Mutlaka İzlemeniz Gereken Tom Hanks Filmleri!

Usta oyuncu Tom Hanks bugün 67 yaşında!

Tom Hanks hiç kuşkuşuz sinema sektöründeki en tanınmış oyunculardan. Tabii bu şöhret asla bir tesadüf değil. Birbirinden başarılı projelerde birbirinden etkileyici performanslar sunan Hanks, tam 6 kez Oscar'a aday gösreildi. Oyuncu, bu adaylıklardan ikisinde, "Philadelphia" ve "Forrest Gump" ile, ödülü kucakladı. Özellikle efsanevi yönetmen Steven Spielberg ile uzun süreli ortaklığı olan Hanks, Spielberg dışında da pek çok başarılı yönetmenle çalıştı. Kariyeri boyunca 100'e yakın projede yer alan oyuncu, halen üretmeye ve bize unutulmaz performanslar vermeye devam ediyor.

Biz de Tom Hanks'in doğum günü şerefine onun en sevdiğimiz 15 filmini listelerdik.

Keyifli seyirler!

1. Philadelphia

Orijinal İsmi: Philadelphia

Süre: 126dk
Tür: Dram
Yönetmen: Jonathan Demme
Senarist: Ron Nyswaner
Yapımı: 1993 - ABD

Eşcinsel ve işinde başarılı bir avukatın bir gün AIDS virüsü taşıdığını fark edilip, çok geçmeden çalıştığı hukuk bürosundaki işine de sudan bir sebepten dolayı son verilir. Şirketin patronu ile arasının çok iyi olmasından dolayı buna çok şaşıran avukat, şirketi ve patronu aleyhine mahkemeye dava açmaya karar verir. Böylece AIDS kurbanın bir insanın toplum içindeki yerini sorgulayan bir dava da başlamış olur. Ve ona bu hukuk mücadelesinde arkadaşı yardımcı olur.

2. Forrest Gump

Orijinal İsmi: Forrest Gump

Süre: 142dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Robert Zemeckis
Senarist: Eric Roth
Yapımı: 1994 - ABD

"Forrest Gump", zeka seviyesi 75 olan bir erkeğin hayatını ele alıyor. Zeka seviyesi nedeni ile devlet okullarına girmekte bile zorlanan Forrest Gump  zamanla akla mantığa uymayan başarılara imza atıyor. Her ne kadar zeka seviyesi düşük olsa da fiziksel olarak son derece sağlam olan Forrest Gump, zamanla gelişen olaylar zincirinde bizi hayal edemeyeceğimiz bir dünyaya götürüyor.

3. Er Ryan'ı Kurtarmak

Orijinal İsmi: Saving Private Ryan

Süre: 169dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Robert Rodat
Yapımı: 1998 - ABD

II. Dünya Savaşı yıllarında 3 oğlunun birden ölüm haberini alan anne, 4. oğlunun yaşadığını duymak ister. Artık tüm Amerikan ordusunun hedefi annenin son oğlu olan James Ryan'ı ne pahasına olursa olsun kurtarmaktır. Askerler her yerde ona ait izler aramaya başlar fakat bu öylesine bir göreve dönüşür ki bir kişiyi kurtarmak uğruna bir çok askerin hayatı tehlikeye girer.

4. Yeşil Yol

Orijinal İsmi: The Green Mile

Süre: 189dk
Tür: Dram , Fantastik , Suç
Yönetmen: Frank Darabont
Yapımı: 1999 - ABD

Bir hapishanede gardiyanlık yapan Paul Edgecomb'un görevi, hücrelerinden alınan idam mahkumlarını, elektrikli sandalyenin bulunduğu ölüm odasına kadar olan bir millik yeşil yoldan götürmektir. Edgecomb yıllar boyunca bu yoldan sayısız idam mahkumu nakleder. Ama hiçbirisi onu John Coffey kadar etkilemez. Oldukça iri yarı biri olan Coffey, iki küçük kızı öldürmek suçundan idama mahkum olmuştur. Ürkütücü görünümünün aksine oldukça duygulu ve karmaşık bir iç dünyası olan Coffey, bazı doğa üstü güçlere sahiptir. Edgecomb onunla yakınlaştıkça artık hiç beklenmedik yerlerde mucizelerin olabileceğine inanmaya başlayacaktır.

