En İyi 10 Yapay Zeka Filmi

Gelecek hakkında bakış açınızı değiştirebilecek en iyi 10 yapay zeka filmini sizin için derledik!

Robotlar birçok bilim kurgu filmde ortak bir unsurdur, çünkü her zaman geleceğin toplumlarının sahip olacağı bir şey gibi görünmüşlerdir. Günümüzde yapay zeka örneklerimiz olabilir, ancak hala keşfetmediğimiz bir şey var, o da bu robotları gerçekten bilinçli hale getirme yeteneğidir. Bu konu hala kurgusal olsa da, filmler robotların hayata gelip kendi bilincini kazanma fikriyle oynamayı severler. Yapay zekayı bilinçli olarak başlatmaktan, onların film boyunca bu bilinci kazanmasını göstermeye kadar, iyi, kötü veya arada bir yerde kalan yapay zeka bilinçleri ile ilgili, anlatılacak birçok iyi hikaye ve zaten çekilmiş birçok iyi film bulunmaktadır.

İşte keyifle izleyebileceğiniz en başarılı yapay zeka filmleri!

İyi seyirler!

1. Ben, Robot

Orijinal İsmi: I, Robot

Süre: 115dk
Yönetmen: Alex Proyas
Yapımı: 2004 - Almanya , ABD

Üç Robot Yasası:Kural 1 - Bir robot asla bir insana zarar vermez ya da bir insanın zarar görmesine izin vermez.Kural 2 - Bir robot insanlara mutlaka ve her koşulda itaat etmelidir.Kural 3 - Bir robot birinci ve ikinci kurala karşı gelmemek kaydı ile varlığını muhafaza etmekten sorumludur. 2035 yılına gelindiğinde robotlar artık gündelik yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmişlerdir. İnsanların robotlara olan güveni tamdır. Bir kişi hariç. Hafif paranoyak bir dedektif olan Del Spooner işlenen bir suçun robotlar tarafından yapıldığını düşünmektedir.

2. Chappie

Orijinal İsmi: Chappie

Süre: 120dk
Yönetmen: Neill Blomkamp
Yapımı: 2015 - ABD

Yakın bir gelecekte geçen filmde robotlardan oluşan bir polis ordusu, insanların güvenliğini sağlamakla görevlendirilmiştir. Ancak bu robotlardan bir tanesi olan Chappie bir gün kaçırılır ve yeniden programlanır. Bu andan itibaren dünyanın ilk düşünebilen ve hissedebilen robotu olan Chappie, artık otoriteler için bir tehdit olarak algılanmaya başlamıştır ve bir an önce yok edilmesi gerekecektir.

3. I Am Mother

Orijinal İsmi: Mother

Süre: 82dk
Tür: Belgesel
Yönetmen: Grant Sputore
Yapımı: 2019 - Belçika , Hollanda

Dünya'nın büyük bir yıkımla karşı karşıya olduğu sırada, insan neslinin tükenmesi durumunda nüfusu yeniden canlandırmak üzere özel bir robot tasarlanır. Anne ismi verilen bu robot, bir genç kızı büyütmekle görevlendirilir. Anne ve genç kız arasında gelişmekte olan ilişki, yaralı bir yabancının gelişiyle bambaşka bir hal alır. Dış dünya hakkında bilgiler almaya başlayan genç kız, her şeyi sorgulamaya başlar. Anne ise, genç kızın gerçekleri öğrenmesine ne pahasına olursa olsun engel olacaktır. 

4. Ex Machina

Orijinal İsmi: Ex Machina

Süre: 108dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram
Yönetmen: Alex Garland
Senarist: Alex Garland
Yapımı: 2014 - ABD , İngiltere

Caleb (Domhnall Gleeson), dünyanın önde gelen internet şirketlerinden birinde çalışan bir yazılımcıdır. Günün birinde şirket içi bir yarışmayı kazanır. Ödül olarak ise şirketin herkesten uzak, dağlarda yalnız yaşayan CEO'su Nathan'ın (Oscar Isaac) orman içindeki evine bir hafta misafir olacaktır. Ancak Caleb'in bilmediği bir şey daha vardır: Bu misafirlik sırasında dünyanın ilk tamamlanmış yapay zekalı robotu olan Ava ile (Alicia Vikander) ilişki kurma deneyine katılması gerekecektir.

5. Bıçak Sırtı

Orijinal İsmi: Blade Runner

Süre: 118dk
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 1982 - ABD , İngiltere , Hong Kong

Deckard bir Blade Runner'dır, yani kaçak Replikant'ları (yapay insan/android) avlayan bir polis. Artık kovalamacadan sıkıldığı için ayrılmayı düşündüğü bir sırada, çaldıkları bir uzay gemisiyle dünyaya 5 Replikant'ın geldiğini öğrenir. Milyonlarca insanın yaşadığı dev bir şehirde bu 5 kaçağı bulmak zorundadır.

