Mutlaka İzlemeniz Gereken 10 Clint Eastwood Filmi

31 Mayıs 1930 doğumlu efsane oyuncu Clint Eastwood, bugün 93 yaşına giriyor!

1960'lar Hollywood'unun en popüler isimlerinden biri olan oyuncu ve yönetmen Clint Eastwood'un doğum gününü filmleriyle kutluyoruz! Özellikle kovboy filmleri ile tanınan Clint Eastwood, 65 yılın üzerinde süren kariyerinde birbirinden farklı tür filmlerde yer aldı ve yönetti. Bir klasik olan "İyi, Kötü Ve Çirkin" ile başlattığımız listemize sanatçının farklı işlerine göz atarak devam ediyoruz.

İyi seyirler!

1. İyi, Kötü Ve Çirkin

Orijinal İsmi: Il buono, il brutto, il cattivo

Süre: 161dk
Tür: Western
Yönetmen: Sergio Leone
Yapımı: 1966 - Almanya , ABD , İspanya , İtalya

Tuco (çirkin), üzerine ödül konulmuş bir kanun kaçağıdır. Keskin nişancı Blondie (iyi) adlı kovboyla işbirliği yaparak kasabaları dolaşmaktadırlar. Tuco'yu kanun adamlarına teslim eden Blondie, ödülü alıp Tuco'yu asılmaktan son anda kurtarmaktadır. Bir kasabada işlerin ters gitmesi üzerine ortaklıkları bozulur. Melekgöz (kötü) lakaplı Sentenza ise Bill Carson adında büyük miktarda altını ele geçirmiş eski bir askerin izini sürmektedir. Tuco'nun çölde Blondie'yi öldürmek üzere olduğu bir anda Bill Carson'la karşılaşmaları tüm planları değiştirir. Carson, altınları İç Savaş'ın hareketli olduğu bir cephede mezarlığa saklamıştır. Ancak Tuco mezarlığın yerini, Blondie ise mezarın adını öğrenebilmiştir. Mecburen işbirliğine tekrar dönen ikili altınları aramaya koyulur. Sonunda üçünün yolu altınların olduğu yerde birleşir.

2. Milyonluk Bebek

Orijinal İsmi: Million Dollar Baby

Süre: 132dk
Tür: Dram
Yönetmen: Clint Eastwood
Senarist: Paul Haggis , F. X. Toole
Yapımı: 2004 - ABD , İsviçre

Frankie Dunn ringlerde yaşadığı yıllar boyunca müthiş dövüşçüler yetiştirmiştir. Öğrencisi olan boksörlere öğrettiği en önemli ders ise kendi hayatı için de temel kabul ettiği, herşeyin üzerinde kendini korumaktır. Onu kızından soğutan ve uzak tutan acı deneyimi yüzünden uzun zamandır hiç kimse ile yakın olmamaya çalışmaktadır. Tek arkadaşı Scrap, onun spor salonuna göz kulak olmakta ve kaba dış görünümünün altında 23 yıldır yakasını bırakmayan bir affedilme beklentisi olduğunu bilmektedir ve bir gün Maggie Fitzgerald spor salonuna gelir.

3. Gran Torino

Orijinal İsmi: Gran Torino

Süre: 116dk
Tür: Dram
Yönetmen: Clint Eastwood
Yapımı: 2008 - Almanya , ABD

Emekli otomobil işçisi Walt Kowalski günlerini evde yaptığı tamirat, bira ve berberine yaptığı aylık ziyaretlerle geçirmektedir. Ölen karısının son arzusu kilisede günahlarını itiraf etmesi yönünde olsa da M-1 piyade tüfeğini temiz ve hazır bulunduran, hayata küsmüş bir Kore Savaşı gazisi olan Walt için itiraf edecek hiçbir şey yoktur ve köpeği Daisy’den başka kimseye içini dökecek kadar güvenmemektedir. Bir zamanlar komşusu olarak adlandırdığı kişilerin hepsi taşınmış ya da vefat etmişler, yerlerini nefret ettiği, Güneydoğu Asya kökenli Hmong göçmenlerine bırakmışlardır. Gördüğü hemen her şeye kızmaktadır: sarkık yağmur olukları; fazla büyümüş çimler; etrafını saran yabancı yüzler; mahallenin kendilerine ait olduğunu sanan amaçsız Hmong, Latin ve Afrika-Amerika gençlerinden oluşan çeteler; büyüyüp birer yabancı olan çocukları

4. Yasak İlişki

Orijinal İsmi: The Bridges Of Madison County

Süre: 135dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Clint Eastwood
Yapımı: 1995 - ABD

1960'larda bir gün fotoğrafçı Robert Kincaid Madison County'e bazı köprü resimleri çekmek için geliyor. Ama orada tanıştığı Francesca Johnson adlı bir ev kadınına da aşık oluyor. 4 gün boyunca müthiş bir aşk yaşayan Robert ve Francesca bu dört günün sonunda bir seçim yapmak zorunda kalıyorlar. Francesca evlidir ve çocukları vardır. Robert, ondan kendisiyle beraber gelmesini istiyor ama Francesca, Robert'ı hayatında kimseyi sevmediği kadar sevse de öbür tarafta da bir ailesi vardır.