5. Yeni Hayat

Orijinal İsmi: Cast Away

Süre: 143dk
Tür: Dram , Macera
Yönetmen: Robert Zemeckis
Yapımı: 2000 - ABD

Chuck Noland, filmde hem kişisel hayatını hem de iş hayatını saatin tik-taklarına göre yaşayan bir FedEx sistem mühendisini canlandırıyor. Hırslı kişiliği yüzünden her şeyini kariyerine adamış olan Noland günlerini, maksimum kontrol sayesinde maksimum başarıyı getirecek şekilde önceden planlayarak yaşamaktadır. İşinde her şeyi halledebilen Chuck özel hayatında aynı derecede başarılı değildir çünkü işiyle ilgili sorumlulukları, uzun zamandır birlikte olduğu sevgilisi Kelly'ye çok az zaman ayırmasına neden olmaktadır. Filmde Kelly'yi yine bir Oskar sahibi aktris Helen Hunt canlandırıyor. Fakat Chuck'ın bu manik varlığı, uzak bir adada yalnız kaldıktan - hayal edilebilecek en ıssız yere savrulduktan - sonra sona erecektir. Yaşam mücadelesi vermeye başladığı andan itibaren, günlük hayatın rahatlığından uzakta, ve hiç kimseyle konuşamayan Chuck hem fiziksel hem ruhsal açıdan bir değişime de başlamış olacaktır. Ve günlük hayatın boş işleri ve baskılarını çok uzaklarda bırakan Chuck'ın 'başarı' ya ve kendisine bakışı düşünebileceğinden çok daha fazla değişecektir.

6. A Beautiful Day in the Neighborhood

Orijinal İsmi: A Beautiful Day in the Neighborhood

Süre: 107dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Marielle Heller
Yapımı: 2019 - ABD , Çin

Amerika’nın sevilen TV starı Fred Rogers ‘ın hayatını konu alan biyografik dram, bir erkeğin hayatında dostluğun önemini anlatıyor.

7. Büyük

Orijinal İsmi: Big

Süre: 104dk
Yönetmen: Penny Marshall
Yapımı: 1988 - ABD

Lunaparktaki ‘dilek makinesi’ne büyümek istediğini söyleyen ve bir anda kendini yetişkin bir adam olarak bulan Josh’un, çocuk aklı ve büyümüş bedeniyle yaşadıklarını anlatıyor.

8. Sıkıysa Yakala

Orijinal İsmi: Catch Me If You Can

Süre: 190dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Jeff Nathanson
Yapımı: 2002 - ABD

FBI’ın ünlü “En Çok Arananlar” listesinde yer alan en genç dolandırıcısının gerçek yaşam öyküsü... Frank Abagnale Jr henüz 18 yaşına gelmeden doktorluk, avukatlık ve büyük bir hava yolu şirketinde pilot yardımcılığı yapmıştı. Kılık değiştirme ustası olan Abagnale, aynı zamanda son derece zeki bir dolandırıcıydı. 16 yaşındayken başladığı çek sahtekarlığını 26 ülkede sürdürerek milyon dolar çapında dolandırıcılık yaptı. ABD tarihinin en başarılı banka soygununu gerçekleştirdi. Filmde, Abangale ile onu yakalmayı kafaya koymuş Carl Hanratty'nin kovalamaca maceraları ve zaman içinde gelişen beklenmedik dostlukları anlatılıyor.

9. Azap Yolu

Orijinal İsmi: Road To Perdition

Süre: 117dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Sam Mendes
Yapımı: 2002 - ABD

Hanks filmde büyük ekonomik bunalımı yaşayan 30'ların Amerika'sında bir İrlanda çetesi için çalışan bir kiralık katil olan Michael Sullivan'ı canlandırıyor. Sullivan'ın içine bulaştığı işler yüzünden karısı ve oğlu ölür ve bundan sonrası Sullivan için bir öç alma savaşı olacak ve bu savaşta hayatta kalan diğer oğlu da onun yanında yer alacaktır...

