En İyi 10 Ian McKellen Filmi

Ünlü oyuncu Ian McKellen bugün 85 yaşında!

25 Mayıs 1939 tarihinde dünyaya gelen Amerikalı oyuncu Sir Ian McKellen bugün 85. yaşını kutluyor. 

Bazı oyuncular, geek projeleri ile Shakespeare uyarlamaları arasında seçim yapmak zorunda kalırken, McKellen her ikisini de yapabilmiştir! Projelerde kusursuz bir tat sahibi olan harika bir oyuncunun yanı sıra, aynı zamanda LGBTQ topluluğunda bir ikon olarak da kabul edilir. 

Doğum günü şerefine kariyerini kutlamak için en iyi McKellen filmlerinden bazılarını sizler için bir araya getirdik!

İyi seyirler!

1. Gölge

Orijinal İsmi: The Shadow

Süre: 108dk
Tür: Aksiyon , Fantastik
Yönetmen: Russell Mulcahy
Senarist: David Koepp
Yapımı: 1994 - ABD

Uyuşturucu satıcısı Lamont Charlston (Alec Baldwin), Tibetli bir mistik tarafından eğitilerek insanların zihnini etkileyen süper güçlere sahip olur. Gündüz New York’lu bir çapkınken, geceleri kötü karakterlerle savaşan Shadow adında bir süper kahramana dönüşmektedir. Dünyayı ele geçirme planları yapan Shiwan Khan’ın elinde ise etkisi yüksek bir atom bombası vardır. İnsanlığı tehdit eden bu kötü gücün karşısında durabilecek tek bir kahraman vardır: o da Shadow. Sonunda amansız bir mücadele kaçınılmaz hale gelir.

2. Sahtekar

Orijinal İsmi: The Good Liar

Süre: 109dk
Tür: Suç
Yönetmen: Bill Condon
Senarist: Jeffrey Hatcher
Yapımı: 2019 - İngiltere

Yazar Nicholas Searle’ın aynı isimli romanından uyarlanan film, Roy (Ian McKellen) adında bir dolandırıcıya odaklanıyor. Şansı yaver giden ve Betty (Helen Mirren) adında varlıklı bir dul kadınla yolu kesişen Roy, kendini sürpriz bir şekilde kadınla ilgilenirken bulur. Betty, evini ve hayatını Roy’a açtığında, sıradan olması gereken bir üçkağıt Roy’un hayatındaki en zorlu işlerden biri haline gelir.

3. Da Vinci Şifresi

Orijinal İsmi: The Da Vinci Code

Süre: 149dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: Ron Howard
Senarist: Akiva Goldsman
Yapımı: 2006 - ABD

Bir gece, Louvre müzesi müdürü öldürülmüş olarak bulunur. Bu olay üzerine ünlü simgebilim Profesörü Robert Langdon (Tom Hanks) Louvre müzesine çağırılır. Müze müdürü ardında esrarengiz bir simge dizimi ve ipuçları bırakmıştır. Kendisi de tehlikede olan Langdon, polis kriptoloji uzmanı Sophie Neveu'nün (Audrey Tautou) yardımıyla, Leonardo Da Vinci'nin çalışmalarında bir dizi akıl almaz sırrı çözer. Tüm bu sırlar onları, hayatlarını 2000 yıldır gizli kalan eski bir gizemi korumaya adamış gizli bir topluluğa götürür.

4. III. Richard

Orijinal İsmi: Richard III

Süre: 104dk
Tür: Dram , Savaş
Yapımı: 1995 - İngiltere

Shakespeare'in 3. Richard oyununun oldukça modern biçimde yorumlandığı filmde, Tudor hanedanlığının şeytani olarak andığı, tarihin belki de en acımasız adamlarından biri olan 3. Richard'ı, aktör Ian Mckellen'ın vücudunda Hitler ve Mussolini'yi andıran faşist bir kılıkta izliyoruz. Filmin 1996 Akademi Ödülleri'nde En İyi Sanat Yönetimi ve En İyi Kostüm oscar adaylıkları bulunuyor. Ian Mckellen, canlandırdığı Richard III karakteri ile uluslararası festivallerde pek çok ödül ve adaylık elde etti.

