Bu Sene 30 Yaşına Giren Harika Filmler!

Bu filmlerin üzerinden 30 yıl geçtiğine inanamayacaksınız!

1993 senesi, filmseverler için oldukça etkileyici bir seneydi. 2. Dünya Savaşı denilince ilk aklımıza gelen filmlerden "Schindler'in Listesi", her gün aynı güne uyanmanın endişesini içimize serpen "Bugün Aslında Dündü", dinozorların soyları tükense de modalarının geçmeyeceğine söz veren "Jurassic Park" dahil pek çok kült film bu sene sinemalarda gösterime girdi. 1993 yılının 30 yıl önce olduğunun şokunu biraz daha rahat atlatmanıza yardım edeceğini umduğumuz bu liste ile gelin bir nostalji yolculuğuna çıkalım.

İyi seyirler.

1. Jurassic Park

Orijinal İsmi: Jurassic Park

Süre: 127dk
Yönetmen: Steven Spielberg
Yapımı: 1993 - ABD

Mağaralarda yapılan kazı çalışmaları sonucunda dinazorların yaşadığı tarih öncesi çağa ait bazı sivrisinek fosilleri bulunur. Milyarder John Hammond öncülüğündeki bilimadamları, son derece ilginç ve karmaşık testler deneyerek bu sivrisinek fosillerindeki kan örneklerini almayı başarırlar. Dinazorların DNA zinciri bir Afrika kurbasıyla birleştirilerek 65 milyon yıl önce yaşamış bu korkunç yaratıklar yeniden yaratılır. Hammond hükümetten kiraladığı bir adada klonladıkları bu vahşi hayvanlar için elektrikli tellerle çevrili bir hayvanat bahçesi kurmuştur. İhtiyar Hammond,bir hafta sonunda Doktor Allen gibi bazı işinde uzman bilimadamlarını Jurassic Park adını verdiği bu hayvanat bahçesini test ettirmek için adaya getirir. Ancak embiryolarını ele geçirmek isteyen biri, güvenlik sistemini devre dışı bırakınca serbest kalan dinazorlar adada dehşet saçmaya başlar...

2. Schindler'in Listesi

Orijinal İsmi: Schindler's List

Süre: 195dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Steven Spielberg
Yapımı: 1993 - ABD

2. Dünya Savaşı yıllarının Nazi Almanya'sında girişimci bir Alman Oskar Schindler, askeriye için metal kaplar üreten bir fabrika kurar ve bu iş için sermayeyi ve iş gücünü Yahudiler üzerinden sağlar. İlerleyen zamanda Yahudiler'in gördüğü baskıyı içine sindiremeyen Schindler, onları kurtarmak için uzunca bir liste yapar.

3. Bugün Aslında Dündü

Orijinal İsmi: Groundhog Day

Süre: 101dk
Yönetmen: Harold Ramis
Yapımı: 1993 - ABD

Bir hava durumu spikeri olan Phil Connors, yapımcısı ve sevimli kameramanı ile birlikte Pennsylvania'daki Punxsutawney kasabasına geleneksel Groundhog Day şenliklerini görüntülemek için gönderilir. O gün, belki de Phil'in hayatının en kötü günüdür, ama bundan beteri de vardır: Phil'in karabasanı, her gün tekrarlanır. Artık her gün, onun için Groundhog Day yeniden yaşanmaktadır. Phil, o gün olacak her şeyi bildiği için bunun avantajlarını kullanmayı zamanla öğrenir. Ama, hayatının kadının kalbini kazanması için daha yapması gereken çok şey vardır.

4. Günaha Davet

Orijinal İsmi: A Bronx Tale

Süre: 121dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Robert De Niro
Senarist: Chazz Palminteri
Yapımı: 1993 - ABD

Amerika'nın Bronx şehrinde yaşıyorsanız suç dünyasına bulaşmamanız neredeyse imkansızdır. Namusuyla çalışan otobüs şoförü bir baba (Robert De Niro) oğlu Calegero'yu bu dünyadan uzak tutmaya çalışıyor. Ama mahallerinde yaşayan mafya bağlantılı bir adam olan Sonny (Chazz Palminteri) Calegero'yu daha 9 yaşındayken bile yakınında tutmaya başlıyor. Calegero 17 yaşına bastığında babasının engellemelerine rağmen suç dünyasına da adım atıyor.

