2000'lerin Unutulmaz Türk Dizileri

Türkiye'nin en efsanevi dizilerinde bir zaman yolculuğu yapmaya ne dersiniz?

2000'ler hepimizin hayatında önemli bir yere sahip. Yepyeni bir milenyumun getirdiği heyecanı, kendine özgü müzik ve moda anlayışları ile sık sık kendimizi geçmişe bakarken bulduran 2000'ler, elbette Türk dizileri açısından da oldukça zengin bir dönemdi. 2001 yılından 2009'a, "Yedi Numara"dan "Ezel"e en sevilen ve yıllar içinde unutulmayan Türk dizilerini gelin birlikte hatırlayalım.

1. Yedi Numara

Orijinal İsmi: Yedi Numara

Tür: Aile
Yönetmen: Sadullah Celen
Yapımı: 2001 - Bilinmiyor

Birbirlerine çılgınlar gibi aşık, ama çocukları olmayan bakkal Vahit ve Zeliha, yıllar önce köyden İstanbul'a kaçmışlardır. Bakkal Vahit, babasını ikna ederek kelepir bir ahşap evi satın almıştır. Vahit ve Zeliha, bu evi yıllarca öğrenci gençlere kiralayarak hem geçimlerine katkı sağlarlar, hem de öğrencilere bir ana gibi sahip çıkan Zeliha'nın çocuk özlemini dindirmeye çalışırlar. Günlerden bir gün, 7 numaralı ahşap evin üst katını Çevre Mühendisliği okuyan dört genç kız öğrenci tutar. Birbirlerini yurtta tanımışlar ve hemen kaynaşmışlardır. Dördü de Türkiye'nin dört büyük şehrinden, üniversite kazanarak İstanbul'a gelmişlerdir. Derken, Bakkal Vahit'in memleketteki ağabeylerinden ikisinin oğullarının da İstanbul'da üniversite kazanacağı tutar. Başka ağabeyinin oğlu da, aktör olma hayalleri peşinde amca oğullarının arasına karışır. Katıksız taşralı olan ve daha önce İstanbul'a dair hiçbir fikirleri olmayan bu üç delikanlı da, 7 numara'nın alt katına yerleşirler. Dört şehirli genç kız ile üç köylü oğlan aynı çatıyı nasıl paylaşacaklardır? Birbirlerine hiç benzemeyen hayat tarzları nasıl uzlaşacaktır? Aralarındaki kaçınılmaz çatışmaya çözümler ararken, nasıl bir demokrasi sınavı vereceklerdir? Olaylar, duygusal bir komedi diliyle anlatılır.

2. Dadı

Orijinal İsmi: Dadı

Süre: 45dk
Tür: Aile , Komedi
Senarist: Erol Hızarcı
Yapımı: 2001 - Türkiye

Melek , yıllardan beri sevgilisinin gelinlik satan dükkanında tezgahtar olarak çalışmakta ve evlilik hayalleri kurmaktadır. Bir gün sevgilisinin kendisinden ayrılmak istediğini öğrenir ve hayatı tamamen değişir. İşyerinden ayrılan Melek, tesadüfler sonucu eşini kaybetmiş olan zengin bir adamın Ömer Giritli nin üç çocuğuna bakmak üzere dadı olarak işe girer. Çocuk yetiştirme konusunda pek de deneyimi olmayan Melek, kendisine çok yabancı bir ortamda, o güne kadar öğrenmediği kurallar ve değişik bir yaşam biçimi ile karşı karşıya kalır.

3. Tatlı Hayat

Orijinal İsmi: Tatlı Hayat

Süre: 60dk
Tür: Aile , Komedi
Yönetmen: Bora Tekay , Birkan Uz
Yapımı: 2001 - Türkiye

İhsan ve eşi Sevinç, İhsan'ın kuru temizleme işinden bolca para kazanmış sınıf atlamaya karar vermişlerdir. İhsan'ın hayatta yükselme çabaları dahilinde Gültepe'de bir gecekondudan Etiler'deki yeni lüks evlerine taşınmışlardır.Üst kat komşuları Türk-Rum çifti Feraye ile Yorgo, kızları Pelin, yan komşuları kitap kurdu İrfan ve İhsan'ın annesi Cevriye Hanım ile alışık olmadıkları bu yeni 'Tatlı Hayat' hem onları yeni ufuklara taşıyacak, hem de yepyeni sorunlarla karşı karşıya bırakacaktır. Feraye ve Kaya'nın gündelikçisi olduğunu öğrenen İhsan, Sevinç için de bir hizmetçi tutmak istemektedir. Fakat Sevinç bu fikre şiddetle karşıdır.Bir yandan ihsan Sevinç'i sosyetik hayata alıştırmaya çalışmakta, bir yandan da hiçbir şey yapmadan evde oturmak Sevinç'i rahatsız etmektedir. Bunun üzerine Sevinç bir işe girer, fakat çalışmaya başladığı dükkan, İhsan'ın rakibi olan Hasan Kuru Temizleme'dir.

