90’ların En İyi 15 Komedi Filmi

Zamanının en keyifli komedi filmlerini sizler için derledik!

90'lar, sinema endüstrisi için verimli bir dönemdi, olsun kişisel intikam alan polis filmleri, romantik komedi filmleri veya doğrudan komedi filmleri geniş bir yelpazeye sahipti. Elbette komedi konusuna gelindiğinde, Jim Carrey, Whoopi Goldberg, Robin Williams ve Martin Lawrence gibi oyuncular, "Ghost", "Truman Show", "Flubber", "Blue Streak" ve birçok diğer '90'lar klasikleri sayesinde bu türün imzası haline gelmişlerdir.

İşte 90’ların en eğlenceli komedi filmleri!

İyi seyirler!

1. Salak İle Avanak

Orijinal İsmi: Dumb And Dumber

Süre: 107dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Peter Farrelly
Yapımı: 1994 - ABD

Hiçbir işte dikiş tutturamayan zevzek ikili Jim Carrey ve Jeff Daniels, para dolu bir çantayı güzel sahibine ulaştırmak için macera dolu bir yolculuğa çıkarlar.Bu arada polisleri, haydutları ve yollarına çıkma gafletinde bulunan diğer şanssızları şaşkına çevirirler.Silinmiş ve alternatif sahneleri, detaylı yapım süreci yorumları ve fazladan dakikaları ile bu film tüm zamanların en budalaca muzipliklerini sunuyor.

2. Space Jam

Orijinal İsmi: Space Jam

Süre: 88dk
Yönetmen: Joe Pytka
Yapımı: 1996 - ABD

Charles Barkley ve Patrick Ewing gibi NBA yıldızlarının yeteneklerini ele geçiren kötü yaratıklarla Looney Tunes kahramanları bir basketbol maçında karşı karşıya gelirler. Kahramanlarımız ünlü NBA oyuncusu Michael Jordan'dan yardım isterler. Dünyanın hatta evrenin bu en büyük basketbol devinin yardımıyla bakalım bu maçı alabilecekler mi? Bugs Bunny, bu yeni ve pahalı macerasında Nerdluck'lara karşı bir maçta mücadele etmek için dostlarını biraraya topluyor. Nerdluck'lar, dünyaya uzaydan gelmiş olan garip yaratıklar ve ele başları Swackhammer karanlık düşüncelere sahip. Swackhammer'ın amacı, Looney Tune'ları, kendi eski yerleşim merkezleri olan Moron dağına yollayarak dünyada egemenlik kurmak.. Bu yarı çizgi/yarı gerçek filmde Bugs Bunny ve NBA'li arkadaşlarının Nerdlucklara karşı olan mücadelesini izliyoruz. Özellikle basket karşılaşması sahnelerinin heyecanıyla dikkat çeken yapımda Michael Jordan ve Stan Podolak başrolleri paylaşıyorlar.

3. Çılgın İkili

Orijinal İsmi: Bad Boys

Süre: 119dk
Tür: Aksiyon , Gerilim , Komedi , Suç
Yönetmen: Michael Bay
Yapımı: 1995 - ABD , Meksika

Miami'de iki ortak narkotik detektifi: Marcus Burnett (Martin Lawrence) ve Mike Lowrey (Will Smith) yepyeni bir işe başlarlar.Marcus ailesine çok bağlı,emekliliğin bir an önce gelmesini isteyen ve tehlikeyi pek sevmeyen bir detektifdir.Mike ise oldukça çapkın,tehlike seven ve ayrıca ailesindende ona miras kalan bir polistir.Fakat bir gece çok ustaca bir planla 100 milyon dolarlık eroin polislerden çalınır.Olayın başındaysa Fouchet (Tcheky Karyo) vardır fakat bunu polisler pek bilmemektedirler.Burnett ve Lowrey işe bakmaya çalışırlar.Mike eski arkadaşı Maxiden yardım ister.Maxi biraz Mikeden hoşlandığı için yanında pek para kazanamayan oda arkadaşı Julie Mott (Téa Leoni)’uda alarak biraz bilgi toplamaya çalışır fakat sonuç Maxinin ölümüyle sonuçlanır.Olanların hepsini gören Julie kaçmaya başlar.Maxinin ölümüyle yıkılan Mike ise tüm gece ortadan kayb olur.Julie polisleri arar fakat sadece Mike ile konuşacağını belirtir.Ve ardından mecburen Marcus kendisini Mike diye tanıtır ve bu daha sonra başlayacak olaylar zincirinin sadece başlangıcıdır.