5. The Scarlet Pimpernel

Orijinal İsmi: The Scarlet Pimpernel

Süre: 142dk
Tür: Aksiyon , Dram , Romantik
Yönetmen: Clive Donner
Senarist: William Bast
Yapımı: 1982 - İngiltere

1792 Paris: Fransa bir cumhuriyet olduğunda, aristokratlar giyotinle idam edilir. İngiliz Sir Percy, kılık değiştirerek The Scarlet Pimpernel olarak kurtarabildiği kadarını kurtarmaya çalışır.

6. Ölümcül Sır

Orijinal İsmi: Apt Pupil

Süre: 107dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Bryan Singer
Senarist: Brandon Boyce
Yapımı: 1998 - ABD , Fransa

16 yaşında çok başarılı bir lise son sınıf öğrencisi olan Todd Bowen(Brad Renfro),günün birinde yan komşusunun (Ian McKellen) Hitler Almanyas'ında 70 bin yahudinin öldürülmesinden sorumlu Kurt Dussander adındaki eski bir Nazi subayı olduğunu öğrenir.Bu konuya oldukça meraklı bir genç olan Todd,ihtiyar Kurt Dussander'la bir anlaşma yapar.Anlaşmaya göre Todd Bowen,adamın gerçek kimliğini kimseye açıklamayacak,Kurt'de gence ölüm kamplarında yaptığı korkunç katliamları ve ürkütücü anılarını anlatacaktır.Genç,Kurt Dussander'ın karanlık hikayelerini dinledikçe kabuslar görür,ders notları düşer ve psikolojisi de giderek bozulmaya başlar.Hatta Dussander yüzünden bir cinayet bile işleyecektir.

7. X-Men 2

Orijinal İsmi: X2

Süre: 133dk
Yönetmen: Bryan Singer
Yapımı: 2003 - ABD

"X-Men 2”, mutantları yok etmek için harekete geçen, Mutant Kardeşliği’nin başı Profesör Xavier’in eski dostu William Stryker’ı engellemek için, iki mutant lideri Profesör Xavier ve Magneto’nun işbirliği yapmasını konu alıyor.

8. Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı

Orijinal İsmi: Mr. Holmes

Süre: 104dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Bill Condon
Senarist: Jeffrey Hatcher
Yapımı: 2015 - ABD , İngiltere

1947'de artık 93 yaşına gelmiş ve emekliye ayrılmış Sherlock Holmes, 2. Dünya Savaşı'nın yıktığı Hiroşima'ya yaptığı ziyaretten yeni dönmüştür. Burada hafıza kaybına iyi geldiği düşünülen bir bitkiyi aramış, ancak harap olmuş bir ülkeyle karşılaşmıştır. İngiltere kırsalındaki evinde yanında sadece hizmetçisi Bayan Munro (Laura Linney) ve onun küçük oğlu Roger vardır. Holmes, onu uzun yıllardır rahatsız eden çözülmemiş bir davayı çözmek için yeniden harekete geçtiğinde, bu kez hizmetçinin oğlunun yardımına ihtiyaç duyacaktır.

9. Gods And Monsters

Orijinal İsmi: Gods And Monsters

Süre: 105dk
Tür: Dram
Yönetmen: Bill Condon
Senarist: Bill Condon
Yapımı: 1998 - ABD , İngiltere

Film Frankestein'in yönetmeni James Whale'ın hayatından kesitler sunuyor. Onun eşcinselliği ile ele aldığı hayatının, trajik şekilde kendi sonunu getiren, 2. Dünya savaşında yaşadıklarını anlatıyor.

10. Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği

Orijinal İsmi: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Süre: 228dk
Yönetmen: Peter Jackson
Yapımı: 2001 - ABD

Çok eski çağlarda Elf demircileri, güç yüzüklerini sihirli ustalıklarıyla yapmış ve Karanlıkların Efendisi Sauron, bu yüzükleri işleyip kendi gücüyle doldurmuştur. Daha sonra kendisinden çalınan, diğer tüm yüzüklere hükmeden, Tek Yüzüğü bütün gücüyle tüm Orta Dünya'da aramasına rağmen bulamamıştır. Yüzük, Shire Bölgesi'nde yaşayan Frodo Baggins adlı bir hobbitte bulunmaktadır. Ancak çok büyük bir güce sahip bu yüzüğü yok etmek gerekmektedir. Frodo ve arkadaşları, diğer ırklardan gelen arkadaşlarıyla birlikte yüzük kardeşliğini oluşturur ve hepsi bu yolculukta büyücü Gri Gandalf'ı izler.