10. Apollo 13

Orijinal İsmi: Apollo 13

Süre: 140dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Ron Howard
Yapımı: 1995 - ABD

Jim Lovell, Jack Swigert ve Fred Haise'den oluşan Apollo 13 ekibi, NASA'nın yürüttüğü beşinci uzay görevinin sırasında 'yarı yolda' oksijen tanklarından birinin patlaması yüzünden güç ve oksijen sıkıntısı çekmeye başlarlar ve aracın Dünya'ya dönmesi risk altına girer. Geri kalan oksijeni idareli kullanırken donma ve havasızlıktan ölme tehlikelerini göze alan ekip ne pahasına olursa olsun yörüngeden kurtularak Dünya'ya dönmeyi deneyeceklerdir. Fakat Houston'daki komuta merkezindeki görevliler hasar görmüş olan aracın atmosferden geçerken yanarak parçalanabileceğini tahmin etmektedir...

11. Sully

Orijinal İsmi: Sully

Süre: 96dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Clint Eastwood
Senarist: Todd Komarnicki
Yapımı: 2016 - ABD

Chesley B. Sullenberger, yani Sully US Airways'de çalışmakta olan tecrübeli bir pilottur. 2009'da New York'tan Charlotte'a yapılan bir uçuş sıradan bir şekilde başlamıştır, ancak kalkıştan çok kısa bir süre sonra uçak bir kaz sürüsüne çarpar ve motorlarını kaybeder. En yakın havaalanına dönecek kadar zaman yoktur, bu nedenle Sully ve yardımcısı Jeffrey Skiles uçağı Hudson Nehri'ne indirmeyi planlar ve bunu başarır. 155 yolcu ve mürettebatın hepsi kurtulmuştur. Sully'nin bu kahramanlığı kamuoyu tarafından takdir edilse de, yetkililer tarafından açılan soruşturma yüzünden işini ve itibarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya gelecektir.

12. Terminal

Orijinal İsmi: The Terminal

Süre: 129dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Steven Spielberg
Yapımı: 2004 - ABD

Victor Navorski Amerika yolundayken ülkesinde askeri darbe olması üzerine New York'un Uluslararası Havaalanında mahsur kalıyor. Pasaportu artık geçersiz olduğu için Amerika'ya girme hakkını yitirmiş durumda olan Victor ne ülkesine geri dönebiliyor ne de Amerikaya girebiliyor. ülkesindeki savaş bitinceye kadar havaalanı terminalinin transit yolcular salonunda beklemek zorunda kaldığında başına gelmeyen kalmıyor. Usa yönetmen Steven Spilberg'in gerçek bir hikayeden esinlenerek yaptığı bu muhteşem film Tom Hanks'in de usta oyunculuğuyla perçinlenmiş.Ve ortaya sıcacık ve trajikomik bi film çıkmış.

13. Kaptan Phillips

Orijinal İsmi: Captain Phillips

Süre: 134dk
Tür: Aksiyon , Dram , Gerilim
Yönetmen: Paul Greengrass
Yapımı: 2013 - ABD

Film, hikayesini 2009 yılında yaşanan gerçek bir olaydan alıyor. Maersk Alabama adlı yük gemisinin Somalili korsanlar tarafından rehin alınmasını anlatıyor ve adını geminin kaptanı olan Richard Phillips'in adından alıyor. 

14. Mesajınız Var

Orijinal İsmi: You've Got Mail

Süre: 116dk
Tür: Komedi , Romantik
Yönetmen: Nora Ephron
Senarist: Nora Ephron
Yapımı: 1998 - ABD

Joe Fox kitap marketleri zinciri sahibi bir patrondur. Kathleen Kelly ise işlettiği küçük kitapçı dükkanı ile Fox'un acımasız rekabetine karşı koymaya çalışan küçük bir işletme sahibidir. Kader bu 2 ayrı insanı internette karşı karşıya getirir.

15. Casuslar Köprüsü

Orijinal İsmi: Bridge of Spies

Süre: 141dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Ethan Coen , Joel Coen
Yapımı: 2015 - Almanya , ABD , Hindistan

Film soğuk savaş döneminde geçmektedir. Amerikalı bir pilot Sovyetler’de tutsak duruma düşmüştür. Tutsak pilotu kurtarabilmek için Amerikalı bir avukat CIA tarafından görevlendirilir. Bu görev oldukça zorlu ve tehlikelidir.