4. Yırtık Rahibe

Orijinal İsmi: Sister Act

Süre: 100dk
Tür: Komedi , Müzikal
Yönetmen: Emile Ardolino
Senarist: Joseph Howard
Yapımı: 1992 - ABD

Akademi ödüllü Whoopi Goldberg (Ghost), peşinden koşan çetenin bakacağı, akla en son gelecek yer olan sessiz bir manastıra saklanmak zorunda kalan küstah bir salon şarkıcısını canlandırmaktadır. Manastırda, aykırı davranışlarıyla bir sürü sadık taraftar toplar ve çok geçmeden rahibelerin ruhsuz kilise korosunu, danslı, şarkılı, capcanlı bir müzik korosuna çevirir.

5. Bitirim İkili

Orijinal İsmi: Rush Hour

Süre: 98dk
Tür: Aksiyon , Komedi , Suç
Yönetmen: Brett Ratner
Senarist: Jim Kouf , Ross LaManna
Yapımı: 1998 - ABD

Dedektif ve Müfettiş Lee, Hong Kong polisine bağlı uzak doğu dövüşleri konusunda rakip tanımayan son derece başarılı bir polis memurudur. Hayatta en çok değer verdiği varlık ABD'ye Çin Konsolosu olarak atanan çok saygı duyduğu bir bürokratın 11 yaşındaki kızı Soo Yung'dur. Soo Yung içinde Lee, en iyi dostu ve koruyucu meleğidir. Fakat, Çin Konsolosu, ABD'ye gidip yeni görevine başladıktan kısa bir süre sonra, Soo Yung kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılır. Bunun üzerine Lee, Amerika'ya gönderilerek Soo Yung'u bu kişilerin elinden kurtarmakla görevlendirilir. Lee, Amerika'da hiç ummadığı bir durum ile karşılaşır.

6. Addams Ailesi

Orijinal İsmi: The Addams Family

Süre: 99dk
Tür: Fantastik , Komedi
Yönetmen: Barry Sonnenfeld
Yapımı: 1991 - ABD

Addams Ailesi, çok sevdikleri Fester Amca'yı servet avcısı yeni aşkı Debbie adlı kara duldan kurtarmaya çalışır.

7. Wayne's World

Orijinal İsmi: Wayne's World

Süre: 95dk
Tür: Komedi , Müzikal
Yönetmen: Penelope Spheeris
Senarist: Mike Myers , Terry Turner
Yapımı: 1992 - ABD

Wayne's World henüz açılış sahnesinde izleyicinin gönlünü fethediyor. Baş karakterler Wayne ve Garth’ın kankalarıyla birlikte kafa sallayarak eşlik ettiği Bohemian Rhapsody’li otomobil sahnesi sinema tarihinin unutulmazlarından. Mike Myers ve Dana Carvey’nin Saturday Night Live adlı komedi programı için hazırladıkları skeçten yola çıkarak filme uyarladıkları Wayne’s World, evlerinin bodrum katında kablolu TV kanallarından birine rock, kadınlar ve hayat hakkında “geyik” bir program yapan iki “rockçı” arkadaşın hikayesini anlatıyor. İkili öncesinde programlarını gönüllerince yaparken, program bir televizyon yöneticisi tarafından satın alınınca işin seyri değişiyor ve hem sponsorluklar nedeniyle programın içeriği hem de ceplerine biraz para girince iki arkadaşın ilişkisi bozuluyor.

8. Kuzenim Vinny

Orijinal İsmi: My Cousin Vinny

Süre: 120dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Jonathan Lynn
Senarist: Dale Launer
Yapımı: 1992 - ABD

Yanlış anlaşılmalar sonucunda hapse düşen iki kafadar ile onları kurtarmaya çalışan avukat bozuntusu kuzen ve sevgilisinin komik hikayesini anlatıyor.

9. Evde Tek Başına

Orijinal İsmi: Home Alone

Süre: 103dk
Tür: Aile , Komedi
Yönetmen: Chris Columbus
Senarist: John Hughes
Yapımı: 1990 - ABD

Ailesinden nefret eden Kevin aldığı ceza üzerine geceyi çatıkatında geçirir yalnız ertesi gün uyandığında ailesinin evde olmadığını, tatile giderken onu unuttuklarını farkeder. Başta panikleyen Kevin bunun fırsat olduğunu çok geçmeden anlar ve yalnızlığın tadını çıkarmaya başlar. Eve gözlerini dikmiş olan 2 hırsızı evden uzaklaştırmak artık Kevin'a düşmüştür.