4. Yarım Elma

Orijinal İsmi: Yarım Elma

Tür: Aile , Komedi , Romantik
Yönetmen: Ömer Uğur
Yapımı: 2002 - Türkiye

Bir kadın dergisi editörü olan Yonca, yalnız ve modern hayatını koşturmaca içinde sürdürürken bir gün her şey değişir. Yoncanın hiç görmediği ikiz bir kardeşi vardır. Yıllardır görmediği ikiz kardeşi Gonca birgün aniden İstanbula gelir ve Yoncanın karşısına çıkar. Yonca bu duruma inanmak istemese de gerçeği anlar ve Goncayı evine alır. Bundan sonra Yonca ve Goncanın yaşadığı olaylar, Yoncaların apartmanına yeni taşınan komşuları Kuzey, işyerinde onu rahat bırakmayan Sarp, Yoncaya aşık kapıcısı Zeynel Abidin, apartmanın saf kızı Ayçanın da katkısıyla her geçen gün daha da komikleşir

5. Sihirli Annem

Orijinal İsmi: Sihirli Annem

Süre: 60dk
Yönetmen: Ersoy Güler
Senarist: Gamze Özer
Yapımı: 2003 - Türkiye

Başrollerinde Nevra Serezli, İnci Türkay, Şahap Sayılgan, Gül Onat ve Defne Joy Foster'in oynadığı sevilen dizi Sihirli Annem'in yönetmenliğini Tülay Kocatürk üstleniyor. İlk karısı ölünce çocukları Cem ve Ceren ile yaşayan Sadık, peri olduğunu bilmediği Betüş ile evlenir. Daha sonra Betüş gibi peri olan kimsesiz Çilek’i de evlatlık alırlar. Kızlarının fani ile evlenmesini asla kabullenmeyen Dudu sürekli onlara karşı sihirler yapar.Kızlarının babası olan Taci’de bir fanidir, ama kıskançlıktan dolayı onu zamanında köpeğe çevirmiştir. Dizide, Dudu’nun çevresi ile verdiği büyük sihir mücadelesi ve şirin aile hikayesi anlatılıyor.

6. Avrupa Yakası

Orijinal İsmi: Avrupa Yakası

Süre: 90dk
Tür: Aile , Komedi
Senarist: Gülse Birsel
Yapımı: 2004 - Türkiye

Aslı, 29 buçuk yaşındadır ve henüz evlenmek için uygun erkeği bulamamıştır. Türkiye'nin en havalı, en batılı moda dergisi Avrupa Yakası'nda çalışan Aslı'nın babası, İstanbul'un 70'li 80'li yıllarının muhallebeci kralı olan Tahsin Bey'dir. Otoriter anne baba, kızlarının evlenmesini ölesiye isterken zaman zaman kendilerine uygun damat adayları da bulmaktadırlar. Aslı'nın sürekli didiştiği ağabeyi, sahtekar Volkan'ın hayattaki tek hedefiyse, kaset yapıp Özcan Deniz olmaktır! Bir yanda derginin süslü editörü Fatoş, moda editörü vejetaryen Yaprak, patronun şımarık kızı Selin, ofis boy Şeyhsuvar ve hep birlikte yaşadıkları zengin, afili, şık Nişantaşı hayatı, diğer yanda ailesi arasında kalan Aslı'nın işi zordur. Üstelik ne aşık olduğu erkek, ne de ağabeyi Volkan işini kolaylaştıracağa benzememektedir. 

7. Hatırla Sevgili

Orijinal İsmi: Hatırla Sevgili

Süre: 90dk
Tür: Aile , Dram , Savaş
Yönetmen: Ümmü Burhan , Faruk Teber
Yapımı: 2006 - Türkiye

Şevket ve Rıza Büyükada’da karşılıklı evlerde oturan iki eski arkadaştır. Ancak politik görüşleri onları birbirinden uzak düşürmüştür. Şevket’in oğlu Ahmet Lozan’daki tahsilini bitirip evine döner. Bu dönüşü ailesinden daha heyecanla bekleyen biri daha vardır. Rıza’nın kızı Yasemin... Genç kız Ahmet’e uzun zamandır platonik bir aşkla bağlıdır. Ada’daki ünlü pastanenin sahibinin oğlu Necdet ise Yasemin’in Ahmet’e olan duygularından habersizdir. Yıllardır onunla ilgili gizli hayaller kurmaktadır. Yasemin büyük sırrını yakın arkadaşı aynı zamanda Necdet’in kardeşi Lale’yle paylaşır. Lale arkadaşının hayal kırıklığına uğrama ihtimalini düşünerek onu uyarır. Ancak Yasemin aşkının gücüne inanmaktadır.