5. Manhattan Murder Mystery

Orijinal İsmi: Manhattan Murder Mystery

Süre: 104dk
Tür: Gizem , Komedi
Yönetmen: Woody Allen
Yapımı: 1993 - ABD

Bir yayıncı olan Larry Lipton ve karısı Carol yan komşuları Lillian House geçirdiği kalp krizi nedeniyle aniden ölünce üzülürler. Carol, Mrs. House'ın dul eşi Paul'ün tavırlarından şüphelenip onun karısını öldürmüş olabileceğini düşünmeye başlar. Larry onunla aynı fikirde değildir; ancak Carol'ı komşularının cinayete kurban gitmediğine bir türlü inandıramaz. Larry, karısından yeni boşanmış olan arkadaşları Ted'in Carol'dan hoşlandığını fark eder. Carol ile Ted'in yakınlaşmasını engellemek için Carol'a araştırmalarında yardımcı olmaya karar verir. Bu esnada Ted'i yayıncısı olduğu çekici yazar Marcia ile tanıştırır. Carol'ın Paul'ün dairesine gizlice girmeyi de içeren araştırmalarının hız kazanmasıyla çetrefilleşen bir dizi olayın ortasında kalırlar. En sonunda bu dörtlü toparlanıp bir cinayet olduğunu düşündükleri bu olayı çözmeye karar verirler.

6. Philadelphia

Orijinal İsmi: Philadelphia

Süre: 126dk
Tür: Dram
Yönetmen: Jonathan Demme
Senarist: Ron Nyswaner
Yapımı: 1993 - ABD

Eşcinsel ve işinde başarılı bir avukatın (Tom Hanks) birgün AIDS virüsü taşıdığı fark edilir, çok geçmeden çalıştığı hukuk bürosundaki işine de sudan bir sebepten dolayı son verilir. Şirketin patronu ile arasının çok iyi olmasından dolayı buna çok şaşıran avukat, şirketi ve patronu aleyhine mahkemeye dava açmaya karar verir. Böylece AIDS kurbanın bir insanın toplum içindeki yerini sorgulayan bir dava da başlamış olur. Ve ona bu hukuk mücadelesinde arkadaşı (Denzel Washington) yardımcı olur.

7. Babam İçin

Orijinal İsmi: In The Name Of The Father

Süre: 133dk
Tür: Dram
Yönetmen: Jim Sheridan
Yapımı: 1993 - ABD , İngiltere , İrlanda

Gerry Conlon isminde İrlandalı bir genç 70'li yıllarda İngiltere'ye gelir. Arkadaşları ile bir evde yaşarlar. Bir polis baskınında hiç ilgisi olmadığı halde 1974 Gyildford bombalamasından sorumlu tutulur. Terörle mücadelede insan haklarının hiçe sayıldığı bir İngiltere dönemidir. Babası da dahil ailesinden bazı kişiler tutuklanır. Gerry'e fiziksel manevi işkence yapılır. kadın avukat (Emma Thompson) yıllar süren mücadeleden sonra suçsuz olduklarını ispatlayabilir.

8. Carlito'nun Yolu

Orijinal İsmi: Carlito's Way

Süre: 144dk
Tür: Dram , Gerilim , Romantik , Suç
Yönetmen: Brian De Palma
Senarist: David Koepp
Yapımı: 1993 - ABD

Hapishaneden çıktıktan sonra kendine yeni bir yol çizmeyi düşünen Carlito Brigante. Ona en zor dönemlerinde yardımcı olan avukatı David Kleinfeld. Carlito'nun sevgilisi Gail. Carlito hapishaneden çıktıktan sonra sevgilisi Gail ile birlikte kendine yeni bir hayat kurmayı düşlemektedir. Ancak geçmişi Carlito'nun yakasını bırakmaz. O ne kadar geçmişinden soyutlanmaya çalışsa da avukatının hataları ve eski dostları onu bırakmaz.

9. Üç Renk: Mavi

Orijinal İsmi: Three Colours: Blue

Süre: 98dk
Tür: Dram
Yapımı: 1993 - Fransa , İsviçre , Polonya

Julie, ünlü bir besteci olan kocasını ve kızını trafik kazasında kaybeder. Kazadan yaralı kurtulan genç kadın yaşama küser ve geçmişini unutmaya çalışır. Özgürlük, Julie'nin geçmişini ardında bırakması, sorunlulukları olmadan yeni bir yaşam şeklini benimsemesidir. bu amaçla evini veçevresindeki insaları terk eder ancak yalan ve ihtiras dolu ilişkilerin ördüğü bir ağ onu yavaş yavaş dış dünyaya çeker ve yüzleşmek istemediği hayaletlerle karşı karşıya bırakır.

10. Noel Gecesi Kabusu

Orijinal İsmi: The Nightmare Before Christmas

Süre: 73dk
Yönetmen: Henry Selick
Yapımı: 1993 - ABD

Halloween Kentinin "Balkabağı Kralı" olmaktan usanan Jack Skellington, hayatında yeni ve heyecan verici bir şeyler bulmak ister. Bu arayışta Christmas Kenti'ni bulur ve tüm dünya çapında noel gecesi çocuklara oyuncak dağıtma görevini Noel Baba'dan devralmaya karar verir.