6. Aşk

Orijinal İsmi: Her

Süre: 126dk
Yönetmen: Spike Jonze
Senarist: Spike Jonze
Yapımı: 2013 - ABD

Yalnız yaşayan bir yazar, tüm ihtiyaçlarını karşılaması için kurdurduğu sistemle sıradışı bir ilişki geliştirir. 1999'da Being John Malkovich filmiyle Oscar adaylığı olan çok yönlü sinemacı Spike Jonze'un son uzun metrajlı filmi, yalnızlık ve yaratıcılık sıkıntısı çeken bir yazarın öyküsünü anlatıyor.

7. 2001: Uzay Macerası

Orijinal İsmi: 2001: A Space Odyssey

Süre: 149dk
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1968 - ABD , İngiltere

Ayın yüzeyinin altına gömülmüş gizemli bir yapı ortaya çıkarılır. Bunun üzerine nereden geldiğini anlamak için Jüpiter'e bir uzay aracı gönderilir. Bu uzay aracında iki adam ve süper bilgisayar H.A.L. 9000 bulunmaktadır.

8. Vol-İ

Orijinal İsmi: Wall-E

Süre: 98dk
Yönetmen: Andrew Stanton
Yapımı: 2008 - ABD

Dünya gezegenini terk eden insanlar tarafından unutulduktan sonra, uzun yıllar boyunca yapayalnız yaşayan ve bu süre içinde programlandığı işle (çöp tasnifiyle) uğraşan robot WALL-E, günün birinde EVE adlı çok güzel bir arama robotuyla karşılaşır ve hayatı aniden yepyeni bir anlam kazanır. WALL-E’nin elinde gezegenin geleceğinin anahtarının olduğunu keşfeden EVE, artık başka bir gezegende yaşayan ve dünyaya güvenlik içinde geri dönüş haberini heyecanla beklemekte olan insanlara bu bilgiyi rapor etmek için müthiş bir uzay yolculuğuna çıkar. Ancak WALL-E’ de boş durmamış, çok beğendiği EVE’in peşine takılarak onunla birlikte galaksiye açılmıştır. Sinema dünyasındaki gelmiş geçmiş en heyecan verici ve en yaratıcı komedi macera böylece başlar. Geleceğin daha önce hiç hayal edilmemiş vizyonlarını içeren bu filmde WALL-E’ye, aralarında bir hamamböceği ile bozuk robotlardan oluşan kahraman ruhlu bir topluluğun da yer aldığı birbirinden ilginç karakterler eşlik eder.

9. Terminatör

Orijinal İsmi: The Terminator

Süre: 108dk
Yönetmen: James Cameron
Yapımı: 1984 - ABD , İngiltere

2029 yılının kıyamet sonrası Los Angeles'ında Skynet adlı yapay zeka ürünü bilgisayar sistemi 1990'larda büyük bölümünü yok ettiği insan ırkının kurtulmayı başaran direnişçilerine karşı savaşmaktadır.   Direnişçiler Skynet'e karşı başarıya ulaşmadan hemen  önce Skynet savaşçı Terminatör'lerinden birine zamanda yolculuk yaptırarak onu geçmişe göndermeyi başarır. Terminatör'ün görevi direnişçilerin başı olan John Connor'ın annesi Sarah Connor'ı öldürmektir...   1980'lerin en popüler bilim-kurgu tasarımları olarak hatırlanan nükleer yıkım, kıyamet-sonrası dünya, insan görünümlü cyborg'lar gibi fikirlerin gerçekleştirilmesinin tarihi itibariyle teknik açıdan en mükemmel örneğini teşkil eden Terminatör, filmin yönetmeni ve yardımcı yazarı James Cameron'ı dünya çapında üne kavuşturmuş ve aksiyon filmleriyle yıldızlaşan  Arnold Schwarzenegger'in ününü sabitleştirmesini sağlamıştı.

10. Matrix

Orijinal İsmi: The Matrix

Süre: 136dk
Yapımı: 1999 - ABD

Bir bilgisayar programcısı olan Thomas Anderson aynı zamanda Neo nickname'li çok usta bir "hacker" dır. Ancak siyah takım elbiseli ve gözlüklü adamların yakın takibindedir. Bu takibin nedenini ise karşılaşacağı Morpheus'dan öğrenecektir. Neo, birden kendini Morpheus'un anlattıklarına güvenmek zorunda kaldığı büyük bir komplonun içinde bulacaktır. İçinde yaşadığımızı sandığımız bu dünya tamamiyle aldatıcıdır. Neo, Trinity ve Morpheus'un da yardımıyla kendilerini bu düzeni yıkmaya adayan bir grubun içine katılır.