8. Aşk-ı Memnu

Orijinal İsmi: Aşk-ı Memnu

Süre: 84dk
Tür: Aile , Dram
Yönetmen: Hilal Saral
Yapımı: 2008 - Türkiye

Adnan, on bir yıl önce eşini kaybedince, sosyal hayattan uzaklaşıp köşküne çekilmiş, bütün ilgisini kızı Nihal ve oğlu Bülent’e vermiştir. Aile yadigâri emektarları, çocukların yarı Fransız dadısı ve hamiliğini yaptığı uzak akraba çocuğu Behlül ile İstanbul’un en önemli yalılarından birinde yaşayan Adnan Bey, yine İstanbul’un tanınmış ailelerinden Melih Bey takımından Firdevs Hanım’ın kızı Bihter’le yıllar sonra tekrar karşılaştıktan sonra, unuttuğu duyguları yeniden hatırlamaya, kış ortasında baharı filizlendirmeye başlar. Firdevs Hanım çok hırslı bir kadındır. Kızlarıyla rekabet halindedir. Kocasının ani ölümü bile onu cemiyet hayatından uzaklaştıramamış, her önemli davetin en dikkat çekici yüzü olmaya devam etmiştir. Bihter babasının ölümünden sorumlu tuttuğu annesine kin duymakta ve Firdevs Hanım’ın kızı olarak anılmaktan büyük utanç duymaktadır. Yalnızlığın ve hüznün içinde Adnan Bey’le karşılaştığında onun güvenli elini tutar ve yeni hayatına doğru yürümeye başlar. Öte yandan Firdevs Hanım için de Adnan Bey en cazip eş adayıdır. Onu elde etmeye çalışırken kızı Bihter’le yolları kesişir ve anne kız arasında yıllarca sürecek büyük bir çatışma başlar. Bihter, Adnan Bey’in köşkünde huzuru, güveni, mutluluğu ararken, tutkuyla tanışır. Behlül ve Bihter birbirlerine doğru sürüklenirler. Yasak aşkları bu ailedeki herkesi ayrı ayrı etkileyecektir. Masumiyet, ihanet bulutlarıyla gölgelenir. Tutku ve aşk sadakati esir alır.

9. 1 Kadın 1 Erkek

Orijinal İsmi: 1 Kadın 1 Erkek

Süre: 30dk
Tür: Komedi
Oyuncular: Demet Evgar , Emre Karayel
Yapımı: 2008 - Türkiye

Genç oyuncular Demet Evgar ile Emre Karayel'in müthiş uyumundan destek alan program, kadın-erkek ilişkileri üzerine kurulu hikayeleri ekrana taşıyor. Sabit bir kamerayla çekimleri gerçekleştirilen ve belirli bir kurgusu olmayan kısa hikayeler, ilişkilerde yaşanan komik diyalogları ve olayları yansıtıyor. Dizi 2.sezonu ile izleyenleri kahkahaya boğuyor.

10. Ezel

Orijinal İsmi: Ezel

Süre: 120dk
Tür: Aksiyon , Dram , Suç
Yönetmen: Uluç Bayraktar
Yapımı: 2009 - Türkiye

Herkes birini sever ama her ihanet, sevgiyle başlar. Önce Ömer vardı. Ömer’in ailesiyle birlikte küçük, basit bir hayatı vardı. Mutluydu. Sonra bir kız sevdi. Askerden gelecek, onunla evlenecekti. Her şey yerli yerinde, her şey olması gerektiği gibiydi. Ama Ömer birden cinayetten hapiste buldu kendini. Bildiği hayat, güvendiği insanlar bir anda yok oldu. Yerine, tek bir soru, on yıl boyunca kızgın bir damga gibi beynini dağladı durdu: Niye? Ona korkunç bir oyun oynanmıştı. Sevdiği kız Eyşan, en iyi arkadaşı Cengiz ve abisi bildiği Ali, bir şekilde bu oyunun içindeydi. Ömer cevapları bulamıyordu, çaresizdi. Ta ki hapishanede hayatını değiştirecek bir adamla tanışana dek.