlatan aksiyonla karışık bir komedi macera filmi.

3. Ters Yüz

Orijinal İsmi: Inside Out

Süre: 95dk
Tür: Animasyon , Aile , Dram , Komedi , Macera
Yapımı: 2015 - ABD

Babasının yeni işi nedeniyle Amerika'nın orta kesiminden San Francisco'ya taşınan Riley (seslendiren Kaitlyn Dias), yeni ortamına uyum sağlamakta güçlük çekmektedir. Hepimiz gibi davranışları, duygularından etkilenen Riley'nin beynindeki duygu merkezinde yaşayan Neşe, Öfke, Korku, Tiksinti ve Üzüntü, genç kızın hareketlerinde büyük pay sahibidir. Yeni yaşamındaki çalkantılar duygu merkezinde bir krize neden olmuştur. Neşe, olaylara olumlu yanından bakmaya çalışsa da diğer duygular yeni şehir, okul ve yaşama karşı farklı reaksiyonlar gösterir.

4. Zootropolis: Hayvanlar Şehri

Orijinal İsmi: Zootopia

Süre: 109dk
Tür: Animasyon , Aile , Komedi , Macera
Yapımı: 2016 - ABD

Zootopia, hayvanların bir arada yaşadığı çok büyük bir şehirdir. Bu şehirde yaşayan bir tavşan olan Judy Hopps polis teşkilatına yeni yazılmıştır. Nick adlı tilki ise küçük dolandırıcılık işleri yaparak köşeyi dönmeyi hedeflemektedir. Bir gün Nick, işlemediği bir suçla itham edilir. Nick adını temize çıkarmak, Judy de davayı çözmek için daha önceden hiç tahmin edemeyecekleri bir işbirliği yapmak zorunda kalırlar.  Karmakarışık ve Bolt gibi sevilen animasyon filmlerinin yönetmeni Byron Howard'ın hayata geçireceği film, 4 Mart 2016'da gösterime girecek.

5. Kayıp Balık Dori

Orijinal İsmi: Finding Dory

Süre: 97dk
Tür: Animasyon , Aile , Komedi , Macera
Yapımı: 2016 - ABD

Kayıp Balık Dori filmi kimsenin unutamadığı Mavi Tang balığı Dori’yi geçmişiyle ilgili bazı yanıtlar ararken arkadaşı Nemo ve Marlin'le yeniden biraraya getiriyor. 10 saniyede bir hafızası sıfırlanan Dori, sadece bir zamanlar bir ailesi olduğu ve onlardan bir şekilde ayrılmak zorunda kaldığıdır. Arkadaşlarıyla birlikte ailesini bulabilmek için uzun bir yolculuğa çıkan Dori, yol boyunca hayatla ilgili çok daha başka dersler de alacaktır.

6. Moana

Orijinal İsmi: Moana

Süre: 107dk
Tür: Animasyon , Aile , Komedi , Macera
Yönetmen: John Musker , Ron Clements
Yapımı: 2016 - ABD

Antik çağlarda Okyanusya'daki Güney Pasifik adalarında yaşayan bir genç kız olan Moana, kuşaklar boyunca denizlerde yolculuk etmiş bir ailenin temsilcisidir. Ailesine ve yaşadığı adanın halkına yardım edebilmek amacıyla maceralı bir yolculuğa çıktığında, hayran olduğu yarı-tanrı Maui ile işbirliği yapması gerekecektir. Disney'in çok sevilen bazı animasyonlarını yönetmiş John Musker ve Ron Clements'in yönettiği Moana'da Dwayne Johnson ve genç oyuncu Auli'i Cravalho, orijinal seslendirme kadrosunda yer aldı.  

7. Coco

Orijinal İsmi: Coco

Süre: 105dk
Yönetmen: Lee Unkrich , Adrian Molina
Yapımı: 2017 - ABD

12 yaşındaki Miguel, hayranı olduğu müzisyen Ernesto de la Cruz gibi olabilmenin hayalleriyle yaşamaktadır. Ancak ailesinin müzikle ilgilenmesine yönelik anlaşılmaz bir yasağı vardır. Tuhaf olaylar sonucunda kendini Ölüler Diyarı'nda bulan Miguel, burada ailesinin mazisiyle ilgili gizli kalmış şeyleri öğrenecek, bir yandan da müzikteki yeteneğini ispatlamaya çalışacaktır. İlk kez 19 Ocak 2018'de gösterime giren Coco filmi, 15 Haziran 2018'de yeniden gösterime girdi.

8. İnanılmaz Aile 2

Orijinal İsmi: Incredibles 2

Süre: 118dk
Yönetmen: Brad Bird
Senarist: Brad Bird
Yapımı: 2018 - ABD

İlk filmdeki olayların ardından halkın güvenini kaybeden süper kahramanların imajını düzeltmek için Helen yani Lastik Kız seçilmiştir. Lastik Kız şehri kötü güçlerden korurken, Bob (Bay İnanılmaz) evdeki çocuklarla ilgilenme görevini üstlenmiştir. Violet ve Dash'in yanında yeni doğmuş Jack-Jack'in yeni fark ettikleri ve henüz kontrol edemedikleri güçleri, işini iyice zor bir hale getirmiştir. Ancak Screenslaver adında yeni ve zorlu bir düşmanın ortaya çıkışı, Lastik Kız ile birlikte ailenin diğer üyeleri ve Frozone'un hep birlikte yeni rakibe karşı savaşmalarını gerektirir.

9. Soul

Orijinal İsmi: Soul

Süre: 102dk
Yönetmen: Pete Docter , Kemp Powers
Yapımı: 2020 - ABD

Şehrin en iyi caz kulübünde çalmak üzere hayatının şansını yakalayan müzik öğretmeni Joe Gardner, bir yanlış adım ile kendini, New York sokaklarından, yeni ölümüşlerin ruhlarının gittiği fantastik bir yer olan Önceki Dünya’da bulur. Joe, insan olmanın cazibesini hiç kavrayamamış olan Ruh 22’nin yardımıyla dünyadaki hayatına geri dönmeye çalışacaktır.

10. Luka

Orijinal İsmi: Luca

Süre: 85dk
Oyuncular: Jacob Tremblay
Yönetmen: Enrico Casarosa
Yapımı: 2021 - ABD

Film, İtalyan Riviera’sında yaşayan, makarnayı çok seven ve scooter'ıyla gün boyu gezen Luca adlı küçük bir çocuğun hikâyesini anlatıyor.

Luca’nın yaz aylarındaki macerasını anlatan film, izleyenleri Luca'nın sırrı ile yüzleştiriyor. Bu küçük çocuğun gerçekte nereden geldiğini aslında etrafındakiler bilmemekte. Okyanus yüzeyinin hemen altında bulunan başka bir dünyadan gelen deniz canavarları filmin esas konusunu oluşturmakta.