5. Namludaki Adalet

Orijinal İsmi: Pale Rider

Süre: 115dk
Tür: Dram , Western
Yönetmen: Clint Eastwood
Yapımı: 1985 - ABD

Namludaki Adalet'te Eastwood dokuz seneden sonra tekrar at sırtına dönüyor. Eastwood hem yönetip hem oynadığı filmde gerilim ve macerayı bir araya getiriyor. Maden ocağı sahibi Coy LaHood (Richard Dysart), bağımsız çalışan maden işçilerini bölgeden uzaklaştırmak için terör saçmaya başlar. Preacher (Eastwood) adındaki bir yabancı madencilerin kampına gelerek, onların yanında yer alır. Buna karşılık maden ocağı sahibi rozeltli katilleri vekil tayin eder. Adamlar en yüksek rakamı ödeyene sadık olacaklardır. LaHood altın öder, fakat unutmamak gerekir ki Preacher bağımsızlık vaadeder.

6. Bir Avuç Dolar

Orijinal İsmi: A Fistful Of Dollars

Süre: 99dk
Tür: Western
Yönetmen: Sergio Leone
Yapımı: 1964 - Almanya , İspanya , İtalya

A Fistful of Dollars (Per un pugno di dollari) başrolünü Clint Eastwood'un oynadığı, yönetmenliğini Sergio Leone'nun yaptığı 1964 yapımı Spaghetti Western tarzı bir filmdir.   For a Few Dollars More (1965) ve The Good, the Bad and the Ugly (1966) filmlerinin takip ettiği, kısaca Dolar Üçlemesi  olarak bilinen serinin ilk filmidir.   Üç filmde de Eastwood'un canlandırdığı karekterin adı hiç geçmez. Sadece sarışın olarak anılır. Üç film de İspanya'nın Almeria bölgesinde çekilmiştir.

7. Affedilmeyen

Orijinal İsmi: Unforgiven

Süre: 130dk
Tür: Western
Yönetmen: Clint Eastwood
Senarist: David Webb Peoples
Yapımı: 1992 - ABD

Eskiden acımasız, çılgın bir katil olan William Munny, eşinin vefatından sonra artık tüm zamanını küçük barakasında çocuklarına bakarak geçirmektedir. Ta ki, The Schofield Kid ismindeki genç onu ziyarete gelene kadar.. Big Whiskey kasabasındaki fahişelerin koydugu ödülün haberini genç adamdan alan Munny ilk başta bu teklifi kabul etmez ama daha sonra fikrini değiştirecektir.

8. Ateş Hattında

Orijinal İsmi: In The Line Of Fire

Süre: 126dk
Tür: Aksiyon , Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Wolfgang Petersen
Senarist: Jeff Maguire
Yapımı: 1993 - ABD

Gençliğinde John F. Kennedy'nin korumalığını yapan ama ona düzenlenen suikastı önleyemediği için derin bir suçluluk duygusu taşıyan Frank Horrigan, günün birinde kendisine gelen bir telefonla tekrar görev başına döner.

9. The Outlaw Josey Wales

Orijinal İsmi: The Outlaw Josey Wales

Süre: 135dk
Tür: Western
Yönetmen: Clint Eastwood
Yapımı: 1976 - ABD

Yürek açılır ve macera başlar. Ailesini vahşice öldürenlerden öcünü alan Wales, bir grup katil tarafından kovalanmaktadır. Wales yanlız yolculuk etmeyi tercih eder, fakat peşine takılan (aralarında Sondra Locke ve Chief Dan George'un da bulunduğu) kanunsuz serserileri korumasız bırakmaya gönlü elvermez.

10. Alcatraz'dan Kaçış

Orijinal İsmi: Escape From Alcatraz

Süre: 113dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Don Siegel
Yapımı: 1979 - ABD

Kaçılması imkansız olan ünlü Alcatraz Hapisanesinden kaçmaya çalışan üç mahkum ve bu kaçış planını mükemmel hazırlayan banka soyguncusu Morris'in (Clint Eastwood) gerçek olduğu söylenen öyküsü.