10. Büyük Lebowski

Orijinal İsmi: The Big Lebowski

Süre: 117dk
Tür: Komedi , Suç
Yönetmen: Joel Coen , Ethan Coen
Senarist: Joel Coen , Ethan Coen
Yapımı: 1998 - ABD , İngiltere

Herkesin Dude diye hitap ettiği Jeffrey Lebowski günün birinde iki gagnsterin evine girip tartaklayarak borcunu ödemesini istemeleri üzerine bir başka Lebowski'nin daha aynı şehirde yaşadığını anlar. Evine giren gangsterlerin odanın görünüşünü tamamlayan halısına işemelerine içerleyen Dude, kirlenen halısını tazmin etmek için diğer Lebowski'nin yanına gider. Bu ziyaret sonucunda işsiz Dude para kazanabileceği bir iş sahibi olmuştur. Sadece "büyük" Lebowski'nin karısını kaçıranlara verilecek fidyeyi söylenen yere bırakması onu zengin bir adam yapacaktır, ancak bu plan düşünüldüğü gibi işlemeyecektir.

11. Ofis Çılgınlığı

Orijinal İsmi: Office Space

Süre: 90dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Mike Judge
Senarist: Mike Judge
Yapımı: 1999 - ABD

Peter Gibbons orta yaş krizine biraz erken dalmış, işi veçalıştığı şirket için kendini heba eden bir bilgisayar programcısıdır. Fakat budayanılmaz ve beynini uyuşturan bitmek tükenmek bilmeyen rutinden artık çoksıkılmış ve bunalmıştır. Özel hayatı da doğrusunu isterseniz pek parlakdeğildir. Bir kız arkadaşı vardır elbette ama aldatıldığından da emindir.

12. Cuma

Orijinal İsmi: Friday

Süre: 91dk
Tür: Komedi
Yönetmen: F. Gary Gray
Yapımı: 1995 - ABD

Ailesi tarafından sürekli olarak evden atılmakla tehdit edilen Craig, işinden kovulur. Aşk hayatı iyi gitmeyen Craig, en iyi arkadaşı Smokey'nin başı bir uyuşturucu meselesi yüzünden derde girince iyice yıkılır. Gün bitmeden yeni bir iş bulmak zorunda olan Craig, eski sevgilisinin kalbini kazanmak ve arkadaşını düştüğü beladan kurtarmak zorundadır. Filmin yapımcıları arasında yer alan ve senaryo yazımında büyük katkılarda bulunan ünlü rap müzik sanatçısı Ice Cube, başrolü üstlenmeyi ihmal etmemiş.

13. Clueless

Orijinal İsmi: Clueless

Süre: 110dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Amy Heckerling
Senarist: Amy Heckerling
Yapımı: 1995 - ABD

Beverly Hills’de yaşayan hoş ama boş Cher (Silverstone), lisenin güzel ve son derece popüler kızlarından biridir. En çok önem verdiği iki şey; okulun yakışıklı erkekleriyle çıkmak ve modayı takip etmektir. Zıpır kız, kendisine layık bir erkek ararken, okula yeni gelen bir kızın bir türlü içine sinmeyen paspal giyim tarzını değiştirmeye ve iki öğretmeninin arasını yapmaya çalışır. Düzeltilmesi gereken notları vardır ve bunun en kolay yolu, öğretmenlerinin özel hayatına müdahale etmektir.

14. Müthiş Dadı

Orijinal İsmi: Mrs. Doubtfire

Süre: 125dk
Tür: Aile , Dram , Komedi
Yönetmen: Chris Columbus
Yapımı: 1993 - ABD

Sizce sıradan bir baba çocukları ile daha fazla zaman geçirebilmek için ne kadar ileri gider? Daniel Hillard sıradan bir baba değildir. Eski karısının evde bir bakıcıya ihtiyacı olduğunu öğrenince hemen bu iş için başvurur. Mükemmel peruğu, birazcık makyaj ve bütün durumlara elverişli elbisesi ile Mrs. Doubtfire kendini işne adamış İngiliz bir bakıcı olarak hemen işe alınır. Ve tüm alesiyle yepyeni bir hayat yaratır. Şok edici, neşeli ve çoğu zaman dokunaklı olan bu filmi Robin Williams tekrar tekrar seyredilmesini sağlıyor.

15. Tezgahtarlar

Orijinal İsmi: Clerks

Süre: 92dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Kevin Smith
Senarist: Kevin Smith
Yapımı: 1994 - ABD

New Jersey’de bir ıvır zıvır dükkanında tezgahtarlık yapmak zorunda olan Dante dükkanının türlü tuhaflığa sahip müşterileri, kapı komşusu video dükkanının kendince bilge tezgahtarı Randall, kız arkadaşı Veronika ve eski göz ağrısı Caitleen, liseden bir arkadaşının cenazesi ve bir hokey maçı ile tam da izin gününde uğraşmak zorunda kalınca başına olmadık işler açılır.